Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie warto kupować starych magnetofonów bo się strasznie psują.

M.

To prawda.Chociażby na przykładzie wspomnianego wcześcniej modelu technicsa RS-B100.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prosze przeczytać powód odwołania oferty .

Pozdrawiam ;)

Ukryta Zawartość

I chyba jest to stan "gabinetowy", żadnej ryski nie widzę. Tylko zdjęcie głowic nie takie jakie powinno być. Może tam jest jakiś haczyk ?

Mała ryska jest, pod kieszenią, a i górna blacha obudowy jest dziwnie wygięta do góry. Też w "rejonie" kieszeni.

A ja dziś dostałem ONKYO TA-2570. Na zdjęciach z aukcji nie wyglądał tak jak w rzeczywistości, czyli IDEALNIE. Jedynym problemem jest rozciągnięty pasek główny. Nawet żarówka podświetlenia kasety nie jest spalona - co się często zdarza. Głowica - ideał, nie ruszana. Jestem bardzo zadowolony.

PS

Wysłały mi się pomyłkowo 2 zdjecia - przepraszam

Ukryta Zawartość

post-23426-0-23463900-1331039690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotek

Mała ryska jest, pod kieszenią, a i górna blacha obudowy jest dziwnie wygięta do góry. Też w "rejonie" kieszeni.

Ryskę widziałem, a na blachę obudowy wygiętą do góry dopiero teraz zwróciłem uwagę, nie wygląda to zbyt pięknie.

Mój TA-2570 jest po wymianie paska :-) Działa bardzo dobrze, kalibracja też :)

Widzę, że szczęście ci dopisało. Gratuluję !

A co z Twoim Hitachi D 3300M ??? Nie zamierzasz go naprawiać ?

Widzę, że szczęście ci dopisało. Gratuluję !

A co z Twoim Hitachi D 3300M ??? Nie zamierzasz go naprawiać ?

Jego naprawa jest bardziej czasochłonna, chyba coś z zasilaniem elektromagnesów jest nie w porządku. Mostek nie jest dociągany do właściwego położenia, w którym będzie podtrzymany. Nie mam tyle czasu żeby tym się teraz zająć, więc Hitachi czeka sobie spokojnie na lepsze czasy. W tym ONKYO wymiana paska to swoją drogą bajka: dosłownie 5 wkrętów, łatwo dostępnych, należy wykręcić by tego dokonać. Jak by np porównać z mechanizmem z AKAI GX-67, to....... nie ma porównania. Dlatego m.in. kocham mechanizmy SANKYO.

Fotek, zależy to też od tego, czy chce mi się obudowę zdejmować o 0:00, czy rano o 7 :) Zdejmuję o 0:10 aaaaaaaaaaaaaaa :D Też tak macie? :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale GX-67 też ma mechanizm Sankyo, tylko nowszy. Prawie identyczne mechanizmy można znaleźć też np. w Yamasze KX-930 i w Kenwoodzie KX-9050 (tyle, że z napędem DD), i pewnie jeszcze w paru magnetofonach.

W jakich magnetofonach mieliście największe problemy z wymianą pasków napędowych ?

Ja w Kenwoodzie KX 800, a Wy ???

Jeden niezły magnetofon pojawił się wiadomo gdzie oby tylko cena była znośna bo poluje na ten model

No nie bądź taki tajemniczy :-) Nazwę magnetofonu możesz podać.

Pioneer CT-9R, istna tragedia, za krótkie kabelki od elektromagnesów, przez to nie dało się w normalny sposób zdjąć płytki metalowej z PCB z capstanów. Musiałem odlutować z jednej strony i uważać na drugą, bo kabelki cieniutkie, więc łatwo o zerwanie. Najłatwiej jest chyba w mechanizmach Sonego, tam zawsze jest jak wszystko rozmontować, wszystko poukładane intuicyjnie, sporo miejsca i wszelkie elementy mechaniczne jak najbliżej frontu kieszeni.

Co do mechanizmów Sankyo, to chyba zależy na co się trafi. Mój Kenwood KX-4520 jest nawet cichy, po czyszczeniu i smarowaniu nawet podczas przewijania. Najciszej jednak działa u mnie mechanizm z K990ES, ale nie ma tam już tej magii elektromagnesów, taka mechanika ma jednak coś w sobie :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

I jeszcze jedno pytanie lub jak by to nazwać, jeszcze jedna kategoria pt. "Największy burdel w magnetofonie" :-))

Muszę zrobić zdjęcie wnętrza Akai GXC 730D to sobie zobaczycie ! Bo ja pierwszy raz z takim bałaganem miałem do czynienia.

Edytowane przez Kasjel

Jeśli chodzi o wymianę pasków, to sam tego nie doświadczyłem, ale znajomy wspominał mi o starych Pioneerach (takich jak CT-F800, 850 czy t.p.) jako wyjątkowo niewdzięcznych do serwisowania mechanizmu, a nawet do samej wymiany paska.

Natomiast w kwestii "największy burdel" to nie wiem, czy można to określić burdelem, ale pod względem "upchania" konstrukcji na pewno w pierwszej lidze jest Onkyo TA-2070 z początku lat 80-tych - wypełniony po burty płytkami elektroniki i grubymi pękami różnokolorowych kabli. W przednim panelu jest zamontowanych chyba 7 (!) oddzielnych płytek drukowanych. Ten magnetofon musiał być skomplikowany i kosztowny w produkcji, co, co ciekawe, nie przekładało się na wyjątkowo wysoką cenę. Podobno jeszcze bardziej upchany był jego następca TA-2900.

Dość upchane, z trudno dostępną elektroniką, są też magnetofony JVC z przełomu lat 70-tych i 80-tych: KD-A66, KD-A7, DD-9. Bez rozlutowania wielu połączeń nie można odchylić płytek drukowanych na tyle, by dostać się do niektórych elementów (potencjometrów, przełączników, itd.).

Do dość upchanych należą też "wypasione" Techniksy z początku lat 80-tych, np. RS-M265X, 275X, itp.

Ja nie narzekam na głośność mechanizmów sankyo, owszem - głośne jest przewijanie za sprawą zębatego idlera, to fakt. Ale przełączanie funkcji brzmi nawet przyjemnie, sprawia wrażenie solidności :)Mechanizm z AKAI GX-67 to dla mnie krok w tył, i to znaczny, jeśli chodzi o solidność. Budową przypomina stary budzik - tyle tam trybików:) No i ta trudność z wymianą paska - po co tak komplikować skoro można było łatwiej ? Neomammut ma chyba rację - decki SONY faktycznie zawsze są elegancko zaprojektowane, a ich serwisówki to jakby małe podręczniki a nie tylko zwykłe manuale, o wiele dokładniejsze i bogato ilustrowane w porównaniu nawet z ONKYO czy PIONEER. Jeśli chodzi o najcichszy mechanizm, to z moich decków zdecydowanie wygrywa PIONEER CT-757. Nie wiem jaki jest pod tym względem K990ES - ma ktoś porównanie?

Upchany i trudny do serwisowania to magnetofon może być. Ale wnętrze Akai GXC 730D wygląda jak gdyby złomiarz nazbierał miedzianych kabli do opalania i wrzucił do skrzynki :-) To nie dotyczy jego mechanizmu, ale reszta....

Dla mnie najgorszym deckiem do wymiany pasków był Pioneer ct-f 850. żeby wymienić komplet (5 pasków) trzeba rozebrać jakieś 30-40% mechanizmu. Strach pomyśleć :) co się dzieje przy takiej wymianie w wyższych modelach ct-f 900.1000,1250. W kategori "burdel" proponuje kabelkowe szaleństwo między trafem a płytką zasilania w Akai gxc 750d.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....

Kasjel, w sumie, to podobnie wygląda TC-765, jak go pierwszy raz rozebrałem, to nie wiedziałem o co biega :) Nie zmienia to jednak faktu, że w serwisowaniu jest świetny, dojście jest wszędzie!

Co do burdelu, to chyba najbardziej "burdelowatym" jest u mnie Aiwa AD-F770, zobaczcie sami, nie ma to jak piękne kabeleczki :)

>>pandre341

I tak dobrze, że pospinali :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Eeee...co Wy chcecie od tych pięknych kolorowych kabelków ! :-)

Jutro zrobię fotkę to się przekonacie.

A do kategorii "Najtrudniejsza wymiana pasków napędowych" dokładam jeszcze wymianę rolek przesuwu taśmy ew. głowic.

Co do trudności wymiany rolki dociskowej to proponuję Sharp,a RT 1155. I od razu przyznaję się, że mi się ta sztuka nie udała :-(

[...] Ale wnętrze Akai GXC 730D wygląda jak gdyby złomiarz nazbierał miedzianych kabli do opalania i wrzucił do skrzynki [...]

Tu jest opisana historia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - miło popatrzeć...

M.

Ukryta Zawartość

Tu są zdjęcia TA-2070...

Ukryta Zawartość

post-16389-0-61018900-1331159395_thumb.jpg

post-16389-0-92893600-1331159419_thumb.jpg

post-16389-0-98554400-1331159443_thumb.jpg

post-16389-0-79488300-1331159471_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim odczuciu, najcichszy mechanizm, z którym miałem do tej pory do czynienia jest w Denonie DR-M44HX i Denonie DR-M22. Nie miałem okazji obcować z DR-M33, ale sądzę, że w jego przypadku jest podobnie. Mechanizmy w moich Denonach są niemal bezgłośne.

W kategorii "największy burdel" się nie wypowiem, bo grzebałem jedynie w Technicsach i Denonach. Biorąc jednak pod uwagę porównanie Technicsów z początku lat 90-tych i 80-tych, to przykładowo taki RS-BX707 jest w środku bardzo elegencko ułożony, zaś RS-M270X wyglądał nieco bardziej chaotycznie, co nie oznacza, że był tam burdel.

Zdjęcie prosto z góry to Technics RS-M275X, a to po skosie to JVC KD-A66.

JVC ma budowę „piętrową”; widoczna płytka jest zamontowana mniej więcej w połowie wysokości, a pod nią jest jeszcze jedna, w której zamontowane są gniazda, przełączniki, potencjometry, i do której trudno się dostać.

Technics też jest dość mocno wypchany elektroniką, ale już nie jest tak niewygodny przy ingerencji. Spory jest blok napędu DD z dużą ilością zintegrowanej z nim elektroniki. Pionowe płytki wstawione w główną płytę to bloki redukcji szumów B, C i dbx. W panelu przednim jest też zamontowana pozioma płytka, częściowo przysłaniająca od przodu płytę główną.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-05325100-1331195466_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK
  • Pokaż nowe odpowiedzi