Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco te łzy to chyba z przemęczenia:) mam tak czasem jak nagrywam do późna w nocy, swoją drogą testuję właśnie jeden z tych modeli które miałeś AL-85 , napisze ja pogram więcej.

Jestem ciekaw jak sobie da radę w konfrontacji z innymi moimi magnetofonami.

Emocje są w życiu czymś szalenie naturalnym. Nawet jeśli ma się te 2 metry wzrostu i co nieco człowiek potrafi. TC-K 700 ES nie jest niestety idealny. Powiem więcej jest ułomny. Ale ma w sobie te właśnie emocje. Prawda jest taka że nawet Alpine mimo że technicznie doskonały miał ich mniej od tego zwykłego ESa. Sam wiesz ile potrafi zmienić w odbiorze decka demagnetyzacja, czyszczenie i ustawienie fabrycznych parametrów. Mój egzemplarz zachowuje się tak jak 20 lat wcześniej. Do pełni szczęścia można byłoby wymienić głowice żeby wyglądały jak nowe.

Może spróbujesz kupić nowego TC-K 700 ES, ten gość na Ebayu sprzedaje nowe nie używane sprzęty.

Czasem tam zaglądam i widziałem kilka magnetofonów Pioneera i Sharpa.

Może ma też Sony TC-K 700 ES ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Może spróbujesz kupić nowego TC-K 700 ES, ten gość na Ebayu sprzedaje nowe nie używane sprzęty.

Czasem tam zaglądam i widziałem kilka magnetofonów Pioneera i Sharpa.

Może ma też Sony TC-K 700 ES ?

http://www.ebay.ca/s...4&_sop=15&_sc=1

Może kiedyś kupię 730 ES.

Który magnetofon Sonego z serii 7**ES jest najlepszy ? Oczywiście pojęcie "najlepszy" dla każdego może znaczyć coś całkiem innego dlatego proszę o krótkie uzasadnienie swojego wyboru. W mojej kolekcji nie mam jeszcze żadnego ES-a więc wasze opinie będą dla mnie b. cenne.

Wojtek

Wojtek

Proszę uprzejmie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo przepraszam, że nie na PW.

GM

Witam.

Tak to i ja wyszukałem ale na tych stronach są linki do innych linków itd. jakby nie można było wrzucić po prostu instrukcji jako download itd.

GM, próbowałeś coś ściągnąć z w/w linków czy podesłałeś pierwsze lepsze, które Google wyrzuci?

Bo ja nie jestem w stanie nic ściągnąć z linków, które podałeś.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przejdź do głównej strony, wpisz w wyszukiwarkę interesujący Cię model, kliknij na niego, otworzy się nowa strona, odczekaj chwilę, pojawi się link "Get manual", kliknij i już.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

GM, próbowałeś coś ściągnąć z w/w linków czy podesłałeś pierwsze lepsze, które Google wyrzuci?

Bo ja nie jestem w stanie nic ściągnąć z linków, które podałeś.

Pozdr.

1. Kliknąć link http://elektrotanya.com/sony_tc-k333esa,k990es.pdf/download.html

2. Odczekać kilkanaście sekund.

3. Kliknąć link "Get manual".

4. Wskazać miejsce do zapisania pliku na dysku twardym.

post-3254-0-20134700-1336280250_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

TC-K777ESII jest nazywany Dragon Killer i to właśnie on jest najlepszym modelem z serii 7. Sam mam K555ES i już na tym poziomie niebezpiecznie zbliża się do pułapu K730ES. Więc stawiając obok jeszcze K777ESII, dopowiedzcie sobie sami......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Znam wzmacniacz z serii czyli 555 ES. Gra inaczej, jest neutralny,. może nawet lekko rozjaśniony i niestety moim zdaniem lepszy niż 870 ES czy 808 ES. TA-F 555 ES to topowy model na Europę.

"Dragon killer" był zwany przede wszystkim Luxman X-3K który nigdy nie wszedł do produkcji i można o tym poczytać na thevintageknob.org. Gdzieś czytałem że taki sam przydomek miał właśnie 777 ES ale jakby nie było to one of the best decks ever designed and built;-) Przynajmniej wg mnie.

Dragon killer od Sonego to był nie K777ES, tylko K777ESII! I był to jeden z najlepiej kiedykolwiek zaprojektowanych i zbudowanych magnetofonów na świecie.

Muszę go kiedyś upolować, ale napewno nie kupie na allegro!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jest do zdobycia coś takiego:

Ukryta Zawartość

Potrzebne tylko nowe paski.

Wysłać można do DOMA a oni wyślą do Ciebie, tańsza opcja aniżeli bezpośrednio od sprzedającego.

Ja tak zrobiłem z kasetami. Dwa tygodnie i paczka była u mnie z opcją trackingu.

Ukryta Zawartość

Masz rację Disco, tylko, żeby nie było, to właśnie TC-K777ESII ma przydomek Dragon Killer :)

Masz rację Disco, tylko, żeby nie było, to właśnie TC-K777ESII ma przydomek Dragon Killer :)

Ja wiem że w kilku testach padło to powiedzenie( Dragon killer)ale o modelu Tandberg 3014A .

Sam o tym pisałem ale na thevintagekob nic o tym nie ma. Jest o Luxie X-3K.

Luxman X-3K to nawet można powiezieć że nie magnetofon tylko prototyp czegoś??? sam naciąg zrobiony i działający jak w magnetowidzie VHS!!!

A mostek z głowicami jak ze szpulowca:)

A jak to traktowało kasetę nie włożył bym do niego żadnej mojej kasety!!!

Tak jako próba stworzenia czegoś , jako eksponat tak , ale nic poza tym zresztą dlatego w Luxsie się zapętlili i tego nie ciągnęli dłużnej.

audiomagia.blogspot.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzięki za opinie, czyli TC-K777ESII z rodziny 7**ES; a czym się wyróżnia, np w porównaniu do Onkyo 2570 ?

W.

Onkyo złe nie jest ale wiesz... Raczej szkoda porównywać.

panowie utknąłem. walczę z AIWA SD-L80.

było już czyszczenie, nowe paski i oponka i w końcu po wielu latach milczenia przemówił.

potem naregulowałem się już za wszystkie czasy według instrukcji serwisowej ale nie mogę sobie poradzić z następujacym problemem:

kanał lewy wydaje się dobrze reagować na dolby B i C ale kanał prawy nie.

1. przy odtwarzaniu czystej taśmy bez dolby szumy są stłumione.

2. po wciśnięciu B szumy wzrastają.

3. przy C są najgłośniejsze takie jak jak dla kanału L bez dolby.

mam i inne spostrzeżenia ale by niczego nie sugerować poczekam z nadzieją na upragnione podpowiedzi i jeżeli one nie pomogą podam następne ciekawostki związane z tym problemem jeżeli one kogokolwiek zainteresują.

zakupiłem instrukcję wirtualną na pdf-ie i hardkorową na papierze.

pozdrawiam i pogrążam się w modlitwie o litość mądrzejszych nade mną.

Ukryta Zawartość

post-21456-0-34769000-1336358037_thumb.jpg

post-21456-0-97721700-1336358048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

kanał lewy wydaje się dobrze reagować na dolby B i C ale kanał prawy nie.

1. przy odtwarzaniu czystej taśmy bez dolby szumy są stłumione.

2. po wciśnięciu B szumy wzrastają.

3. przy C są najgłośniejsze takie jak jak dla kanału L bez dolby.

...

uszkodzony układ Dolby prawego kanalu lub pojemności w jego otoczeniu

dzięki, mam też taką nadzieję że to dolby

1. tym bardziej że kaseta nagarana w dolby B (fabrycznie) i odtwarzana z dolby B wydaje się że gra jednakowo w obu kanałach

2. ale kaseta nienagrana z żadnym dolby a odtważana z "C" powoduje stłumienie w lewym a podbicie wysokich w prawym.

3. bezpośrednio do scalaka dolby podłączonych jest kilka elektrolitów o raczej małej pojemności nie przekraczającej 10uF oraz kilka innego rodzaju kondensatorów, czy warto się nimi zainteresować?

co do "C' to nie mam żadnego doświadczenia z nim bo to mój pierwszy deck z "C" a nagrania w tym systemie też żadnego nie mam. scalaka z dolby zamówiłem na wszelki wypadek już parę dni temu tylko czy nie lepiej zmienić dwa jednocześnie w lewym i prawym z powodu parametrów oczywiście. czy ten stary 30-to letni będzie kompatybilny "brzmieniowo" z nowym zamiennikiem?

w tych scalakach jest podwójne B czyli B+B' (według zapisu na schemacie).

B daje dolby B a B+B' daje C - taka jakaś dziwna algebra Boole'a ale nie tego od komorowskich na szczęście.

myślę że jeżeli już przeglądać pojemności to najlepiej zacząć od tych przy dolby B' (?).

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

....

w tych scalakach jest podwójne B czyli B+B' (według zapisu na schemacie).

B daje dolby B a B+B' daje C - taka jakaś dziwna algebra Boole'a ale nie tego od komorowskich na szczęście.

myślę że jeżeli już przeglądać pojemności to najlepiej zacząć od tych przy dolby B' (?).

byłoby cudownie wprost, gdybyś pokazał choć fragment schematu zawierającego układy dolby lub był tak miły i podał symbole układów dolby, nie wiem jak inni, ale ja nie mam zamiaru kupować instrukcji serwisowej żeby ci pomóc. zgadywać też nie mam zamiaru.

byłoby cudownie...nie mam zamiaru.

dostało mi się, ale niech tam, jak się rozrabia to tak jest. do kupna absolutnie nie namawiam i wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc. jak pisałem mam pdf i papier i co mogę to pokażę. pdf jest płatny i nie mogę go posłać dalej, potrzebne hasło, ale zrobię zdjęcie storny ze schematem płytki dolby i pokażę tak szybko jak będę mógł.

układ scalony to: HA11226

Głowica w modelach Sony TC-K700ES i TC-730ES to ta sama głowica!

K700ES:

- kasująca, nr HE, nr katalogowy: 1-543-358-11

- zapisująca/odczytująca (traktowane jako całość), nr HP, nr katalogowy: 8-825-770-51

K730ES:

- kasująca, nr EH501, nr katalogowy: 1-543-358-11

- zapisująca/odczytująca (traktowane jako całość), nr PH501, nr katalogowy: 8-825-770-51

Miałem rację :D

PS: Disco, dziękuję za przesłanie książeczki serwisowej do K730ES :) Mój się trzyma, jeszcze do niego nie zaglądałem :)

Edytowane przez neomammut

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

dostało mi się, ale niech tam, jak się rozrabia to tak jest. do kupna absolutnie nie namawiam i wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc. jak pisałem mam pdf i papier i co mogę to pokażę. pdf jest płatny i nie mogę go posłać dalej, potrzebne hasło, ale zrobię zdjęcie storny ze schematem płytki dolby i pokażę tak szybko jak będę mógł.

układ scalony to: HA11226

Obawiam się, że w tym magnetofonie układ Dolby C jest trochę "oszukany".

Jak mówi karta katalogowa http://www.dz863.com/downloadpdf-vdlozhjubsxg-HA11226.pdf ten układ scalony to pełnoprawny układ wyciszania szumów Dolby B.

Mam na biurku płytę główną z jakiegoś magnetofonu "Apollon", w którym taki układ pracuje jako Dolby B wyłącznie. W razie potrzeby służę trzydziestoletnim "wylutem".

Sprawdź pojemności szczególnie wtedy, gdy zmiany w dźwięku następują po pewnym czasie od włączenia lub wyłączenia układu wyciszania.

Listwę zapis/odczyt wyczyściłeś już dokładnie?

GM

Edytowane przez G.Mark

Obawiam się...Listwę zapis/odczyt wyczyściłeś już dokładnie?

oszukany czy nie to nie ma dla mnie znaczenia bo ja i tak nie używam dolby B czy C a chodzi mi tylko o to by ten kaseciak był max sprawny. lubię DBX w moim TEAC A-860 bo działa rewelacyjnie, poza tym wszystkie nagrania wykonuję bez dolby i grają one dla mnie lepiej. z tego co ja widzę w instrukcji serwisowej, a mam nadzieję to wam jak najszybciej pokazać, w każdym scalaku HA11226 są dwa dolby co jak mi się wydaje robi za C gdy pracują one oba na jeden kanał. takie scalaki w tej aiwie są dwa po jednym na kanał jakby co. co wy na to?

Obawiam się...Listwę zapis/odczyt wyczyściłeś już dokładnie?

GM

chyba że jeden do zapisu a drugi do odczytu?

i wtedy to C polega na zapaleniu się zielonej diody i to wszystko.

Obawiam...dokładnie?

wygląda na to że i listwy nie ma, o ja biedny i nieszczęśliwy, ale za to na płytkę dolby podawane jest napięcie na bazy tranzystorów "PB. HI" oraz "REC. HI" co zapewne oznacza odpowiednio "charakterystyka odtwarzania" oraz "charakterystyka nagrywania". cuda panie, cuda. no tak ale bez schematu to ja mogę sobie pleść.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

wygląda na to że i listwy nie ma, o ja biedny i nieszczęśliwy, ale za to na płytkę dolby podawane jest napięcie na bazy tranzystorów "PB. HI" oraz "REC. HI" co zapewne oznacza odpowiednio "charakterystyka odtwarzania" oraz "charakterystyka nagrywania". cuda panie, cuda. no tak ale bez schematu to ja mogę sobie pleść.

Zdecydowanie bez schematu nie ma punktu odniesienia.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi