Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry, jeśli ma stabilizację kwarcową to regulacji prędkości przesuwu taśmy może nie posiadać.

Właśnie szukam i nie widzę, jakie oznaczenia mają PR od silników ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Właśnie szukam i nie widzę, jakie oznaczenia mają PR od silników ?

Obawiam się, że żadne oznaczenia. Por. instr. serwisowa http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=374243

post-3254-0-21482200-1338046496_thumb.jpg

GM

Częstotliwość prądu podkładu dla odczytywanej taśmy nie ma znaczenia. Ma znaczenie tylko przy zapisie aby prawidłowo namagnesować taśmę (magnesowanie bezhistorezowe). Częstotliwość prądu podkładu powinna być możliwie jak największa aby nie była słyszalna intermodulacja prądu podkładu z sygnałem fonicznym. Sygnał prądu podkładu nie zapisuje się na taśmie. Nie może wiec tez być odczytany i nie ma wpływu na poziom odczytu taśmy wzorcowej.

pozdrawiam

Hmm Kolega czyta co sam pisze?? w pierwszej części zdania zostało napisane że prąd się zapisuje na taśmie.W drugim zdaniu sam sobie zaprzecza ??

Czyżby udar słoneczny ?? ;)

xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Hmm Kolega czyta co sam pisze?? w pierwszej części zdania zostało napisane że prąd się zapisuje na taśmie.W drugim zdaniu sam sobie zaprzecza ??

Czyżby udar słoneczny ?? ;)

xtr71

Ten rysunek

post-3254-0-26306300-1338057182_thumb.jpg

powinien zakończyć temat.

Zaczerpnięto z B. Urbański "Elektroakustyka w pytaniach i odpowiedziach", Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1984, strona 153.

GM

Częstotliwość prądu podkładu dla odczytywanej taśmy nie ma znaczenia. Ma znaczenie tylko przy zapisie aby prawidłowo namagnesować taśmę (magnesowanie bezhistorezowe). Częstotliwość prądu podkładu powinna być możliwie jak największa aby nie była słyszalna intermodulacja prądu podkładu z sygnałem fonicznym. Sygnał prądu podkładu nie zapisuje się na taśmie. Nie może wiec tez być odczytany i nie ma wpływu na poziom odczytu taśmy wzorcowej. pozdrawiam
<br />

<br />

Odczytałem ten post bez dokładnego zrozumienia PRZEPRASZAM<br />

XTR71

Zawsze przed wyjazdem nad morze jest zamieszanie w domu.Więcej nie odpisuje na posty przed taką stresówą :(

Panowie zostańcie singlami ;)

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Pytanie dla posiadaczy magnetofonów technics z serii RS-B

Czy capstan o symbolu MMI-6A2LK występuje w całej serii RS-B ?

Pytanie dla posiadaczy magnetofonów technics z serii RS-B

Czy capstan o symbolu MMI-6A2LK występuje w całej serii RS-B ?

Już wiem, że nie wiec zapytam inaczej.

Czy capstan o symbolu MMI-6A2LK występuje w całej serii RS-B z jednym wałkiem ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Już wiem, że nie wiec zapytam inaczej.

Czy capstan o symbolu MMI-6A2LK występuje w całej serii RS-B z jednym wałkiem ?

Nie występuje w żadnym magnetofonie z jednym wałkiem tej serii, ponieważ to nie jest "capstan" czyli wałek przesuwu taśmy. To jest silnik do napędu wałka przesuwu taśmy.

GM

Nie występuje w żadnym magnetofonie z jednym wałkiem tej serii, ponieważ to nie jest "capstan" czyli wałek przesuwu taśmy. To jest silnik do napędu wałka przesuwu taśmy.

No tak, a ja myślałem, że to jedno i to samo, ale ja głupi jestem :-)

Dzięki za sprostowanie.

Chodzi o główny silnik o tym symbolu.

Witam.

Mam problem z magnetofonem Yamaha K-950, a konkretnie z jego wyświetlaczem.

Podczas odtwarzania czy nagrywania a także gdy przycisk Monitor jest wciśnięty na ustawienie Source.

Lewy kanał na wyświetlaczu wskazuje na maksa podczas gdy prawy pracuje normalnie.

Magnetofon odtwarza i nagrywa normalnie bez jakichkolwiek przesterów któregokolwiek kanału.

W momencie kiedy włączyłem go pierwszy raz po zakupie, były trzaski i przestery obu kanałów,

spowodowane popękanymi lutami i ścieżkami w okolicy gniazd in/out.

Po przelutowaniu połączeń i naprawie ścieżek wszystkie usterki oprócz tej z wyświetlaczem ustąpiły.

Wszystkie pr-ki i potencjometry potraktowałem Kontaktem PR.

Na tym się kończy moja wiedza.(jestem elektrykiem) w temacie napraw układów elektronicznych.

Proszę szanownych kolegów o pomoc, gdyż w tym temacie jestem w kropce.

PS:Niekiedy wskazanie lewego kanału na wyświetlaczu nie dochodzi do końca lecz trzy kreski przed.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26690-0-33435700-1338135633_thumb.jpg

post-26690-0-04342900-1338135646_thumb.jpg

post-26690-0-65341700-1338135656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Witam.

Mam problem z magnetofonem Yamaha K-950, a konkretnie z jego wyświetlaczem.

Podczas odtwarzania czy nagrywania a także gdy  przycisk Monitor jest wciśnięty na ustawienie Source.

Lewy kanał na wyświetlaczu wskazuje na maksa podczas gdy prawy pracuje normalnie.

Magnetofon odtwarza i nagrywa normalnie bez jakichkolwiek przesterów któregokolwiek kanału.

W momencie kiedy włączyłem go pierwszy raz po zakupie, były trzaski i przestery obu kanałów,

spowodowane popękanymi lutami i ścieżkami w okolicy gniazd in/out.

Po przelutowaniu połączeń i naprawie ścieżek wszystkie usterki oprócz tej z wyświetlaczem ustąpiły.

Wszystkie pr-ki i potencjometry potraktowałem Kontaktem PR.

Na tym się kończy moja wiedza.(jestem elektrykiem) w temacie napraw układów elektronicznych.

Proszę szanownych kolegów o pomoc, gdyż w tym temacie jestem w kropce.

PS:Niekiedy wskazanie lewego kanału na wyświetlaczu nie dochodzi do końca lecz trzy kreski przed.

Przepraszam, że ja znowu ni z gruszki ni z pietruszki. Prośba do Kasjela poszukuję: instrukcji serwisowej do magnetofonu szpulowego pracującego na taśmach ferro i chromowych. Podobno masz taką do swojego SONY-ego. Pragnę przerobić wszystkie swoje UHER-y Report i Variacord na przełączalne ferrro/chrom . Pozdrawiam Zbyszek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przepraszam, że ja znowu ni z gruszki ni z pietruszki. Prośba do Kasjela poszukuję: instrukcji serwisowej do magnetofonu szpulowego pracującego na taśmach ferro i chromowych. Podobno masz taką do swojego SONY-ego. Pragnę przerobić wszystkie swoje UHER-y Report i Variacord na przełączalne ferrro/chrom . Pozdrawiam Zbyszek

http://www.hifiengine.com/hfe_downloads/index.php?sony/sony_tc-765_service.pdf

http://www.hifiengine.com/hfe_downloads/index.php?sony/sony_tc-765_service_sup.pdf

http://www.hifiengine.com/hfe_downloads/index.php?sony/sony_tc-765.pdf

GM

Korwin,

Również wysokie modeleTeac miały przełącznik taśmy - LH I, LH II, EE:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu jest także schemat

Pamiętaj tylko, że taśma EE, stosowana w szpulowcach, to nie to samo, co VHS. Przede wszystkim jest znacznie grubsza (minimum 35um EE, ~15um VHS), co ma spore znaczenie dla zapisu niskich tonów. Pisywałeś peany na temat grubych taśm 50um, więc powinieneś wiedzieć, co to oznacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korwin,

Również wysokie modeleTeac miały przełącznik taśmy - LH I, LH II, EE:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu jest także schemat

Pamiętaj tylko, że taśma EE, stosowana w szpulowcach, to nie to samo, co VHS. Przede wszystkim jest znacznie grubsza (minimum 35um EE, ~15um VHS), co ma spore znaczenie dla zapisu niskich tonów. Pisywałeś peany na temat grubych taśm 50um, więc powinieneś wiedzieć, co to oznacza.

Mam także grube 50 ~55 um < komputerowe> taśmy VHS [ B & S ( Western Germany rozumu nauczy Mistrz Henryk .Dziękuję serdecznie Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam także grube 50 ~55 um  < komputerowe> taśmy VHS [ B & S ( Western Germany  rozumu nauczy  Mistrz Henryk .Dziękuję serdecznie Zbyszek

Nie będę zapisywał na taśmie VHS muzyki tylko wspomnienia naprawdę ciekawych ludzi. Pasmo mowy bez specjalnych korekt mających na celu zachowanie idealnej wierności sygnału / zapisu nie jest absolutnie konieczne, chociaż będę robił wszystko co się da aby takie było. Jak mówią Bracia Moskale Pażywiom Uwidim. Ostatnio jestem jak chłop pańszczyźniany do ziemi przypisany do komputera nitrogliceryną i tlenem na przemian lub równocześnie mam jednak nadzieję, że kiedyś będzie nieco lepiej i zacznę znów nagrywać w terenie.Pozdrawiam Zbyszek

najwięcej roboty będzie z modyfikacją wzmacniacza zapisu - trzeba podnieść napięcie wyjściowe podawane na głowicę rec; najlepiej "dłubać" w pętli sprzężenia zwrotnego, jeżeli jest taka możliwość, i tylko w składowych zmiennych (żeby nie poprzestawiać punktów pracy tranzystorów; jak przerabiałem swojego Koncerta na chromówki to tak właśnie zrobiłem (miałem podpięty oscyloskop pod wyjście wzm. zap i obserwowałem "na gorąco" efekty swojej pracy; w odzczycie sprawa jest prosta - wystarczy zwykły szeregowy układ RC o stałej czasowej 70mikrosekund (chyba) wpięty równolegle między tor sygnału a masę (można go zamykać tranzystorem do masy, wtedy sterowanie jaet bajecznie proste); no i jeszcze trzeba podnieść naięcie gen.pp - i tu trzeba uważać, żeby nie "sfajczyć" głowict kasującej (opisywałem już swoje "boje" z Koncertem w temacie "EE")

Witam!

Przepraszam za pisanie nie do końca na temat ale, czy ludzi już do reszty powaliło? Za 4 sztuki Hi8 - 249zł?????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ludzie czasem wystawiają na sprzedaż różne przedmioty, chyba nie orientując się w ich aktualnej wartości rynkowej - i to działa w obie strony, tzn, czasem też jest to dla kupujących niebywała okazja, bo zdarza się, że przedmiot bywa wystawiany niezwykle tanio. W przypadku zawyżonych cen - być może ludzie, mając np. mało używany magnetofon, chcą teraz dostać za niego niemal tyle, ile sami kiedyś zapłacili w sklepie, uważając, że przecież prawie wcale nie jest zużyty, więc powinien być wart prawie tyle samo.

Być może są sprzedający, szukający jelenia, ale podejrzewam, że częściej winny jest po prostu brak rozeznania rynku.

najwięcej roboty będzie z modyfikacją wzmacniacza zapisu - trzeba podnieść napięcie wyjściowe podawane na głowicę rec; najlepiej "dłubać" w pętli sprzężenia zwrotnego, jeżeli jest taka możliwość, i tylko w składowych zmiennych (żeby nie poprzestawiać punktów pracy tranzystorów; jak przerabiałem swojego Koncerta na chromówki to tak właśnie zrobiłem (miałem podpięty oscyloskop pod wyjście wzm. zap i obserwowałem "na gorąco" efekty swojej pracy; w odzczycie sprawa jest prosta - wystarczy zwykły szeregowy układ RC o stałej czasowej 70mikrosekund (chyba) wpięty równolegle między tor sygnału a masę (można go zamykać tranzystorem do masy, wtedy sterowanie jaet bajecznie proste); no i jeszcze trzeba podnieść naięcie gen.pp - i tu trzeba uważać, żeby nie "sfajczyć" głowict kasującej (opisywałem już swoje "boje" z Koncertem w temacie "EE")

Czeka mnie niewątpliwa przyjemność dokładnego zapoznania z posiadanym dobrem, ewentualnie robienia transakcji typu machniom, czytaj jednego psa za milion na dwa koty po 500 tysięcy. Pozdrawiam i dziękuję Zbyszek

xtr71 napisz parę słów o BX-300. Możesz go porównać brzmieniowo do czegoś znanego na forum? Poza Dualem. Pozdrawiam. R

xtr71 napisz parę słów o BX-300. Możesz go porównać brzmieniowo do czegoś znanego na forum? Poza Dualem. Pozdrawiam. R

Witam,

to tak poza konkursem...

Będąc wielkim zwolennikiem konstrukcji rodem od Pana Etsuro Nakamichi jakiś czas temu zrobiłem test porównawczy BX-300E kontra GX 75 mkII.

Nakamichi zagrał za liniowo, za płasko. Do tego ograniczenia najniższych częstotliwości są znaczne w porówaniu do GX'a. Jedynie góra na żelazie sięga wyżej. Nawet przyjemnie się słucha.

Dźwięk nie jest tak plastyczny, brakuje mu spójności. Jednak dzięki charakterowi brzmienia Nakamichi pozorne źródła dźwięku umieszcza zdecydowanie wyraźniej.

6.5 do 8 w skali 10. TDK F60, MAXELL XLII-S, TDK MA. Dodam, że 300'tka miała mniejszy przebieg niż konkurent.

Ale wygląda ascetycznie. Ładnie. Zresztą 300E to mój pierwszy Nak. chyba w 97 r. Sentyment pozostał.

Kiedyś miałem także Cassette Deck 1. Nie polecam. Pierwsze co nas zaskakuje - góra pasma oderwana od reszty.

Ustawienia azymutu mogą się przydać. Ale poziomy w Dolby czasem dużo psują.

Pozdrawiam,

FM

Witam, to mój pierwszy post na forum, chociaż czytam je od kilku dobrych lat. Szanowni forumowicze, mam problem z moim deckiem Teac R-919x - model 3 głowicowy z autorewersem. Problem pojawił się po wymianie pasków napędowych, odtwarzany dźwięk zaczął drżeć (nie jest to kołysanie dźwięku). Zgodnie z tym, co tutaj przeczytałem wyczyściłem tor przesuwu taśmy przy okazji wymieniłem też rolki dociskowe. Nie wiem, co można zrobić więcej. Zastanawiam się, czy może nowe paski są nieco bardziej naprężone niż te stare i może z powodu zbyt dużego napięcia powodują, że silnik nie może równomiernie napędzać koła zamachowego a to własnie przekłada się na dźwięk? Proszę o pomoc jeśli ktoś ma pomysł co jeszcze można zrobić. Dziękuję i pozdrawiam.

Poniżej link do w/w magnetofonu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam,

to tak poza konkursem...

Będąc wielkim zwolennikiem konstrukcji rodem od Pana Etsuro Nakamichi jakiś czas temu zrobiłem test porównawczy BX-300E kontra GX 75 mkII.

Nakamichi zagrał za liniowo, za płasko. Do tego ograniczenia najniższych częstotliwości są znaczne w porówaniu do GX'a. Jedynie góra na żelazie sięga wyżej. Nawet przyjemnie się słucha.

Dźwięk nie jest tak plastyczny, brakuje mu spójności. Jednak dzięki charakterowi brzmienia Nakamichi pozorne źródła dźwięku umieszcza zdecydowanie wyraźniej.

6.5 do 8 w skali 10. TDK F60, MAXELL XLII-S, TDK MA. Dodam, że 300'tka miała mniejszy przebieg niż konkurent.

Ale wygląda ascetycznie. Ładnie. Zresztą 300E to mój pierwszy Nak. chyba w 97 r. Sentyment pozostał.

Kiedyś miałem także Cassette Deck 1. Nie polecam. Pierwsze co nas zaskakuje - góra pasma oderwana od reszty.

Ustawienia azymutu mogą się przydać. Ale poziomy w Dolby czasem dużo psują.

Pozdrawiam,

FM

Wielkie dzięki. Po testach na 990 ES zaczynam doceniać swojego "ułomnego" 700 ES. Pozdrawiam. R

Witam grono wielbicieli naszych małych szpulek!!!!!! po wielu miesiącach udało się wreszcie dokończyć moją Optonicę RT- 3838.Dużą pomoc zawdzięczam kolegom z forum dzięki ich wiedzy deck został odrestaurowany dziękuje.Pozdrawiam Marian

Ukryta Zawartość

post-19370-0-40473100-1338912698_thumb.jpg

post-19370-0-88009400-1338912755_thumb.jpg

post-19370-0-81901600-1338912782_thumb.jpg

post-19370-0-88791500-1338912804_thumb.jpg

post-19370-0-33377700-1338913027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, to mój pierwszy post na forum, chociaż czytam je od kilku dobrych lat. Szanowni forumowicze, mam problem z moim deckiem Teac R-919x - model 3 głowicowy z autorewersem. Problem pojawił się po wymianie pasków napędowych, odtwarzany dźwięk zaczął drżeć (nie jest to kołysanie dźwięku). Zgodnie z tym, co tutaj przeczytałem wyczyściłem tor przesuwu taśmy przy okazji wymieniłem też rolki dociskowe. Nie wiem, co można zrobić więcej. Zastanawiam się, czy może nowe paski są nieco bardziej naprężone niż te stare i może z powodu zbyt dużego napięcia powodują, że silnik nie może równomiernie napędzać koła zamachowego a to własnie przekłada się na dźwięk? Proszę o pomoc jeśli ktoś ma pomysł co jeszcze można zrobić. Dziękuję i pozdrawiam.

Poniżej link do w/w magnetofonu:

Ukryta Zawartość

Witaj.

Drżenie dźwięku, to bardzo częsty problem występujący w magnetofonach. Przyczyny mogą być różne. Niestety w Twoim przypadku było tak, że luźne paski napędowe amortyzowały nieco drżenia generowane przez silnik główny. Teraz nowe, naprężone przenoszą wszystko i jeszcze więcej. Ponieważ zużyty już silnik "drży" bardziej, im większe jest jego obciążenie. W magnetofonach z napędem DD jest jeszcze większy problem, gdy dźwięk jest drżący. Bo tam uszkodzone mogą być układy stabilizatora obrotów. W tradycyjnym napędzie paskowym wymienia się silniczek z stabilizatorem obrotów za 15zł i po sprawie. Spróbuj założyć paski bardziej miękkie, nawet takie używane. Byle tylko naciąg był jako taki. Sprawdź w jaki sposób rozwiązano w tym decku kwestię naciągu taśmy, czyli co tam powoduje opór lewej szpulki podczas odtwarzania. Często właśnie niewłaściwie działający hamulec lewej szpulki lub sprzęgło jest przyczyną drżenia dźwięku. Ja mam ten problem w Akai GXC 740D. Niestety musiałem się poddać, ponieważ drżenia są zdecydowanie generowane przez silnik. W tym decku jest silnik prądu zmiennego, wielki jak w szpulowcu. I po prostu nigdzie takiego nie dostanę :-(

Ukryta Zawartość

NIE WIEM, GDZIE TO ZASYGNALIZOWAĆ, ALE KASPERSKY PRZY KAŻDYM KLIKNIĘCIU NA JAKĄŚ STRONĘ TUTAJ INFORMUJE MNIE O JAKIEJŚ PRÓBIE PRZEKIEROWANIA; NIE WIEM O CO CHODZI - CZY MÓJ KOMP WARIUJE CZY SĄ TU NIEPROSZENI GOŚCIE

a czy ktoryś z panów testował w swoich deckach siłe rolki nawijającej?

podatnosc tasm pewnej japonskiej marki na znieksztalcenia wzdluzne sklonila mnie to wydlubania sobie kasety "obserwacyjnej" i okazalo sie, ze ten defekt nie ma nic wspolnego z glowicami czy rolkami dociskajacymi, powstaje w samej kasecie pod wplywem zbyt duzego naprezenia tasmy na rolce narożnej (ktorej powierzchnia wcale płaska nie jest).

i tu pojawia sie kwestia naciagu - tylko jeden magnetofon ze wszystkich jakie mialem nawija tasme tak, ze nawet najbardziej utwardzone i wypolerowane c-90 (tdk/maxell) laduja na prawej stronie kasety w idealnym stanie, mimo niesymetrycznego transportu tasmy w kasecie..

od jakiegos czasu poluje na takowy "driving force meter" ale podobnie jak basfowskie "calibration cassettes" pojawia sie na aukcji raz na ruski rok i z automatu osiaga on zwrotną cene.

na codzien uzywam tasm, ktore wytrzymaja doslownie wszystko, ale przez połowe lat 90tych meczylem sie z zaginajacymi sie tasmami i zalezy mi zeby ten rodział zamknąć i ująć w liczbach ;)

Witaj.

Drżenie dźwięku, to bardzo częsty problem występujący w magnetofonach. Przyczyny mogą być różne. Niestety w Twoim przypadku było tak, że luźne paski napędowe amortyzowały nieco drżenia generowane przez silnik główny. Teraz nowe, naprężone przenoszą wszystko i jeszcze więcej. Ponieważ zużyty już silnik "drży" bardziej, im większe jest jego obciążenie. W magnetofonach z napędem DD jest jeszcze większy problem, gdy dźwięk jest drżący. Bo tam uszkodzone mogą być układy stabilizatora obrotów. W tradycyjnym napędzie paskowym wymienia się silniczek z stabilizatorem obrotów za 15zł i po sprawie. Spróbuj założyć paski bardziej miękkie, nawet takie używane. Byle tylko naciąg był jako taki. Sprawdź w jaki sposób rozwiązano w tym decku kwestię naciągu taśmy, czyli co tam powoduje opór lewej szpulki podczas odtwarzania. Często właśnie niewłaściwie działający hamulec lewej szpulki lub sprzęgło jest przyczyną drżenia dźwięku. Ja mam ten problem w Akai GXC 740D. Niestety musiałem się poddać, ponieważ drżenia są zdecydowanie generowane przez silnik. W tym decku jest silnik prądu zmiennego, wielki jak w szpulowcu. I po prostu nigdzie takiego nie dostanę :-(

Kasjel dziękuję za radę. Spróbuję tego o czym piszesz i napiszę z jakim efektem się spotkałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi