Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z kolei używam Dolby we wszystkich modelach magnetofonów , dopóki słyszę że nie ma różnicy ze źródła tuner , CD,LP to nie pozbywam się tego efektu jaki wychodzi z głośników czy z elektrostatów Staxa z trybem Dolby,nie przeszkadza mi to absolutnie bo magnetofon jest powiedzmy sobie pewnym kompromisem niestety.

Ale z drugiej strony Metallica nie wróciła by do zapisu na taśmie gdyby to coś nie wpływało na to co jest nam sprzedawane w ostateczności ;)

Z dolby S jest tylko jeden magnetofon w mojej kolekcji który ma Dolby S warty każdego wydanego Funta , pierwszy i ostatni magnetofon wyprodukowany w EU z Systemem Dolby S wie ktoś z Was co to za model? już tyle podpowiedziałem;)

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Pewnie że nie ma rozwiązań idealnych ! Tak jak nie ma idealnych magnetofonów. Ale człowiek taki już jest, że dąży do jakiegoś ideału, próbując go osiągnąć. A dlaczego używamy magnetofonów ? A dlaczego nie ? Bo co, czy cyfra jest idealna ? Czy wszystko co stare musi być skazane na zagładę i zniszczenie ? Wobec tego spalmy wszystkie fortepiany i skrzypce, bo wynaleziono syntezatory :-)

Czy ma ktoś pomysł jak w CT-93 przywrócić sprawne działanie przewijania taśmy? Po długim staniu ma z tym problemy.Odtwarza ok ale przewija słabo i to w obie strony.

Na allegro pojawiają się w sprzedaży ( w zakładce magnetofony Pioneer ) paski do mechanizmów Pioneer Reference.

Facet ma też rolkę od której zależy to przewijanie. Ma też opis z fotkami jak to zrobić .

Wobec tego spalmy wszystkie fortepiany i skrzypce, bo wynaleziono syntezatory :-)

^przeciez one sobie w ogole nie wchodza w droge ;)

kocham analogowe sh i junosy, ale zywej sekcji smyczkowej to one raczej nie lizną nawet w rekach wirtuoza syntezy ;)

Edytowane przez v12

A dlaczego używamy magnetofonów ?

Kasjel ja powiem dlaczego ja używam -

1. Bo są powiązaniem mechaniki,elektroniki głównie mnie zawsze w magnet fascynowała mechanika.

2.Urodziłem się w tych czasach gdzie potocznym źródłem był tuner,magnet,LP

3.Traktuję to wszystko jako hobby.

4. Staram się zdobywać coraz lepsze modele (to mnie rozwija nie stoję w miejscu)

5. Ot przyjemne zajęcie na zimowe wieczory;)

audiomagia.blogspot.com

Dolby S można spotkać w tanich dwu kieszeniowych modelach Sony. One przeszły te rygorystyczne testy ?

^no własnie nie wiem. wygląda to tak jakby wpuszczając na rynek nowy produkt bardzo dbali o jego wizerunek, apod koniec olali sprawe z wiadomych przyczyn, pytanie czy ktos probowal tych tanich sonowek bo moze jednak byly tanie dzieki wywaleniu calej masy zbednych szpargałów, a pozostały tylko te ktore miały znaczenie. nie wiem - ciekawi mnie to.

Czy ma ktoś pomysł jak w CT-93 przywrócić sprawne działanie przewijania taśmy? Po długim staniu ma z tym problemy.Odtwarza ok ale przewija słabo i to w obie strony.

Nie mam pojęcia jaki tam jest mechanizm, ale jak są problemy z przewijaniem, to muszą być jakieś kółka cierne z oponkami gumowymi. Wszystko wyczyścić, zmatowić gumę papierem ściernym gradacji ok.220 i na koniec lekko nasączyć preparatem firmy "Boll" do konserwacji pasków klinowych. No chyba że ktoś ma namiar na coś lepszego do konserwacji gumy.

Dolby to układ który przetwarza sygnał i jest dodatkowym elementem ingerującym w brzmienie.

^w porównaniu z tym co sie dzieje podczas zapisu (REC EQ - pre-emphasis)) i odczytu (playback EQ), ingerencja db B i wszelkich dopietych z racji jego obecnosci elementow (w sprawnym magnetofonie) jest marginalna, jesli nie pomijalna.

jezeli nie slyszycie roznicy miedzy zrodlem a tasmą (bez dolby, pomijając szum tasmy)

pomimo ekstremalnej equalizacji (6dB/oktawa - w obu kierunkach), to jakim cudem slyszycie wplyw kompandera w dobrze wykalibrowanych decku - nie daje mi to spokoju ;)

Edytowane przez v12

Kasjel ja powiem dlaczego ja używam -

1. Bo są powiązaniem mechaniki,elektroniki głównie mnie zawsze w magnet fascynowała mechanika.

2.Urodziłem się w tych czasach gdzie potocznym źródłem był tuner,magnet,LP

3.Traktuję to wszystko jako hobby.

4. Staram się zdobywać coraz lepsze modele (to mnie rozwija nie stoję w miejscu)

5. Ot przyjemne zajęcie na zimowe wieczory;)

No i zgadzam się w 100% tach.

Ale wspomnę o jeszcze jednej dosyć śmiesznej sprawie. Pamiętacie czasy jazdy na różnych polskich i czeskich motorowerach ? Ile się trzeba było namęczyć, żeby taki motorower dobrze się sprawował. A ile kosztował kasy ? I jaka była satysfakcja, gdy człowiek już opanował sztukę regulacji zapłonu itp. Trzeba było sobie zapracować na pożądany efekt. A teraz młodzi szaleją na tych koreańskich skuterach nie dbając o nic. A i tak prawie niczego nie byli by w stanie zrobić, bo bez komputera ani rusz. I jaką mają satysfakcję ew. czego ich nauczy posiadanie takiego motoroweru ?

Magnetofon potrafi się odwdzięczyć, jeśli o niego dbamy. Wiele możemy zrobić sami. A co można zrobić np. w odtwarzaczu MP3 ? :-)

Ja tak jak MAG

lubię tę robotę (jak powiedział Komiuszto w alternatywy 4)

Pamiętacie poniedziałki z chyba p. Beksińskim jak prezentował całe płyty w miłośnikach muzyki elektronicznej.

Magnetofon potrafi się odwdzięczyć, jeśli o niego dbamy. Wiele możemy zrobić sami.

^potrafi tez dziabnac w plecy, bez powodu, ot zeby nie było zbyt wesoło w domu.

jesli juz mowa o wdziecznosci, to zdecydowanie wolę inwestowac czas i wysilek w ....psa.

Edytowane przez v12

^potrafi tez dziabnac w plecy, bez powodu, ot zeby nie było zbyt wesoło w domu.

jesli juz mowa o wdziecznosci, to zdecydowanie wolę inwestowac czas i wysilek w ....psa.

v12- ja cię broń boże nie wypędzam, ale jeśli tak to na forum kynologiczne a nie o magnetofonach gadać :-))

90% magnetofonów, w ktorych montowane byly uklady B i C

nie spelniała (i nadal nie spełnia) ich wymagan (zwlaszcza C) i dlatego compander S wprowadzono juz na innych zasadach. goscie z db labs mieli dosyc glupot o "pompowaniu" i calej reszty niestworzonych historii - pozwolenie na montaz eski dostawały tylko te modele, ktore w testach laboratoryjnych udowodniły, ze sie nadaja.

próbowałem działanie Dolby B/C na "szpuli" - po regulacji możliwie jak najdokładniejszej przy moich możliwościach i wiedzy, dźwięk zapisany przy prędkości 19cm/s i tylko w systemie czterościeżkowym w trybie B brzmi bardzo przyjemnie dla ucha (nie wspominam już, jak jest przy zapisie dwuśladowym); w zasadzie rs przy szerszej taśmie jest zbędna, ale ponieważ kiedyś zdecydowałem się na małą poprawkę mojego Koncerta, a moduły Dolby miałem tylko B/C, więc mam porównanie brzmienia przy użyciu obydwu trybów; z B jestem zadowolony (nawet bardzo), natomiast C lekko mnie rozczarował i nie używam go; w wolnej chwili wypróbuję jak się sprawuje tryb C przy prędkości 4,76

MAG

Arcam Delta 100

Tak jest Delta mam go na razie w kartonie jak spakuję na jakiś czas inne to dam mu przez kilka tygodni popracować, tak robię z każdym moim magnetofonem praca ,odpoczynek ;)

Delta 100 jest bardzo zaawansowanym magnetofonem.

audiomagia.blogspot.com

Na allegro pojawiają się w sprzedaży ( w zakładce magnetofony Pioneer ) paski do mechanizmów Pioneer Reference.

Facet ma też rolkę od której zależy to przewijanie. Ma też opis z fotkami jak to zrobić .

Dzięki.Znalazłem już tego gościa.Mam nadzieję że dam radę to wymienić.

Tak jest Delta mam go na razie w kartonie jak spakuję na jakiś czas inne to dam mu przez kilka tygodni popracować, tak robię z każdym moim magnetofonem praca ,odpoczynek ;)

Znakomity magnetofon. Doskonałe układy Dolby. Nawet "B NR" znakomicie działa.

W kwestii Dolby. Jak Koledzy wyżej pisali. Przy pewnym poziomie cenowym, układy Dolby były coraz to lepsze.

Sam używam tylko "C NR" Jednak były to i są modele z tych "lepszych".

Przy podstawowych modelach - Dolby to nieporozumienie.

Zwłaszcza "S NR"

Trudno stawiać założenia, że tak rozbudowana elektronika jaką niektóre płytki Dolby prezentują jest przezroczysta dla sygnału, nie jest i być nie może

Kwestia czy Dolby degraduje dźwięk pozostaje tak osobista jak wrażliwość na dźwięk w ogóle.

Można się kłócić z mp3 fanem do końca świata, że tego słuchać się nie da, na co on wyciągnie teoretyczne uzasadnienie, że nie mamy prawa tak twierdzić.

Dolby jest bardzo pomysłowym wynalazkiem, teoria fajna jak zwykle praktyka rozczarowuje. Są magnetofony, które lepiej sobie z tym radzą jednak ja zawsze mam zastrzeżenia do Dolby, nie używam praktycznie nigdy. Dobry deck i metalowa taśma nagrana wysoko zamyka problem szumu, dla mnie.

Trudno stawiać założenia, że tak rozbudowana elektronika jaką niektóre płytki Dolby prezentują jest przezroczysta dla sygnału, nie jest i być nie może

każda firma, która produkowała układy scalone z układem Dolby, musiała zapewne robić to za zgodą pomysłodawcy, więc wszystkie są zrobione wg tego samego schematu; jedne zawierały tylko rs - np stosowane przez Unitrę NE646, LM1112 (B) czy też TEA0665(B/C) zaś inne także elementy toru fonicznego, np. wzm. odczytu (tak jest w wielu "zachodnich" magnetofonach; można to łatwo wyczytać ze schematów)

Ja tak jak MAG

lubię tę robotę (jak powiedział Komiuszto w alternatywy 4)

Pamiętacie poniedziałki z chyba p. Beksińskim jak prezentował całe płyty w miłośnikach muzyki elektronicznej.

Ja polecam galerię Pana Zdzisława Beksińskiego w muzeum w Sanoku. Byłem w czasie tegorocznych wakacji.

Ciekawostką jest "żywcem" przeniesiona pracownia z dużą ilością płyt CD, troszkę kaset + magnetofon AKAI.

GX 75 lub GX 95 - niestety nie mogłem ostatecznie sprawdzić, przeszkadzała płyta z plexi :(

Edytowane przez GregoryX

Jest całkiem fajny i tani danonek z numerkiem dwadzieścia dwa. Wiadomo gdzie....:-)

Mam DR-M20 z tej serii (ma dodatkowo potencjometr Balance oraz wyłącznik MPX Filter) Magnetofon warty każdej wydanej złotówki, praca mechanizmów bezgłośna,działanie Dolby B i C oceniam bardzo dobrze.

Na kilkadziesiąt kaset nagranych z Dolby B lub C na innych nieznanych mi magnetofonach, wyraźnie słyszalną niekompatybilność przy odtwarzaniu na tym decku z zastosowaniem Dolby B lub C miało zaledwie 2 lub 3 kasety.

Edytowane przez SirJack7

Czy miał ktoś do-czynienia z takim formatem i tym modelem ile to może być warte, chciałbym to przetestować ale szczerze nie pociąga mnie zbytnio ten format?

Technics rs-7500 Elkaset

audiomagia.blogspot.com

Ja mam SONY EL-5, piękny sprzet. Technics 7500 jest jeszcze ładniejszy , ale kosztuje majątek. Mój SONY jest niestety nie w pełni sprawny bo hałasuje przy przewijaniu i przestaje działać licznik. W sumie kupiłem bo do kompletu mam z SONY 229SD i ładnie oba wyglądają :-). Dźwiękowo jest super, mam tylko 4 kasety używane , FE i FeCr. Kupiłem go w cenie złomu za kilkadziesiąt złotych więc sie nie przejmuje. Wkleję później jeszcze zdjęcie porównawcze kaset, różnica robi wrażenie :-).

Pozdrówki

Takie małe porównanie sprzętów :-), zdjęcie z netu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jeszcze obiecane zdjęcie porównawcze kaset. W Elcaset jest taśma , ze szpulowców, podobno. Malo jest informacji o tym standardzie. Szerokość w każdym bądź razie taka jak w szpulakach.

Pozdrówki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój zestaw vintage Sony są jeszcze zestawy głośnikowe do tego.

Ukryta Zawartość

post-4738-0-03377400-1351604064_thumb.jpg

post-4738-0-47972700-1351604232_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Dzięki.Znalazłem już tego gościa.Mam nadzieję że dam radę to wymienić.

Nie jest łatwo . Już samo wyciągniecie mechaniki w tych magnetofonach ( Pioneer Reference ) wymaga uwagi i spisania gdzie co i jak odłączałeś oraz jak biegły kable.

Sama mechanika to mistrzostwo szybkości i bezgłośności pracy.

Musisz ściągnąć panel aluminiowy przedni bo pod nim są 4 śrubki.

Talerzyk od przewijania jest patrząc od przodu gdzieś za podświetlanym okienkiem jak wkładasz taśmę.

Przy okazji zmień paski ( są 3 ) a przedtem zaznacz dokładnie pozycję zębatek od otwierania kasety i play . Jeden przestawiony ząbek i będzie lipa.

Nie ruszaj tłumika ( działa podobnie do pompki od roweru :) ) od miękkiego otwierania kieszeni.

Edytowane przez muda44
  • Pokaż nowe odpowiedzi