Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

nakamichi = tdk

Witam

Może Kolega detale jakieś podać jakie odpowiedniki użyć ?

EX --jaki Tdk D,(AD ) ?

SX -TDK SA-X czy SA-XS ?

ZX-- TDK MA czy MA-X lub MA-XG ??

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

To tylko moje przypuszczenie, ale wydaje mi się, że:

EX = AD

EX II = AD-X

SX = SA

SX II = SA-X

ZX = MA

Dotyczy to oczywiście taśm z danej epoki; wiadomo że przez lata taśmy zmieniały się mimo takiej samej nazwy.

To tylko moje przypuszczenie, ale wydaje mi się, że:

EX = AD

EX II = AD-X

SX = SA

SX II = SA-X

ZX = MA

Dotyczy to oczywiście taśm z danej epoki; wiadomo że przez lata taśmy zmieniały się mimo takiej samej nazwy.

Witam

Dziękuję Koledze za pomoc.

Nakamichi Cassette Deck II ma 3 ustawienia ,normal,chrom,metal więc należy ustawić rec bias na wersję

EX 1 czy EX2 w trybie normal typ I i rec calibration tak jak wyżej ?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Chyba tak. To oznaczenie EX II i SX II, stosowane przez Nakamichi, jest mylące, bo wcale nie oznacza taśmy "Typu II" wg IEC, tylko "drugą odmianę" taśm odpowiednio EX i SX. EX II jest taśmą typu I, i podejrzewam, że kryje się za nią TDK AD-X (a wcześniej chyba OD, bo EXII wymieniana jest w starych instrukcjach Naka z końca lat 70-tych jeszcze gdy topową taśmą normalną TDK była ED albo OD, a AD-X jeszcze nie było, i nie było jeszcze SA-X - więc nie ma też SX II).

Edytowane przez MaciejLK

Chyba tak. To oznaczenie EX II i SX II, stosowane przez Nakamichi, jest mylące, bo wcale nie oznacza taśmy "Typu II" wg IEC, tylko "drugą odmianę" taśm odpowiednio EX i SX. EX II jest taśmą typu I, i podejrzewam, że kryje się za nią TDK AD-X (a wcześniej chyba OD, bo EXII wymieniana jest w starych instrukcjach Naka z końca lat 70-tych jeszcze gdy topową taśmą normalną TDK była ED albo OD, a AD-X jeszcze nie było, i nie było jeszcze SA-X - więc nie ma też SX II).

Witam

Miałem na myśli pytanie która wybrać jako taśmę odniesienia starszą EX czy nowszą EX II .

Pozdrawiam XTR71

Kurczę szkoda że nie spróbowałem licytować, myślałem że cena będzie dużo wyższa :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak sobie "słucham" tego mojego Kasprzaka po tej przeróbce - powiem szczerze, że nawet może być; zauważyłem jedną rzecz - bez Dolby jakość dźwięku jest lepsza, gdyż przy włączonej rs pojawiają się lekkie przestery wysokich częstotliwości; być może jeszcze poziomy sygnału gdzieś się "ciut" rozmijają, albo pp jeszcze jest do podregulowania; wzmacniacz słuchawkowy ("koncertowy") spisuje się przyzwoicie, więc generalne wrażenie jest dobre; choć, jak wspominałem wcześniej, do "szpuli" to mu trochę brakuje niestety

Witam!

Montaż mojego Pioneera 757 zakończył się połowicznym sukcesem, wszystko działa i gra , jednak silniczek capstana obciążony nowym paskiem dosyć głośno pracuje, takie świergolenie, bzyczenie czy jak to nazwać. Myślę, że czas przyszedł na wymianę. Zna ktoś jakieś pewne źródło gdzie można kupić pasujący? Niestety na moim silniczku nie ma żadnych oznaczeń.

W naszym wątku znalazłem jeden link do sklepu , ale nie mam pewności czy będzie pasować, bo nawet nie ma zdjęcia.

Jak ktoś zna jakiś sklep to podrzućcie linka.

Z góry wielkie dzięki

Pozdro

Witam!

Montaż mojego Pioneera 757 zakończył się połowicznym sukcesem, wszystko działa i gra , jednak silniczek capstana obciążony nowym paskiem dosyć głośno pracuje, takie świergolenie, bzyczenie czy jak to nazwać. Myślę, że czas przyszedł na wymianę. Zna ktoś jakieś pewne źródło gdzie można kupić pasujący? Niestety na moim silniczku nie ma żadnych oznaczeń.

W naszym wątku znalazłem jeden link do sklepu , ale nie mam pewności czy będzie pasować, bo nawet nie ma zdjęcia.

Jak ktoś zna jakiś sklep to podrzućcie linka.

Z góry wielkie dzięki

Pozdro

Szukaj silniczka MMI 6S2L 12V. Myślę że taki będzie OK. Jeśli się mylę, to piszcie....

Tu jest trochę drogo, ale pewny sklep.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Sa w NORTH-cie dostępne chyba zamienniki : EG-530AD-2B silnik 12v ccw(l) 2400/8mm = mmi-6s2l.

Może ktoś potwierdzić , czy to będzie to? Dzieki serdeczne Kasjelu :-)

W sumie znalazłem wpis na konkurencyjnym forum, że ktoś zastosował dokładnie ten silnik i wszystko było ok, więc chyba go kupię, jak będzie działał to dokupię na zapas do 710 tki :-).

Pozdro

Edytowane przez Robinson

Coś mi tu nie pasuje. Silnik MMI 6S2L nie ma 2400rpm. Wiem bo do właściwie wszystkich moich decków "Vintage" nigdy nie pasował silnik z "szuflady" który ma 2400rpm. Natomiast MMI 6S2L zawsze był OK i mogłem go montować w starych deckach.

Mogę ci wysłać sprawny silnik z Sony TC WR 670. To silnik z czterema wyprowadzeniami, ale to nie problem. Jest jeszcze silnik w "Bajanie" na 13,2V. Też mógł by być dobry, tylko że ja już kupiłem tam trzy takie sztuki i zawsze chodziły głośno jak traktor :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Kasjelu, przemyśle i sie odezwe na PW.

Dziwne to z tymi obrotami, bo kolega z innego forum pisał, że kupil dokładnie ten silniczek z northa i działa w Pionku OK.

Zobacze, na głośnym mi nie zalezy bo juz mam taki :-). Pioneery sa idealnie ciche i to w nich bardzo lubie.

Pozdro

Bo może właśnie w tych Pioneerach są silniki na 2400rpm. Ja wiem jedno,,,,że w starych deckach "Vintage" są silniki które mają prawdopodobnie 2200rpm, ale na pewno nie pasują silniki 2400rpm !!! A silniczek MMI 6S2L zawsze bez problemu mogłem zamontować w starym decku z lat 70-tych.

Mam nowy silniczek EG-530AD-2B 12V (2400rpm) lewe obroty. Jest mi nie potrzebny. Niech wypowiedzą się koledzy, czy będzie dobry. Jeśli tak, to nie ma problemu. Też mogę ci wysłać.

Edytowane przez Kasjel

Ja też zawsze kupuję te silniki Sankyo i zamieniam obroty na lewe. Co do zdejmowania wałka z ośki silnika, to wystarczy podgrzać lutownicą grzałkową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, to ten silnik, tylko nie udało mi się zamówić w Bajanie (dziwna firma). Kupiłem chyba na allegro. Pasuje do tego mechanizmu idealnie, i ma podwójną obudowę przez co jest całkiem cichy. Zakres regulacji obrotów też był ok.

To jeśli Tobie pracuje prawidłowo ten silnik Sankyo w Pionku, to bardzo polecam ci go Robinson ! Jeśli nie uda ci się go kupić w Bajanie, to mam dwa takie nowe. Jeden mogę ci odstąpić.

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem magnetofonów z yamaha KX-670 i KX-930rs, teoretycznie lepszy model kupiłem w tym tygodniu. Ku mojemu zdziwieniu "ciągnął" taśmę za szybko o 2,5minuty na 45 minutach taśmy. Przy odtwarzaniu nagranego materiału, jego sygnał jest niższy o 1 do 2 decybeli względem zadanego. Pragnę nadmienić, że 670 tego problemu nie ma.

Czy to normalne? Może ktoś z kolegów spotkał się z takim problemem? Proszę o podpowiedzi.

PS: Z prędkością sobie prowadziłem, ale z wysterowaniem wolę zapytać, lub poszukać fachowca.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Czy to normalne? Może ktoś z kolegów spotkał się z takim problemem? Proszę o podpowiedzi.

...

To nie jest normalne, jeśli spadek występuje względem poziomu "zadanego". Spotkałem się z takim problemem.

GM

tylko nie udało mi się zamówić w Bajanie (dziwna firma).

Ja w Bajanie na Wolumenie poprosiłem o silnik do decka, głownie do ZRK serii M i otrzymałem poniższy egzemplarz. Teraz zauważyłem że jest tam napięcie 13.2V (a silniki magnetofonów to chyba 12V). Czy w takim razie można go użyć do wymiany silnika w ZRK? A może będzie pasować do innych decków?

Pozdrawiam,

Maciek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja w Bajanie na Wolumenie poprosiłem o silnik do decka, głownie do ZRK serii M i otrzymałem poniższy egzemplarz. Teraz zauważyłem że jest tam napięcie 13.2V (a silniki magnetofonów to chyba 12V). Czy w takim razie można go użyć do wymiany silnika w ZRK? A może będzie pasować do innych decków?

Pozdrawiam,

Maciek

Na pewno można. Ja kiedyś zmierzyłem napięcie zasilające silnik w jakimś magnetofonie i wynosiło ono 14 V ! A według serwisówki powinno być 12V. Tylko że takie same silniczki jak ten Twój, kupiłem kiedyś w tym samym sklepie i wszystkie pracowały bardzo głośno. Sprawdź ten swój, bo może w ogóle nie będzie nadawał się do użytku.

Nie mam.

GM

to straszny pech.... to co samemu udało mi się zrobić:

Dzień sprawdzania i pomiarów i jest dobrze, gubił wielkość sygnału, bo ktoś grzebał przy potencjometrach w sekcji REC ( udało się wyprostować), dodatkowo. sekcje BIAS dla typu I i drugiego były rozregulowane....

A podobno był w 100% sprawny i po wymianie pasków...... to all...o czasami mnie tak wnerwia, że weź....

teraz gra dobrze, choć wolałbym aby się nim zajął fachowiec....

natomiast, po włączeniu dolby C, wszystko szlag trafia:( ta sama firma, a tak niekompatybilne Dolby czy to możliwe ? sprawdziłem, dekodują ok, nie słyszę różnicy na kasecie nagranej na innym zupełnie sprzęcie, nie słyszę różnicy na kasecie nagranej na KX-670, jedynie kiepsko wypada kaseta nagrana na 930, a odtworzona na 670.

Edytowane przez Maciej Bieliński

Arcam Delta 100 i Thats MR-90

Ukryta Zawartość

post-4738-0-32927400-1353246671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Panowie, jeszcze jedna sprawa, mój magnetofon kupiłem od gościa z All..o nick cumulation. Facet ma prawie sto pozytywnych ocen, ale ten magnetofon, jest jego straszną porażką. Teraz milczy jak grób.....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie, jeszcze jedna sprawa, mój magnetofon kupiłem od gościa z All..o nick cumulation. Facet ma prawie sto pozytywnych ocen, ale ten magnetofon, jest jego straszną porażką. Teraz milczy jak grób.....

Czego oczekujesz informując o tym osoby postronne? Czy już wystawiłeś odpowiedni komentarz sprzedającemu? Ukrywasz nazwę portalu aukcyjnego, a nie ukrywasz nazwy sprzedającego? Jeśli sprzęt jest niezgodny z opisem aukcji, to się w nim nie grzebie tylko kontaktuje ze sprzedającym. Do upadłego.

GM

Oj, o Arcamie Delta 100 czytałem w samych "superlewatywach", ale przekładało się to na cenę!

Macieju!

Tak mogę potwierdzić , obcowanie z Arcamem to czysta przyjemność , budowa tego magnetofonu to wspaniała inżynieria.

Działa znakomicie dziś nagrałem 2 kasety bawiłem się w nagrywanie z Dolby S jak i bez Dolby, w obu przypadkach nagrał wybornie!

Kalibruje w zasadzie wszystkie kasety.

Historia mówi że same płytki Dolby pochłonęły znaczną część budżetu .

Obudowa,płyta górna (boki wzmocnione) tył to wszystko aluminium.

A środek sami zobaczcie

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi