Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czego oczekujesz informując o tym osoby postronne? Czy już wystawiłeś odpowiedni komentarz sprzedającemu? Ukrywasz nazwę portalu aukcyjnego, a nie ukrywasz nazwy sprzedającego? Jeśli sprzęt jest niezgodny z opisem aukcji, to się w nim nie grzebie tylko kontaktuje ze sprzedającym. Do upadłego.

GM

Napisałem, że kupiłem od gościa a nie na alle, tu jest właśnie problem. Niczego dla siebie nie oczekuję, może inni nie dadzą się nabrać. Tylko tyle G.Mark i nic więcej.

Macieju!

Tak mogę potwierdzić , obcowanie z Arcamem to czysta przyjemność , budowa tego magnetofonu to wspaniała inżynieria.

Działa znakomicie dziś nagrałem 2 kasety bawiłem się w nagrywanie z Dolby S jak i bez Dolby, w obu przypadkach nagrał wybornie!

Kalibruje w zasadzie wszystkie kasety.

Historia mówi że same płytki Dolby pochłonęły znaczną część budżetu .

Obudowa,płyta górna (boki wzmocnione) tył to wszystko aluminium.

A środek sami zobaczcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Do mnie ten Arcam wizualnie kompletnie nie gada, wygląda tak plastikowo. Gra za to pewnie pięknie :-), ale mi muszą w decku te dwie rzeczy grać razem, nawet nie wiem czy decki które mi się bardzo podobają graja dla mnie też jakoś lepiej :-). Zaprzeczeniem jest Kenwood KX-550HX, którego dostałem na wymiane za inny magnetofon i od kilku dni nie moge sie nadziwić , że takie miłe dla ucha dźwieki produkuje, i nawet postanowilem go jakoś doczyścić , żeby choc ciutke ładniej wyglądał :-). Wygląda za to tak sobie , prościutki, plastikowy , choć z dnia na dzień coraz ładniejszy :-)

Maćku Bielinski, kupując poza Allegro, pewnie taniej niż na Allegro ponosisz ryzyko nie udanej transakcji i nie możności opisania tego w komentarzach. Wtopa zdarza się nie raz nie dwa :-), pewnie majątku nie kosztował, a w naprawianiu można odnaleźć więcej radości niż w kupowaniu, czego i ja się uczę :-)

Pozdro

Majątku nie, tylko 750zeta.... Czyli prawie tyle, ile szanowny kolega z tego forum, wydał na kasetę:) chodzi mi tylko o opis, który zapewniał 100% poprawności działania. Bardzo nie lubię kłamców.....

wow.... 4 razy wiecej "mięsiwa" niż w mojej 930:) piękny widok..

MAG deck wygląda super jak gra ?

prosze o więce zdięć np. głowice bo w sieći jest bardzo mało

Na zagranicznych portalach są informacje że użyto mechanizmu z Denona DRM 800.

Poniżej przedruk z ang.portalu "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za pom.tłumacza internetowego Google.

"Ahhh ... Delta 100! Wonderful pokład, ale niestety tak jak kasety wydany był na słabnąć jako poważnego formatu handlowego. Była ona oparta na mechanice Denon DRM-800, jeśli dobrze pamiętam. Słyszałem jeden i brzmiało to bardzo przekonująco, choć nie jestem pewien, czy mogę zamienić mój Nak ZX-9 za jednego ..."

Ukryta Zawartość

Do mnie ten Arcam wizualnie kompletnie nie gada, wygląda tak plastikowo. Gra za to pewnie pięknie :-),

Robinson

Trzeba doświadczyć tego a potem mieć zdanie , wizualnie na zdjęciu tego nie doświadczysz.

Inne popularniejsze magnetofony są z reguły takie same w budowie a ten jest Niepowtarzalny!.

Gra i działa Wzorcowo!!!

Wrzucę film jak nagram.

audiomagia.blogspot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Napisałem, że kupiłem od gościa a nie na alle, tu jest właśnie problem. Niczego dla siebie nie oczekuję, może inni nie dadzą się nabrać. Tylko tyle G.Mark i nic więcej.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia i bardzo współczuję w związku z zaistniałą sytuacją.

GM

Historia mówi że same płytki Dolby pochłonęły znaczną część budżetu .

Niestety, Dolby S zawsze było drogie i rozwiązywane było w postaci oddzielnych płytek, po jednej dla każdego kanału, i oddzielnych dla zapisu i odczytu w magnetofonach trzygłowicowych, stąd cztery kosztowne płytki.

W 1993 roku, gdy Dolby S już trochę było na rynku, Kenwood KX-7050 miał katalogową cenę 699 DM, a identyczny 7050S - 999 DM - "tylko" 300 DM za samo Dolby S.

Pioneer poradził sobie z tym trochę na skróty w prostszych modelach 3-głowicowych takich jak CT-S550S - one mają tylko dwa układy Dolby S a nie cztery. W czasie zapisu układy Dolby S pracują w torze zapisu, natomiast w torze odczytu, do monitorowania, wykorzystywane są układy Dolby B - te układy są ze sobą na tyle kompatybilne, że nie powoduje to jakiegoś olbrzymiego przekłamania dźwięku. Dobrze przynajmniej, że Pioneer uczciwie przyznaje się do tego "oszustwa", pisząc to wyraźnie w instrukcji; jest to też sygnalizowane na wyświetlaczu w chwili włączenia zapisu.

MAG,

dzięki za foto Delty.

Sam nie miałem sumienia go rozkręcać.

Pozostawał jako jeden z nielicznych w stanie dziewiczym.

W Arcamie zrobili kawał dobrej roboty. Szkoda, że u schyłku popularności tego kochanego nośnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ocasek

MAG,

dzięki za foto Delty.

Sam nie miałem sumienia go rozkręcać.

Pozostawał jako jeden z nielicznych w stanie dziewiczym.

W Arcamie zrobili kawał dobrej roboty. Szkoda, że u schyłku popularności tego kochanego nośnika.

U mnie też pełen komplet pilot,karton i dokumenty pierwszy właściciel;)

Środek koniecznie musisz zobaczyć trzy śrubki z tyłu i wszystko widzisz jak na dłoni a warto mało jest takich pereł;)

audiomagia.blogspot.com

Witam!

MAG-u , przeczytaj uważnie mój wpis :-), styl Arcama nigdy do mnie nie przemawiał, a ten model magnetofonu jest z okresu kiedy najmniej do mnie przemawiał. Dla mnie wygląda mocno tak sobie, tego jak gra nie neguje. Dobrze grających decków pewnie jest sporo, wiemy o nich tez sporo, nie chce się powtarzać, ale się powtórzę :-) , dla mnie magnetofon musi się podobać wizualnie lub mieć jakąś cechę niespotykaną w innych deckach, potem dopiero grać. Napiszcie o nim coś więcej, dlaczego jest taki wyjątkowy.

Mechanizm od Kenwooda, Dolby S tez miało sporo modeli, audiofile zresztą nagrywają podobno bez :-), może to trafo robi takie wrażenie lub pancerna budowa?

Może o jego wyjątkowości stanowi rzadkość występowania?

Chętnie poznam Twoją opinię.

Pozdrówki

Majątku nie, tylko 750zeta.... Czyli prawie tyle, ile szanowny kolega z tego forum, wydał na kasetę:) chodzi mi tylko o opis, który zapewniał 100% poprawności działania. Bardzo nie lubię kłamców.....

Macku , toś przyczadził z ceną. Próbuj się jakoś z nim skontaktować, ja bym nie odpuszczał jak taka kasę zainwestowałeś.

Pozdro

Witam!

MAG-u , przeczytaj uważnie mój wpis

Robinsonie !

Cóż tobie się może nie podobać ale są ludzie którzy na widok 100-ki mają miękkie nogi;)

Po co ci wiedzieć o wyjątkowości tego modelu jak nie jest w twoim typie:)

Nie pisz że mechanizm od Kenwooda bo to jest nieprawda .

To czy komuś się podoba dany model to kwestia gustu , a jak wiemy o tym się nie dyskutuje.

Abstrahując od gustów powiem tyle ze dzisiaj nagrywałem na nim z Dolby S ,C,B i wszystko jest idealnie, bez dolby jest oczywiście więcej szumu .

Mnie ten magnetofon się bardzo podoba;)

Pozdrawiam

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Macku , toś przyczadził z ceną. Próbuj się jakoś z nim skontaktować, ja bym nie odpuszczał jak taka kasę zainwestowałeś.

Pozdro

Może pojadę do Łodzi, wyjaśnię facetowi kilka kwestii,.... nie spodziewałem się takiej wtopy, po takim opisie...

Ukryta Zawartość

Generalnie pan Irek, zapadł się pod ziemię. Magnetofonu nie chcę oddawać, podoba mi się bardzo, oddam go do serwisu, znalazłem jeden w Krakowie. Skoro to niższy model od mojego drugiego, to chcę usłyszeć jak gra, Discomaniac pisał, że pięknie, więc gra warta świeczki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maciej Bieliński

Mam wolny , nieużywany cały kompletny mostek pod Uher Royal de Luxe , 2 ślad,stereo, z głowicami sendasowymi Bogen-Recovac.

Sorry że nie w ogłoszeniach ale tak nie znalazłem magnetofonów innych niż kasetowe.

Panowie, ktoś z Was kto ma/miał Denona DRM-800A może potwierdzi lub zaprzeczy, bowiem widząc dziś zdjęcie tego modelu zwątpiłem. Do tej pory wydawało mi się, że DRM-800A nie posiada podświetlenia kieszeni kasety, natomiast z załączonego zdjęcia wychodzi co innego.

denon800a.jpg

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sądząc na podstawie instrukcji serwisowej, ten magnetofon posiada podświetlenie kasety zrealizowane na diodzie LED z "ekranikiem". Symbol diody LN0105YP4, kolor żółty.

GM

Mam wolny , nieużywany cały kompletny mostek pod Uher Royal de Luxe , 2 ślad,stereo, z głowicami sendasowymi Bogen-Recovac.

Sorry że nie w ogłoszeniach ale tak nie znalazłem magnetofonów innych niż kasetowe.

Czy oferta sprzedaży (tak to rozumiem) mostka jest dalej aktualna?

Wziąłem się za naprawę MDS 442. Dźwięk z niego nie wychodził, wskaźniki "leżały" i zauważyłem, że odłączając jedną płytkę korekcji drugi kanał zaczyna grać. Pomyślałem, że to wina tej płytyki i że może robić jakieś zwarcie, więc wymieniłem ją, ale problem jest nadal ten sam - kiedy podłączone są obie, magnetofon milczy, a kiedy wyjmę którąś, niezależnie z którego gniazda, drugi kanał zaczyna grać. Jeśli chodzi o elektronikę, to jestem "zielony" i więcej nic nie wykombinuję... Czy ktoś miał podobny problem?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Jeśli chodzi o elektronikę, to jestem "zielony" i więcej nic nie wykombinuję... Czy ktoś miał podobny problem?

Nie miałem podobnego problemu. To nie są płytki "korekcji". Warto zacząć od sprawdzenia układu wytwarzającego napięcie zasilania układów Dolby. Tranzystor T102 - dioda D111. Napięcie na kolektorze T102 = 24V, napięcie na emiterze T102 = 11V.

GM

Wziąłem się za naprawę MDS 442. Dźwięk z niego nie wychodził, wskaźniki "leżały" i zauważyłem, że odłączając jedną płytkę korekcji drugi kanał zaczyna grać. Pomyślałem, że to wina tej płytyki i że może robić jakieś zwarcie, więc wymieniłem ją, ale problem jest nadal ten sam - kiedy podłączone są obie, magnetofon milczy, a kiedy wyjmę którąś, niezależnie z którego gniazda, drugi kanał zaczyna grać. Jeśli chodzi o elektronikę, to jestem "zielony" i więcej nic nie wykombinuję... Czy ktoś miał podobny problem?

Jeśli będziesz potrzebował jakieś części to pisz. Mam MDS 418 już nie kompletnego, ale coś tam jeszcze może się przydać.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Napięcie na emiterze 0,76 V, na kolektorze 0,75 V. Mam rozumieć, że ten tranzystor do wymiany?

Teraz należy ustalić, dlaczego na kolektorze nie ma napięcia 24V pochodzącego ze stabilizatora IC101.

Wyjąć płytki Dolby i powtórzyć pomiary. Jeśli napięcie na kolektorze T102 się pojawi, to istnieje w układzie zwarcie, "tłamszące" napięcie do zera.

Jeśli napięcie na kolektorze T102 się nie pojawi:

- na wyjściu stabilizatora IC101 będzie +24V = sprawdzić i ew. wymienić rezystor R105 10 omów,

- na wyjściu stabilizatora IC101 nie będzie +24V = sprawdzić napięcie na jego wejściu, powinno być ok. +33V i wymienić stabilizator,

- na wyjściu stabilizatora IC101 nie będzie napięcia +24V, na wejściu nie będzie napięcia +33V = sprawdzić i ew. wymienić diody prostownicze D101-D104.

Obstawiam uszkodzenie rezystora R105.

GM

Edytowane przez G.Mark

Miałeś rację - uszkodzony był R105. Oszukałem się go co prawda, bo był schowany pod płytką ;-) Wymieniłem i magnetofon śmiga. Teraz czeka go tylko wymiana głowicy i ewentualnie regulacja. Fajnie, że udało się go uratować, bo jest w bardzo dobrym stanie, za wyjątkiem kilku rys u góry (co kiedyś odmaluję).

Dzięki Wielkie, G.Mark! :-)

Czytajcie opis :-)

Ukryta Zawartość

Kasjelu co masz za pretensję do sprzedającego?

Wyraźnie napisał:STAN WIDOCZNY NA FOTOGRAFII.

widocznie sprzęt go potem zaskoczył:

STAN TECHNICZNY PRECYZYJNIE NIE ZNANY SPRZĘT SIĘ ZAŁANCZA ORAZ PRACUJE.

ciekawe dla czego?

Czyżby wkraczała tu metafizyka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Nie na temat, ale zerknijcie Panowie na amplituner Philipsa 22AH798. Jest do naprawy, ale w super stanie wizualnym i tani.

Jest w "uszkodzonych"i strasznie mnie kusi....aj, jaj, jaj !!!

Nie na temat, ale zerknijcie Panowie na amplituner Philipsa 22AH798. Jest do naprawy, ale w super stanie wizualnym i tani.

Jest w "uszkodzonych"i strasznie mnie kusi....aj, jaj, jaj !!!

On nie jest ładny... Ale o gustach się nie dyskutuje :)

Dla mnie ten jest o wiele ładniejszy:

Ukryta Zawartość

W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Witam

Od jakiegoś czasu mój Akai GX-75 mk.II przestał przewijać i jest to wina idlerka gumowego.

Czy któryś z Kolegów Forumowiczów może zna wymiary nowego idlerka w mm ??

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• Pokaż nowe odpowiedzi