Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów!

To i ja się podłącze pod pytanie o rozmiar :-)

Czy znacie wymiary paska napędowego (oryginalny numer RDV0012) do Technicsa RS-B965/B900/BX828?

Szukałem, szukałem i niestety nie znalazłem. Najczęsciej w opisach jest że to pasek płaski (to wiem i bez opisu) ale wymiarów brak.

Oryginalny produkt jest niedostępny (inne tak, a ten jak na złość nie). Trzeba szukać zamiennika.

Z góry dziękuję za pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może to nie wysokiej klasy deck'i, ale można nacieszyć oko.

Ukryta Zawartość

No i jak sem kupił kasownika kasetowego, a co!

.

Ukryta Zawartość

post-15740-0-89222500-1354211729_thumb.jpg

post-15740-0-33970000-1354211810_thumb.jpg

post-15740-0-19015500-1354211821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ciągnie 8,5A....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ciągnie 8,5A....

Możesz spróbować z przetwornicą, bo pobór dużego prądu jest krótkotrwały. Ja kupiłem na allegro przetwornicę do 1600 W i zasilam nią kasownik 1500 W. Grzeje się, ale działa sprawnie.

Edytowane przez Forecast88

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Bardzo stylowy, robi wrażenie. Mocy mu wystarczy. Gdyby nie był w stalowej skrzynce, pewnie sam z siebie by trochę kasował ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Forecast88

Witam, Jakiś czas temu znalazłem pokaźną ilość kaset magnetofonowych, które kolekcjonowałem w podstawówce i w liceum. Aby zrobić z nich użytek kupiłem sobie Denona DRM-740. Czy to dobry zakup? Co szczególnie polecacie do odtwarzania kaset? (Chodzi mi o sprzęt, który można kupić na Allegro).

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam, Jakiś czas temu znalazłem pokaźną ilość kaset magnetofonowych, które kolekcjonowałem w podstawówce i w liceum. Aby zrobić z nich użytek kupiłem sobie Denona DRM-740. Czy to dobry zakup? Co szczególnie polecacie do odtwarzania kaset? (Chodzi mi o sprzęt, który można kupić na Allegro).

Z góry dziękuję za pomoc.

Radził bym kupić Telefunkena RC 200. Oczywiście pod warunkiem, że uda się go wylicytować do 100zł. Będziesz nim zaskoczony, odsłuchując swoje stare kasetki. Nawet bardzo !

Miał ktoś okazję testować Telefunkena TC-400?

Tak jakoś się złożyło że kiedyś kupiłem jeden taki a niedawno zobaczyłem a allegro drugi i nie mogłem się oprzeć:)

Ciekaw jestem co o nim myślicie?

Czy tego Technicsa RS-M270X kupił ktoś z użytkowników tego forum?

Ukryta Zawartość

Miałem straszną ochotę na niego , gdyby się pojawił miesiąc temu na pewno bym go kupił a tak za blisko do świąt ,inne wydatki. :-(

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś trafi magnetofon Pioneer CT-9R to niech się nie zastanawia! Deck gra muzykalnie, czysto, naturalnie i dynamicznie. W samym nagraniu jest sporo energii i chce się normalnie tupać! Same wybrzmienia - coś niesamowitego! Rozegrał się mój egzemplarz i stoczył na dno mojego faworyta, Grundiga CT-905! Długo czekałem, ale w końcu się doczekałem!

Jestem też w posiadaniu kaset testowych i nadal zbieram :) Mam już:

Sony Cassette Torque Meter TW-2111A

Sony Mirror Cassette MC-112C

Hana Test Tape HTT-112B 1kHz/0dB (0dB = 250nWb/m)

Teac Test Tape MTT-114N Azimuth 10kHz, -10dB (0dB = 250nWb/m)

Teac Test Tape MTT-5571 Blank Tape IEC TYPE IV (18um)

Abex Test Tape TCC-121 315kHz, 0dB (0dB = 250nWb/m)

Dwie pierwsze muszę jeszcze wysłać forumowiczowi Elektrospiro, pamiętam, tylko znowu zapomniałem - przepraszam!

Co do samych kaset - jednak bez tego nie ustawiłbym wielu parametrów. Kasety testowe kupiłem pod magnetofony Sony, choć przy innych też można z nich korzystać, tylko trzeba brać poprawkę.

Abex Test Tape TCC-121 315kHz, 0dB (0dB = 250nWb/m)

Witam

Szanowny Kolega popełnił bląd ma być 315 Hz, 0dB.

Pozdrawiam XTR71

P.S. Sam nabyłem A-BEX tape TCC-184B 12,5 kHz/1kHz/63Hz Frequency response tape .

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Masz rację, dziękuję za poprawienie! Ja też Frequency response muszę nabyć :)

Edytowane przez neomammut

a gdzie można kupić taśmy testowe - poziomu odczytu nie ustawi się dobrze bez wzorca; można próbować na "wyczucie", ale to błądzenie po omacku; rzadko która instrukcja serwisowa podaje napięcia znamionowe sygnału na wyjściu wzm. zapisu oraz na wejściu wzm. odczytu

Ja jak nie wiem jaki ma być wyjściowy, to patrzę najpierw jaki jest na wyjściach i ustawiam średni poziom z wyników pomiarów. Tak jest bezpiecznie. Jak jest totalnie rozregulowany to faktycznie nie ma jak, choć czasami proporcja jest pomocna :)

A kasetki na ebay`u jedynie. Zresztą, ja ostatnio tylko tam kupuje, bo stan produktów używanych jest zdecydowanie lepszy a i sprzedający bardziej wiarygodny. Mówię to z własnego doświadczenia, bo parę podobno w "pełni działających" trupów na allegro kupiłem.

Ja jak nie wiem jaki ma być wyjściowy, to patrzę najpierw jaki jest na wyjściach i ustawiam średni poziom z wyników pomiarów. Tak jest bezpiecznie. Jak jest totalnie rozregulowany to faktycznie nie ma jak, choć czasami proporcja jest pomocna :)

w praktyce tylko łut szczęścia zdecyduje, jak trafisz dobrze; nie mając poziomu znamionowego na wejściu wzm. play (np. 1mV/1kHz) i na wyjściu wzm. rec (np. 3mV/1kHz) bez taśmy wzorcowej niewiele da się zrobić, bo nie wiesz, jak uzyskać znamionowy poziom zapisu (są dwie niewiadome), i to pomimo danego znamionowego nap. wyj.(np. 580mV), nap. sygnału wejścia (np. 400mV) i znanej wartości Uwe na module Dolby (np. 30mV); przy znanych wartościach, o których tu wspomniałem wcześniej (we play, wy rec), można "od biedy" ustawić poziom odczytu za pomocą generatora akustycznego, wpinając go na wejście wzm. play razem z głowicą ,szeregowo bądź równolegle z nią - wielce przydatne są wówczas te rezystorki 10 ohm włączone w szereg z głowicą od strony masy- sygnał przy pdczycie podaje się właśnie na ten rezystor (poprzez inny oczywiście, np. 10k), a przy zapisie zdejmuje z niego; w tym nielubianym przez wielu Koncercie jest to rozwiązane wzorowo wręcz - wartości napięć są podane dla wszystkich ważnych punktów)

Edytowane przez geelo07

>>geelo07

Zgadzam się z tym co napisałeś, ale dobrze wiesz, że aktualnie mamy erę cyfrową, zdobycie taśmy o prawidłowym nWb/m, o prawidłowo nagranym poziomie sygnału i o prawidłowym sygnale testowym graniczy z cudem. Jak się ma jeszcze instrukcję serwisową to jeszcze można sobie coś tam powyliczać. Ale jak mam sam magnetofon bez niczego to trzeba ustawić i posłuchać, pozmieniać znowu wartości i znowu posłuchać. W końcu ustawić tak by mniej-więcej było ok. Masz rację, że jest to sztuka dobrze wszystko ustawić, ale bez kaset i instrukcji wszystko jest na czuja....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Poszukuję plastikowej nakładki na dźwignię przełącznika pokazaną na zdjęciu poniżej. Takie nakładki były stosowane w magnetofonach kasetowych i szpulowych firmy Sony. Np. w TC-880 http://www.avforums.com/forums/attachments/hi-fi-systems-separates/158801d1264194429-sony-tc880-2-brake-bands-sdc10414.jpg

GM

post-3254-0-17909700-1354467670_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark

Cz ktoś mógłby napisać coś o magnetofonie TEAC ESOTERIC R-919X ? Rozważam jego zakup. Waham się, ponieważ jego cena wynosi około 800 zł.

Witam, posiadam ten magnetofon od kilku lat. Do niedawna grał wyśmienicie, używany ok 5 godzin dziennie. Cechuje go bardzo cicha praca, dobre prowadzenie taśmy - nie zdarzyło się by dźwięk falował bądź zaginał taśmę na początku lub końcu. Dodam, że nie należę do osób, które często czyszczą tor i głowice w magnetofonach. Dawał radę skalibrować każdy rodzaj taśmy, dodatkowo posiada poza dolby b, c system dbx. Nagrania wykonane przy użyciu autorewersu odtwarzane na innym magnetofonie 3 głowicowym (sony 750es) brzmią tak samo dobrze na stronie A jak i na stronie B - a mówi się, że ze względu na małą powtarzalność ustawienia się głowicy w magnetofonach z autorewersem mogą być z tym problemy. Wyświetlacz duży, czytelny. W moim egzemplarzu do tej pory świeci jasno, żadnych oznak wypalenia. Jeśli chodzi o dźwięk, nie mam uwag co do sceny. Odtwarza bardzo neutralnie (nie dodaje muzyce nic od siebie). Dobrze radzi sobie z kasetami nagranymi na innym sprzęcie - nie wiem tylko jak poradzi sobie z redukcją szumów z innego sprzętu gdyż od zawsze nagrywałem kasety bez użycia dolby i testując kasety nagrane na innych magnetofonach nie miałem okazji tego sprawdzić. W razie dodatkowych pytań pisz. Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania. Pozdrawiam.

Max_5

miałem tego decka ale bez autoreversu mechanicznie sprawował się bardzo dobrze dzwiękowo to zadna rewelacja tym bardziej jak na taką firme nie mówiąc o cenie , bo nawet za połowe ceny niewart zakupu

Dzisiaj kurier przywiózł mojego Denona DRM-740. Po pierwsze zdziwiłem się, że sprzęt jest w tak doskonałym stanie - po prostu jak ze sklepu (kilka śladów po palcach, które dało się usunąć wilgotną szmatką). Zdziwił mnie brak autorewersu, bo myślałem, że to standard. Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że wszystkie funkcje są sprawne. Dźwięk jest bardzo przyjemny. Dolby C to doskonały wynalazek, w ogóle nie zdawałem sobie sprawy z tego, że może to aż tak bardzo niwelować szumy. Nie słyszę tylko różnicy włączając MPX Filter. Czy mógłby ktoś krótko wyjaśnić, co daje włączenie tego filtra.

Wolf1979 piszesz o czyszczeniu toru i głowić. Napisz coś więcej, bo kompletnie nie wiem, jak taką czynność wykonać.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu - CD i winyle pójdą w odstawkę a będę słuchał tych wszystkich starych kaset.

Dzisiaj kurier przywiózł mojego Denona DRM-740. Po pierwsze zdziwiłem się, że sprzęt jest w tak doskonałym stanie - po prostu jak ze sklepu (kilka śladów po palcach, które dało się usunąć wilgotną szmatką). Zdziwił mnie brak autorewersu, bo myślałem, że to standard. Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że wszystkie funkcje są sprawne. Dźwięk jest bardzo przyjemny. Dolby C to doskonały wynalazek, w ogóle nie zdawałem sobie sprawy z tego, że może to aż tak bardzo niwelować szumy. Nie słyszę tylko różnicy włączając MPX Filter. Czy mógłby ktoś krótko wyjaśnić, co daje włączenie tego filtra.

Wolf1979 piszesz o czyszczeniu toru i głowić. Napisz coś więcej, bo kompletnie nie wiem, jak taką czynność wykonać.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu - CD i winyle pójdą w odstawkę a będę słuchał tych wszystkich starych kaset.

Nie możesz tego usłyszeć, bo filtr MPX tnie wszystkie częstotliwości powyżej 19kHz. Używa się go podczas nagrywania audycji radiowych. Wszystko po to, by sygnał "pilota stereo" nie zakłócał działania systemu redukcji szumów.

Zdziwił mnie brak autorewersu, bo myślałem, że to standard.

Standard ale w magnetofonach raczej gorszej klasy (z pewnymi wyjątkami). Twój magnetofon jest - jeśli się nie mylę - trzygłowicowy, co pozwala na znacznie wygodniejszą kalibrację nagrań.

Witam

Przepraszam, że od razu tak z prośbą. Potrzebuję serwisówki do Pioneera CT-757. Ma może ktoś?

Chodzi o regulacje PR-ek na płycie. Poprzedni właściciel chyba coś namieszał.

Pozdrawiam

Kamil

• Pokaż nowe odpowiedzi