Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To nie był dobry pomysł Telefunkena. Prędkość 9,5cm/s to rozumiem ale 2,4cm/s ??? Chyba tylko do monitoringu zakładowego i rejestracji rozmów telefonicznych :-)

Edytowane przez Kasjel

Przy okazji Telefunkena, zwróćcie uwagę na przełącznik prędkość przesuwu taśmy na załączonym zdjęciu - ciekawe jak jakościowo wypadają nagrania przy prędkości 2,4 cm/s i czy utrata jakości jest duża.

Przy okazji zagadka. Kto wie co to za model Telefunkena? :-)

telefunken_rc300.jpg

Odniosę sie do tego troszkę pokrętnie lecz z logicznym wytłumaczeniem.

Mój Dual C846 w prędkości 4,76 cm/s ma na normalu max 16khz,a w prędkości 9,5 cm/s jest już 24kHz.

Oczywistym wnioskiem bedzie iż będzie w prędkości 2,4 cm na maxa ok.10kHz.

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Z pewnością Panowie prędkość 2,4 cm/s nie była dobrym pomysłem, aczkolwiek zawsze jest ta ciekawość z chęci poznania jak to wygląda w rzeczywistości "na ucho". Myślę, że dobrym porównaniem (choć mogę się mylić) będzie przyrównanie do magnetowidów VHS, z których wiele oprócz standardowej prędkości SP oferowało dodatkowo prędkość - o połowę wolniejszą - LP, gdzie na standardowej kasecie 240 minut można było zapisać jeszcze raz tyle materiału. W tym jednak przypadku jakość (e tym przypadku obrazu) było mocno zubożona, o czym miałem okazję przekonać się bezpośrednio. Obawiam się, że w przypadku RC-300 mogło być podobnie i jak słusznie Kasjel zauważyłeś, do jakichś wydłużonych zapisów telefonicznych mogło to być dobre. Dziwić jedynie może fakt, kto stosowałby - jakby nie było - dość wysoki model magnetofonu Hi-Fi jako sekretarki telefonicznej. ;-)

Oczywistym wnioskiem bedzie iż będzie w prędkości 2,4 cm na maxa ok.10kHz.

Mylisz się, szpulowce na 4,75 wykazują 8/9kHz i to jest max na tej prędkości. Dyktafony, a to jest prędkość dyktafonów, dbały o czytelność mowy, a to 400HZ/ 6KHZ.

Jeśli kupiłeś tego Telefunkena RC 200 o który mi chodziło, to na początku wyłącz wszystkie jego systemy redukcji szumów. Potem wyczyść wszystkie kółka cierne i nasącz preparatem do konserwacji gumy np. Boll do konserwacji pasków klinowych. Następnie wyczyść tor przesuwu taśmy i zdemagnetyzuj głowice. Sprawdź ustawienie skosu głowicy i ciesz się wspaniałym brzmieniem ! :-))

Na pewno skontaktuje się z tobą jak przyjedzie. Zobaczymy w jakim będzie stanie. W końcu stało sie to za Twoją namową.

Wczoraj kupiłem Nakamichi BX-300 a na allegro licytuję jeszcze Alpine AL-85. Ten z eBaya poszeybował do góry.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Panowie. jaki model magnetofonu sony polecacie? właśnie naszła mnie ochota na skompletowanie w tym roku wieży sony.

Tc-k777es

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Kilka zdjęć Pioneera CT 740

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-0-64249700-1359278821_thumb.jpg

post-7746-0-96411000-1359278829_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno skontaktuje się z tobą jak przyjedzie. Zobaczymy w jakim będzie stanie. W końcu stało sie to za Twoją namową.

Wczoraj kupiłem Nakamichi BX-300 a na allegro licytuję jeszcze Alpine AL-85. Ten z eBaya poszeybował do góry.

Pozdro

Uzyskałem informacje od sprzedającego, że stan wizualny ocenia na bdb +. Podobno magnetofon nie posiada nawet jednej ryski. Chyba będziesz zadowolony :-)

A oto cena jaką proponuje konkurencja za tego "TEFUNKENA" :-)))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pozdro

Póki co to opis aukcji zerżnął ode mnie.

A TC-K770ES ? Bardzo się różni od zaproponowanego?

Pozdrawiam

Jeszcze raz zapytam o magnetofon sonego:)czy TC-K770ES jest dobrym magnetofonem i warto za niego dać 400zł? Gdyby koledzy byli tak mili :)

To całkiem dobry magnetofon, ale za te pieniądze można mieć lepszy. Czasami trafiają się 870/890 i to jest już bardzo dobry sprzęt.

A jak te trzy modele mają się do magnetofonów yamahy? KX-690 i KX-930 RS?

Tc-k777es

777 to zupełnie inna półka, to high-end spod brandu Sony, mimo bardzo podobnej numeracji:-)

Z serii, o ktorej piszesz czyli x70, polecam oczywiście tc-k970es, aczkolwiek tc-k950es bardziej mi odpowiada.

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Do Kolegi PMCOMP

Już kupiłem 10 Burr-Brownów OPA2134PA

nie moge sie doczekać efektów odsłuchuj lecz przesyłka economy idzie 28 dni :(

Kiepsko musze czekac i cierpieć.

OP275 tez zamówiłem do BX-300 w sekcji nagrywania oj będzie dzwięk jak z wyższej klasy kaseciaka

,tak mam nadzieję że nie "umocze" 25 $

XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Do Kolegi PMCOMP

Już kupiłem 10 Burr-Brownów OPA2134PA

nie moge sie doczekać efektów odsłuchu lecz przesyłka economy idzie 28 dni :(

Kiepsko musze czekac i cierpieć.

OP275 tez zamówiłem do BX-300 w sekcji nagrywania oj będzie dzwięk jak z wyższej klasy kaseciaka

,tak mam nadzieję że nie "umocze" 25 $

XTR71

Tak z ciekawości kupiłem gorsze TL082CN by mieć skalę porównawczą.

Edytowane przez xtr71

pomiędzy 950 a 770 jest 600zł różnicy, trochę sporo..... a jak w brzmieniu? czy ktoś może porównać te dwa magnetofony?

Maciek, wiele było przypadków w tych modelach Sony z dwuwałkowym mechanizmem, że bardzo ciężko było je prawidłowo ustawić tak aby nie gniotły taśm. Z wcześniejszych wpisów pamiętam, że koledzy, którzy je posiadali walczyli długo z tą przypadłością. Są one chyba dość wrażliwe na wszelkie nieprawidłowości jakie występują w torze prowadzenia taśmy. Warto byś o tym wiedział przed ewentualnym zakupem. Ponieważ jednak nie miałem bezpośredniej styczności z tymi modelami, opieram się wyłącznie na wcześniejszych wypowiedziach. Być może ktoś z grona kto z tym problem walczył, będzie w stanie powiedzieć coś więcej i zasugerować jak ewentualnie sobie z tym problemem poradzić jeśli już wystąpi.

o proszę, taka firma i taki problem, ostatni raz wciągnął mi taśmę Technics 20 lat temu. Dziękuję bardzo za info, magnetofon bardzo mi się podoba, więc gdyby ktoś z kolegów, którzy spotkali się z tym problemem, lub ich decki są bez zarzutów się jeszcze wypowiedzieli, bardzo proszę :)

Panowie, potrzebuję taśmę dwustronną do przyklejenia szybki wyświetlacza. Może ktoś z Was polecić coś sprawdzonego i jednocześnie o grubości do 0,3 mm? Taśmy, które znalazłem w sklepach internetowych na szybko są zbyt grube, mają 0,85 mm i więcej.

Udało Mi się kupić

Marantza na ebay SD 3020 :)z paskami do wymiany za małe kaske.

XTR71

Też dorobił bym sobie takie drewniane boki do Alpine AL 80, ale wówczas zrobił by się za szeroki i przestał pasować do reszty "wieży" :-)

A tak poważnie to Alpine AL 80 jest w prawdzie dobrym deckiem, ale takim trochę udającym "Top klasę". Mechanizm jednosilnikowy i jeden wałek z rolką przesuwu taśmy. Jakieś cienkie blaszki itd.

Między AL 85 a AL80 musi być spora różnica.

Też dorobił bym sobie takie drewniane boki do Alpine AL 80

Kasjel z tymi boczkami Ty to masz łatwiej:)

Różnica jest raczej znaczna pomiędzy 80 a 85 , to w zasadzie wyższa linia ale w 80 podoba mi się wyświetlacz , czy jest tam licznik minutowy?

Kasjel mam pytanie czy boczki z TC k 6,7,8 są takie same?

audiomagia.blogspot.com

Kasjel z tymi boczkami Ty to masz łatwiej:)

Różnica jest raczej znaczna pomiędzy 80 a 85 , to w zasadzie wyższa linia ale w 80 podoba mi się wyświetlacz , czy jest tam licznik minutowy?

Kasjel mam pytanie czy boczki z TC k 6,7,8 są takie same?

Myślę że tak. Ja kupiłem kiedyś te boki z Sony TC 206SD i zamontowałem do mojego Sony TC 209SD. A były identyczne jak w moim Sony TC 229SD. Tak więc sądzę że tak....

Można by z resztą zajrzeć do ew. serwisówek i sprawdzić wymiary tych decków.

Aaaa ! Te boki kupiłem a nie zrobiłem, bo w oryginale są w nich takie blaszane zaczepy, które wychodzą w otwory pokrywy górnej będące normalnie otworami wentylacyjnymi. A tego już raczej robić by mi się nie chciało :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi