Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Panowie ! Magnetofon trójgłowicowy posiada osobną głowicę nagrywającą i osobną odtwarzającą. Są one mniej lub bardziej zespolone. Ale są zawsze razem w przeciwieństwie do szpulaków trójgłowicowych, w których głowice te występują osobno. Magnetofon "3 Head" umożliwia odsłuch materiału, który właśnie nagrywamy w tym samym czasie. W zależności od modelu decka, możemy również dokonywać regulacji podczas takiego próbnego nagrywania np. "bias" czyli prąd podkładu i inne. Magnetofony z autoreversem są różne.....z głowicą uniwersalną obrotową lub z głowicą stałą, ale czterościeżkową. Są też takie, które obracają same całą kasetą, a nie głowicą :-)) Nie chce mi się teraz za bardzo rozpisywać . Uważam, że trzeba trochę czytać ten wątek i używać "Googli" :-)

Wszystko jasne:"Według wykonywanych funkcji głowice dzielimy na odczytujące, zapisujące, kasujące. Głowice uniwersalne pełnią więcej niż jedną funkcję. Oprócz tego stosowane są też sporadycznnie osobne głowice do wstępnego namagnesowania taśmy. W magnetofonach najczęściej stosowane są 2 lub 3 głowice. W magnetofonach dwugłowicowych jedna z głowic musi być głowicą uniwersalną (zapisująco-odczytującą). Generalnie konstrukcja trójgłowicowa jest traktowana jako rozwiązanie wyższej jakości. Nie oznacza to jednak aby magnetofony dwugłowicowe zawsze ustępowały jakościowo magnetofonom trójgłowicowym."

Ciekawi mnie rozwiązanie magnetofonu z 3 głowicami i autoreversem,bo wtedy musi mieć 2 głowice kasujące- po jednej na strone ,albo obrotowe 3 głowice.

Edytowane przez Kami3n147

Magnetofon 2-głowicowy ma dwie głowice - uniwersalną i kasującą. Głowica uniwersalna w czasie zapisu - zapisuje dźwięk, a w czasie odczytu - odczytuje. Kasująca oczywiście kasuje taśmę przy zapisie, tzn. kasuje z niej stare nagranie przed zapisaniem nowego.

W magnetofonie 3-głowicowym funkcje zapisu i odczytu są rozdzielone na dwie głowice (najczęściej połączone we wspólnej obudowie, ale jednak oddzielne, z oddzielnymi rdzeniami, uzwojeniami i szczelinami. Dzięki temu możliwy jest zapis dźwięku na taśmę głowicą zapisującą, i natychmiastowy odczyt - głowicą odczytującą - zapisanego przed ułamkiem sekundy dźwięku. Dzięki temu można w czasie rzeczywistym, w trakcie zapisu, porównywać dźwięk doprowadzany do magnetofonu z dźwiękiem, który się faktycznie zapisuje - dzięki temu wiadomo, że zapis przebiega prawidłowo.

Magnetofony trzygłowicowe były produkowane niemal wyłącznie jako jednokierunkowe (bez autorewersu) i jednokasetowe.

Autorewers to możliwość odtwarzania taśmy w dwóch kierunkach bez obracania kasety. Stosowany niemal wyłącznie w magnetofonach dwugłowicowych, często dwukasetowych, w których stał się właściwie standardem. W latach 80-tych produkowano niewielką liczbę magnetofonów trzygłowicowych z autorewersem, ale pomysł został zarzucony.

Ciekawi mnie rozwiązanie magnetofonu z 3 głowicami i autoreversem,bo wtedy musi mieć 2 głowice kasujące- po jednej na strone ,albo obrotowe 3 głowice.

Jak napisałem wyżej, wyprodukowano trochę takich magnetofonów w latach 80-tych, potem pomysł zarzucono. Aiwa nawet wymyśliła jeden dwukasetowy model, w którym mechanizm nagrywający był trzygłowicowy - jest to jedyny taki znany mi magnetofon.

W magnetofonach trzygłowicowych z autorewersem (podobnie zresztą jak i w starszych dwugłowicowych) stosowano na pewno rozwiązanie z obrotową głowicą zapisującą i odczytującą, ale z dwiema stałymi głowicami kasującymi, umieszczonymi po obu jej stronach, oddzielnie dla każdego kierunku zapisu. Na zdjęciach przykład z modelu Teac R-919X - widać dwie nieruchome oddzielne głowice kasujące i obrotową głowicę połączoną zapisującą i odczytującą.

Nie wiem, czy stosowano obrotową głowicę kasującą, jak w modelach dwugłowicowych - być może było na to za mało miejsca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16389-0-71108200-1363559018_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

w takim razie jak ma 3 head to nie ma autoreversu?

Tak, pomijając pewną niewielką liczbę modeli z lat 80-tych.

Czasami w specyfikacji niektórych modeli dwukasetowych (przeważnie wyposażonych w autorewers) myląco podaje się łączną liczbę głowic w całym magnetofonie, więc można znaleźć informację, że taki magnetofon ma trzy głowice, ale oczywiście należy to rozumieć tak, że mechanizm odtwarzający ma jedną głowicę odczytującą, a mechanizm zapisująco-odczytujący ma dwie głowice: uniwersalną i kasującą.

Kiedyś trafiłem na opis kasetowego magnetofonu czterogłowicowego (!) - był to model dwukasetowy z dwoma mechanizmami nagrywającymi, więc razem miał oczywiście cztery, tyle, że rozdzielone na dwa mechanizmy! ;-)

Witam

Wysiadł mi silnik od capstana w decku Pioneer CT-757. Tam jest reference master machanism. Jak już nieraz pisano te silniki były trochę kiepskie. Mam tutaj do Was wielką prośbę, ponieważ nie chce mi się przekopywać tego wątku (trochę obszerny). Ktoś tu kiedyś podawał link do jakiegoś sklepu internetowego z jakimiś przyzwoitymi silnikami pasującymi do tego pionka. Mógłby ktoś podać tego linka? Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Witam

Wysiadł mi silnik od capstana w decku Pioneer CT-757. Tam jest reference master machanism. Jak już nieraz pisano te silniki były trochę kiepskie. Mam tutaj do Was wielką prośbę, ponieważ nie chce mi się przekopywać tego wątku (trochę obszerny). Ktoś tu kiedyś podawał link do jakiegoś sklepu internetowego z jakimiś przyzwoitymi silnikami pasującymi do tego pionka. Mógłby ktoś podać tego linka? Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Ja też polecam ten silnik Sankyo. Trzeba w nim tylko zmienić obroty na lewe, co z resztą jest bardzo proste...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat w tym sklepie to nie mają już żadnych silników bo co zamówiłem to mi napisali że brak na stanie magazynowym. Może macie jeszcze inne linki do dobrze zaopatrzonych sklepów z silnikami. No chyba że tam się kupuje po jednym silniku bo ja zamawiałem z różne modele i przeważnie po dwa żeby było na przyszłość.

Obecnie muszę sprzedać dwa magnetofony. Padło na:

AIWA AD-F660Z - nie "gabinetowy", ale naprawdę bardzo dobry stan techniczny i wizualny,

DUAL C814 - stan techniczny oraz stan wizualny panela przedniego ok - porysowana obudowa (pokrywa).

Jeśli ktoś będzie zainteresowany, proszę o kontakt do końca marca. Później wystawię je wiadomo gdzie... ;)

Coś chyba śpicie pewno szukacie wiosny, albo robicie porządki wiosenne. A tak na poważnie to jak się ściąga w mechanizmie reference Pioneera idlera z całym tym mechanizmem czy trzeba odkręcić z drugiej strony silnik żeby wyskoczył bo samo kółko to zdjąłem tylko tyle razy już to robiłem, że to zabezpieczenie w końcu może nie wytrzymać i odleci gdzieś w kosmos .

Na początku chciałbym się serdecznie przywitać (chylę czoła przed wiedzą wielu z Was na temat sprzętu, zdążyłem wczoraj wieczorem przejrzeć kilka stron tego tematu i jestem pod ogromnym wrażeniem). Mam 35 lat i chyba znalazłem nowe hobby (już się boję, ze mnie wykończy finansowo i czasowo). 20 lat temu (i trochę więcej) marzyłem o sprzętach takich jak są tu opisywane, nie było mi dane jednak w młodych latach posiadać tego typu Deck'ów etc. Może nie wszystko jednak stracone :-)

Do rzeczy. Zarejestrowałem się oczywiście, żeby trochę podpytać. Wybaczcie jeśli moje pytania będą banalne lub odpowiedzi na takie same/podobne już wcześniej się pojawiły w wątku. Wątek ma ponad 1000 stron, oczywiście przymierzam się do przeczytania go całego, ale nie więcej niż 20 stron dziennie, więc pewnie trochę mi zejdzie :-)

Dodam jeszcze, że jestem kompletnie zielony w tematyce kabelków, podłączeń, nie mówiąc już o lutowaniu etc. więc proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym kupić używanego Decka. Na początek wyznaczyłem sobie budżet 100 PLN (wiem, że to bardzo mały budżet, raptem kilka paczek papierosów, ale proszę się nie śmiać). Na Allegro w tym budżecie widzę, że można coś złapać (ale czy większość z tych sprzętów to nie będzie złom ?). Gdybym miał ocenić swój słuch muzyczny w skali 1-10 (gdzie 0 to człowiek, który prawie głuchy, 5 to przeciętny Kowalski a 10 to audiofil), to ja się plasuję gdzieś pomiędzy 6 a 7.

Kilka pytań, które mnie nurtują:

- Czy kupując Decka (nie ważne czy za 100 PLN czy za 300 PLN) będę mógł go podłączyć do swojego kina domowego (posiadam Samsung HT-C5550), nie chciałbym nic spalić itd. Jeśli się da, to czy będę mógł także nagrywać z płyty audio na kasetę ?

- Na co głównie zwrócić uwagę (kilka prostych podpowiedzi) przy zakupie takiego używanego sprzętu ?

- Jak mogę poznać czy dany model jest np. z końca lat 80-tych a inny z połowy 90-tych (chodzi mi o to, że chciałbym możliwie nie najstarszy sprzęt o ile ma to duże znaczenie)

- Czy jednokasetowy czy dwukasetowy ?

- Czy możecie coś polecić (chodzi o konkretne modele) do 100 PLN - jeśli w ogóle uważacie, że za stówkę jest sens kupowania takiego używanego sprzętu

Sprzęt miałby służyć do włączenia w weekend na 2-3 godzinki i tyle, pewnie w późniejszym czasie (za kilka miesięcy), jak bym złapał całkiem bakcyla, to kupił bym drugiego i budżet miałbym może i z 250 PLN, na początek nie chcę jednak tyle inwestować.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Sebastian

Witaj. Za taką kasę możesz mieć całkiem dobry magnetofon. Ale pod warunkiem, że dopisze ci trochę szczęścia i będziesz bardzo często zaglądał na Allegro :-) I tak widziałem osobiście Aiwę AD-F880 za 100zł, dwukieszeniowego Technicsa RS-TR 555 za 110zł wraz z sprawnym tunerem radiowym. A jeśli podobają ci się starsze decki "Vintage", to np Telefunken RC 200 sam kupiłem nie dawno za 50zł. Podłączyć do KD możesz i nagrywać ile tylko chcesz. Tylko że amplitunery do KD są zwykle kiepskie w trybie "Stereo". Musisz jeszcze pamiętać o tym, że taki magnetofon pewnie będzie wymagał pewnych czynności np. wymiany pasków napędowych. Tak więc nie możesz z góry zakładać, że nie dasz rady bo się nie znasz. Trzeba się uczyć, a my pomożemy :-)

Sprzęt miałby służyć do włączenia w weekend na 2-3 godzinki i tyle, pewnie w późniejszym czasie (za kilka miesięcy), jak bym złapał całkiem bakcyla, to kupił bym drugiego i budżet miałbym może i z 250 PLN, na początek nie chcę jednak tyle inwestować.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Sebastian

Witaj

Ja osobiście polecam Ci Kenwood KX-7030 za 100 dostaniesz go w dobrym stanie ( niedoceniany więc nie popularny) i będziesz zadowolony nagrywa wspaniale i dobrze kalibruje taśmę więc to tyle ode mnie, inni polecą coś więc tylko zdecyduj i powodzenia;)

audiomagia.blogspot.com

dite-pl,

jeśli chodzi o podłączenie magnetofonu do wzmacniacza (amplitunera, itd.), potrzebne są dwa tory - jeden ze wzmacniacza do magnetofonu w celu nagrywania, i drugi, z magnetofonu do wzmacniacza, w celu odtwarzania. Wzmacniacz w związku z tym musi mieć możliwość podłączenia magnetofonu (najczęściej złącza, opisane Tape): wyjście sygnału, oznaczone Line Out albo Rec, i wejście sygnału, oznaczone Line In albo Play (Playback). Jeśli amplituner kina domowego nie ma takich wejść, będzie kłopot. Ew. można wtedy próbować podłączyć magnetofon do odtwarzania przez wejście Aux, a do nagrywania - przez wyjście Line Out, jeśli amplituner ma takowe. Przede wszystkim więc zapoznaj się z możliwościami podłączeń, jakie daje Ci Twój amplituner kina domowego. Jeśli amplituner nie ma liniowego wyjścia sygnału, nie pozwoli na nagrywanie na taśmę.

Ja osobiście polecam Ci Kenwood KX-7030 za 100 dostaniesz go w dobrym stanie ( niedoceniany więc nie popularny)

Doceniany:-) Mam go od początków choroby magnetofonowej, nigdy nie musiałem go otwierać, bardzo trwała seria. Godny polecenia na początek.

W.

W sumie można by jeszcze polecić koledze Denona DR-M 20 lub DR-M 22.

Co do amplitunerów KD to mój ma nawet możliwość podłączenia dwóch magnetofonów, ale to starszy typ. Te nowe pewnie mogą nie mieć wcale gniazd "Tape", skoro magnetofony odeszły w niepamięć.....

Tu jest specyfikacja tego mojego naleśnika (bo chyba tak fachowcy określają takie kina domowe):

Ukryta Zawartość

Podpowiedzcie czy nie będzie problemów z podłączeniem Decka.

Jak będzie trzeba to zrobię fotkę tylnej części tego odtwarzacza i wrzucę.

Dzięki wielkie za pierwsze podpowiedzi. Bardzo wstępnie (może to głupie, ale w pewnym sensie ważny jest dla mnie wygląd/estetyka) skłaniam się ku (kolejność przypadkowa):

- Aiwa AD-F880

- Technics RS-TR 555

- Denon DR M20 / 22 (średnio mnie przekonują, ale piszę to bardzo wstępnie, bez dogłębnej wiedzy)

Oczywiście sprawa jest nadal otwarta (bo zakup planuję dopiero w przeciągu 1-2 tygodni, a może i 3 tygodnie jak trzeba będzie poczekać na okazję np. na Allegro), więc chętnie pochłonę każdy dodatkowy Wasz wpis (a robię to z wypiekami na twarzy). Swoją drogą - czy na Was też tak działa tego typu sprzęt, że jest to swego rodzaju eksataza przy przeglądaniu fotek etc. ? :-)

Sebastian

Ukryta Zawartość

Ostatnio udało mi się złapać prawie za darmo nie używanego deca.(miałem już kupować yamahę jak trafił się ten :) ) I oto jest moja piękna Diora MDS 446 dźwięk który się z niego wydobywa jest niesamowity. Nie wiedziałem ze deck może tak grać . JVC to przy niej bobas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edytowane przez Cawe

Na początku chciałbym się serdecznie przywitać (...)

Witaj wśród "drobno-szpulkowców". :)

(...) Wątek ma ponad 1000 stron, oczywiście przymierzam się do przeczytania go całego, (...) kompletnie zielony w tematyce kabelków, podłączeń, nie mówiąc już o lutowaniu etc. więc proszę o wyrozumiałość. (...)

Uwierz, że warto go przeczytać od początku. Oprócz samej wiedzy, sporo ciekawostek, tricków, a i humor czasem się znajdzie. Poza tym nie deklaruj się, że po 20 stron dziennie, bo to tak samo wciąga jak zabawa z magnetofonami. Parę lat do tyłu, gdy zacząłem czytać od początku, to tak zawzięcie czytałem, że po kilku dniach i nocach aż krew mi z nosa poszła. :)

Każdy był na początku zielony, niektórzy są czasem fioletowi, ale to z innego powodu. :)

(...) Chciałbym kupić używanego Decka. Na początek wyznaczyłem sobie budżet 100 PLN (...)

Koledzy już kilka typów podsunęli całkiem niezłych naprawdę. Ze swojej strony dodam, że co prawda są świetne magnetofony dwukasetowe, jak chociażby wspomniana przez Kasjela kopiarka Technicsa RS-TR555, jednak moim skromnym zdaniem lepszym rozwiązaniem jest zakup magnetofonu jednokasetowego. Oczywiście dwukaseciak też się fantastycznie sprawdzi szczególnie jak ma autorewers i pętlę, a użytkownik lubi długo słuchać nie zmieniając stale kaset. Przy częstym nagrywaniu kaset najlepiej sprawdzi się trzygłowicowy deck dający możliwość podsłuchu po taśmie.

(...) Czy kupując Decka (nie ważne czy za 100 PLN czy za 300 PLN) będę mógł go podłączyć do swojego kina domowego (posiadam Samsung HT-C5550), (...)

Obawiam się, że Twoje kino domowe, to po prostu odtwarzacz DVD (zamiast amplitunera kina domowego) + nagłośnienie. Tak przynajmniej znalazłem na szybko w Google. Jeśli załączone zdjęcie przedstawia gniazda w Twoim kinie, to raczej nie będzie tam możliwości podłączenia magnetofonu.

(...) Jak mogę poznać czy dany model jest np. z końca lat 80-tych a inny z połowy 90-tych (chodzi mi o to, że chciałbym możliwie nie najstarszy sprzęt o ile ma to duże znaczenie) (...)

Bardzo przydatna pod tym kątem jest strona www.vintagecassette.com, wiele różnych modeli ogromnej większości producentów tam znajdziesz pokatalogowanych.

13884-ports1.jpg

Edytowane przez Radmar

Użytkownik dite-pl dnia 21.03.2013 - 15:27 napisał:

Tu jest specyfikacja tego mojego naleśnika (bo chyba tak fachowcy określają takie kina domowe):

Ukryta Zawartość

Podpowiedzcie czy nie będzie problemów z podłączeniem Decka....

Witam, możesz podłączyć magnetofon pod gniazda AUX IN L-R, i przełączyć na przednim panelu na aux, ale tylko odtwarzanie z magnetofonu, bez możliwości nagrywania.

Pozdrawiam M73

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mati73

Witam

dite-pl to prawie jesteśmy rówieśnikami ja prawdziwą przygodę oczywiście w cudzysłowie z nagrywaniem to zacząłem z mini wieżą philipsa, na którą zarobiłem początkiem lat dziewięćdziesiątych chodząc po kolędzie bo jeszcze wtedy nie miałem własnych zarobków, rodzice trochę dołożyli. Wieżyczka miała jeszcze adapter tylko miernej jakości. Nagrania na kasetach mam do dzisiaj. Pamiętam jak siedziałem w każdej wolnej chwili i nagrywałem, wiadomo że nie miała pokrętła rec level ale jakoś sobie radziłem przy nagrywaniu z radia. Potem przyszła kolej na komponenty pioneera ale w tym czasie już nadchodziła era bez magnetofonów, które stały się niemodne więc pozostałem przez pewien czas bez tego źródła dźwięku aż końcem lat dziewięćdziesiątych w komisie kupiłem decka onkyo Ta - 2055 srebrną maszynkę i jak dla mnie to był skok jakościowy w nagrywaniu. Wszystkie kasety przegrałem na kompa a potem zabrałem się za odszumianie i wypaliłem na płytkach. Kasety zostały i na jakiś czas odeszły w zapomnienie, magnetofon też. Po pewnym czasie zaczął odmawiać posłuszeństwa a ja jako kompletny laik w naprawach magnetofonów postanowiłem go sprzedać jako uszkodzony. Ale coś mi jednak brakowało i kupiłem jakiegoś niskiego pionieera do kompletu, ale grał marniutko w porównaniu z onkyo. Potem udało mi się zastąpić go kolejnym deckiem pionieera ct-s550s i do dzisiaj go mam. W międzyczasie moja choroba nabrała rozpędu i i oprócz ct-s550s jest jeszcze kilka innych sztuk. Niestety brak miejsca i czasu na obecną chwilę jedynie ogranicza się do niezbędnych konserwacji, bo cały wolny czas i pieniądze oprócz niedziel poświęcam na adaptację poddasza. Mam nadzieję że jak skończę co niestety jeszcze potrawa co najmniej kila miesięcy to zabiorę się za porządkowanie mojej kolekcji, bo większość czeka na rozpakowanie w pudełkach. Ale plan strategiczny już jest, zobaczymy co powie na to moja żona gdy zobaczy same magnetofony jeden obok drugiego. W piwnicy mam warsztat do napraw a na stryszku zrobię pokój odsłuchowy. To tyle mojej historii, pewno nieźle was zanudziłem.

dite-pl przydałby ci się wzmacniacz stereo bo z tego co widzę to tylko odtwarzanie będzie możliwe, sam szukam wzmacniacza z dużą ilością wejść i wyjść, ale mi się nie spieszy mam na razie na czym słuchać. A wzmacniacz możesz już kupić całkiem niedrogo.

dite-pl,

Twój Samsung to odtwarzacz DVD z wyjściem na większą liczbę głośników, i w zasadzie nie nadaje się do pracy jako wzmacniacz większego zestawu audio, bo ma tylko jedno wejście i żadnych wyjść liniowych. Przed zakupem magnetofonu chyba musisz pomyśleć o jakimś wzmacniaczu.

Ja proszę o pomoc w wyborze magnetofonu, wymagania to:

-Max 200zł

-3głowice

- jednokasetowy

-najlepiej coś z technicsa ,obecnie mam rs tr 474 i z jego brzmienia jestem zadowolony.

Ja proszę o pomoc w wyborze magnetofonu, wymagania to:

-Max 200zł

-3głowice

- jednokasetowy

-najlepiej coś z technicsa ,obecnie mam rs tr 474 i z jego brzmienia jestem zadowolony.

Ja to bym się skusił na dostępnego obecnie Onkyo TA 2500 za 200zł. To deck pochodzący mniej więcej z tego okresu co TA 2900 lub TA 2070. Czyli ciężka i solidna maszyna z lat 80-tych. A sprzedający nie wzbudza żadnych podejrzeń, więc można by zaryzykować.

A jeśli koniecznie ma być to Technics w cenie do 200zł to kup RS-B765pxs

Edytowane przez Kasjel

Nowszy nie znaczy lepszy. O Technicsach z serii AZ lepiej zapomnij. Ale niech się wypowiedzą koledzy na temat Technicsów. Oni mają większe doświadczenie, jeśli chodzi o nowsze modele tej firmy.

A na przykład Technics RS-AZ X ? To chyba nowszy model od RS-B765?

Niech Kolega nie kupuje z tej serii magnetofonu. Grają słabo pełne są niepotrzebnych bajerów i gadzecików w obsłudze są tragiczne.

Niedozwolone jest demagnesowanie głowic ,odtwarzanie realizuje głowica magnetorezystywna doklejona jest do niej zwykła głowica nagrywająca której nie rozmagnesujesz nigdy gdyż spalisz głowice odtwarzającą.Ogólnie to knot aby sprzedać badziewne głowice z zamkniętej fabryki magnetofonów DCC. Magnetorezystywna technologia jest dobra tylko w dyskach twardych firmy Fujitsu.

Pozdrawiam

P.S.

Polecam zamiast Technicsa serii700 nakamichi BX-150E lub DR-2 ( ewentualne Nakamich Casette Deck 2 )dwugłowicowiec lecz dyskwalifikuje wszystkie Technicsy dzwiękiem i parametrami.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• Pokaż nowe odpowiedzi