Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No i to ja rozumiem. Zapomnieliście tylko dopisać co sączycie dla smaku i lepszego odbioru. :-) Ale poza tym narobiliście mi smaku Mikem Oldfieldem. Chciałem iść pogapić się w TV, ale w tej sytuacji chyba sobie jeszcze zapodam "Earth Moving". :-)

Znowu Kraftverk "The Man Machine" w DBX na Technics RS-TR555 bezpośrednio przez wyj. słuch. na Sennheiser HD560 Ovation....

Bajka i Karmi Classic :)))

Aaaaaa taśma Metal-XR Sonego ;)

A ja mam "Komputerwelt" Kraftwerku na starej pirackiej taśmie z "Takt Music". Jest dobrze nagrana, ale to co z nią robi mój Akai GXC 740D to po prostu cud. Zwykła żelazówka a brzmi jak....no po prostu pięknie. Żaden inny deck tego nie potrafi zrobić :-)

Dire Straits bedziemy grali z Kuba Badachem i Markiem Napiorkowskim na gitarce symfonicznie w czerwcu w Jeleniej Gorze i okolicach...Zapraszam:)

Może jakieś bliższe namiary co do czasu i miejsca, nie mam daleko więc może się wybiorę posłuchać.

U mnie teraz Siri Svale - Blackbird, SONY METAL-XR, nadal Pioneer CT-757, nagrana na Onkyo TA-2570. Niestety, na sucho, jutro rano ciężkie spotkania prawdopodobnie tak nudne, że grożą śpiączką i bez wieczornych usypiaczy.

W.

Wojtek

Maratonu INXS ciąg dalszy. Dziś "X" oraz "Welcome To Wherever You Are" z Sony CDit II 90 (slide case ciemnoniebieska) a teraz "Full Moon, Dirty Hearts" i "Elegantly Wasted" z Maxell UR 90 (tej najnowszej i najbardziej szpetnej :)). Magnetofon bez zmian, bo na razie tylko ten jeden mam na chodzie ale jutro trzeba będzie uruchomić Walkmana WM-EX550 (żeby pamiętał, że o nim pamiętam), który niestety ma kłopoty z ruszaniem ale jak już ruszy to spisuje się doskonale. Uzupełniając wczorajszy wpis - był także QUEENSRYCHE "Empire" ze .... Starlinga Fe I 60

Edytowane przez Daniel84

Kasjel i to jest to!! Tę metalkę kupiłem jako dodatek do RS-B605 bodajże. Dałem za wszytko pięć dyszek i dostałem cały karton kaset. Decka już dałem kumplowi a kasety cieszą mnie jak małe dziecko :)))

No to i ja się dopiszę. Na moim ostatnim nabytku CT-S 710 leci składanka własnoręczna (Sony CDit II 90, slide case - fiolet). Edie Brickell, Quiet Riot, New Model Army, Cure, Van Morrison, Spooky Tooth, Tracy Chapman, Perfect. I kawka.

CW to ClockWise czyli obroty zgodnie z ruchem wskazówek zegara (czyli w prawo, czyli R), a CCW to CounterClockWise, czyli przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (czyli w lewo, czyli L).

EG-530 to oznaczenie firmowe silników Mabuchi, a MMI 6S2L to jego odpowiednik firmy Mitsumi.

Edytowane przez MaciejLK

CW to ClockWise czyli obroty zgodnie z ruchem wskazówek zegara (czyli w prawo, czyli R), a CCW to CounterClockWise, czyli przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (czyli w lewo, czyli L).

EG-530 to oznaczenie firmowe silników Mabuchi, a MMI 6S2L to jego odpowiednik firmy Mitsumi.

EG 530 nie jest zamiennikiem MMI 6S2L wbrew zapewnieniom firmy "North". EG 530 był montowany w diorowskich "szufladach". To spróbujcie sobie zamontować silnik z "szuflady" do jakiegoś starego decka "Vintage". Będzie pędził jak szalony bez możliwości zmniejszenia obrotów w odpowiednim stopniu Miałem kiedyś stary silnik Mitsumi z starego grata, na którym było podane że ma 2200rpm. Natomiast EG 530 ma 2400rpm.

Mam jeszcze obudowę z tego silniczka Mitsumi to zrobię fotkę i wkleję. W zasadzie prawie wszystkie stare decki mają silniczki 2200rpm. Tylko moja szuflada ma silnik 2400rpm. A jak to wygląda w moich nowszych deckach jak Onkyo TA 2570, Aiwa AD-F810, Sony TC-K700ES i Akai GX 95 tego nie wiem......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pamiętacie słynną "mydelniczkę" TDK? ;-) Jako że prawie zapomniałem o tym że jestem ( old ) disco maniakiem a obecnie mamy długi weekend nagrywam właśnie z PD-75 dwa albumy: Italo Boot Mix vol 9/10 oraz na drugą stronę 11/12. Jestem zaskoczony brzmieniem tej prostej kasety ale zdaje się że w środku siedzi TDK AR. Pozdrawiam Wszystkich Zakręconych ;-)

Edytowane przez discomaniac71

Kajel,

EG-530 to była cała seria modeli różniących się jeszcze dalszymi oznaczeniami. Fakt, że któreś tam miały 2400 a nie 2200 - ale z grubsza są to zamienniki.

disco,

Chodzi Ci o TDK "if"? Tam faktycznie była taśma AR (to zresztą nawet napisano na "mydelniczce"), ale w takich pudełkach sprzedawano też specjalną edycję AR (nazwaną po prostu AR, a nie "if"), i specjalną edycję SA.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disco,

Chodzi Ci o TDK "if"? Tam faktycznie była taśma AR (to zresztą nawet napisano na "mydelniczce"), ale w takich pudełkach sprzedawano też specjalną edycję AR (nazwaną po prostu AR, a nie "if"), i specjalną edycję SA.

Biała TDK If - jak skończę to pstryknę zdjęcie.

Kajel,

EG-530 to była cała seria modeli różniących się jeszcze dalszymi oznaczeniami. Fakt, że któreś tam miały 2400 a nie 2200 - ale z grubsza są to zamienniki.

disco,

Silniczki EG 530AD-2B (szuflada) mają również podane obroty na naklejce 2400rpm. Natomiast MMI 6S2L i podobne nie mają podanej informacji, że ich obroty wynoszą 2200rpm. Spotkałem się tylko z jednym silniczkiem, właśnie tym którego zdjęcie wkleiłem, na którym jest podana informacja że ma 2200rpm.

Reasumując....firma North nie powinna zamieszczać informacji że silnik EG 530AD-2B jest zamiennikiem MMI 6S2L

PS,- Jak ktoś potrzebuje EG 530AD-2B(2400rpm) nowy, to sprzedam za 50% ceny z North.pl :-)

To racja, jest on jakimś tam odpowiednikiem, ale nie pełnym zamiennikiem.

Informację, że obroty MMI wynoszą 2200 znalazłem gdzieś w jakiejś tabeli parametrów.

Edytowane przez MaciejLK

U mnie dzisiaj gra Kenwood KX 1100HX długo był nie używany słucham właśnie zespołu Universe Magnes serc niestety mam tylko pod ręką małe słuchawki KOSS Porta pro.

Dzisiaj będę słuchał Kenwooda do wieczora.

audiomagia.blogspot.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kaseta jest już mocno sfatygowana. Kupiłem ją 22 lata temu. Pierwsze nagranie: A - Time Honoured Ghosts - Barclay James Harvest B - Forever Young - Alphaville. Nagrania dokonano z CD. Studio nagrań przy Belliny-Prażmowskiegoo, magnetofon: Technics RS-B 565.

1861w.jpg

Znalazłem podobną ale inna długość 46 ma też oznaczenia na rancie i nie mam niestety pudełka:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

U mnie dzisiaj gra Kenwood KX 1100HX długo był nie używany słucham właśnie zespołu Universe Magnes serc niestety mam tylko pod ręką małe słuchawki KOSS Porta pro.

Zazdroszczę. Mój 1100G kilka razy nie opuścił mostka i pogniótł mi dobre kasety i tak straciłem do niego zaufanie. Rozebrałem, czyściłem, smarowałem - było ok a potem znowu. Na razie czeka na dalsze leczenie a teraz słucham TA 2570, SONY METAL-XR, Thomas Pohjola - Speed Of Grace. Idealne brzmienie i piękna muzyka.

W.

Wojtek

RS-B565 to całkiem fajna dwugłowicówka. Miałem kiedyś dawno temu, a ponownie pojawił się kupiony na a.... za parę groszy. Teraz sobie całkiem sympatycznie plumka u mnie w pracowni.

To była ciekawa historia. Kupiłem magnetofon wystawiony w uszkodzonych. Z opisu wynikało, że nie nagrywa. W opisie schowana informacja, że deck zostanie wysłany z kolekcją stu kaset. Wylicytowałem go za dwadzieścia złotych. Po dwóch dniach przyszedł deck z papierami z Pewexu, instrukcją itd. Widać, że praktycznie nieużywany i .... kolekcja stu kaset w tym większość lepszych Maxell, TDK, mniej basówek też w takim samym stanie. Wszystko z około 89 do 92 roku ubiegłego stulecia. Starannie nagrane, opisane. Wyglądało to tak, jakby właściciel decka i kaset koło 1992 roku znikł a wszystko wylądowało w pawlaczu. Głowica super, taśmy też... facet mógł być gdzieś w moim wieku, tak czuje po nagraniach. Ciekawe co się z nim stało dwadzieścia lat temu?

Okazało się, że nie nagrywał dlatego, bo wszytkie kasety miały wyłamane ząbki zabezpieczające przed skasowaniem.....

Wyświetl postUżytkownik MAG dnia 30.04.2013 - 18:48 napisał

Zazdroszczę. Mój 1100G kilka razy nie opuścił mostka i pogniótł mi dobre kasety i tak straciłem do niego zaufanie. Rozebrałem, czyściłem, smarowałem - było ok a potem znowu. Na razie czeka na dalsze leczenie a teraz słucham TA 2570, SONY METAL-XR, Thomas Pohjola - Speed Of Grace. Idealne brzmienie i piękna muzyka.

W.

Na razie 1100HX jest w dobrej kondycji aczkolwiek denerwuje mnie kieszeń kasety przy otwieraniu w moim KX 880HX kieszeń kasety opada znacznie wolniej i mniej hałasuje czy jest możliwość aby temu zaradzić ?

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

OK. To teraz będzie trochę o kasetach w wątku magnetofonowym :-)

Mam coś takiego.....widzieliście kiedyś takie cudo :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie 1100HX jest w dobrej kondycji aczkolwiek denerwuje mnie kieszeń kasety przy otwieraniu w moim KX 880HX kieszeń kasety opada znacznie wolniej i mniej hałasuje czy jest możliwość aby temu zaradzić ?

Na pewno. U mnie w 1100 i 780 kieszeń otwiera się szybko ale bez hałasu. Sprawdź sprężynę mechanizmu, to mi w tej chwili przychodzi do głowy. Oglądałem schemat ale z niego niewiele wynika, trzeba rozebrać.

W.

Wojtek

Mam coś takiego.....widzieliście kiedyś takie cudo :-)

O ile się nie mylę wychodziła na Japonię i USA może Maciej mnie poprawi ale ale Kasjel mam również taką samą kasetę :)

Filwoj dzięki zobaczę w wolnej chwili

audiomagia.blogspot.com

Czytając historię juras_h'a przypomniało mi się, jak ładne parę lat temu kupiłem decka SONY TC-KA6ES z niemieckiego eb...a. Okazało się, że sprzedał go jakiś starszy Pan, który wysłał mi z nim obszerną historię swojej przygody z kasetami, papiery i paragon zakupu, kilkanaście kaset z książkami w jęz. niemieckim :) (wszystkie oryginalne, nagrane na dobrej jakości chromie) oraz, o czym nie było mowy w aukcji, ok. 50-ciu kaset Sony Metal XR, nagranych 1 raz, a także kilkanaście czystych, zafoliowanych takowych metali oraz karton nowiutkich Super Metal Master. Szczękę zbierałem z podłogi chyba ze 2 dni! :))

Szczękę zbierałem z podłogi chyba ze 2 dni! :))

Szeryfo zachodnie społeczeństwo nie przywiązuje do takich rzeczy wagi ponieważ było ich stać na wiele więcej niż nas takie są niestety fakty.

Ale nie ma tego złego oni się nacieszyli więc teraz wszystko idzie z Zachodu na Wschód :)

audiomagia.blogspot.com

Szeryfo Twoja historia jest super sympatyczna, jeszcze bardziej udany zakup. Faktycznie pełne opadnięcie szczęki.

Moja to bardzo dobry zakup i jakiś mroczny sekret. Głupia sprawa, ale do dziś intryguję mnie, co stało się z gościem, pewnie moglibyśmy być kumplami. Jakiś wrażliwy człowiek sądząc po nagraniach.

Tak jak mówisz MAG, inaczej patrzymy na pewne dobra materialne. Przez pryzmat biedy z jakiej się wygrzebaliśmy/wygrzebujemy jako naród ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czytając historię juras_h'a przypomniało mi się, jak ładne parę lat temu kupiłem decka SONY TC-KA6ES z niemieckiego eb...a. Okazało się, że sprzedał go jakiś starszy Pan, który wysłał mi z nim obszerną historię swojej przygody z kasetami, papiery i paragon zakupu, kilkanaście kaset z książkami w jęz. niemieckim :) (wszystkie oryginalne, nagrane na dobrej jakości chromie) oraz, o czym nie było mowy w aukcji, ok. 50-ciu kaset Sony Metal XR, nagranych 1 raz, a także kilkanaście czystych, zafoliowanych takowych metali oraz karton nowiutkich Super Metal Master. Szczękę zbierałem z podłogi chyba ze 2 dni! :))

Takie rzeczy to tylko na e...yu i nie w Polsce ;-)

Takie rzeczy to tylko na e...yu i nie w Polsce ;-)

Dlaczego ?

To nie na temat, ale opowiem tą "historyjkę" :-))

Parę miesięcy temu postanowiłem kupić nową klawiaturę komputerową. Po długich poszukiwaniach taniej i dobrej klawiatury na Allegro w końcu dokonałem wyboru i zakupu. Po paru dniach przesyłka już była w moim domu, lecz z inną tańszą klawiaturą. Wkurzyłem się, myśląc że teraz dopiero się zacznie....

Reklamacja. Kto pokryje koszt przesyłki zwrotnej itd. Napisałem więc maila do sprzedającego, który odpowiedział, że z wysyłką właściwej klawiatury nie ma problemu. Czekałem więc na info, że muszę odesłać towar i czekać na właściwy. Ale już na drugi dzień po powrocie z pracy zobaczyłem paczkę. Tym razem z właściwą klawiaturką. Ucieszony wystawiłem sprzedającemu pozytywny komentarz, czekając wciąż na info dotyczące zwrotu nie właściwej klawiatury. Ale zamiast tego, po dwóch dniach zobaczyłem następną paczkę z identycznym towarem. Zaproponowałem więc, że zapłacę za tą trzecią sztukę, ale bez kosztów wysyłki. Nie otrzymałem odpowiedzi. W sumie wyszło na to, że za cenę jednej klawiatury, dostałem trzy sztuki :-) Jedna oczywiście została u mnie, a resztę rozdałem ubogim :-))

MAG,

Kenwood KX-880G/D/HX i 1100G/HX mają po lewej stronie mechanizmu tłumik pneumatyczny - silna (bardzo silna) sprężyna dąży do otwarcia kieszeni, zatrzask ją trzyma, więc gdy tłumik nie działa, po zwolnieniu zatrzasku kieszeń pod działaniem tej silnej sprężyny wystrzeliwuje jak z armaty, a czasem zdarza się, że łamie się jej plastikowa oś (na którą działa siła tej sprężyny), którą jest osadzona w metalowej oprawie mechanizmu (powtarzająca się usterka - musiałem kupić 880 na części, żeby naprawić mojego 1100, i w Internecie znalazłem informację, że nie byłem jedyny). Jeśli tłumik słabo działa, koniecznie przytrzymuj ręką kieszeń przy otwieraniu, i nie pozwalaj, by całą siłą waliła w ogranicznik, bo się wyłamie.

Tłumik można próbować poprawić wkręcając lub wykręcając śrubkę, która jest w niego wkręcona od tyłu, ale czasem to niewiele daje.

Kasjel,

Ta kaseta Maxell UDI-S (z niebieskim nadrukiem i paskiem na wkładce) i UDII-S (z fioletowym nadrukiem i paskiem na wkładce) była nawet dość popularna ok. 87 roku (może nie u nas). To wersja europejska. Wersja amerykańska nazywała się UDX-II i miała trochę inną szatę graficzną, ale też utrzymaną we fioletach. Nigdy jednak nie widziałem amerykańskiej UDX-I z tej serii - chyba nie istniała.

tłumik pneumatyczny - silna (bardzo silna) sprężyna dąży do otwarcia kieszeni, zatrzask ją trzyma, więc gdy tłumik nie działa

Piszę ogólnie, bo nie znam tego konkretnego rozwiązania, ale jeśli tłumik pneumatyczny nie tłumi dostatecznie, mimo regulacji, można spróbować wpuścić kroplę oleju, aby uszczelnić tłok i ponownie regulować.

A może wystarczy go porządnie umyć?

Edytowane przez jarozi
  • Pokaż nowe odpowiedzi