Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiedziałbym Ci "średnie" Jethro Tull, ale to doskonale znasz w tę i we w tę. Santana? A może muzyka brazylijska nurtu MPB (Musica Popular Brasileira) - wykonawcy tacy, jak oboje Gilbertowie (Joao, Astrud, i jej córka Bebel), Ivan Lins, Jorge Ben, Caetano Veloso i jego siostra Maria Bethania, Tim Maia, Toquinho, i oczywiście niezrównana Elis Regina?

Jedna z najpiękniejszych piosenek Elis Reginy, moim zdaniem:

I druga piękna piosenka, nietypowo śpiewana po hiszpańsku, bo napisana i śpiewana po raz pierwszy przez Chilijkę Violetę Parra. Smutną ironią jest to, że piosenka jest radosnym podziękowaniem za to, co życie przynosi, tymczasem Violeta Parra była bardzo nieszczęśliwa w życiu i popełniła samobójstwo, a Elis Regina zmarła w 1982 roku wskutek przedawkowania mieszanki alkoholu i leków. :-(

Przepraszam za śmiecenie, ale Elis mnie "rozkłada"...

Pewnie nie odkrywam Ameryki (i pewnie było o takich maszynach nie raz w tym wątku - przyznam, nie udało mi się jeszcze przeczytać go całego od początku), ale jestem w ogromnym szoku, nigdy nie wiedziałem o istnieniu zmieniarek kaset, a jak już się dowiedziałem przypadkowo 2 godziny temu, to pomimo, iż miałem dziś wieczorem trochę innych spraw do zrobienia, siedzę nadal przy komputerze i oglądam/szukam w internecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

25%2Bcassette%2Bchanger.jpg

pioneer-ct-wm77r-6-1-multi-cassette-changer-for-rs10500-new-loose-pack-rs10500-lahore.jpg

2ji2cl.jpg

i jak znam życie wiele, wiele innych, których jeszcze nie wynalazłem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dite-pl

Przychodzi mi jeszcze na myśl Aiwa AD-A70H, o koncepcji takiej, jak ten Pioneer CT-WM77R - jeden mechanizm ze zmieniarką, a drugi zwykły pojedynczy, oba mechanizmy z autorewersem i nagrywaniem.

Kiedyś w jakimś filmie (chyba "Och Karol 2") słyszałem następujący dialog między dwoma facetami (cytuję z głowy i być może trochę parafrazuję).

Historia mniej więcej coś takiego, że jeden jest Playboyem/Żigolakiem, który zmienia kobiety jak rękawiczki i nagle miałby się ożenić, mówi do swojego kolegi:

"Najbardziej mi żal, jak pomyślę, że jest na świecie jeszcze tyle kobiet, których już nie będę mógł poznać/uszczęśliwić"

Jego kolega na to: "Czy myślisz, że możliwe byłoby poznać wszystkie kobiety na świecie ?"

Playboy/Żigolak: "Może i nie, ale co zaszkodziłoby, aby spróbować"

Przenosząc powyższą historię na magnetofony (i niekoniecznie ze względu, iż właśnie w dniu dzisiejszym dowiedziałem się o istnieniu czegoś takiego jak "cassette changer") - Dlaczego nie można mieć choć po jednej sztuce z każdego (a przynajmniej każdego wartego uwagi z jakiegoś powodu) wyprodukowanego kiedyś na świecie magnetofonu ? :-)

Jak oglądam decki w internecie, to później sam się łapię na tym, że zawieszam się w czasie i odchodzę od komputera po 3-4 godzinach (akurat jestem palaczem, więc nałóg nikotynowy odrywa mnie na chwilę)

Edytowane przez dite-pl

Jak oglądam decki w internecie, to później sam się łapię na tym, że zawieszam się w czasie i odchodzę od komputera po 3-4 godzinach (akurat jestem palaczem, więc nałóg nikotynowy odrywa mnie na chwilę)

Ja mam tak nie tylko z magnetofonami... Ale to chyba świadczy o nadmiarze wspomnień i przeżyć i próbach jakichś rozrachunków z własnymi marzeniami. Lekarstwa w zasadzie nie ma, chyba, że kieliszek koniaczku albo i dwa.

W.

Wojtek

Ja mam tak nie tylko z magnetofonami... Ale to chyba świadczy o nadmiarze wspomnień i przeżyć i próbach jakichś rozrachunków z własnymi marzeniami. Lekarstwa w zasadzie nie ma, chyba, że kieliszek koniaczku albo i dwa.

W.

Nigdy wcześniej tego tak nie interpretowałem, ale jak teraz przeczytałem co napisałeś, to uzmysłowiłem sobie, że chyba jest w tym wiele prawdy (jeśli nie 100%). Dziękuję. To jest niesamowite, jak ktoś obcy, może pokazać człowiekowi o co tak naprawdę chodzi w tym jego "zboczeniu"

Kurcze, jacy mądrzy ludzie są na tym forum.

Kiedyś się tak zatracałem przy oglądaniu samochodów z lat 70/80-tych (no i może niektórych modeli z początku lat 90-tych), gdyż motoryzacja to jest moje przeogromne hobby od wielu, wielu lat. Zdałem sobie jednak sprawę, że raczej nie wejdę w posiadanie większości perełek motoryzacyjnych, które oglądałem przez wiele godzin, dlatego jakiś czas temu odpuściłem trochę temat (a żona zawsze mówiła mi: "Po co tracisz czas na oglądanie, jak i tak nie kupisz"). Z magnetofonami, może być trochę inaczej, może na jakieś 1-2 szt. w tym roku byłoby mnie w porywach stać, więc pozwolę sobie jeszcze trochę pooglądać i się zatracić/odlecieć (może to i lepszy efekt niż po koniaczku, a może powinienem spróbować właśnie w połączeniu z koniaczkiem).

Apropos koniaczku, to okazja pewnie by była, bo 3 dni temu urodziła mi się córka (mam nadzieję, że Natalia odziedziczy po mnie umiłowanie do muzyki, bo kult motoryzacji zaszczepiam z dobrym skutkiem od dłuższego czasu mojemu 4-letniemu synowi, jednak i on za moją sprawą z muzyką i sprzętem audio na szczęście nie jest na bakier).

Życzę Wam wszystkim miłego weekendu

"Po co tracisz czas na oglądanie, jak i tak nie kupisz"

Kobiety nie mają naszej wyobraźni. Ale to nam nie przeszkadza ich kochać, zwłaszcza jak rodzą i wychowują nasze ukochane córeczki.

A tego "złomu" magnetofonowego jeszcze długo nie zabraknie. Jak ma przynosić radość to ...

W.

Wojtek

Panowie, potrzebuję Waszej pomocy. Mam kłopot z Technics'em RS-TR555 - mikrostyki od sterowania głupieją. Chciałbym się do nich dostać celem ich wyczyszczenia, ale nie wiem jak sie do nich dobrać, nie mogę znależć w necie do niego serwisówki. Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem trzy punkty, które moim zdaniem odpowiadają za demontaż płytki z przyciskami od funkcji sterowania. Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć w jaki sposób je zwolnić aby sie dostać do mikrostyków?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że dostęp do nich jest od d... strony, tzn. trzeba zdjąć pokrywę górną, oddzielić cały panel przedni od podstawy - jeśli dobrze pamiętam, mechanizmy są przykręcone i do panelu, i do podstawy, ale główne mocowania są przednim panelu, więc trzeba je odkręcić od podstawy i odjąć razem z całym panelem, i od tyłu przedniego panelu szukać możliwości dotarcia do płytek drukowanych.

OK, w takim razie kolejna prośba - czy ktoś z Was dysponuje serwisówką do RS-TR555? Wolę się zabrać do jego rozręcania tak jak Bozia przykazała, z góry serdeczne dzięki!

OK, w takim razie kolejna prośba - czy ktoś z Was dysponuje serwisówką do RS-TR555? Wolę się zabrać do jego rozręcania tak jak Bozia przykazała, z góry serdeczne dzięki!

Jeśli nikt nie będzie miał, to tu masz nie drogą i na miejscu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie możecie podać nazwy paru zespołów i ich waszym zdaniem najfajniejszych płyt?

Chętnie posłuchałbym i nagrał coś nowego.

Ja ze swojej strony proponuję wam : Yes -The Ladder ;-)

Tak, Yes to kapitalna kapela i wydali kilka płyt na bardzo wysokim poziomie.

Ja ze swojej strony proponuję zapoznać się się z twórczością zespołu Talk Talk. Wszystkie płyty są świetne, a "It's my life" to już w ogóle kosmos.

koniu76, zgodnie z tym co Maciek napisał będziesz musiał się do niego dobrać. Generalnie zasada w Techniksach jest taka, że trzeba go rozbebeszyć, żeby sie do niego dobrać. W Twojej sytuacji będziesz musiał rozgrzebać cały przedni panel, wymontować z niego mechanizmy, płytkę wyświetlacza, stelaże i dopiero na samych końcu najpewniej uzyskasz dostęp, do płytek z mikrostykami.

Być może w jakimś stopniu będzie Ci przydatny "tutorial" z montażu RS-TR515, którego swego czasu dokumentnie rozgrzebałem. W Twoim przypadku musiałbyś oglądać zdjęcia od końca. Gdybyś potrzebował, mogę Ci je przesłać w większej rozdzielczości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Chciałbym polecić The Sparks,Moloko,Garbage,dla lubiących niemieckie brzmienie The Camouflage,U-96,Kraftwerk.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Panowie, muszę jakoś zreperować mojego drugiego Duala C 839RC w którym rozleciał się "grzybek" na prawej szpulce. Wymyśliłem dobry sposób jak to zrobić, ale nigdzie nie mogę kupić dwóch nakrętek złącznych na śrubę M 1,6mm. Tak więc mam prośbę abyście poszperali w swoich gratach. Może ktoś znajdzie takie dwie nakrętki M 1,6mm ???

Jak tak patrzę na normę DIN, to lepsza była by nawet taka nakrętka M 1,4mm

Ukryta Zawartość

post-7746-0-44054400-1368889800_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Może takie cóś ?

Ukryta Zawartość

W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Nie, potrzebuję taką nakrętkę wysokości 6mm lub dłuższą, to sobie przetoczę. Znalazłem coś takiego, ale na śrubkę m 2.

A mnie zależy aby wymiar zewnętrzny sześciokąta wnosił 3mm. Według normy DIN nakrętka na śrubkę M 1,6mm ma wymiar zewnętrzny 3,2mm więc miał bym tylko ok 0,2mm do spiłowania. Mógł by to też być profil sześciokątny o wymiarze 3,0mm.

Obojętnie z czego....twarde tworzywo, mosiądz, nierdzewka. Byle tylko dało się w tym później przewiercić na tokarce otwór 1,5mm. Taki profil sześcokątny można by wziąć z kluczyka imbusowego. Ale one są robione z twardej stali, i nie będzie możliwości przewiercenia otworu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli najbardziej chodzi o ten wymiar zewnętrzny, tak aby podpasował pod otwór w szpulce kasety ?

A nie myślałeś o przeszczepie z jakiegoś dawcy - dowolny inny magnetofon, nie nada się ?

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Czyli najbardziej chodzi o ten wymiar zewnętrzny, tak aby podpasował pod otwór w szpulce kasety ?

A nie myślałeś o przeszczepie z jakiegoś dawcy - dowolny inny magnetofon, nie nada się ?

W.

Niestety z żadnego decka się nie nadaje. Tam jest oś szpulki z zatopionym "Grzybkiem" i jednocześnie sześciokątną częścią na jej końcu. Czyli grzybek i część sześciokątna to jeden cały odlew plastikowy zalany na osi szpulki. Gdybym tylko dorwał taką nakrętkę złączną M 1,4mm która według normy powinna mieć wymiar zewnętrzny 3,0mm, to z resztą pradził bym sobie bez problemu. A efekt końcowy był by o wiele lepszy i twarlszy niż oryginał.

Niestety z żadnego decka się nie nadaje. Tam jest oś szpulki z zatopionym "Grzybkiem" i jednocześnie sześciokątną częścią na jej końcu. Czyli grzybek i część sześciokątna to jeden cały odlew plastikowy zalany na osi szpulki. Gdybym tylko dorwał taką nakrętkę złączną M 1,4mm która według normy powinna mieć wymiar zewnętrzny 3,0mm, to z resztą pradził bym sobie bez problemu. A efekt końcowy był by o wiele lepszy i twarlszy niż oryginał.

To pozostaje ci rozebrać jakiś duży stary radziecki budzik,w takim będą chyba takiej wielkości elementy z mosiądzu.

Najmniejsza taka nakrętka jaką mam ma 5mm na śrubę 2mm.

Można kupić też coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie mam pojęcia, jaka jest wytrzymałość takiego tworzywa.

Ukryta Zawartość

Ramka z przyciskami jest na siedmiu zatrzaskach 3 u góry i 4 na dole , aby się do niej dostać trzeba zdemontować cały przedni panel jak pisze Kolega Marek, przy wyjmowaniu ramki z klawiaturą uważaj , żeby nie wyłamać zatrzasków.

Podeślij maila na PW to puszczę serwisówkę.

Pozdrawiam M73

... ups nie doczytałem ramki nie musisz ściągać tylko zdjąć przedni panel, odkręcić mechanizmy i już masz płytkę z mikrostykami :)

Edytowane przez Mati73

Tak, Yes to kapitalna kapela i wydali kilka płyt na bardzo wysokim poziomie.

Ja ze swojej strony proponuję zapoznać się się z twórczością zespołu Talk Talk. Wszystkie płyty są świetne, a "It's my life" to już w ogóle kosmos.

Jak tak piszesz to spróbuję tak zbiorczo : The Very Best Of Talk Talk. ;-)

Jedna z najpiękniejszych piosenek Elis Reginy, moim zdaniem

Mam na razie dwie płyty Elis 1972 i Elis 1973 , na razie się wczuwam ;-)

Tak ogólnie to wszystkim wielkie dzięki, dziś była tylko Enya z płytki Watermark. Polecam, świetnie się czytało przy tej muzyce książkę.

A teraz posłucham zdobytej oryginalnej audycji pt: Wieczór Płytowy. z 21.06.1987r.

Marillion - Clutching At Straws z komentarzami śp Tomasza Beksińskiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

"Dois pra la, dois pra ca" ("Dwa kroki tu, dwa kroki tam" - chodzi o kroki taneczne) Elis Reginy to piosenka z płyty z 76 roku "Falso Briliante" (Fałszywy brylant - słowa te padają zresztą w tej właśnie piosence).

Zresztą nie znam jej dyskografii płyta po płycie, raczej najbardziej znane utwory z różnych płyt. Ale bardzo ją lubię.

Talk Talk też jest świetne, choć w sumie nagrali chyba tylko 5 płyt. Najbardziej lubię te najstarsze - im dalej, tym ich muzyka robiła się dziwniejsza i bardziej zamknięta.

Jeśli chodzi o ulubioną muzykę, to wczoraj dokonałem nie banalnego odkrycia !!!

Otóż w kwietniu 1997r byłem na koncercie Tangerine Dream w Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu. Był to koncert promujący nową płytę "Goblins Club" po czym została wydana płyta koncertowa "Tournado". Płyta ta jest znana i była dostępna nawet w supermarketach. Jednak okazuje się, że dwa miesiące po koncercie w Zabrzu odbył się również koncert w Sali Kongresowej w Warszawie ! Minęło tyle lat, a ja dopiero teraz dowiaduje się o tym i jestem dosłownie w szoku.

Dlatego prosił bym kolegów z Warszawy o jakieś wspomnienia tzn. czy w ogóle pamiętają takie wydarzenie ?

Wczoraj udało mi się ściągnąć płytę z "Chomika" z tego koncertu. Jest nawet OK, bo 320kb/s więc jakość dźwięku mnie zadowala.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natchnąłeś mnie do posłuchania Tangramu (od czegóż YT?) - do tej pory nigdy nie pasjonowałem się muzyką elektroniczną i Tangerine Dream znałem bardziej z nazwy.

Rozbawiła mnie znaleziona informacja, że w początkach działalności grali tzw. Krautrock - Kraut, czyli zioło, a w tym znaczeniu - skrót od Sauerkraut, czyli kiszona kapusta, jest w j. angielskim używane jako pogardliwa nazwa Niemca (= Szkop, Dojcz, itp.).Więc określenie Krautrock odbieram jako niezbyt pochlebne...

Edytowane przez MaciejLK

A ja do tego zestawu dorzucę "Tyger", "Tangram" i niesamowicie klimatyczny "Poland", czyli koncert w Warszawie w 1984 roku - jak słyszę tę płytę, to od razu mam przed oczami zimowe pejzaże Polski lat '80.

Edytowane przez adamstan
  • Pokaż nowe odpowiedzi