Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie XTR71 myślimy podobnie, mi tylko chodziło o to, że jeśli źródło i deck mają podobną manierę to te zjawiska mogą się wtedy bardzo nieatrakcyjnie nałożyć na siebie.

Tak z innej beczki, co byś wymienił w RS-B965, żeby poprawić brzmienie?

Edytowane przez juras_h

W sumie XTR71 myślimy podobnie, mi tylko chodziło o to, że jeśli źródło i deck mają podobną manierę to te zjawiska mogą się wtedy bardzo nieatrakcyjnie nałożyć na siebie.

Tak z innej beczki, co byś wymienił w RS-B965, żeby poprawić brzmienie?

Hmm a jaki budzet na to przeznaczysz? Jak duży to można poszaleć.Jak mały to starczy może na dobre kondensatory w obwodzie rec/play w lini sygnału tylko.

Pozdrawiam Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

juras_h -> Poszukaj w necie. Jest sporo wątków na zagranicznych forach o modyfikacjach 965-tki. Podobno można baaardzo dużo poprawić.

A propos "Tango in the Night": jeszcze podkręcałeś wysokie?? Tam w oryginale jest ich bardzo, bardzo dużo. Ale i tak jest to również jedna z moich ulubionych płyt tamtego okresu.

Myślałem o paru stówkach.

Tutaj facet opisuję w samych superlatywach RS-B965 po modyfikacjach, ale zostałem zbanowany na tym forum (nie mam pojęcia za co, jeszcze nic tam nie zdążyłem zrobić/napisać) Teraz trudno mi coś więcej się dowiedzieć... chodzi mi o kwoty, gdzie co kupić itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dysponując budzetem niższym niż niski można tylko kupić cynę ze srebrem .Wyczyścić wszystkie luty w lini sygnału począwszy od głowicy a skończywszy na wyjściowym gniazdku chinch-OUT.Podobnie linia sygnału w rekordzie .Wiele osób się bardzo zdziwi po takim tuningu co potrafi głupia cyna z ołowiem negatywnego robić z sygnałem.

Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Szeryfo w tej płycie to, co brzmieniowo jest takie ostre, nieprzyjemne to dzieje się na przełomie średnicy i wysokich, przynajmniej ja to tak słyszę. Bardzo się zdziwiłem po kupnie tej płyty na winylu, bo myślałem, że będzie talikatnie, cieplej, bez tej ostrości właśnie, a tu niespodzianka, bo znowu ostro :/

XTR71 mam stację lutowniczą i nawet jako tako coś tam polutować potrafię, choć elektronikiem nie jestem. Tylko gdzieś czytałem, że tam bardzo delikatny jest ten procesor sterujący i łatwo go uszkodzić!

Edytowane przez juras_h

Szeryfo w tej płycie to, co brzmieniowo jest takie ostre, nieprzyjemne to dzieje się na przełomie średnicy i wysokich, przynajmniej ja to tak słyszę. Bardzo się zdziwiłem po kupnie tej płyty na winylu, bo myślałem, że będzie talikatnie, cieplej, bez tej ostrości właśnie, a tu niespodzianka, bo znowu ostro :/

XTR71 mam stację lutowniczą i nawet jako tako coś tam polutować potrafię, choć elektronikiem nie jestem. Tylko gdzieś czytałem, że tam bardzo delikatny jest ten procesor sterujący i łatwo go uszkodzić!

Linię sygnału !!

Żadnych procesorów nie tykać bo sie sfajczy.

Xtr71

Czyli bez obaw można zmieniać w nim op ampy i te układy MN4066, nic tam nie sfajcze??

Jeśli Op-Ampy będą zasilane podobnym napięciem to raczej nie ,bedzie Ok servisowy schemat trzeba przeanalizować jakie stare op-ampy siedza w środku fabrycznie.dobrac coś z zamienników,bez szaleństw z szumem własnym do 5 nV/Hz lecz by był najwiekszy dostępny Slev rate.Do magnetofonów wyczaiłem super op-amp AD8620 ale drogi strasznie za 1szt. 8,70 funta :(

Xtr71

Czyli bez obaw można zmieniać w nim op ampy i te układy MN4066, nic tam nie sfajcze??

Wstaw w nagrywanie op-amp NJM 2068L zamiast M5218L.Play nie ruszaj jest Ok

Xtr71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Płyta Tango in the night (Fleetwood Mac) jest świetnie nagrana. Bardzo dobry mastering wersji CD i bardzo szczegółowe brzmienie. Bez żadnych wyostrzeń.

Witam serdecznie o późnej porze :-) . Czy jest ktoś na forum, kto zna model magnetofonu Marantz SD6020 ? Mam problem. Magnetofon słabo przewija taśmę ale najpoważniejszą usterką jest odtwarzanie. Mianowicie, magnetofon po włączeniu play odtwarza jakieś 4-6 sekund i wyłącza tzn. włącza się auto stop. Magnetofon odtwarza przez tą chwilę bardzo dobrze, ale szybko przestaje. Magnetofon nie ma uszkodzeń mechanicznych i jest czysty. Miałem kiedyś podobny objaw w Dual-u 828 ale tam nie podejmowałem próby ożywienia. Tutaj magnetofon jest okazałym modelem i wydaje mi się, że warto by było sprawić aby działał. Będę wdzięczny za pomoc, może być także na PW. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Aha gdzieś wyczytałem, na jakimś zagranicznym forum, że naprawa tego jest prosta tylko trzeba mieć jakąś podstawową wiedzę z zakresu elektroniki magnetofonu a ja niestety takiej nie mam.

Witam serdecznie o późnej porze :-) . Czy jest ktoś na forum, kto zna model magnetofonu Marantz SD6020 ? Mam problem. Magnetofon słabo przewija taśmę ale najpoważniejszą usterką jest odtwarzanie. Mianowicie, magnetofon po włączeniu play odtwarza jakieś 4-6 sekund i wyłącza tzn. włącza się auto stop. Magnetofon odtwarza przez tą chwilę bardzo dobrze, ale szybko przestaje. Magnetofon nie ma uszkodzeń mechanicznych i jest czysty. Miałem kiedyś podobny objaw w Dual-u 828 ale tam nie podejmowałem próby ożywienia. Tutaj magnetofon jest okazałym modelem i wydaje mi się, że warto by było sprawić aby działał. Będę wdzięczny za pomoc, może być także na PW. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Aha gdzieś wyczytałem, na jakimś zagranicznym forum, że naprawa tego jest prosta tylko trzeba mieć jakąś podstawową wiedzę z zakresu elektroniki magnetofonu a ja niestety takiej nie mam.

Proszę spojrzeć w ten link :

Ukryta Zawartość

XTR71

Ukryta Zawartość

Jeszcze wielu rzeczy w życiu nie widziałem.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze wielu rzeczy w życiu nie widziałem.....

Ukryta Zawartość

Piękny Denonik , aż się oczy do niego same śmieją.

rzx1.jpg

Wkleję tutaj jedno zdjęcie bo się napatrzyć nie mogę ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Witam

A ja się cieszę bo z Nakamichi Bx-125 zepsutego wymontowałem głowice uniwersalną i zamontowałem do mojego Marantza SD 3020 z 2 prędkościami.Naka kupiłem za 10 funtów na Ebayu :).Teraz Marantz gra super.Jednak 50 procent dzwięku to dobra głowica, utwardzana na dodatek :).

Xtr71

Witam Audiofilów

Wiele miesiecy temu przeczytałem radę jednego inżyniera elektronika,mianowicie radził w cd Philips 951 jaki posiadam wymienić w mostku prostowniczym wszystkie diody zasilające obwody.Z normalnych na ultra szybkie diody "Schottkiego".

Niedawno odkopałem ten post w moich archiwach i wiedziony instynktem tuningowca zakupiłem takie ultra szybkie diody 2 komplety.Pierwszy komplet do Wzmacniacza Technics A-800,drugi do Duala C-846.

Wykonałem modyfikację tych dwóch urzadzeń.Niewiarygodne jest to co się stało nawet nie mogę opisać co się stało ze wzmacniaczem dźwiek jest po prostu jak z 3 razy droższego urządzenia.Magnetofon zaczął nagrywać niskie basy o dużej mocy,i wysokie tony też sie poprawiły.Jest to wielka zmiana nawet nie do uwierzenia jak za małe pieniadze te 2 klocki poprawiły brzmienie dodając ultra szybkie diody do zasilaczy.W Technicsie były oryginalnie diody 3,5A 600V wymieniłem na 5A 600V i czas przełączenia 35 nano Sekundy.

Polecam dla majsterkowiczów --WYMIENIAĆ DIODY !!! Dzwięk się poprawi na pewno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam XTR71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

To i ja się cieszę.Podejrzewam,że przez wymianę diód ,poprawiła się stabilizacja zasilania,stąd te lepsze basy.Myślę,że w niewszystkich urządzeniach będzie aż taka poprawa,ale diody są tanie i się niczym nie ryzykuje.Na pewno warto taki zabieg przeprowadzić w każdym sprzęcie,w którym przy mocniej odkręconym potencjometrze głośności przygasa choc minimalnie podświetlenie.

To i ja się cieszę.Podejrzewam,że przez wymianę diód ,poprawiła się stabilizacja zasilania,stąd te lepsze basy.Myślę,że w niewszystkich urządzeniach będzie aż taka poprawa,ale diody są tanie i się niczym nie ryzykuje.Na pewno warto taki zabieg przeprowadzić w każdym sprzęcie,w którym przy mocniej odkręconym potencjometrze głośności przygasa choc minimalnie podświetlenie.

Witam

Technics A-800 ma na wyjściu "power" z uzwojenia 40V AC pracują równolegle 2 uzwojenia- 2,5 A na każde uzwojenie.Oryginalnie diody miały 3,5 A czyli nie były uzwojenia dociązone na max.Teraz jest max 5A na diodzie w jednej połówce ,w drugiej jest tak samo więc jest mocniejszy prąd sumaryczny, no i czas wygasania impulsu się zmniejszył wiec jest lepiej.

Dźwiek się polepszył na basie lecz nie samą mocą lecz szybkością impulsu i mocą .Takie mam odczucie.

:)

Xtr71

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam

Technics A-800 ma na wyjściu "power" z uzwojenia 40V AC pracują równolegle 2 uzwojenia- 2,5 A na każde uzwojenie.Oryginalnie diody miały 3,5 A czyli nie były uzwojenia dociązone na max.

Od czego zależy obciążenie prądowe transformatora? Od wartości dopuszczalnego prądu przewodzenia diod prostowniczych czy może od wysterowania stopnia mocy i jego zapotrzebowania na moc dostarczaną z zasilacza?

Teraz jest max 5A na diodzie w jednej połówce ,w drugiej jest tak samo więc jest mocniejszy prąd sumaryczny, no i czas wygasania impulsu się zmniejszył wiec jest lepiej.

...

Sugerujesz, że zmiana diod prostowniczych, o jak mniemam mniejszej rezystancji w kierunku przewodzenia, spowodowała wzrost prądu pobieranego z transformatora? Czy dokonywałeś pomiarów mocy pobieranej z zasilacza przy tej samej mocy oddawanej przez wzmacniacz do obciążenia?

Mierzyłeś coś w ogóle czy tak na oko stwierdzasz wzrosty lub spadki wielkości elektrycznych?

I pomyśleć, że jeszcze niedawno ktoś się pytał, jaką funkcję pełnią wzmacniacze operacyjne w magnetofonach?!

GM

<br />może od wysterowania stopnia mocy i jego zapotrzebowania na moc dostarczaną z zasilacza?<br />

Witam

Odpowiem tak: jeśli wartość szczytowa diód wynosi 3,5A to fizycznie nie dadzą wiekszego prądu bez wzgledu ile pobiera całe urządzenie.Zamieniając diody na 5 A dajemy wzmacniaczowi dodatkowe 1,5A.

Czy je wykorzysta czy nie to jest tylko zależne od potęcjometru głośności.

Xtr71

Pomiar zrobiłem stąd te cyfry 2,5A na uzwojenie wtórne transformatora, moc wyjściowa się nie zmieni.Czas przełączenia tych diód jest szybki więc dadzą w mniejszej jednostce czasu ten sam impuls, dodatkowe 1,5A zapasu nie bedzie wcale używane gdyż w tym Technicsie w tej konfiguracji z moimi kolumnami połowa zakresu wzmocnienia na potencjometrze głośności już jest bardzo głośno a nie lubię za głosnej muzyki.

Technics jako firma zbudowała te urządzenie w ramach jakichś widełek cenowych i musieli miec jeszcze zysk z tej sprzedaży więc prawem kapitalizmu jestem pewny iż na wszystkim oszczedzali .Tylko w urzadzeniach Top Hi-End jest budzet nieograniczony i sie montuje na ten czas powstania urządzenia najlepsze części.Dzięki temu mozna z urządzeń niskich półek jeszcze wycisnąć co nieco jakości lepszego dzwięku.

Xtr71

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam

Odpowiem tak: jeśli wartość szczytowa diód wynosi 3,5A to fizycznie nie dadzą wiekszego prądu bez wzgledu ile pobiera całe urządzenie.Zamieniając diody na 5 A dajemy wzmacniaczowi dodatkowe 1,5A.

Czy je wykorzysta czy nie to jest tylko zależne od potęcjometru głośności.

Xtr71

Wchodzimy w gąszcz oparów absurdów. Do dziś mi się wydawało, że to transformator jest źródłem prądu, a nie dioda prostownicza, która jest w układzie zaworem jednokierunkowym.

Skoro jest tak jak piszesz, prosty test to potwierdzi.

Transformator o wydajności prądowej 5A obciążony rezystancją wywołującą przepływ prądu powiedzmy 3A, poprzez diodę prostowniczą o ciągłym prądzie przewodzenia 1A. Dokonaj pomiaru prądu płynącego w obwodzie.

Jeśli Twoja teoria jest słuszna, prąd powinien wynosić 1A.

I ostatnie pytanie.

Dlaczego na skutek zwarcia w obwodzie ulega przepaleniu bezpiecznik 2,5A, a dioda prostownicza 1A pozostaje sprawna? Przecież popłynął w obwodzie prąd większy niż 1A? A nie powinien wedle Twej teorii.

GM

Edytowane przez G.Mark

Prawdę mówiąc, też od zawsze myślałem, że to od transformatora zależy, jaki prąd będzie dostarczony do obwodów. Oczywiście, większe diody mogą swobodniej przepuszczać wysokie natężenia, ale przez to nie zwiększy się mocy trafa.

Prawdę mówiąc, też od zawsze myślałem, że to od transformatora zależy, jaki prąd będzie dostarczony do obwodów. Oczywiście, większe diody mogą swobodniej przepuszczać wysokie natężenia, ale przez to nie zwiększy się mocy trafa.

No i nie przeczytałes uważnie pracują dwa uzwojenia każde ma 40V i 2,5 A co daje w połączeniu równoległym 5A.

Więc temat schodzi na boczny tor więc powrócę w topic Wzmacniacz był królikiem doswiadczalnym.Dual jest celem nadrzędnym i osiągnąłem cel za 5 funtów i troche pracy z lutownicą uzykałem polepszenie dzwieku w Magnetofonie i w tym zasilaczu pozostał ten sam amperaż a diody Schottkiego poprawiły dzwięk teraz jest "inny" na plus oczywiscie.

Xtr71

Edytowane przez xtr71

Jeszcze wracając do diód, to przecież przy poborze przez trafo większego prądu niż znamionowy I diody, zostanie ona spalona (chyba, że się mylę). Myślę więc, że trafo nie jest tu zmuszone do pracy na max.

Ale oczywiście nie neguję tu wymiany komponentów na lepsze. Wręcz przeciwnie - jestem za!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No i nie przeczytałes uważnie pracują dwa uzwojenia każde ma 40V i 2,5 A co daje w połączeniu równoległym 5A.

Więc temat schodzi na boczny tor więc powrócę w topic Wzmacniacz był królikiem doswiadczalnym.Dual jest celem nadrzędnym i osiągnąłem cel za 5 funtów i troche pracy z lutownicą uzykałem polepszenie dzwieku w Magnetofonie i w tym zasilaczu pozostał ten sam amperaż a diody Schottkiego poprawiły dzwięk teraz jest "inny" na plus oczywiscie.

Xtr71

Też "powrócę w topic".

O ile wcześniejsza Twoja wypowiedź, o zastosowaniu rodowanego wtyku sieciowego i zmianach jakie po tym nastąpiły, jedynie mnie rozbawiła, to ta: "Odpowiem tak: jeśli wartość szczytowa diód wynosi 3,5A to fizycznie nie dadzą wiekszego prądu bez wzgledu ile pobiera całe urządzenie", jest po prostu stekiem bzdur i farmazonów.

A ponieważ nie jesteś w stanie się do niej odnieść lub jej skorygować, dalsze Twoje wypowiedzi będę traktować z dużą rezerwą i dystansem. Z przymrużeniem oka nawet.

GM

Edytowane przez G.Mark

Też "powrócę w topic".

O ile wcześniejsza Twoja wypowiedź, o zastosowaniu rodowanego wtyku sieciowego i zmianach jakie po tym nastąpiły, jedynie mnie rozbawiła, to ta: "Odpowiem tak: jeśli wartość szczytowa diód wynosi 3,5A to fizycznie nie dadzą wiekszego prądu bez wzgledu ile pobiera całe urządzenie", jest po prostu stekiem bzdur i farmazonów.

A ponieważ nie jesteś w stanie się do niej odnieść lub jej skorygować, dalsze Twoje wypowiedzi będę traktować z dużą rezerwą i dystansem. Z przymrużeniem oka nawet.

GM

No i muszę teraz się odnieść gdyż nie lubię gdy o tym co pisze mówi się "farmazony" a na stek bzdur chyba nie zasłużyłem jeszcze.

Wtyk z rodu to nie jest wymysł mój a wyszukaną tezę w sieci postanowiłem przetestowac na sobie (płacac za to pieniądze i wycinając dziury w sprzecie i lutujac nowe przewody) nie uwieżyłem na słowo tym twierdzeniom.Kupiłem zamontowałem i teraz nie żałuję ani jednego funta na te złącza.

Teraz wzmacniacz :

Więc 2 uzwojenia wtórne pracujące równolegle dają 5A i napięcie 40V, pierwotnie zastosowała firma Technics mostek Gretza z 4 diód 3,5 A wiec gdzie jest ta bzdura??? i farmazony???

A co do farmazonów z wykształcenia jestem elektrykiem i dobrze mnie wyuczyli w szkole na elektrotechnice i elektronice więc trafo daje 200W mocy (5A) a pierwotnie firma Technics poprzez diody zamontowane podaje do urządzenia 140W czyli (3,5A).

Więc gdzie ten stek bzdór i farmazony ??

Z Poważaniem elektronik amator /zawodowy elektryk

XTR71

Edytowane przez xtr71

• Pokaż nowe odpowiedzi