Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja lubię szczotkowaną oliwkę, jak robił Sony, albo szampagne.

Albo ten wypasiony Marantz, choroba na niego mi jeszcze nie przeszła, nie stety to nie moje, ;0(

$(KGrHqZ,!r!FG8DCFG!6BRybLIv8bg~~60_3.JPG

$T2eC16h,!)EE9s2uiwbmBRybLI3C7g~~60_3.JPG

$T2eC16N,!)QE9s3HD)sTBRybLOKF7Q~~60_3.JPG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja lubię szczotkowaną oliwkę, jak robił Sony, albo szampagne.

Albo ten wypasiony Marantz, choroba na niego mi jeszcze nie przeszła, nie stety to nie moje, ;0(

$(KGrHqZ,!r!FG8DCFG!6BRybLIv8bg~~60_3.JPG

$T2eC16h,!)EE9s2uiwbmBRybLI3C7g~~60_3.JPG

$T2eC16N,!)QE9s3HD)sTBRybLOKF7Q~~60_3.JPG

Ukryta Zawartość

Witam

Piekny i wypasiony ma 9,5 cm/s powinni zrobic wersje analog retro z trzepaczkami zamiast wskaznikow diodowych.Dopiero bylby AWESOME :).

XTR71

C.D.

Mam pytanie czy w Waszych magnetofonach tez pracuja glosne transformatory? Ostatnio uslyszalem w 3 moich magnetofonach burczenie z trafo i mnie to lekko niepokoi czy to nie aby awaria ?

Xtr71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Ja w swoim Sony, nawet się nie wsłuchiwałem, ale muszę podłączyć i sprawdzić, jedyne głośnie pracująca mechanika przełączania, ale to tak w wszystkich,...

Włodku,

Dobrze wiesz, że mam drewniane ucho na które słoń nadepnął (i popękało), więc nawet GDYBYM go słyszał, to i tak nic bym na ten temat nie powiedział. Bo bym nie umiał i nie chciał.

:-) A ja ci kochany Macieju gwarantuję, że po tylu latach obcowania z tak wieloma magnetofonami i zestawami audio, natychmiast twoje uszy odróżniają kiepską jakość nagrań od poprawnej lub wybitnej. Po prostu nie doceniasz kunsztu stolarki własnych uszu. Wszak drewno to szlachetny materiał, większość instrumentów muzycznych z niego wykonano, a na korniki są doskonałe środki:-))

Serdeczności Włodek.

Ja w swoim Sony, nawet się nie wsłuchiwałem, ale muszę podłączyć i sprawdzić, jedyne głośnie pracująca mechanika przełączania, ale to tak w wszystkich,...

W SONY często hałasują silniki główne.

Marantz SD 9000 to niestety przerost bajerów i wodotrysków nad brzmieniem, niestety właściwie we wszystkich kaseciakach marantz'a dźwięk bywa poprawny lecz nigdy wybitny:-( Moim zdaniem oczywiście.

Ten co prawda prezentuje się zacnie mimo natłoku pstrykologii:-)

Edytowane przez vlado

Dużo do czynienia z magnetofonami nie miałem, ale to co miałem najbardziej mi się spodobał sony 6, na marantza kiedyś chorowałem, ale mi właśnie brzmieniowo odradzano, a nawet nie widziałem go na żywo, a marzę aby stał u mnie na półce, ale nie za takie pieniądze,...jaki kaseciak jeszcze pięknie gra?...ogólnie dostępny.

I jeszcze do ponownej prośby o wymontowaniu modułu, co pisałem wcześniej, może ktoś chciałby się podjąć?

Edytowane przez cir
literówka

A czy ktoś z Was porównywał sonicznie RS-B100 z TA-2070?

magnetofony wciągają,

będę testował (porównywał) RS-B100 i TA-2070 pod koniec przyszłego tygodnia, ale zabawa ! :))

Włodku,

Jak pisałem wyżej, potrafię odróżnić jakość paskudną od dobrej, ale nie potrafię odróżnić czy ocenić jakości dobrej, bardzo dobrej, wybitnej, itp. U mnie jest to dość "zero-jedynkowe", nie potrafię tego stopniować i opisać szczegółowo.

robeeert,

To prawda, magnetofony wciągają... przeważnie taśmę, ale czasem i właściciela... ;-)

o prawda, magnetofony wciągają... przeważnie taśmę, ale czasem i właściciela... ;-)

Witam

Macieju LK od kilkudziesieciu postow probuje Cie wciagnac w magnetofony kasetowe z 9,5 cm/s

lecz niedajesz sie skusic ;-O

Pozdrawiam

Xtr71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

;-)

Gdybym już miał taki magnetofon, byłoby łatwiej, ale musiałbym sobie taki kupić, a teraz muszę sobie trochę odpuścić. Poza tym, nie mając co najmniej dwóch takich magnetofonów, bałbym się tworzyć kasetotekę takich nagrań niekompatybilnych z normalnymi magnetofonami, chyba, że miałbym kopie tych samych nagrań na innych, standardowych nośnikach.

Z tego samego powodu nie nagrywam w różnych egzotycznych układach redukcji szumów - nawet nie dlatego, że działają lepiej czy gorzej, tylko jak potem te nagrania odtworzyć na innym magnetofonie?

Maćku, skoro uważasz, że kiepsko idzie Ci rozróżnianie jakości dźwięku, to ja polecam zacząć nagrywać kasety tylko z oryginalnych CD albo z FLAC'a nagranego na Audio CD. Gwarantuję, że jeśli przez jakiś czas będziesz słuchał tylko w takiej jakości nagranych kaset, a później włączysz którąś nagraną z mp3 albo z YouTube, usłyszysz kolosalną różnicę dźwięku i skasujesz takowe nagrania ;-) (Wiem po sobie)

Not any more. W dużych sklepach już takich staroci "nie prowadzą", a jeśli nawet, to tylko najprostsze, najbardziej podstawowe modele, jak Sony EF czy HF, ew. TDK FE albo D, może jeszcze gdzieś Maxell UE albo UR.

Wszystko to są taśmy klasy podstawowej, typu I, kiedyś zalecane przez producentów do zapisu mowy w dyktafonach, ew. mało wymagającej muzyki w sprzęcie przenośnym.

Może jeszcze jakieś lepsze taśmy da się znaleźć zachomikowane w jakichś małych sklepikach.

Witam!!!!! Dziś przywiozłem fishera CR-9070 po wymianie paska deck gra bardzo ładnie,ale jest mały problem kieszeń bez kasety zamyka się bez problemu.Ale jak jest włożona kaseta to już nie zawsze chce się zamknąć.Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój 9070 ma tak samo. Jakiś czas temu było dobrze, potem nie domykał kieszeni z kasetą, teraz nie chce domknąć nawet pustej kieszeni. Nie chce mi się go rozbierać (zresztą stoi na samym dole wysokiego stosu), i prostu dopycham ręką. Pewnie wyciągnął się pasek napędu kieszeni i ślizga się.

To bardzo bogato, dość unikalnie wyposażony magnetofon, m. in. ma autokalibrację i automatyczną regulację poziomu zapisu.

Edytowane przez MaciejLK

Not any more.

dzięki,

A czy mógłbyś napisać kilka oznaczeń kaset (i ewentualnie lata ich produkcji), które są po prostu the best?

Czego szukać żeby zagrało optymalnie na RS-B100 i TA-2070?

Bo ja wiem?

Generalnie większość dobrych taśm dobrych producentów:

Typ I: TDK AD, AR, AD-X, AR-X, Maxell UD, UDI, XLI, XLI-S, Sony HF-S, HF-ES, Fuji FR-I, JP-IS

Typ II: TDK SA, SA-X, Maxell XLII, XLII-S, Sony UX, UX-S, UX-ES, UX-Pro, Fuji FR-II, FR-IIS, JP-II, JP-IIx, JP-IIx Pro, ZII

Typ IV: TDK MA, MA-X, Maxell MX, MX-S, Sony Metal SR/XR, Sony Metal S, Metal ES, Fuji JP Metal

I wiele innych. Te są najbardziej popularne.

Weź tylko pod uwagę, że taśmy klasy "super-hiper-extra-ultimate" przeważnie, w pogoni za lepszymi osiągami, często mają mocno "odjechane" parametry podstawowe takie jak optymalny prąd podkładu i czułość, więc wymagają kalibracji przed nagraniem.

Mam jeszcze jedno zmartwienie dość mocno grzeją się trzy tranzystory w tych radiatorach,a co do tej kieszeni to myślę że to nie będzie problem paska.Kieszeń dość mocno stawia opór przy zamykaniu tak samo zdarza się że z kasetą nie chce się odtworzyć.Mam prośbę do kolegi MaciejLk jak możesz to sprawdż czy u ciebie też tak się grzeją te tranzystory.Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius

przykro mi, nie sprawdzę - magnetofon jest przystawiony stosem innego, popodłączanego sprzętu; wydłubanie go spod spodu zajęłoby mi pół dnia.

Podejrzewam, że są to tranzystory związane z zasilaniem, i skoro umieszczono je na radiatorach, to pewnie właśnie dlatego, że się grzeją. Pytanie, czy nadmiernie?

choroba postępuje, chodzi mi po głowie jeszcze jakiś wysoki Nakamichi, biorę pod uwagę Dragona, czy jest wart swojej ceny?

A może jakiś inny Nakamichi, który mógłby konkurować sonicznie z TA-2070 i RS-B100?

Edytowane przez robeeert

Ja takie pytanie z innej beczki, a zarazem analogu.

Jak to jest, że w magnetofonach kasetowych, szpulowych, jest taka barwa lekka ciepła?,...cieplejsza nawet od lamp.

Miałem kiedyś CD Marantza 84, a potem 94, nie grały ciepło w konfiguracji z nowoczesnymi wzmacniaczami, ale spięte z marantzem i pioneerem 9800 którego posiadam, tak dla szacunku vintage, grają bardziej ciepłym brzmieniem niż sama lampa.

Dzisiaj produkowane wzmacniacze tak nie grają, czy to jest moda na taki inny dźwięk? czy nie potrafią już tak robić?, to jest nie możliwe aby taka struktura barwy nikomu się dzisiaj już nie podobała.

choroba postępuje, chodzi mi po głowie jeszcze jakiś wysoki Nakamichi, biorę pod uwagę Dragona, czy jest wart swojej ceny?

A może jakiś inny Nakamichi, który mógłby konkurować sonicznie z TA-2070 i RS-B100?

Dragon ew. CR-7 zjedzą tego Technicsa na śniadanie. To maszyny zupełnie z innej półki cenowej i jakościowej.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

czy u ciebie też tak się grzeją te tranzystory.Pozdr

Maniutek ten model ogólnie dość mocno się grzeje, również dzięki oświetleniu kieszeni i wskaźników, po dłuższej pracy kaseta ma ok 40C. Kieszeń w moim otwiera się poprawnie jednak się nie zamyka. Kiedyś to naprawię:-))

Pozdrawiam W.

W tym Fisherze bardzo podoba mi się nazwa serii: "Preference". Prawie jak "Reference". Ale "prawie" robi wielką różnicę. ;-)

Jak ja kocham takie posunięcia producentów!

Edytowane przez MaciejLK

Maniutek ten model ogólnie dość mocno się grzeje, również dzięki oświetleniu kieszeni i wskaźników, po dłuższej pracy kaseta ma ok 40C. Kieszeń w moim otwiera się poprawnie jednak się nie zamyka. Kiedyś to naprawię:-))

Pozdrawiam W.

U mnie kaseta się nie grzeje niema oświetlenia w kieszeni,tylko te radiatory są tak gorące że nie da się za bardzo dotknąć.Pozdrawiam Marian

W ciągu ostatnich miesięcy nabyłem parę różnych klocków od Koreańskiego seoUm po Sony tc-k590 i teraz tego Fishera oraz Technisc M206A którego przywiozłem wraz z tym fisherem.I też jest z nim problem mianowicie przewija odtwarza ale nie słychać nic,po dotknięciu kabla przy głowicy wskażniki reagują ale dżwięku niema.Pozdr

U mnie kaseta się nie grzeje niema oświetlenia w kieszeni,tylko te radiatory są tak gorące że nie da się za bardzo dotknąć.Pozdrawiam Marian

W ciągu ostatnich miesięcy nabyłem parę różnych klocków od Koreańskiego seoUm po Sony tc-k590 i teraz tego Fishera oraz Technisc M206A którego przywiozłem wraz z tym fisherem.I też jest z nim problem mianowicie przewija odtwarza ale nie słychać nic,po dotknięciu kabla przy głowicy wskażniki reagują ale dżwięku niema.Pozdr

Ukryta Zawartość

post-19370-0-42086900-1377081175_thumb.jpg

post-19370-0-18681500-1377081188_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dragon ew. CR-7 zjedzą tego Technicsa na śniadanie. To maszyny zupełnie z innej półki cenowej i jakościowej.

Super, muszę to usłyszeć.., dzięki

Super, muszę to usłyszeć.., dzięki

Potwierdzam

audiomagia.blogspot.com

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Obawiam się, że poza Accuphasem i niektórymi nowymi Luxmanami możesz zapomnieć o ciepłym tranzystorze, przynajmniej z dużych producentów. Tez nie przepadam za takim "typem grania". Fajnie gra ten marantz 94. Pozdrawiam

Ja takie pytanie z innej beczki, a zarazem analogu.

Jak to jest, że w magnetofonach kasetowych, szpulowych, jest taka barwa lekka ciepła?,...cieplejsza nawet od lamp.

Miałem kiedyś CD Marantza 84, a potem 94, nie grały ciepło w konfiguracji z nowoczesnymi wzmacniaczami, ale spięte z marantzem i pioneerem 9800 którego posiadam, tak dla szacunku vintage, grają bardziej ciepłym brzmieniem niż sama lampa.

Dzisiaj produkowane wzmacniacze tak nie grają, czy to jest moda na taki inny dźwięk? czy nie potrafią już tak robić?, to jest nie możliwe aby taka struktura barwy nikomu się dzisiaj już nie podobała.

A tak ogólnie, to bardzo miło się was Panowie czyta. Widać, że jest tu sporo autentycznych pasjonatów decków i ludzi, którzy maja olbrzymia wiedzę w tej materii- choćby MaciejLK (kolega chyba tez z Łodzi?). Sam kiedyś miałem kilka niezłych kaseciaków, ze szczególna nostalgią wspominam wysokie victory- trochę nawet żałuję, że je sprzedałem. Zresztą pisałem w wątku o jvc, jak mało znana w Polsce i niedoceniana jest to firma. Wasz wątek można czytać na odprężenie hehe. Pozdrowienia ze starych Bałut

Witaj, posiadasz jakiś taśmociąg, czy tylko sentyment cię przywiał? Czyżby łódzkie stało się ostoją analogu? Galicja wyraźnie cyfrzeje :-)

Poza tematem jeśli pozwolicie:

Adoptował mnie mały około 5tygodniowy kotek. poradźcie bliźniemu czym, jak zapewnić mu komfort dorastania i życia w rodzinie zastępczej? :-)

Włodek.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Nie już nie mam żadnego. ALE JVC DD-99 nigdy nie zapomnę - ale to "bydle" grało!!! Miałem tez vd-711- ładny i dobrej klasy deck oraz marantza sd-60 (taka trochę zubożona wersja sd-66se. Ręczna kalibracja ale na słuch.... hehe.

• Pokaż nowe odpowiedzi