Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę uprzejmie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) link o nazwie "3166 service manual (en)".

dzięki, jak ja nienawidzę zakładania nowego konta, login, password, mail, jakies pytania dodatkowe; tylko po to aby sciągnąć jedną rzecz, zaraz coś się podczepi do przeglądarki itd... a może ktoś ma plik pdf i mógłby mi przesłać na maila?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki, jak ja nienawidzę zakładania nowego konta, login, password, mail, jakies pytania dodatkowe; tylko po to aby sciągnąć jedną rzecz, zaraz coś się podczepi do przeglądarki itd... a może ktoś ma plik pdf i mógłby mi przesłać na maila?

... no to nie masz instrukcji.

Kiedyś w dobie gdy nie było internetu i eBaya mógłbyś o jej posiadaniu tylko pomarzyć więc nie wybrzydzaj.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

"hifiengine" to stara sprawdzona i pewna stronka internetowa. Żaden "Babylon" ci się nie podczepi do przeglądarki.

Ale jak chcesz, to podaj adres e-mail a wyślę ci tą instrukcję.

A masz też kogoś, kto za Ciebie odbiera maile i później Ci je czyta?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I co? Może jeszcze pierdnąć w oponki? Sądzę, na podstawie Twoich wypowiedzi i pędu w stronę posiadania dużej ilości magnetofonów w krótkim czasie, że jednak powinieneś się tam zarejestrować.

Oczywiście, że zaraz coś się podczepi do przeglądarki. Przecież musi się "coś podczepić", prawda?

Oczywiście, że nie nikt Ci nie powinien wysyłać tej instrukcji na maila, bo komuś się może "coś podczepić".

Dlaczego komuś ma się "coś podczepić" i chcieć założyć tam konto, a Tobie może się nie chcieć zakładać tam konta i nie może się "coś podczepić"?

GM

Edytowane przez G.Mark

Witam

Przed doczepianiem trzeba sie zabezpiecyc i zainstalowac

ADAWARE najlepiej wersja PRO.

Pozdrawiam XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Najpierw prosisz o pomoc, a następnie szkoda Ci czasu na rejestrację. Sam korzystam z tej strony jak potrzebuję schematów czy serwisówek do sprzętu. Ja kiedyś płaciłem po 30, 40 zł za serwisówki w radości czy wawrze w Warszawie. Lub kupowałem na wolumenie. A Tobie jest ciężko zarejestrować się na super portalu hifiengine.com.

Nakamichi ZX-7 lekko uszkodzony nie można włączyć nagrywania i zatrzymuje się na każdym trybie pracy. Nie działa licznik impulsów.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Nakamichi ZX-7 lekko uszkodzony nie można włączyć nagrywania i zatrzymuje się na każdym trybie pracy. Nie działa licznik impulsów.

Wyczyść styk "Rec. Protector", sprawdź żarówkę i fototranzystor czujnika "Shut-Off".

post-3254-0-93490800-1378061574_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Najpierw prosisz o pomoc, a następnie szkoda Ci czasu na rejestrację. Sam korzystam z tej strony jak potrzebuję schematów czy serwisówek do sprzętu. Ja kiedyś płaciłem po 30, 40 zł za serwisówki w radości czy wawrze w Warszawie. Lub kupowałem na wolumenie. A Tobie jest ciężko zarejestrować się na super portalu hifiengine.com.

Witam,

to Ty kupiłeś tego ZX-7 na allegro w zeszłym tygodniu?

Pozdro

tak to zamierzam zrobić, ale nie dzisiaj, muszę mieć trochę czasu.

tam jest żarówka muszę sprawdzić na schemacie.

Edytowane przez maciej_otw

Witam,

to Ty kupiłeś tego ZX-7 na allegro w zeszłym tygodniu?

Pozdro

Tak to ja. Też licytowałeś?

No jest żarówka na schemacie ozn pl 407. Mechanizm taki jak lx-5, też mam. Fajna konstrukcja

Ukryta Zawartość

GM

Mamy ten sam schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maciej_otw

Nie szkoda mi czasu na rejestrację, nie znam tej strony, jestem nowy, bardzo dużo razy się coś ściągałem i bardzo często po takiej operacji nie otwiera mi się strona startowa, którą była poprzednio, czasami jakieś emotikoty, ogólnie duzo śmieci na kompie, już przeglądarkę reinstalowałem kilka razy w tym roku i wszystkie ustawienia od nowa. :(

przepraszam, ze Was uraziłem prosząc o przesłanie pliku na maila, dla mnie osobiscie to żaden problem, mogą komuś z Wam przesłać nawet 1GB jak jest taka potrzeba...

Oczywiście doceniam internet i możliwości jakie ze sobą niesie, ale czasami można prościej bez ryzyka...

Potem zarejestruje sie na tej stroniei ściągnę sobie ten plik, dzięki

pozdrawiam

Tak to ja. Też licytowałeś?

To gratuluję. Oszczędziłeś parę stówek, chciałem licytować wysoko ale ... kliknąłem po zakończeniu aukcji. Coś z zegarami było nie tak albo ... to ja dałem doopy.

Jak widzę to chyba nic poważnego szczególnie w takiej cenie :).

Postanowiłem zrobić upgrade mojego BX-300 (czyli tzw. ZX-5), przestać polować i ... słuchać muzy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Witam - na znanym portalu pojawił się magnetofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z dość dobrym opisem. Jednak prawda o nim jest mniej kusząca niż sam opis i cena. fotodioda jest już na ukończeniu, pierścień z otworami także mocno przerobiony dał efekt możliwości odtworzenia kaset o maksymalnej długości taśmy do 30 minut a przy dobrym nawinięciu taśmy do 45 minut. Stopki toczone z aluminium i amatorsko przyklejone na klej "distal". Ostrzegam po koleżeńsku a nie z jakiejkolwiek chęci konkurencji. Po prostu opis nieuczciwy gdyż pomagałem koledze z tym magnetofonem i się nie udało, został odesłany a teraz pod innym Nickiem jest wystawiony jako ideał techniczny.

Ukryta Zawartość

Dziś rano wciągnął mi taśmę ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak mówili już w 82.

W jakimś niemieckim teście w owych czasach był najwyżej lokującym się relatywnie niedrogim magnetofonem wśród modeli znacznie od niego droższych - czy, innymi słowy, najtańszym wśród podobnie (wysoko) ocenionych.

TA-2070 i 2700 to dwa całkowicie odmienne magnetofony, i dzieli je ok. 10 lat. 2700 wydaje się być zbieżny z modelem 2750 lub podobnym, być może 2700 to jego nazwa na innych rynkach niż europejskie.

Natomiast 2900 i 2090 wydają się być takie same i ktoś tu kiedyś pisał, że to dwie nazwy na różnych rynkach.

A jeżeli chodzi o TA-2070 vs TA-2090, to 2090 można określić jako 2070 wzbogacony o dbx. Chyba jednak to trochę na wyrost napisałem. Gdzieś mi się obiło o uszy takie stwierdzenie, albo w tym wątku albo na tapeheads, ale jednak tak nie jest. Zerknąłem na serwisówki, i tory foniczne jednak się wyraźnie różnią.

Edytowane przez adamstan

Sciągnałem to co chciałem ,super, że są takie strony, TA-2070 to jest klasa magnet.

Miałem TA 2900 i TA 2070.

TA 2900 grał bardzo relaksowym dźwiękiem.Natomiast TA 2070 grał energetycznie.Ale za to grzał się jak piec c.o.

I ten kiepski plastikowy idler ciagle wysuwający sie z osi silnika doprowadzał mnie do szału.Materiał z którego był zrobiony po prostu nie wytrzymywał temperatury jaka panowała w jego wnętrzu.

Jeśli trafisz na dobry egzemplarz TA 2080 to przestaniesz chwalić TA 2070.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-16236300-1378207141_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem TA 2900 i TA 2070.

TA 2900 grał bardzo relaksowym dźwiękiem.Natomiast TA 2070 grał energetycznie.Ale za to grzał się jak piec c.o.

przestaniesz chwalić TA 2070.

TA-2070 gra analogowym dźwiękiem "bez kompresji" z bardzo dobrą dynamiką i tutaj nawet B100 nie jest w stanie mu dać radę..

Nie mam dużego osłuchania w magnetofonach, nie wiem jak grają np. Dragon, CR-7 czy Tandberg, ale dźwięk z TA-2070 akceptuje i chce go mieć pod ręką. Dobra cyfra gra lepiej, ale to przecież nie o to chodzi, który dźwięk lepszy, tylko czy się podoba czy nie.

TA-2070 jak sam zauważyłeś grzeje się okrutnie, potrzebna tam dobra wentylacja... odprowadzenie ciepła jest spie...ne.

Może kiedyś wpadnie mi w ręce TA-2900, jestem bardzo ciekawy tego magnetofonu.

TA-2070 gra analogowym dźwiękiem "bez kompresji" z bardzo dobrą dynamiką i tutaj nawet B100 nie jest w stanie mu dać radę..

Nie mam dużego osłuchania w magnetofonach, nie wiem jak grają np. Dragon, CR-7 czy Tandberg, ale dźwięk z TA-2070 akceptuje i chce go mieć pod ręką. Dobra cyfra gra lepiej, ale to przecież nie o to chodzi, który dźwięk lepszy, tylko czy się podoba czy nie.

TA-2070 jak sam zauważyłeś grzeje się okrutnie, potrzebna tam dobra wentylacja... odprowadzenie ciepła jest spie...ne.

Może kiedyś wpadnie mi w ręce TA-2900, jestem bardzo ciekawy tego magnetofonu.

TA 2900 miałem trzy szt.i wszystkie miały ten sam feler.Padnięty moduł kalibracji.

Myślę że na dzień dzisiejszy trudno będzie znaleźć egzemplarz z oryginalnym prawidłowo działającym modułem.

W mojej piwnicy leży płyta główna jednego z nich z której można wymontować elementy i skonstruować z nich moduł zastępczy.Gdyby firma zastosowała tę konstrukcję to wiele,bardzo wiele egzemplarzy dziłałoby do teraz bezawaryjnie.

Kilka lat temu napisałem do przedstawiciela firmy na Europę list w którym opisałem problem ale nie raczyli mi nawet odpisać.Szkoda.

Płyta sobie leży w piwnicy. Może jeszcze się przyda i kiedyś trafi się okazja żeby znowu przywrócić jakąś sztukę do życia.

• Pokaż nowe odpowiedzi