Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprawdziłem co nieco....

Napięcie na nóżce nr.8 IC 901- 18,4V

Sygnał audio na nóżce nr.13 IC 101- jest

Sygnał audio na nóżce nr.2 IC 901- jest

Sygnał audio na nóżce nr.6 IC 901- jest

Brak sygnału audio na nóżce nr.7 IC 901 (nie wiem czy ma być?)

To na razie tyle...

Domyślam się, że na nóżce 1 układu IC901, nie ma sygnału audio również.

Jeśli tak, to układ IC901 jest do wymiany, albowiem z wyjść tego układu, czyli z nóżek 1 (kanał prawy) i 7 (kanał lewy), są zasilane słuchawki, wychyłowe wskaźniki wysterowania poprzez diody D101/D201 i układ scalony IC902 będący sterownikiem diod LED wskaźnika "multi peak".

GM

Domyślam się, że na nóżce 1 układu IC901, nie ma sygnału audio również.

Jeśli tak, to układ IC901 jest do wymiany, albowiem z wyjść tego układu, czyli z nóżek 1 (kanał prawy) i 7 (kanał lewy), są zasilane słuchawki, wychyłowe wskaźniki wysterowania poprzez diody D101/D201 i układ scalony IC902 będący sterownikiem diod LED wskaźnika "multi peak".

GM

Na nóżce nr.1 IC 901 sygnału również nie ma. Zabieram się zatem za poszukiwanie układu IC 901 (C4557C)

Jeśli jest jakiś zamiennik to prosił bym o info.

Wielkie dzięki za pomoc !

Trochę drogi, ale jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odbiegnę nieco od tematu.

W ciągu ostatnich 23 lat słuchania muzyki wielokrotnie miałem magnetofony i je sprzedawałem.

Bardzo żałuję sprzedaży CT 979 którego obecnie ma piszący tu Kolega .

Jako że nie mam miejsca na decka chcę sprzedać lub zamienić nagrywarkę Pioneer PDR-05 .

Gwarantuję że w takim stanie wizualnym i technicznym jest nie do dostania . Bynajmniej nie znalazłem drugiej takiej przez ostatnie dwa lata śledzenia aukcji .

Pilot nie był używany .

Nagrywarka oczywiście ma wejścia analogowe i może służyć jako DAC .

Kopie CD są lepsze niż choćby z EAC

Z chęcią zamienię się za jakiegoś decka z ewentualną moją dopłatą .

Dlaczego tutaj piszę ?

Bo szukam magnetofonu w stanie kolekcjonerskim od miłośnika tego typu sprzętu któremu zbywa jakiś egzemplarz a nie chce go oddać dla kogoś kto go zniszczy czy zajedzie .

Magnetofon mam zamiar zatrzymać sobie na zawsze i będzie on używany raczej w celach odkurzenia a nie grania .

Kolor czarny , najlepiej przełom lat 80/90 , mile widziany Pioneer 9XX .

Taka fanaberia - lubię długie i składające się z wielu punktów wskaźniki wysterowania .

Info proszę na PW.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na nóżce nr.1 IC 901 sygnału również nie ma. Zabieram się zatem za poszukiwanie układu IC 901 (C4557C)

Jeśli jest jakiś zamiennik to prosił bym o info.

Wielkie dzięki za pomoc !

Ten układ scalony, to są dwa wzmacniacze operacyjne w jednej obudowie, mające wyjścia prądowe umożliwiające bezpośrednie zasilanie słuchawek. Popularny LM4558 nie "podejdzie" bo to jest wzmacniacz napięciowy.

Może ktoś bardziej obeznany w temacie takich układów podpowie jakiś zamiennik w obudowie DIP8.

Jak już będziesz miał nowy układ, to najpierw wlutuj podstawkę w płytę bazową, a do niej włóż nowy układ.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Rzeczywiscie ten moj Akai to Mitsubishi pelna geba! A to dobrze czy zle?

Bardzo źle. Akai zeszło było wtedy na psy i zaczęli sprzedawać swój szajs pod różnymi, śmieciowymi, markami. Mitsubishi to takie Uniwersum, albo Sony jako Wega dla ubogiego plebsu.

GM

Ten układ scalony, to są dwa wzmacniacze operacyjne w jednej obudowie, mające wyjścia prądowe umożliwiające bezpośrednie zasilanie słuchawek. Popularny LM4558 nie "podejdzie" bo to jest wzmacniacz napięciowy.

Może ktoś bardziej obeznany w temacie takich układów podpowie jakiś zamiennik w obudowie DIP8.

Jak już będziesz miał nowy układ, to najpierw wlutuj podstawkę w płytę bazową, a do niej włóż nowy układ.

GM

A to mnie trochę zmartwiłeś, bo właśnie znalazłem kilka RC4558P w Sony TC WR 670 którego mam na części.

Jednak znalazłem info, że RC 4558P to też wzmacniacz operacyjny.....

Edytowane przez Kasjel

Chyba kupię w tym sklepie int.

Dwa dolce za układ plus cztery za wysyłkę. I tak wychodzi taniej niż w tym polskim sklepie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

G.Mark 930 jest już wydaje się ok, natomiast podałem na styki 690 ten sam poprawnie wysterowany sygnał i wskaźnik nie dotarł do 0dB, czy to oznacza, że 690 też jest do kalibracji ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark 930 jest już wydaje się ok, natomiast podałem na styki 690 ten sam poprawnie wysterowany sygnał i wskaźnik nie dotarł do 0dB, czy to oznacza, że 690 też jest do kalibracji ?

Nie oznacza jeśli parametry, wzmocnienie, układu wskaźników wysterowania w KX-690 są inne niż w KX-930. Musisz zdobyć instrukcję serwisową tego pierwszego magnetofonu i dokonać regulacji według jej zaleceń i podanych w niej wartości napięć. Jakim miernikiem mierzyłeś sygnał na wyjściach liniowych w KX-930? Myślę, że wspomniane wcześniej parametry będą do siebie zbliżone w obydwu magnetofonach, ale nie dam na to gwarancji.

Por. http://elektrotanya.com/yamaha_kx-670.pdf/download.html z Twoim magnetofonem. Dla tego modelu poziom odniesienia 0dB wynosi 560mV, a 0dB na wskaźniku należy uzyskać przy -5dB na wyjściach liniowych czyli dla 315mV czyli dla tej samej wartości napięcia co w przypadku KX-930.

GM

Edytowane przez G.Mark

Nie oznacza jeśli parametry, wzmocnienie, układu wskaźników wysterowania w KX-690 są inne niż w KX-930. Musisz zdobyć instrukcję serwisową tego pierwszego magnetofonu i dokonać regulacji według jej zaleceń i podanych w niej wartości napięć. Jakim miernikiem mierzyłeś sygnał na wyjściach liniowych w KX-930? Myślę, że wspomniane wcześniej parametry będą do siebie zbliżone w obydwu magnetofonach, ale nie dam na to gwarancji.

GM

Miernik to mój ukochany Metex M-3650D kupiłem go jeszcze w średniej jak dorabiałem naprawą stadionowych Samsungów, magnetowidów i telewizorów. Zaraz ściągnę manuala i popatrzę i jeszcze raz dzięki za podpowiedź.

Tak. Ten model miałem na myśli. Dzięki.

Zdjęcie w ogóle tego nie oddaje, ale Mitsubishi wygląda na żywo bardzo fajnie- zwłaszcza zielony wyświetlacz. Głowice GX też wyglądają ciekawie, bo uniwersalna jest zintegrowana z kasującą. O ile pamięć mnie nie myli ma też licznik czasu rzeczywistego. Próbowałem go odkupić od kumpla, który nie używa go od lat, ale zachował się jak pies ogrodnika i magnetofonik dalej się marnuje na dnie szafy.

Kangie, mam ten magnetofon (Mitsubichi M-T7100) jako jedyny dwugłowicowy i chwalę sobiej jego dźwięk. Sprawuje się b. dobrze i daje mi wiele radości podczas słuchania kaset nagranych na nim innych magnetofonach.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Aj tam zaraz wtopa. Całkiem ładny deck, ale moim zdaniem przepłaciłeś około dwukrotnie.

Z tym się zgodzę, Akai GX-65 można kupić poniżej 200 zł a to na pewno o wiele lepszy deck.

W.

Wojtek

A to mnie trochę zmartwiłeś, bo właśnie znalazłem kilka RC4558P w Sony TC WR 670 którego mam na części.

Jednak znalazłem info, że RC 4558P to też wzmacniacz operacyjny.....

Witam

Sprobuj Kasjelu jako zamiennika JRC 4556.

Jesli niemasz mam takie 2 w zapasie podesle Tobie jeden.

Pozdrawiam Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• Redaktorzy

Kangie, mam ten magnetofon (Mitsubichi M-T7100) jako jedyny dwugłowicowy i chwalę sobiej jego dźwięk. Sprawuje się b. dobrze i daje mi wiele radości podczas słuchania kaset nagranych na nim innych magnetofonach.

W.

Choć odrobina optymizmu :) Dzięki za opinię.

Aj tam zaraz wtopa. Całkiem ładny deck, ale moim zdaniem przepłaciłeś około dwukrotnie.

Spoko, jeśli to tylko kwestia ceny, to przełknę ślinę. Sprzedawca to sympatyczny gość. Popisaliśmy sobie trochę maili. Z tego co pisał, zrobił przegląd tego decka, wymienił jakąś oponkę rolki dociskowej, odkurzył wnętrze, oczyścił wszystko co trzeba itp.. Daje mi gwarancję rozruchową. Oczywiście wielu sprzedawców piszę o stanie doskonałym swoich wystawianych "gratów", część z nich wyjęło je ze śmietnika nie zaglądając nawet do środka i nie odpalając, ale na pewno niektórzy sprzedawcy są uczciwi i nawet gdy ten gość poświęcił kilka godzina na przygotowanie tego magnetofonu do sprzedaży, to jestem w stanie nadpłacić te 150zł. To mój pierwszy "poważniejszy" deck, więc chyba najgorzej nie wybrałem. Dla mni i tak chyba za dobry. Kto wie, może następny będzie Dragon :)

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Niestety nie znalazłem serwisówki do KX-690, mam tylko do 670, ale i tak mi to nic nie da, ponieważ, nie mam napięć na wyjściach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Niestety nie znalazłem serwisówki do KX-690, mam tylko do 670, ale i tak mi to nic nie da, ponieważ, nie mam napięć na wyjściach

Co to znaczy: "nie mam napięć" na wyjściach? Nie masz ich na wyjściach magnetofonu przy kalibracji wskaźników, czy nie masz ich podanych w instrukcji?

GM

Co to znaczy: "nie mam napięć" na wyjściach? Nie masz ich na wyjściach magnetofonu przy kalibracji wskaźników, czy nie masz ich podanych w instrukcji?

GM

nie mam ich podanych w instrukcji, napięcia na wyjściu zapewne są, bo magnetofon gra:)

• Redaktorzy

Spoko. Jak możesz, to napisz o nim kilka zdań jak już się z nim zapoznasz. Często bywa tak, że początkujący kupują decka, a po odpaleniu swoich "kolekcji kaset" są zawiedzeni i znikają z tego forum bez słowa.

Powtórzę jeszcze raz- słabo nagrana kaseta nie zagra dobrze nawet na najlepszym magnetofonie. Przełam się, i nagraj coś samodzielnie na próbę ;)

Jasne, że coś skrobnę. Przekonałem się już na winylu i płytkach CD, że dobra realizacja nagrania i stan techniczny nośnika to ważna rzecz. Bez tego nie ma brzmienia i nie zmienie tego najlepszy zestaw.

Panowie, a gdzie najlepiej zaopatrywać się w nowe kasety? Allezło? Widzę tam Maxella 100minut CrO2 za 30zł za 1 szt. :O

Edytowane przez kangie

kangie,

Niestety, niemal zupełnie nie ma na rynku dobrych nowych kaset. W produkcji (a przynajmniej w dystrybucji na rynkach europejskich, gdzie producenci chyba chcą na siłę wyrzucić magnetofony w niepamięć) pozostały tylko najprostsze modele podstawowe z taśmą normalną, żelazową - takie jak Sony HF, TDK D czy FE i Maxell UR. Kiedyś taśmy te zalecano do nagrywania mowy w dyktafonach, ew. do mało wymagających nagrań muzyki w sprzęcie przenośnym. Obecnie można je jeszcze kupić np. w niektórych supermarketach w cenach ok. 4-5 zł za sztukę.

Siłą rzeczy nie produkowane już taśmy lepszych gatunków, ze starych zapasów, są droższe, a poza tym niektóre z nich, szczególnie rzadkie, mają "status kolekcjonerski", co odzwierciedla się w ich cenie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

nie mam ich podanych w instrukcji, napięcia na wyjściu zapewne są, bo magnetofon gra:)

Myślę, że nie popełnisz dużego błędu, jeśli przyjmiesz przy regulacji KX-690 napięcie takie samo jak dla KX-670 czyli 315mV na wyjściach liniowych.

GM

Myślę, że nie popełnisz dużego błędu, jeśli przyjmiesz przy regulacji KX-690 napięcie takie samo jak dla KX-670 czyli 315mV na wyjściach liniowych.

GM

a skąd to napięcie315mV się pojawiło? ja nigdzie w serwisówce nie widzę...

MB

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

a skąd to napięcie315mV się pojawiło? ja nigdzie w serwisówce nie widzę...

MB

Poziom odniesienia 0dB to 560mV, które to napięcie oznaczmy jako U1.

Przy kalibracji wskaźników wysterowania, napięcie na wyjściach linowych ma wynosić -5dB w stosunku do poziomu odniesienia czyli, że to napięcie ma być o 5dB mniejsze w stosunku do 560mV. Szukane napięcie na wyjściach liniowych oznaczmy jako U2.

Po przekształceniu wzoru

dB = 20log(U1/U2)

do postaci

dB/20 = log(U1/U2)

i dalej

U1/U2 = 10^(dB/20)

otrzymujemy postać wzoru daną jako

U1/U2 = 10^(5/20) = 10^0,25 = 1,778

stąd

U2 = U1/1,778 = 560mV/1,778 = 314,9mV co można przyjąć jako 315mV.

post-3254-0-72275000-1383832349_thumb.jpg

post-3254-0-94159500-1383832362_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Poziom odniesienia 0dB to 560mV, które to napięcie oznaczmy jako U1.

Przy kalibracji wskaźników wysterowania, napięcie na wyjściach linowych ma wynosić -5dB w stosunku do poziomu odniesienia czyli, że to napięcie ma być o 5dB mniejsze w stosunku do 560mV. Szukane napięcie na wyjściach liniowych oznaczmy jako U2.

Po przekształceniu wzoru

dB = 20log(U1/U2)

do postaci

dB/20 = log(U1/U2)

i dalej

U1/U2 = 10^(dB/20)

otrzymujemy postać wzoru daną jako

U1/U2 = 10^(5/20) = 10^0,25 = 1,778

stąd

U2 = U1/1,778 = 560mV/1,778 = 314,9mV co można przyjąć jako 315mV.

Ukryta Zawartość

post-3254-0-94159500-1383832362_thumb.jpg

GM

Jednak handel ogłupia, jeszcze raz bardzo dziękuję!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, Kenwood kx-990sr ozywiony i bardzo mi sie podoba, ładnie gra i wygląda. Wiem ze to nie calkiem vintange ale jak napoczatek ? Panowie walcze z Sharp RT20 , był kompletnie skopany ale za pare dych skusiłem sie, naprawde prawdziwy staroć. Zpomoca kolegi ożywiony i fajnie gra i wyglada, ale mamy problem nie nagrywa, a schematu niet, i kolega jest bezradny. Może jakies wskazówki od kolegów, schemat byl by extra.A moze przez to ze zapodalismy alpsa bo głowica była okrutnie zjechana ????? Foto napewno wkleje ,pozdrawiam.

• Redaktorzy

Spoko. Jak możesz, to napisz o nim kilka zdań jak już się z nim zapoznasz. Często bywa tak, że początkujący kupują decka, a po odpaleniu swoich "kolekcji kaset" są zawiedzeni i znikają z tego forum bez słowa.

Powtórzę jeszcze raz- słabo nagrana kaseta nie zagra dobrze nawet na najlepszym magnetofonie. Przełam się, i nagraj coś samodzielnie na próbę ;)

Bez słowa nie zniknę. Wczoraj przyjechał do mnie, podłączyłem, zapuściłem kasety. Co mam napisać? Nie chcę podkurzać trolli techniki cyfrowej, ale powiem jedno. Odtwarzacze CD w klasie cenowej do 3000-4000zł za nowy mogą co najwyżej buty czyścić! Jest barwa, nasycenie, piękny głęboki bas, ładna góra i średnica. Jak puściłem Red Hot Chili Peppers "Blood sugar sex magic" oryginał z 1991 roku, to dynamika gry, basy, soprany zmiotły kurz z podłogi.

• Pokaż nowe odpowiedzi