Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Technics A-800 ma na wyjściu "power" z uzwojenia 40V AC pracują równolegle 2 uzwojenia- 2,5 A na każde uzwojenie.Oryginalnie diody miały 3,5 A czyli nie były uzwojenia dociązone na max.Teraz jest max 5A na diodzie w jednej połówce ,w drugiej jest tak samo więc jest mocniejszy prąd sumaryczny, no i czas wygasania impulsu się zmniejszył wiec jest lepiej.

Dźwiek się polepszył na basie lecz nie samą mocą lecz szybkością impulsu i mocą .Takie mam odczucie."

Ukryta Zawartość

"Odpowiem tak: jeśli wartość szczytowa diód wynosi 3,5A to fizycznie nie dadzą wiekszego prądu bez wzgledu ile pobiera całe urządzenie.Zamieniając diody na 5 A dajemy wzmacniaczowi dodatkowe 1,5A.

Czy je wykorzysta czy nie to jest tylko zależne od potęcjometru głośności.

Xtr71"

Gdyby to pozostawić bez komentarza, to ktoś postronny mógłby posiąść wiedzę dość wątpliwej jakości.

Z mojej strony koniec tematu i będę z uwagą śledził dalsze postępy prac.

GM

G.Marku masz calkowita racje.

To samo jest z tym wzmacniaczem .Jest doprowadzony do stanu pierwotnegon diody wylutowane wlutowane takie same jak napisalem powyzej.Zastapione diodami z tolerancja 1%.

We wzmacniaczu byla jeszcze wieksze odstepstwo od pierwotnego dzialania.

To byla porazka calkowita a diody drogie i leza w szufladzie nikomu niepotrzebne.Wzmacniacz uwypuklal srednie tony w duzym stopniu a wysokie tony w stopniu bardzo duzym.Nie polecam nikomu tego kierunku modernizacji.

Jak napisales i Ja sie podpisuje pod tym .Nic z tego nie wyniknie jak zamieni sie te diody na mocniejsze tylko sie zafalszuje dzwiek we wzmacniaczu.

Co do pradow ten transformator ma zapas pradu mozna by go zwiekszyc lecz modernizacja by byla za droga.Wydajac te pieniadze na lepszy jakosciowo wzmacniacz osiagnalbym lepszy odsluch.

I dziekuje za przypomnienie nauczylem sie na swoich bledach czego nie tykac bez potrzeby.

Pozdrawiam Xtr71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Czy to się dzieje naprawdę, czy mnie jeszcze nie puściło po wczorajszym?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

<br />Jest spoko,A grzebales przy kolumnach jak Ci mowilem zamienic kondy na olejaki.<br />Xtr71

Wojtek, ty na serio proponujesz koledze wymianę kondensatorów w zwrotnicy kolumny z foliowych na olejowe?

Czy ja źle zrozumiałem ten wpis nie znając całości rozmowy?

Pozdrawiam Włodek.

<br />

Edytowane przez vlado

Przeprasza za OffTopic.

Szanowny Wlodku nie tylko robie sobie jaja z Szanownego Piotra .

Oczywiscie ze na serio.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Xtr71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• Redaktorzy

Audiotetryku, byla to wypowiedz tworzona w czasie wielkiej euforii obcowania z muzyka puszczana na nowym/starym magnetofonie. Przesadzilem z klasa cenowa odtwarzaczy CD, ale te nowe do 2000 zl maja tak kartonowe brzmienie, ze sa niewiele lepsze od tanich odtw. DVD czy BluRay. Mozna nie zgadzac sie ze mna. W koncu mamy inne uszy, inny gust muzyczny i inne pojmowanie brzmienia.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Przeprasza za OffTopic.

Szanowny Wlodku nie tylko robie sobie jaja z Szanownego Piotra .

Oczywiscie ze na serio.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Xtr71

Jeszcze zapytam o jedno, czy kierujesz się marką i parametrami tego kondensatora, czy znasz jego dobroczynny wpływ na właściwości soniczne w zwrotnicach zestawów głośnikowych. U siebie już wymieniłeś? Możesz powiedzieć w jakich kolumnach?

W.

Ukryta Zawartość

Ciekawe, gdzie tam jest olej, w opisie jest napisane, że : Dielectric: Polypropylen.

Chyba tylko w nazwie...

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Zapraszam lektura:

Dzial stereo/Hi-end poszukaj topica o kondensatorach.

Xtr71

Audiotetryku, byla to wypowiedz tworzona w czasie wielkiej euforii obcowania z muzyka puszczana na nowym/starym magnetofonie. Przesadzilem z klasa cenowa odtwarzaczy CD, ale te nowe do 2000 zl maja tak kartonowe brzmienie, ze sa niewiele lepsze od tanich odtw. DVD czy BluRay. Mozna nie zgadzac sie ze mna. W koncu mamy inne uszy, inny gust muzyczny i inne pojmowanie brzmienia.

Nie przejmuj się, kangie. Ja też uważam, że niektóre moje magnetofony brzmią lepiej niż wysokiej klasy CD. Każdy ma indywidualny odbiór muzyki. A może po prostu koledzy nie słyszeli naprawdę dobrego magnetofonu? Nie wiem, ale jedno jest pewne: zgadzam się z Tobą.

Ciekawe, gdzie tam jest olej, w opisie jest napisane, że : Dielectric: Polypropylen.

Chyba tylko w nazwie...

W jezyku niemieckim jest dokladnie napisane :

Polipropylen zastapiono papierem nasyconym olejem .

Sprzedajacy ma strone uniwersalna i nie zmienil jej do tego kondensatora.Ciagle wisi polipropylen a powinno byc papier /olej.

Pozdrawiam Xtr71

A ja wczoraj dorwałem mojego starego Sony TC 136SD czyli jak to mówią "naleśnika" i popracowałem nad jego mechaniką. Magnetofon miał problemy z równomiernością przesuwu taśmy. Założyłem więc lepszej jakości rolkę przesuwu taśmy, wymieniłem paski napędowe na takie które mają bardziej odpowiednią długość niż ostatnie które zakładałem. Ale przede wszystkim zwróciłem uwagę na to, by sprzęgło centralne pracowało tak jak powinno. Już kiedyś pisałem, że często w starych deckach sprzęgło centralne właściwie nie pracuję w ogóle lub stawia zbyt duży opór. Wówczas w miarę nawijania się taśmy na prawą szpulkę podczas odtwarzania dochodzi do poślizgu na przekładniach ciernych zamiast na sprzęgle.

Rezultat który udało mi osiągnąć jest bardzo dobry. Teraz jego brzmienie mogę nawet porównać do Sony TC 229SD.

Zdumiewające jak takie "nic" potrafi zagrać ! Również i jakość nagrywania jest dobra. Potrzebna by była jednak precyzyjna regulacja elektryczna, zgodna z instrukcją serwisową.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprzedajacy ma strone uniwersalna i nie zmienil jej do tego kondensatora.Ciagle wisi polipropylen a powinno byc papier /olej.

Pozdrawiam Xtr71

http://www.partsconnexion.com/prod_pdf/mund_so.pdf

post-3254-0-48932600-1384171947_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Pozdrawiam Xtr71

Sprostowanie :

Zle przetlumaczylem z niemieckiego :

Powinno byc: "papier nasaczony olejem zastapiono polipropylenem z olejem."

Szanownych forumowiczow i P.T.Publicznosc

Przepraszam.

Xtr71

P.S.

Dziekuje G.Marku.

Mam pewien mały irytujący problem

Kupiłem AKAI GX75 model w stanie bardzo dobrym.Bez rys otarć , mechanika działa idealnie. Problem polega na tym, że ktoś pogrzebał w ustawieniach głowicy. Po długiej walce ustawiłem wzorowo w decybelach kanały odczytu jak i zapisu.Użyłem kasetę matkę z sygnałem testującym a do nagrywania płyta cd z takim sygnałem. Problem polega na tym iz nie mogę ustawić równo głowicy nagrywającej z odtwarzająca. Gdy zrobię , że wysokie podczas nagrywania są perfekcyjnie, a regulacji bias mam już od +20!!!! to przy odtworzeniu jest gorzej, tak jakby była źle ustawiona głowica. Jedynie co mi przychodzi do głowy i jakieś rozwiązanie po tej walce , to kompromis.Wtedy bias jest w punkcie "o" jest tak samo przy odtwarzaniu, lecz przy tym ustawieniu lekko rusze głowicę , to wysokie aż tną, więc wniosek , że zapisuje sie z dużym nadmiarem :) dlatego też nie jestem zadowolony, ponieważ potencjał biasu przy takim kompromisie jest słabszy.Czy jest możliwość idealnego ustawienia tego decka, czy po prostu ten deck tak ma....

Kupiłem AKAI GX75 model w stanie bardzo dobrym.Bez rys otarć , mechanika działa idealnie. Problem polega na tym, że ktoś pogrzebał w ustawieniach głowicy. Po długiej walce ustawiłem wzorowo w decybelach kanały odczytu jak i zapisu.Użyłem kasetę matkę z sygnałem testującym a do nagrywania płyta cd z takim sygnałem. Problem polega na tym iz nie mogę ustawić równo głowicy nagrywającej z odtwarzająca. Gdy zrobię , że wysokie podczas nagrywania są perfekcyjnie, a regulacji bias mam już od +20!!!! to przy odtworzeniu jest gorzej, tak jakby była źle ustawiona głowica. Jedynie co mi przychodzi do głowy i jakieś rozwiązanie po tej walce , to kompromis.Wtedy bias jest w punkcie "o" jest tak samo przy odtwarzaniu, lecz przy tym ustawieniu lekko rusze głowicę , to wysokie aż tną, więc wniosek , że zapisuje sie z dużym nadmiarem :) dlatego też nie jestem zadowolony, ponieważ potencjał biasu przy takim kompromisie jest słabszy.Czy jest możliwość idealnego ustawienia tego decka, czy po prostu ten deck tak ma....

Sprawdź czy nie odkleiło ci się czasem czoło głowicy. Była już kiedyś o tym mowa i zdjęcie takiej rozwalonej głowicy też.

Dotyczyło to chyba wersji "mkII". Poza tym istnieje możliwość regulacji skosu samej głowicy nagrywającej. Trzeba by więc zestroić skosy głowic nagrywającej i odtwarzającej. Jeśli się mylę z tą możliwością regulacji skosu to sorry, ale nie pamiętam już dokładnie jak to było.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Da się go skalibrować właściwie. Należy to robić według kolejności podanej w instrukcji serwisowej.

1. Skos odtwarzania.

2. Skos nagrywania.

3. Poziom odtwarzania.

4. Poziom nagrywania.

post-3254-0-92869200-1384180681_thumb.jpg

Jeśli nie została zmieniona wysokość głowic „height” lub ich pochylenie „tilt”, powyższe regulacje kończą temat.

Por. instrukcja serwisowa http://elektrotanya.com/akai_gx-75mk2_95mk2_sm.pdf/download.html

GM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) głowica jest dobra, ale dziękuję za chęć pomocy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dzięki, za podpowiedź , zabieram się do pracy :))

Mój MK1 nie posiada dodatkowej śrubki kalibracyjnej do nagrywania jak to jest w przypadku mk2, więc stoję w punkcie wyjścia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To zwróć uwagę na takie ustawienia głowicy jak jej wysokość i nachylenie. Poza tym sprawdź naciąg taśmy i stan oraz ustawienie lewej dźwigni z rolką i prowadnicą taśmy.

Edytowane przez Kasjel
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel głowica jest dobra, ale dziękuję za chęć pomocy

G.Mark, dzięki, za podpowiedź , zabieram się do pracy :))

Mój MK1 nie posiada dodatkowej śrubki kalibracyjnej do nagrywania jak to jest w przypadku mk2, więc stoję w punkcie wyjścia

Instrukcja serwisowa do Mk I: http://elektrotanya.com/akai_gx-75_sm.pdf/download.html

Bardzo przepraszam za podanie wcześniej instrukcji do wersji Mk II.

GM

• Redaktorzy

Przypominam Szeryfo, że Kangie napisał o 2-głowicowym Akajcu, na którym słuchał oryginalnej kasety z bazaru.

Audiotetryk, akurat ta i kilka innych nie byla bazarowa. Kupiona bodajze w sklepie plytowym "Eureka" we Wroclawiu. A ze mam sporo kaset, to mam frajde ze sluchania. A "prawie audiofilska jakosc" mam na gramofonie z wkladka MC i pozyczonym porzadnym preampem gramofonowym.

(...) ale to porównanie to naprawdę mega głupota, i chcę to podkreślić. Strach pomyśleć co Kangie napisze jak nagra na nim samodzielnie przyzwoitą kasetę ;)

Pewnie bedzie wtedy prawdziwa nirwana. Co do mega glupoty - nie chce toczyc bitewek w tej zakladce. Nowy jestem i nie wypada mi skakac do oczu. Z CD-playarow ktore testowalem - w cenie do 2000zl za nowy sprzet - nie uslyszalem zadnego zblizonego do poziomu brzmienia przecietnego gramofonu z wkladka max. Audio Technica AT 95-E (czyli eliptyczna tanizna) oraz do brzmienia z magnetofonu, o ktorym pisalem. Zadne Yamahy (mam CD-S700 za ktora zaplacilem 1700 w promocji z ceny wyjsciowej 2000zl - poprawna, ale "nijaka" w brzmieniu), zadne Denony, Onkyo, NADy, Cambridge Audio, Harman-Kardony. To bylo kartonowe brzmienie bez barwy. Moj stary gramofon Unitra Daniel z wkladka AT-95E rozpiernicza taki sprzet w trzy czteroliterowe slowa. I nic nie zmieni tego, nawet Twoja pisanie o mega glupotach. Prezyc posladow i udowadniac na bacznosc swoich racji nie zamierzam :)

Oczywiscie sa odtwarzacze CD grajace bosko (pod warunkiem dobrej realizacji plyty - masteringu), ale te ktore podobaly mi sie brzmieniowo byly drozsze niz 20 000zl i czesto mialy osobny przetwornik DAC.

Edytowane przez kangie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wysokość głowicy ustawiłem dobrze. Kanały równo, na wysokim poziomie odtwarzania jak i nagrywania. Nie wiem jak sprawdzić naciąg taśmy. Capstany nie były ruszane , fabryczna farba jest jeszcze na nich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dzięki. W mk1 po każdym nagrywaniu mam sprawdzić poziom lecz po przewinięciu. I tu jest kłopot taki który opisałem. Gdy nagrywa sie pięknie z ogromnym zapasem bias , przy cofnięciu i odtworzeniu jest beznadziejnie. Mogłem tylko ustawić kompromisowo. Moze mk1 tak już ma , ze nie uda sie ustawić idealnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, proszę o pomoc.

Gdzie w Polsce można kupić pasek do napędu kapstana do Sony TC-K611S? Pasek o wymiarach 65 x 4 x 0,5 mm. Pasek się zerwał, totalnie obkleił rolkę napędową głównego silnika oraz ośkę i chyba mi ten silnik wykończył, bo chodzi teraz jak traktor. Ale mam potencjalnego dawcę - TC-K711S, gdzie silnik główny jest na oko taki sam i nie hałasuje - dzielnie kręci kapstanami. W obu magnetofonach jest kłopot z podnoszeniem mostka z głowicami.

Pomoże ktoś?

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul
  • Redaktorzy

Tutaj widze kupe paskow:

Ukryta Zawartość

Moze ten 63 by podszedl?

Ukryta Zawartość

Zaciekawiło mnie określenie "oryginalna kaseta z bazaru", czyli co? Oryginalna inaczej:) Mam tą kasetę i na pewno nie jest to pirat i brzmi naprawdę dobrze.

Panowie, proszę o pomoc.

Gdzie w Polsce można kupić pasek do napędu kapstana do Sony TC-K611S? Pasek o wymiarach 65 x 4 x 0,5 mm. Pasek się zerwał, totalnie obkleił rolkę napędową głównego silnika oraz ośkę i chyba mi ten silnik wykończył, bo chodzi teraz jak traktor. Ale mam potencjalnego dawcę - TC-K711S, gdzie silnik główny jest na oko taki sam i nie hałasuje - dzielnie kręci kapstanami. W obu magnetofonach jest kłopot z podnoszeniem mostka z głowicami.

Pomoże ktoś?

Pozdro,

Yul

Taki pasek to nawet ja bym znalazł w swoich zapasach. Problem w tym, że mam większość pasków płaskich o szerokości 3mm. W sklepach internetowych sytuacja wygląda podobnie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi