Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

G.Mark, dzięki. W mk1 po każdym nagrywaniu mam sprawdzić poziom lecz po przewinięciu. I tu jest kłopot taki który opisałem. Gdy nagrywa sie pięknie z ogromnym zapasem bias , przy cofnięciu i odtworzeniu jest beznadziejnie. Mogłem tylko ustawić kompromisowo. Moze mk1 tak już ma , ze nie uda sie ustawić idealnie.

Czy właściwie ustawiłeś azymut przy odtwarzaniu? Czy magnetofon właściwie odtwarza taśmę "matkę", cokolwiek to jest? Co oznacza zdanie "Gdy nagrywa sie pięknie z ogromnym zapasem bias"?

Czy postępujesz zgodnie z tym

post-3254-0-99554900-1384196258_thumb.jpg

?

Mam nadzieję, że regulowałeś tylko położenie głowicy, a nie zacząłeś kręcić potencjometrami nastawnymi od regulacji prądu podkładu.

Przed regulacją skosu głowicy należy się upewnić, że głowica jest właściwie ustawiona w innych punktach jej geometrii względem taśmy: wysokość i pochylenie. Pokrętła kalibracji poziomu i prądu podkładu na przednim panelu magnetofonu, mają być ustawione na "zero", a układ kalibracji ma być oczywiście wyłączony, Podobnie układ wyciszania szumów.

Głowica i inne metalowe elementy toru prowadzenia taśmy, mają być rozmagnesowane przed regulacją skosu.

Ponieważ jest to głowica typu "combi", regulacja wkrętem (d) następuje tylko przy odtwarzaniu. Nie ma osobnej regulacji skosu głowicy nagrywającej.

post-3254-0-05821900-1384199079_thumb.jpg

Nagrywanie i odsłuch tonu 10kHz -26dB ma potwierdzić właściwe ustawienie skosu głowicy.

Odsłuchu nagrywanego tonu można dokonać w trakcie nagrywania czyli w trybie monitorowania zapisu "po taśmie". Jeśli skos jest właściwie wyregulowany, nie ma znaczenia czy odsłuch kontrolny jest robiony na bieżąco w trakcie nagrania czy też po przewinięciu taśmy do początku nagrania.

Co jest nagrane na taśmie "matce"?

GM

Edytowane przez G.Mark

G.Mark- kaseta matka to sygnał testowy 100hz, 500hz , 1 khz, oraz 10 khz. Według tego ustawiłem najwyższy poziom dźwięku na obu kanałach. Podczas nagrywania użyłem sygnału 100hz 1 khz oraz 10 khz.Oraz zwykłych utworków z duża zawartością wysokich tonów (nagranych na niekręconym sony808es). Mogłem ustawić tak, że przy TDK SA bias miałem w pozycji ok.+7 Czyli jest to ogromny zapas więc dynamika jest też bardzo duża.Zaraz po zakończeniu nagrywania cofnąłem i odtworzyłem to samo i okazało się , że tony wysokie zanikły, tak jakby głowica była źle ustawiona. Po kilku próbach ustawień azymuth doszedłem do kompromisu. Podczas nagrywania-odsłuchu mam taki sam dźwięk jak i podczas odtwarzania po cofnięciu.Lecz bias muszę już ustawić na -10. Przed pracą rozmagnesowałem akajca. Na moje nie idzie go ustawić idealnie, no chyba , ze to problem w capstanach.

Taki pasek to nawet ja bym znalazł w swoich zapasach. Problem w tym, że mam większość pasków płaskich o szerokości 3mm. W sklepach internetowych sytuacja wygląda podobnie.

A niedaleko mnie (w Tarnowie) jest sklep elektroniczny, w którym nadal jest duży wybór pasków :-) Nawet wybieram się do niego jutro, właśnie po pasek.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark- kaseta matka to sygnał testowy 100hz, 500hz , 1 khz, oraz 10 khz. Według tego ustawiłem najwyższy poziom dźwięku na obu kanałach. Podczas nagrywania użyłem sygnału 100hz 1 khz oraz 10 khz.Oraz zwykłych utworków z duża zawartością wysokich tonów (nagranych na niekręconym sony808es). Mogłem ustawić tak, że przy TDK SA bias miałem w pozycji ok.+7 Czyli jest to ogromny zapas więc dynamika jest też bardzo duża.Zaraz po zakończeniu nagrywania cofnąłem i odtworzyłem to samo i okazało się , że tony wysokie zanikły, tak jakby głowica była źle ustawiona. Po kilku próbach ustawień azymuth doszedłem do kompromisu. Podczas nagrywania-odsłuchu mam taki sam dźwięk jak i podczas odtwarzania po cofnięciu.Lecz bias muszę już ustawić na -10. Przed pracą rozmagnesowałem akajca. Na moje nie idzie go ustawić idealnie, no chyba , ze to problem w capstanach.

Przygotuję Ci dziś wieczorem, krótką instrukcję postępowania w przypadku ustawiania skosu głowicy. Na podstawie tego co piszesz odnoszę wrażenie, że próbujesz jednocześnie ustawić skos głowicy i pasmo z jakim nagrywa się taśma – regulacja pokrętłem Bias na przednim panelu.

Jeśli masz taśmę kalibracyjną nagraną tonem 10kHz na całej szerokości taśmy, to tylko ten ton służy do ustawiania skosu głowicy przy odtwarzaniu.

Do kontroli ustawienia, służy tylko i wyłącznie nagrywanie tonu 10kHz z poziomem -26dB i obserwacja czy występują zmiany przy odtwarzaniu takiego tonu w stosunku do tego, co uzyskano przy odtwarzaniu takiego tonu przy regulacji samego odtwarzania.

Jeśli dysponujesz taśmą testową, to skos najwygodniej ustawia się przy pomocy oscyloskopu dwukanałowego albo karty dźwiękowej komputera i programowego oscyloskopu.

GM

Jak ja chciałem rozpocząć "wielką przygodę" z oscyloskopem, to do dziś dnia stoi mi w koncie grat RFT EO 213.

A gość z Allegro który mi go sprzedał ma zawieszone konto :-(( Z tego co widzę to aby móc wykorzystać komputer z kartą dźwiękową jako oscyloskop, to i tak trzeba kupić przystawkę. A one potrafią być droższe od starszych oscyloskopów analogowych. Mam dosyć dobrą kartę dźwiękową Creative Audigy 2ZS Platinum PRO (dwu częściowa).

Ale i tak nie wiem, czy taka wystarczy. Może mnie ktoś oświeci ?

Przypominam Szeryfo, że Kangie napisał o 2-głowicowym Akajcu, na którym słuchał oryginalnej kasety z bazaru. Ja wiem że się czepiam, bo ten magnetofon gra zapewnie całkiem nieźle, ale to porównanie to naprawdę mega głupota, i chcę to podkreślić. Strach pomyśleć co Kangie napisze jak nagra na nim samodzielnie przyzwoitą kasetę ;)

No faktycznie, nie doczytałem, że chodziło o (w miarę) zwykłego 2-głowicowca :)

A wracając do sprawy, to naprawdę niektóre gatunki muzyczne brzmią ZDECYDOWANIE lepiej z kasety. Pomijam trochę niższą dynamikę i szumy, chociaż te ostatnie przeważnie są mało słyszalne przy odpowiedniej taśmie i kalibracji. Oczywiście nigdy nie używam redukcji szumów.

Mam dosyć dobrą kartę dźwiękową Creative Audigy 2ZS Platinum PRO (dwu częściowa).

Ale i tak nie wiem, czy taka wystarczy. Może mnie ktoś oświeci ?

No pewnie, że wystarczy! To jest bardzo, bardzo dobra karta dźwiękowa. Oczywiście biorąc pod uwagę sprzęt nieprofesjonalny :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przyłączam się do pytań o programowy oscyloskop. Może również któtka instrukcja ?

W.

Nie polecę konkretnego programu. Jest tego sporo w sieci i każdy może sobie program ściągnąć, wypróbować i wybrać najlepszy do swoich celów.

W przypadku ustawiania skosu głowicy przy użyciu kasety testowej nagranej tonem na całej szerokości taśmy, programowy oscyloskop musi potrafić pracować w trybie X-Y. Wyjścia liniowe magnetofonu podłącza się do wejścia karty dźwiękowej i obserwując obraz na ekranie, reguluje głowicę tak, aby uzyskać to co na obrazku poniżej:

post-3254-0-14572300-1384277458_thumb.jpg

Problemem może być tylko to, że ton testowy do regulacji skosu jest nagrany z niewielkim poziomem, co przełoży się na niewielkie napięcie na wyjściach magnetofonu. Nie wszystkie karty dźwiękowe i programu poradzą sobie z takimi sygnałami na wejściu.

GM

Ściągnąć sobie program to nie problem, ale czy trzeba mieć tą przystawkę "Oscyloskopową" do komputera, czy nie jest to konieczne, gdy ma się dobrą kartę dźwiękową ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ściągnąć sobie program to nie problem, ale czy trzeba mieć tą przystawkę "Oscyloskopową" do komputera, czy nie jest to konieczne, gdy ma się dobrą kartę dźwiękową ?

Skoro do wejść karty dźwiękowej można podłączać bezpośrednio źródła sygnału audio, a program "oscyloskopowy" wykorzystuje kartę dźwiękową to myślę, że do obserwacji sygnałów audio, żadna przystawka nie jest potrzebna.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Też tak myślę :) Właściwie nie wiem, skąd pomysł z tą przystawką?

http://sklep.avt.pl/p/pl/485507/oscyloskop++generator+-+przystawka+do+pc-usb.html

http://www.cyfronika.com.pl/oscyloskopy_przystawki.htm

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2231349.html

Czy taka sama zasada obowiązuje w przypadku gdy samodzielnie nagram sobie w/w ton na decku który posłuży za wzór prawidłowego skosu głowicy?

W dużym przybliżeniu tak, ale wszelkie błędy ustawienia skosu głowicy w magnetofonie tworzącym taśmę, przeniosą się na magnetofon regulowany. Taśma wzorcowa, nagrana jednym tonem, powinna być nagrana na całej szerokości jedną głowicą, aby uniknąć błędów wynikających z ustawienia względem siebie i względem taśmy, szczelin w dwóch nabiegunnikach standardowej głowicy w magnetofonie źródłowym.

Moim zdaniem, jeśli mamy do dyspozycji taśmę testową z prawdziwego zdarzenia, stosujemy metodę woltomierzy + oscyloskop. Jeśli korzystamy z nagrania muzycznego na taśmie "wzorcowej", metoda na słuch z pogodzeniem się co do ew. niezgodności, błędów i niedokładności.

I jeszcze jedno.

Regulując skos głowicy według taśmy testowej, należy dążyć do uzyskania maksymalnych sygnałów w obydwu kanałach i ich zgodności fazowej. Nie należy dążyć za wszelką cenę do uzyskania takich samych wartości napięć sygnałów wyjściowych obydwu kanałów. Może się bowiem okazać, że magnetofon ma rozregulowany wzmacniacz odczytu, który daje np. większy sygnał w prawym kanale niż w lewym i z tego powodu nie uzyskamy takich samych napięć wyjściowych w obydwu kanałach.

Oczywiście jeśli magnetofon ma "grzebnięte" tylko ustawienie skosu, to da się uzyskać taką samą wartość napięcia w obydwu kanałach przy regulacji skosu.

Powyższe wskazówki zawsze należy zweryfikować z informacjami podanymi w instrukcji serwisowej danego magnetofonu.

GM

Edytowane przez G.Mark

Tak tak, ja rozumiem, co to jest przystawka, ale w przypadku, gdy mamy kartę dźwiękową chyba nie jest potrzebna? Oczywiście do prostszych pomiarów.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak tak, ja rozumiem, co to jest przystawka, ale w przypadku, gdy mamy kartę dźwiękową chyba nie jest potrzebna? Oczywiście do prostszych pomiarów.

Nie jest potrzebna, jeśli mierzymy napięcia zmienne o częstotliwościach akustycznych i poziomie, powiedzmy, 100mV - 2V.

GM

Edytowane przez G.Mark

Dziękuję kolegom Kangie, Kasjel i Seniortelefono za pomoc w kwestii pasków do Sony TC-K611S. Pasek 66,0 x 3,0 x 0,5 mm dostałem bez problemu w sklepie w Łodzi, i taki pasek pasuje. TC-K611S już naprawiony i śmiga jak nowy. Pozostała kwestia mniejszego, kwadratowego paska do motoru mechanizmu w Sony TC-K711S. Czy ktoś może zna jego specyfikację, bo nie wiem o co mam w sklepie pytać. Mechanizm po wciśnięciu play lub klawiszy przewijania wydaje taki piszcząco-świszczący odgłos, coś co przypomina dźwięki jakie wydaje samochód z uszkodzonym sprzęgłem. Czy to pasek rozciągnięty się ślizga i tak piszczy? Dobrze kombinuję?

Proszę o podpowiedź.

Pozdro,

Yul

Panowie, kto jest z Warszawy i mógłby pomóc? Chodzi o odbiór kaset w okolicach lutego bo nie ma możliwości wysyłki. Jakby ktoś z Was mógł się zaoferować z pomocą to dajcie znać na PW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będąc na codziennych zakupach natknąłem się na takie kasetki. Nagrywaliście na takich, jest sens zakupić?

post-27095-0-52397800-1384543983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez vlado

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Będąc na codziennych zakupach natknąłem się na takie kasetki. Nagrywaliście na takich, jest sens zakupić?

Ukryta Zawartość

u mnie nagrywały poprawnie jak na typ I, mam ich sporo, służą do nagrywania audycji z Trójki :) . i nie narzekam :)

Panowie, kto jest z Warszawy i mógłby pomóc? Chodzi o odbiór kaset w okolicach lutego bo nie ma możliwości wysyłki. Jakby ktoś z Was mógł się zaoferować z pomocą to dajcie znać na PW.

moja kuzynka może odebrać, non stop siedzi w wawie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />u mnie nagrywały poprawnie jak na typ I, mam ich sporo, służą do nagrywania audycji z Trójki :) . i nie narzekam :)<br />

Dzięki Maćku:-) Wezmę jedna dziesiątkę, a jak mi nie spasuje to ci ja wyśle za karę:-))

Pozdrawiam Włodek.

Dzięki Maćku:-) Wezmę jedna dziesiątkę, a jak mi nie spasuje to ci ja wyśle za karę:-))

Pozdrawiam Włodek.

:) przyjmę jako prezent pod choinkę :)

Ja też ich używam i po skalibrowaniu sa jak najbardziej OK, do codziennego użytku , tzn nagrywania z Trójki różnych audycji, żeby posłuchać o bardziej ludzkiej porze :-). Yamaha KX-10 bardzo je lubi.

Pzdr

Panowie..... wytarte, czy nie wytarte? o to jest pytanie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak tak spojrzeć, to wyglądają na nieco "wyświechtane", a masz jeszcze zdjęcie pod nieco innym kątem?

moja kuzynka może odebrać, non stop siedzi w wawie :)

Maciek, dzięki. Jak nie znajdę innej opcji to pewnie skorzystam w Twojej propozycji. :-)

Warto kupić z taką głowicą ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maciej Bieliński

Ale co i za ile ? Zapytaj sprzedającego, czy wyczuwa wyraźny "schodek" na głowicy gdy przejedzie paznokciem po czole głowicy. Jak ci napisze że nie, a będzie to już stanowi podstawę do złożenia reklamacji.

Witam

Prosze Szanownego Forumowicza.

Jaki to tasmociag?

Pozdrawiam Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Sony 730 ES

Eeee! Teraz na nowym zdjęciu widzę, że głowica jest ledwo ledwo tknięta. Moim zdaniem jest wszystko OK.

Oryginalnie zalakowana głowica. Tylko że akurat TEN magnetofon jest troszkę drogi. Ale jeśli Tobie cena pasuje to bierz.

Edytowane przez Kasjel
  • Pokaż nowe odpowiedzi