Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Pasek który trzeba wymienić tkwi w samym środku mechanizmu i tu już nie obejdzie się bez gruntownego rozbierania mechanizmu. To jest paseczek kwadratowy fi 20 mm na 1,2 (1,5) mm.

Pozdro,

Yul

I to jest właśnie największe sk***ysyństwo tego napędu! Kupując ten magnetofon z wiedzą że to napęd DD cieszysz się, że będziesz miał spokój z paskami, sprzęgła są wytrzymalsze wiec jak wszystko chodzi prawidłowo masz nadzieję na długą bezproblemową eksploatację. A tu kuźwa w samym za***nym środku napędu, pieprzony malutki paseczek, który przy regularnie częstej pracy, lub choćby z racji wieku, musi być wymieniany!

Lubię i mam magnetofony SONY, jednak na te z napędem DD więcej się nie nabiorę!

Współczuje i pozdrawiam dareka4.

W.

Vlado, "wszystko jest trudne, dopóki nie stanie się proste".

Pozdro,

Yul

Tys prowda Yulciu, ale za to "nieświadomość jest słodka" :-)

Jak zawsze Włodek.

• Redaktorzy

Vlado, "wszystko jest trudne, dopóki nie stanie się proste".

Wielokrotnie powtarzal mi to Robix, ktorego stad pozdrawiam :)

Tys prowda Yulciu, ale za to "nieświadomość jest słodka" :-)

Niektorzy mowia: "Mniej wiesz, lepiej spisz" ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie ma to jak całkowity brak jakichkolwiek pasków np. w Kenwoodzie KX-880HX czy Techniksie RS-BX606 albo też wielu innych magnetofonach z mechanizmem jednowałkowym z napędem Direct Drive. No ale zawsze coś za coś. :-)

Edytowane przez Radmar

Czy ten sam problem z tym paseczkiem w mechanizmie Sony TC-K808 moze wystapic w Sony TC-K690???

Pozdrawiam :)

W TC-K690 problem będzie mniejszy, bo to nie jest Direct Drive. No ale do tego paska przewijania będzie się dostać podobnie ciężko. Generalnie to jest do zrobienia samemu, nie ma co rwać włosów z głowy. Trzeba działać metodycznie i nie "na czuja", lecz w oparciu o service manual.

Magnetofony bezpaskowe są często sterowane mikroprocesorowo, a jak padnie mikroprocesor, to wiemy co jest na przykładzie Kasjelowego Revox'a - tzw. kaplica. W audio nie ma rozwiązań idealnych, bo wszyscy by je od dawna stosowali.

Pozdro,

Yul

Yul, yogi , dziekuje za pomoc. Mam "podręcznik serwisowy" . Niestety bez ściągnięcia capstanów się nie da. Właśnie wczoraj odkręciłem te 4 śruby, patrzę , co mi blokuje wyciągnięcie no i .... capstany. Pomyślałem , że jednak nie rozkręcam przed upewnieniem się , że idę w dobrym kierunku. Myślę , ze dam radę, nie pierwszy mechanizm, ale za to pierwszy soniak ;)

Vlado, dla przykładu akai gx69 ma 2xcapstan ale nie ma DD , a wymiana paska nie jest prosta…. za pierwszym razem , bo za drugim robisz to już po omacku

Maniak 1110 , porównuje w pdf te mechanizmy i wydaje mi się , że są bardzo podobne, z widocznych róznic jest tylko ten napęd DD w 808. TC 690 ma z tyłu silniczek ma capstany, W instrukcji 808 wyraźnie pokazane jest ,odłączenie capstanów , zaś w tc 690 nie ma tego na rysunku , więc przypuszczam , że nie trzeba siągac capstanów by dostać się do tego środkowego mechanizmu.

Edytowane przez dareka4

Witam!!!! Dziś udało mi się kupić AKAI GX-52 w dość okazyjnej cenie,stan zewnętrzny bardzo ładny jest jeden mały problem z kieszenią.Czasem mostek z głowicami się blokuje i nie opada i przez to uszkodził kieszeń,pytanko jakiego środka użyć do przesmarowania aby lepiej podnosił i opadał.Pozdrawiam Marian

Panowie, moze ktos by byl chętny na SONY TC-K770ES? Wolalbym zeby ktos forum to wzial, chodzi idealnie. Wsio działa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ec4r.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Mam prośbe,potrzebuje kupić sobie magnetofon srebrny do 300zł. chce posłuchać jak to jest z kasety i nie wiem czy szukać starych czy młodszych,coś dobrze grającego?Podobają się żonie z wycieraczkami vintage,dzięki

a w dzisiejszych południowych wiadomościach (PR1) podano, że biblioteka wojewódzka (Kraków - chyba; umknęło mi) kompletuje magnetofony kasetowe w celu umożliwienia starszym osobom odsłuchu książek nagranych na kasety (mają coś ok 17 tys. pozycji - tak chyba podano), czyli niegdysiejszych "audiobooków"

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam prośbe,potrzebuje kupić sobie magnetofon srebrny do 300zł. chce posłuchać jak to jest z kasety i nie wiem czy szukać starych czy młodszych,coś dobrze grającego?Podobają się żonie z wycieraczkami vintage,dzięki

Co to są "wycieraczki vintage"?! Czy naprawdę nie można się powstrzymać od używania tego wstrętnego żargonu?

GM

Akurat jest w tej chwili na znanym portalu aukcyjnym Sharp Optonica RT 3535 za niewielkie pieniążki. Na pewno trzeba będzie nad nią trochę popracować, ale generalnie to sam bym ją wziął gdyby nie to, że ostatnio zakupiłem JVC KD-A55 i miałem wydatki związane z naprawą Revoxa.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark haha, moja żona tak to nazwała dla żartów i koniec....tylko tyle wniosłeś do tego wątku?!Podpowiedz lepiej co tam zakupić jeszcze

Ha, ha, ha, he, he, he, ja cię kręcę, ale śmieszne, boki można zrywać. Nie wiem kto to tak nazwał, wiem kto to napisał i reszty się domyślać nie zamierzam.

Skoro chcesz zadowolić małżonkę, to polecam Aiwa AD-6700. W wersji specjalnej, żona będzie wniebowzięta na pewno jeszcze bardziej, Aiwa AD-6900. Tyle, że za trzysta, to tego drugiego nie kupisz na pewno.

GM

Aiwa AD-6900 fakt, ten ma piękne "wycieraczki". A skoro jesteśmy przy wycieraczkach, wiecie jakiej narodowości był ich wynalazca? tych samochodowych oczywiście :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Aiwa AD-6900 fakt, ten ma piękne "wycieraczki". A skoro jesteśmy przy wycieraczkach, wiecie jakiej narodowości był ich wynalazca? tych samochodowych oczywiście :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wycieraczka

GM

Ukryta Zawartość

GM

nie do końca :) zapomniałem dodać, że chodzi mi o automatyczne wycieraczki :)

Ukryta Zawartość

Witam!!!! Ponawiam moją prośbę Czasem mostek z głowicami się blokuje i nie opada i przez to uszkodził kieszeń,pytanko jakiego środka użyć do przesmarowania aby lepiej podnosił i opadał.Pozdrawiam Marian

Edytowane przez manius59

Smar silikon-teflon chyba się nada. Nie wiem tylko czy problemy z mostkiem to kwestia smarowania, raczej paski do wymiany. Prawdę mówiąc nie wiem jak jest tam realizowany ten ruch więc trudno wyrokować. Myślę, że spojrzenie do SM wiele pomoże obecnemu właścicielowi zacnego magnetofonu :-).

Pzdr

Smar silikon-teflon chyba się nada. Nie wiem tylko czy problemy z mostkiem to kwestia smarowania, raczej paski do wymiany. Prawdę mówiąc nie wiem jak jest tam realizowany ten ruch więc trudno wyrokować. Myślę, że spojrzenie do SM wiele pomoże obecnemu właścicielowi zacnego magnetofonu :-).

Pzdr

Dzięki za odpowiedz Pozdrawiam
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedz Pozdrawiam

Ten

post-3254-0-20297900-1387274939_thumb.jpg

pasek należy wymienić.

Zgaduję, że instrukcji serwisowej http://elektrotanya.com/akai_gx-52_sm.pdf/download.html jeszcze nie pobrałeś? Naprawdę warto, bo jeśli ten pasek się zużył, to jego szkodliwe wyciągnięcie może bardzo mocno namieszać w mechanizmie.

GM

Ten

Ukryta Zawartość

pasek należy wymienić.

Zgaduję, że instrukcji serwisowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeszcze nie pobrałeś? Naprawdę warto, bo jeśli ten pasek się zużył, to jego szkodliwe wyciągnięcie może bardzo mocno namieszać w mechanizmie.

GM

Wielkie Dzięki GM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi