Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

szkoda,że kolega Moon nie zapodał wcześniej pytania, bo jednego ze swoich decków 737 po wymianie pasków wstawiłem do komisu i czeka na swojego nowego rodzica, stan w porównaniu do tych z "portalu aukcyjnego" jak fabryczny :)

no coz, nie zawsze jest z gorki;) a komis nie w Warszawie?;)

Edytowane przez Moon

Witam, Onkyo TA-2570, objaw: po włączeniu play, rec, lub przeszukiwania (w każdym przypadku musi zadziałać funkcja odtwarzania) kółko zębate osadzone na osi silnika do przewijania skacze do lewej szpulki zamiast prawej i deck się "zawiesza" sygnalizując błąd mrugającą diodą klawisza play. Tylko wyłączenie/włączenie pozwala "odwiesić" go ale objawy pozostają te same podczas kolejnych prób ? Gdzie zacząć szukać ? Może komuś już się coś takiego zdażyło ?

W.

Wojtek

Witam, Onkyo TA-2570, objaw: po włączeniu play, rec, lub przeszukiwania (w każdym przypadku musi zadziałać funkcja odtwarzania) kółko zębate osadzone na osi silnika do przewijania skacze do lewej szpulki zamiast prawej i deck się "zawiesza" sygnalizując błąd mrugającą diodą klawisza play. Tylko wyłączenie/włączenie pozwala "odwiesić" go ale objawy pozostają te same podczas kolejnych prób ? Gdzie zacząć szukać ? Może komuś już się coś takiego zdażyło ?

W.

Wyczyść te styki którymi poruszają krzywki napędzane silniczkiem. Tylko nie "kontaktem" lecz papierem ściernym gradacji ok 1000 lub 1200. Utnij z takiego papieru pasek i złóż go w pół tak aby jego szerokość po złożeniu wynosiła ok. 5mm. Włóż pasek pomiędzy syki które są zwarte w pozycji wyłączonego magnetofonu i przeszlifuj trochę. Następnie włóż pasek pomiędzy styk rozwarty i zewrzyj go jakimś patyczkiem tak aby pasek papieru ściernego poruszał się z oporem i też przeszlifuj. Takie samo czyszczenie polecam wykonać też w przypadku styków czujnika rodzajów taśmy.

Witam!

Idąc za ciosem podbudowany udaną naprawą Technicsa M250 na warsztat trafił Technics M45.

Deck jakiś czas temu odkupiłem od forumowego kolegi XATT ze względu na bardzo dobry stan zewnętrzny.

Deck nie działał prawidłowo o czym byłem poinformowany. Uszkodzenie polegało na blokowaniu kieszeni kasety podczas próby wyjęcia kasety. Xatt probował temu zaradzić ale jak się okazało bezkutecznie. Po dłuższych poszukiwaniach udało mi sie kupić za kilkanaście złotych dawcę organów. Zmasakrowany zewnętrznie ale mechanizm i potrzebne części były ok. Postanowiłem doprowadzić go do używalności wymieniając zabieraki jaki i elementy gumowe. Od razu założyłem jak najmniejszą ingerencję w mechanizm w przeciwieństwie do M250, ponieważ jego stan oraz praca były bardzo dobre. Niestety wyjęcie mechanizmu w tym decku jest bardzo uciążliwe, ponieważ rozplatać należy większość kabli biegnących do mechanizmu. Chcąc tego uniknąć tylko podniosłem go tak abym mógł wymienić rolkę. Za to serwis idlera jest bardzo prosty, wystarczy zdjąć osłonę srebrną mechanizmu i pod nia mam łatwą do zdjęcia dźwignię z idlerem. Można to zrobić ściągając tylko przedni panel. Mechanizm jest praktycznie taki sam jak w Technics M85 i podejrzewam M95, co bardzo mnie cieszy , gdyż to kolejna dwa modele czekające na serwis rolki i idlera.

Tutaj zdjęcie pacjenta :

20140326_171003_zps9eacd8cd.jpg

Oraz jego sesja rozbierana :

20140325_173022_zpsc2de8b49.jpg

---

20140325_173119_zps5f05ac4c.jpg

---

20140325_173129_zps54cb8c09.jpg

Sądząc po spinkach i ułożeniu kabli oraz zdjęciach znalezionych w internecie deck był nie tknięty od nowości ręką serwisanta w przeciwieństwie do M250, co bardzo mnie ucieszyło.

Naprawa okazała się bardzo prosta i bez problemów wymieniłem całe talerzyki z zabierakami (nie wiem czy to dobra nazwa ale nie przychodzi mi nic innego do głowy). Tutaj ciekawostka, w porównaniu do M250 konstrukcja jest dużo bardziej zaawansowana. Np pod talerzykami od strony mechanizmu były malutkie sprężynki odpychające z podkładkami z dwóch stron sprężynki. W M250 talerzyki opierały sie po prostu o podstawie mechanizmu. Podobnie z przodu, pod każdą zawleczkę zabezpieczająca talerzyk była malutka podkładka , w M250 tylko zawleczka.

Tutaj talerzyki jeszcze oryginalne:

20140325_195001_zps32948bf7.jpg

---

A tutaj już po wymianie :

20140325_211646_zps4d12be6d.jpg

Następna praca to wymiana rolki, jako ciekawstkę zamieszcze zdjęcie dawcy organów gdzie była koloru pomarańczowego :-) :

20140325_173602_zps05ddc0ea.jpg

Po wymianie wygląda to tak :

20140325_195941_zps77dc0172.jpg

Jeszcze zdjęcie oryginalnej rolki , wyślizganej i wybulwionej :

20140325_200004_zpsbe190930.jpg

Następny w kolejności był idler i tutaj zaczęły się problemy ponieważ okazało się, że idler w m45 ma specyficzna konstrukcję. Kółko gumowe ma wewnętrzny rant , który wchodzi w wyżłobienie w plastikowym kółku. Mozliwość dokupienie takiego elementu nie istnieje. Posłużyłem się więc metodą GMarka, czyli szlifowanie bieżni i następnie 3 godzinne namaczanie w glicerynie i umycie mydłem. Skutek był doskonały guma stała sie miękka i bardzo "czepliwa". Idler po tej reanimacji pracuje idealnie.

20140325_191526_zpsbb21beb1.jpg

Namaczanie :-)

20140325_192124_zps56d0a454.jpg

Na tym prace się skończyły, pozostało poskładanie wszystkiego w całość. Kilka zdjęć z testów :

20140325_220910_zps322670bc.jpg

20140325_220857_zpscb7bcd71.jpg

Oraz sama kieszeń kasety , która bardzo mi się podoba ponieważ oprócz podświetlenie skali kasety , podświetlone sa również ośki i daje to bardzo fajny efekt wieczorem w półmroku.

20140325_220934_zps8c259ef3.jpg

----

20140326_171029_zpsa1a29c2a.jpg

Na koniec jak zwykle zdjęcia z braciszkami :-) :

20140326_172306_zps253002ca.jpg

---

20140326_172336_zps39edb546.jpg

oraz krótki film jako dowód, że naprawa zakończyła się sukcesem :-) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję, że nie zanudziłem.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Do Kolegi Moona

Popatrz na Tablica Pl,byl tam niedawno i pewnie nadal jest Pioneer CT-737mkII,srebrny,za 250zl z mozliwoscia negocjacji ceny.Moim zdaniem jest wart uwagi :-) Sam sie nad nim zastanawialem ale kupilem Pioneera CT-757-brata blizniaka,ktorego zakupil Kolega Alekss :-)

A te o ktorych mowa byla wyzej(te z allegro) sa nic nie warte!!!

Jest! sprawdzilem-ogloszenie z 24 marca,Moim zdaniem w rewelacyjnym stanie! Gdybym byl przy kasie to bym sie nie zastanawial :-)

Witam,

Czy ma ktoś pomysł gdzie można kupić idler do pioneera ct-777. komplet pasków udało mi się kupić, ale jakoś idlera nigdzie nie mogę znaleźć. Wprawdzie ten który jest fabrycznie po oczyszczeniu i małej renowacji radzi sobie narazie nieźle, ale jakby się udało dokupić nowy, albo chociaż samą gumową część, to po wymianie tego i pasków miałbym już spokój na długi czas.

pozdrawiam.

Czy ma ktoś pomysł gdzie można kupić idler do pioneera ct-777.

Zadzwoń do Andrzeja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadzwoń do Andrzeja

Ukryta Zawartość

Dzięki, spróbuję jutro.

Ukryta Zawartość

No , tak czasami bywa .

A ja prawdopodobnie będę sprzedawał CT900S Pioneera z nowymi oryginalnymi paskami i w stanie PERFEKCYJNYM

Oraz Sony 750ES z nowymi rolkami i też w stanie Perfekcyjnym !

Jeszcze nie wiem kiedy , czy obydwa na raz , czy i który najpierw :)

Tanio nie będzie ;)

Witam

Ja tym czasem w wolnych chwilach zająłem się renowacją (nie wiem czy to jest właściwe określenie) a może tuningiem Pioneera CT-S830S. Nie mogłem patrzeć na porysowany przedni czarny panel a nikt nie chciał niestety podjąć się malowania a w każdym razie ja nie znalazłem takiej osoby. Długo myślałem jak to zrobić aż wreszcie wpadłem na pomysł zeskanowania panela przedniego a potem to już była zabawa w obróbkę tego co zeskanowałem. Następnie wydruk dzięki uprzejmości znajomego z drukarni na folii samoprzylepnej a na sam koniec przeźroczysta również folia samoprzylepna aby zabezpieczyć druk przed przypadkowym zmazaniem. Wiem niektórzy powiedzą że że jakakolwiek ingerencja w wygląd sprzętu to profanacja ja nie miałem niestety innego wyjścia.Niestety nie wiem jak mam tu wkleić zdjęcia więc wklejam jako zewnętrzy link. Może ktoś mi podpowie jak to się tu robi żeby z dysku wkleić zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 1.jpg

Ukryta Zawartość

Drewniane boczki dorobił mi teściu a podświetlenie kasety to już sam założyłem. Teraz trochę lepiej wygląda niż wcześniej. Nie jestem fotografem z zawodu więc zdjęcia nie są idealnej jakości.

Nie wiem jak wam ale żonie się spodobał i chciała abym pozostałe elementy zestawu zrobił w takim kolorze ale to już chyba byłoby dla mnie zbyt duże wyzwanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Polak potrafi :)

Czegoś takiego bym nie zrobił a szukał decka w idealnym stanie ale gratuluję wytrwałości . W podobny sposób zrobiłem front swojej pracy dyplomowej . Nawet mam gdzieś jeszcze tą profesjonalna kalkomanię . Boki też były drewniane :)

Na all... jest firma która sprzedaje Technicsa i maluje pokrywy . Jakie było moje zdziwienie gdy kupiłem sobie do zabawy korektor . Patrzę Technics i pokrywa bez rys ?

Pod słońce wyszło że pokrywa malowana z zadmuchem na panel przedni od góry :)

A jakiego korektora używałeś?

W 1991r Diorowskiego :)

Technicsa miałem poza torem jako wizualizacja - takie tam fanaberie z dzieciństwa .

Był też Pioneer GR 777 , też poza torem ale Technics ma ładniejszy analizator widma .

Witam,

poczyściłem styki ale niestety Onkyo teraz już całkiem się zbuntował i deck jest "zawieszony" sygnalizując błąd mrugającą diodą klawisza play od razu po włączeniu. Nie reaguje na nic. Obawiam się, że padło coś w elektronice a to już trudniejsze wyzwanie dla mnie. Mam niekompletnego dawcę więc mogę coś wymienić, żebym tylko wiedział co...

Czytając wpisy n/t Pioneer'ów zapodałem kasetkę do swojego 777 i właśnie słucham co się nagrywa. Bardzo ładne brzmienie, nieznacznie ocieplone w stosunku do oryginału. Niestety muszę go rozebrać i naprawić zamykanie kieszeni (nie może sobie z nią poradzić) i przewijanie - wyślizgany idler. Ale słyszę, że warto.

W.

Wojtek

Witam,

poczyściłem styki ale niestety Onkyo teraz już całkiem się zbuntował i deck jest "zawieszony" sygnalizując błąd mrugającą diodą klawisza play od razu po włączeniu. Nie reaguje na nic. Obawiam się, że padło coś w elektronice a to już trudniejsze wyzwanie dla mnie. Mam niekompletnego dawcę więc mogę coś wymienić, żebym tylko wiedział co...

Czytając wpisy n/t Pioneer'ów zapodałem kasetkę do swojego 777 i właśnie słucham co się nagrywa. Bardzo ładne brzmienie, nieznacznie ocieplone w stosunku do oryginału. Niestety muszę go rozebrać i naprawić zamykanie kieszeni (nie może sobie z nią poradzić) i przewijanie - wyślizgany idler. Ale słyszę, że warto.

W.

Zwróć uwagę na to, czy styki poruszane przez krzywki są w odpowiednim momencie zwarte i w odpowiednim rozwarte. Czyli jeżeli czujnik styku jest w "dolinie" to musi być rozwarty. A jeżeli "na górce" to powinien być zwarty. Miałem z tym problem w pewnym Onkyo TA 2570 którego już sprzedałem kilka lat temu. Edytowane przez Kasjel

Nie tak dawno pisałem o CT-777 za 150 zł (właśnie z tablica.pl) Proponowałem wysłanie linka na PW, bo nie zajmuję się reklamą, i........ pies z kulawą nogą się nie zainteresował. :P

jeśli to ten sam,ale na pewno tak to był śliczny, tyle,że jak pamiętam wyłączna opcja odbioru osobistego :)

Witam

Ja tym czasem w wolnych chwilach zająłem się renowacją (nie wiem czy to jest właściwe określenie) a może tuningiem Pioneera CT-S830S. Nie mogłem patrzeć na porysowany przedni czarny panel a nikt nie chciał niestety podjąć się malowania a w każdym razie ja nie znalazłem takiej osoby. Długo myślałem jak to zrobić aż wreszcie wpadłem na pomysł zeskanowania panela przedniego a potem to już była zabawa w obróbkę tego co zeskanowałem. Następnie wydruk dzięki uprzejmości znajomego z drukarni na folii samoprzylepnej a na sam koniec przeźroczysta również folia samoprzylepna aby zabezpieczyć druk przed przypadkowym zmazaniem. Wiem niektórzy powiedzą że że jakakolwiek ingerencja w wygląd sprzętu to profanacja ja nie miałem niestety innego wyjścia.Niestety nie wiem jak mam tu wkleić zdjęcia więc wklejam jako zewnętrzy link. Może ktoś mi podpowie jak to się tu robi żeby z dysku wkleić zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 1.jpg

Ukryta Zawartość

Drewniane boczki dorobił mi teściu a podświetlenie kasety to już sam założyłem. Teraz trochę lepiej wygląda niż wcześniej. Nie jestem fotografem z zawodu więc zdjęcia nie są idealnej jakości.

Nie wiem jak wam ale żonie się spodobał i chciała abym pozostałe elementy zestawu zrobił w takim kolorze ale to już chyba byłoby dla mnie zbyt duże wyzwanie.

chylę czoło, patrząc na zdjęcia śmiało można przyjąć że to jego jakaś limitowana "szlachetna wersja", podświetlenie kieszeni również prezentuje się zacnie...kiedy kolejne perełki ? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Witam, mam pytanie odnośnie kaset magnetofonowych. Powszechnie stosowane kasety to C60 długośc nagrania to 2 x 30 minut lub C90 długośc nagrania to 2 x 45 minut. Co sądzicie o kasetach C100 lub C120 długośc nagrania aż 2 x 60 minut czy stosujecie takie?

• Pokaż nowe odpowiedzi