Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A jak się włącza ten generator?

Pociągając do siebie pokrętło regulacji prądu podkładu - widnieje nawet pod nim na tę okoliczność napis "PULL CAL." Aby wyłączyć - wciskamy z powrotem. Generator podaje na przemian sygnały 400Hz i 10kHz, i wg instrukcji prawidłowo skalibrowany podkład mamy wtedy, gdy oba tony zapisują się z tym samym poziomem.

Pociągając do siebie pokrętło regulacji prądu podkładu - widnieje nawet pod nim na tę okoliczność napis "PULL CAL." Aby wyłączyć - wciskamy z powrotem. Generator podaje na przemian sygnały 400Hz i 10kHz, i wg instrukcji prawidłowo skalibrowany podkład mamy wtedy, gdy oba tony zapisują się z tym samym poziomem.

Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera :-) Miałem kiedyś ten magnetofon i nie wpadłem na to, że jest tam ta funkcja. Ciemnota :-)

Zostawiłem sobie TA-2050, dwugłowicowy ale gra super.

Na jebaju jest zbyt drogo! A ten Onkyo TA-2060 tez mi sie podoba i ciekaw jestem jego brzmienia.Niewykluczone ze w przyszlosci taki model zakupie :-)

Edytowane przez mariodm-74

Dzisiaj złożyłem regał na sprzęt .

Jakby ktoś potrzebował to polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Decki wchodzą akurat i jest 6 półek na które wejdą mniej więcej po 2 decki .

Drzwiczek nie montowałem .

Nie zajmuje dużo miejsca więc jest szansa na przekonanie drugiej połowy ;)

Ukryta Zawartość

Na jebaju jest zbyt drogo! A ten Onkyo TA-2060 tez mi sie podoba i ciekaw jestem jego brzmienia.Niewykluczone ze w przyszlosci taki model zakupie :-)

Ja już go mam od wczoraj wizualnie jest ok jutro wrzucę zdjęcia jeśli chodzi o jego brzmienie to mogę powiedzieć że bardzo dobre.Muszę się uporać jeszcze z mechanizmem bo trochę głośno pracuje

Ja już go mam od wczoraj wizualnie jest ok jutro wrzucę zdjęcia jeśli chodzi o jego brzmienie to mogę powiedzieć że bardzo dobre.Muszę się uporać jeszcze z mechanizmem bo trochę głośno pracuje.Ja go kupiłem razem ze wzmacniaczem rotelem RA-611 też w kolorze srebrnym

Zdobyłem wreszcie Sony TC-K7B za w miarę przystępną cenę (200zł z wysyłką). Magnetofon ma niestety przetarcie nad wskaźnikami VU które muszę jakoś zamaskować. Kupiłem folię samoprzylepną do drukarek atramentowych. Zamierzam zeskanować górną krawędź panela przedniego i wydrukować sobie taki pasek który następnie przykleję nad wskaźnikami. Jeśli ktoś z Was ma lepszy pomysł to proszę o jakieś sugestie. Znalazłem nawet taką folię samoprzylepną, szczotkowane aluminium w kolorze "dark titanium" ale widzę że to nie jest ten kolor, więc wolę zrobić jak pisałem wyżej. Ogólnie magnetofon jest w bardzo fajnym stanie. Solidność wykonania powala na kolana ! Dziś zauważyłem lekkie wykruszenie elementu sześciokątnego na którym przesuwa się zabierak podczas wkładania kasety i zamykania kieszeni. W prawej szpulce. Jeśli ktoś z Was ma na części decka Sony z tego okresu czyli np. TC 206SD, TC 209SD, TC 229SD, TC-K7 lub inny to bardzo prosił bym o chociaż jedną kompletną szpulkę. Na razie złożyłem wszystko wklejając "grzybek" na kleju epoksydowym. Wiem że będzie to wszystko działać jednak wolał bym oryginalną część.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdobyłem wreszcie Sony TC-K7B za w miarę przystępną cenę (200zł z wysyłką). Magnetofon ma niestety przetarcie nad wskaźnikami VU które muszę jakoś zamaskować. Kupiłem folię samoprzylepną do drukarek atramentowych. Zamierzam zeskanować górną krawędź panela przedniego i wydrukować sobie taki pasek który następnie przykleję nad wskaźnikami. Jeśli ktoś z Was ma lepszy pomysł to proszę o jakieś sugestie. Znalazłem nawet taką folię samoprzylepną, szczotkowane aluminium w kolorze "dark titanium" ale widzę że to nie jest ten kolor, więc wolę zrobić jak pisałem wyżej. Ogólnie magnetofon jest w bardzo fajnym stanie. Solidność wykonania powala na kolana ! Dziś zauważyłem lekkie wykruszenie elementu sześciokątnego na którym przesuwa się zabierak podczas wkładania kasety i zamykania kieszeni. W prawej szpulce. Jeśli ktoś z Was ma na części decka Sony z tego okresu czyli np. TC 206SD, TC 209SD, TC 229SD, TC-K7 lub inny to bardzo prosił bym o chociaż jedną kompletną szpulkę. Na razie złożyłem wszystko wklejając "grzybek" na kleju epoksydowym. Wiem że będzie to wszystko działać jednak wolał bym oryginalną część.

Ukryta Zawartość

Ładniutki ten sony też mi się marzył jakiś dobry soniak Kasjel ty to masz szczęście do takich klocków

Ukryta Zawartość

Dzisiaj złożyłem regał na sprzęt .

Z doświadczenia odziedziczonego po koledze ... muda, jak go kupisz przymocuj od góry do ściany! U mojego kumpla taki pionowy regał ze sprzętem się wywrócił - w szczegóły nie będę wchodził bo jeszcze dziś serce mnie boli jak przypomina mi się widok zniszczeń i strat ....

Na naszym serwisie aukcyjnym znalazłem coś czego szukałem od dawna AKAI DS5 (Deck Selector) - można podpiąć na "fulla" 4 decki - niestety cena jest chora :(

Ładniutki ten sony też mi się marzył jakiś dobry soniak Kasjel ty to masz szczęście do takich klocków

To nie szczęście. Magnetofon nie sprzedał się w drodze licytacji za kwotę wywoławczą 200zł. Zaproponowałem więc sprzedającemu 200zł z wysyłką "Poza Allegro" i jest ! Nie wspomnę że jest również do kupienia Optonica RT 3838 za 100zł. Niestety z rozlanym niesprawnym wyświetlaczem LCD :-((

A Sony TC-K60 sprzedał się za nie całe 70zł ! Trzeba było brać !

Z doświadczenia odziedziczonego po koledze ... muda, jak go kupisz przymocuj od góry do ściany! U mojego kumpla taki pionowy regał ze sprzętem się wywrócił - w szczegóły nie będę wchodził bo jeszcze dziś serce mnie boli jak przypomina mi się widok zniszczeń i strat ....

Na naszym serwisie aukcyjnym znalazłem coś czego szukałem od dawna AKAI DS5 (Deck Selector) - można podpiąć na "fulla" 4 decki - niestety cena jest chora :(

Ja bym w takim przypadku ogłosił trzydniową żałobę w chałupie :-)

Ten Akai DS 5 mogłem kiedyś mieć za 50zł !!! Zaproponowałem sprzedającemu z Allegro 50zł a on nic....

Po dłuższym czasie dostaję maila z pytaniem czy w końcu decyduję się na zakup tego urządzenia. Ja zdziwiony odpisuję że przecież nie dostałem odpowiedzi na moją ofertę. Okazało się, że facet wysłał mi maila z pozytywną odpowiedzią którego niestety zeżarł mój program anty-spamowy. Gdy odpisałem mu że oczywiście moja oferta jest nadal aktualna, to facet zadzwonił do żony która miała mi wysłać sprzęt. Niestety babsko było sprytne i zorientowało się, że ten selector jest więcej warty. Wystawiła go na licytację i sprzedała za ponad 150zł. No i go nie mam, a nie wiele brakowało :-(

Wystawiła go na licytację i sprzedała za ponad 150zł. No i go nie mam, a nie wiele brakowało :-(

Dziś dałbym za niego 200zł ale 800zł "kup teraz" to lekka przesada ... poczekam, może się znudzi ;)

Jak by nie było przydałoby mi się takie ustrojstwo - podpiąłbym sobie 4 decki i robił experymenty :)

Podobny sprzęt robiło też Sony SB300; SB500 i SB900 i chyba Vivanco?

Miałem też kiedyś w ręku Sony SBV900 za 250 zł i nie kupiłem :( i dziś żałuję ....

Jest też Sony SBV3000 .... generalnie dwa ostatnie umożliwiają podpięcie fonii i wizji - ale samą fonię też się da :)

Edytowane przez nikx

Dziś dałbym za niego 200zł ale 800zł "kup teraz" to lekka przesada ... poczekam, może się znudzi ;)

Jak by nie było przydałoby mi się takie ustrojstwo - podpiąłbym sobie 4 decki i robił experymenty :)

Ja teraz też bym tyle dał. Ale wtedy to wiesz....miało być 50zł a wyszło by ponad trzy razy tyle.Kiedyś kupiłem i mam taki "tape selector" firmy "Canton" za 30zł. Spełnia swoją rolę ale jest brzydki z plastiku. Jeśli szukacie takiego urządzenia to polecam Sansui Audio Video Processor AV77. Kupiłem go za 50zł + koszt wysyłki. Zamiast magnetowidów podłączamy swoje magnetofony i w dodatku korzystamy do woli z systemu DBX. Z sekcji "Video" nie korzystamy wyłączając wszystkie funkcje związane z video. Jakość dźwięku pozostaje bez zmian. Jest naprawdę świetny ! Edytowane przez Kasjel

Witam!

Co do selektora to szukajcie na ebayu w USA DBX 400x , ma więcej możliwości , a z wysyłką można upolować za 250 - 300zl po przeliczeniu na PLN (oczywiście wymaga to czasu i licytacji, od ręki 400 - 500zł).

Na upartego przyjmie 6 magnetofonów (3 z pełna obsługą, 3 jako korektory) dodatkowo w 2 pętle koderów/dekoderów dbx można wpiąć kolejne selektory, straszne jest tylko okablowanie tego routera (wymaga sporo miejsca z tyłu i sporej ilości kabli).

Jest też model 200x , bez diod i o mniejszej funkcjonalności, co dziwne często jest droższy od 400x, mi udało sie kupić 200x na aledrogo za 150zł, 6 magnetofonów bez problemu przyjmuje w opcji jak w 400x.

DS-5 jest OK, ale 4 magnetofon podłacza się na zewnętrznej ściance co nie jest ani wygodne ani ładne, więc w sumie komfortowo 3 sztuki można podłączyć, nie ma też żadnych dodatków w postaci miejsc na dodatkowe reduktory szumów itp.

Pzdr

Edytowane przez Robinson

Dzięki , pomyślę

Edytowane przez muda44

Zbieracie decki a jak rozwiązujecie ich podłączanie ?

Stoją tylko czy sa podłączone do zasilania , sprzętu ?

Dzięki , pomyślę

Z zasilaniem nie ma większego problemu choć nie wszystkie magnetofony mam podłączone. Kupuję listwy zasilające na 6 lub 8 gniazd z wyłącznikiem i krótkim kablem. Co do podłączania do wzmacniacza to jest problem. Mam dwa systemy z kolumnami. Jakieś "selectory" o których pisałem wyżej. Eqalizer do którego można podłączyć dwa decki. A do reszty biegam z długim kablem DIN bądź Chinch i podłączam do czego chcę :-))

Z zasilaniem nie ma większego problemu choć nie wszystkie magnetofony mam podłączone. Kupuję listwy zasilające na 6 lub 8 gniazd z wyłącznikiem i krótkim kablem. Co do podłączania do wzmacniacza to jest problem. Mam dwa systemy z kolumnami. Jakieś "selectory" o których pisałem wyżej. Eqalizer do którego można podłączyć dwa decki. A do reszty biegam z długim kablem DIN bądź Chinch i podłączam do czego chcę :-))

Ja mam 4 takie kupione za 20zł/sztukę na pchlim targu w Krakowie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Działa ale szukam cos solidniejszego i ładniejszego ;) Jeżeli chodzi o prąd mam wszystko spiete na listwach tak jak Kasjel.

oooo takie coś chce! I nawet ma pilota ... będę sobie siedział i przełączał źródła popijając wino! Na ebay 300 euro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nikx

Ja mam 4 takie kupione za 20zł/sztukę na pchlim targu w Krakowie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Działa ale szukam cos solidniejszego i ładniejszego ;) Jeżeli chodzi o prąd mam wszystko spiete na listwach tak jak Kasjel.

oooo takie coś chce! I nawet ma pilota ... będę sobie siedział i przełączał źródła popijając wino! Na ebay 300 euro

Ukryta Zawartość

Można też kupić za nie wielką kasę w Tarnowie na Flomarku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten "selector" Vivanco mam jeden za 40zł kupiłem kiedyś...

Co do Soniaka z linku nikx,a to był taki albo podobny na Allegro. Facet chciał nie całe 4000zł potem mniej, ale sprzęt wyglądał tak, że nawet 200zł bym nie dał :-))

Edytowane przez Kasjel

a tak na dobranoc z uśmiechem - może ktoś szuka udoskonalonego M8041 za niewielkie pieniądze ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tak na dobranoc z uśmiechem - może ktoś szuka udoskonalonego M8041 za niewielkie pieniądze ;)

Ukryta Zawartość

Tak można się uśmiać gość wystawia od paru miesięcy!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Muszę się uporać jeszcze z mechanizmem bo trochę głośno pracuje

Na 90% to właśnie stwardniała oponka idlera. Oprócz hałasu, może powodować zwiększenie nierównomierności przesuwu. Gdyby nie powiodła się regeneracja, to dobrym zamiennikiem (pasującym wymiarowo) jest kółko "diorowskie" o średnicy 12mm - do dostania np na alledrogo.

Ukryta Zawartość

Jeżeli pomimo wymiany oponki byłyby problemy z przewijaniem, to trzeba rozebrać ten zespół idlera (zdjąć z silnika) i przeczyścić sprzęgiełko - gdy ma zbyt duży poślizg, to kółka cierne nie są wystarczająco dociśnięte do siebie.

Dowolną ilosc deckow mozna spiac przez selektor zrobiony na przekaznikach .

Tanio i skutecznie . Bede takie cos robił u siebie .

Też mi takie coś chodzi po głowie. Najgorzej z częścią mechaniczną (obudowa, gniazda).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

Witam!

Mam taki selektor na 8 magnetofonów.

Obudowa od Tunera SONY, jest nawet wyświetlacz :-)

Wygląda tak (pierwszy element od góry, więcej zdjęć w czeluściach tego wątku) :

sterowniktesty_zps65fda991.jpg

Warto mieć serdecznych przyjaciół :-)

Pzdr

Można i tak, ale to straszliwe spaghetti się zrobi ;-) A ja chciałem sobie zrobić taki wypasiony selektor, o organizacji podobnej jak ten który był we wzmacniaczach i amplitunerach Yamahy (tylko więcej decków) - czyli osobne przełączanie decka słuchanego, i źródła do nagrywania - jeden z decków podłączonych do selektora lub "nagrywanie" ze wzmacniacza - to już obudowa by się przydała.

Mam selektor Canton Combi 800, ale to straszne bydlę jest, do tego tylko na DINach, i nie ma takiej obsługi pętli do nagrywania (chyba w ogóle nie ma). W zamyśle producenta miał on służyć do przełączania zestawów w ramach prezentacji sklepowych - umożliwia podłączenie 10 źródeł liniowych, 10 gramofonów, 20 wzmacniaczy i 20 par zestawów głośnikowych - i można to sobie zestawiać w dowolnej kombinacji. Było na giełdzie za 30zł to żal było nie wziąć ;-), ale jako selektor magnetofonowy niestety słabo :-(

PICT1734.jpg

Edytowane przez adamstan

Dowolną ilosc deckow mozna spiac przez selektor zrobiony na przekaznikach .

Tanio i skutecznie . Bede takie cos robił u siebie .

Pewno masz rację, tylko trzeba potrafić to zrobić ;) Wrzucaj fotki to coś w miarę możliwości też pokombinuję!

Mam fajną obudowę mixera sony z drewnianymi boczkami - znalazłem na śmietniku ;) Wziąłem i nawet nie wiedziałem co biorę - ale zawsze się coś takiego może przydać :)

Mam selektor Canton Combi 800, ale to straszne bydlę jest, do tego tylko na DINach,

Ten Canton to tez niegłupi jest a DINy można wymienić ....

Ten Canton to tez niegłupi jest a DINy można wymienić ....

Właśnie teraz mnie olśniło, że faktycznie, gdyby powymieniać gniazda i ewentualnie ciut inaczej go okablować, to jeden rządek można wykorzystać do przełączania odsłuchu, a drugi do nagrywania. W wolnej chwili postaram się zbadać, jak on dokładnie co z czym łączy - bo schematów niestety nie ma.

Można i tak, ale to straszliwe spaghetti się zrobi ;-)

Chyba jednak nie i będzie to najtańsze i najlepsze rozwiązanie . Od wejścia w które wpinamy interkonekt poprzez ile tam chcemy decków biegnie tylko jeden kabel sygnałowy a dopinamy do niego decki przekaźnikami .

W takich selektorach jak ten Canon musimy mieć kabel od selektora do decka . I robi się dopiero pająk i plątanina kabli pomijając dodatkowe gniazda i licho wie co tam jest w środku . A tu miniaturowy przekaźnik do AUDIO zaizolowany na głównym przewodzie i gra ;)

Można układ rozwinąć dodając zdalne sterowanie pilotem czy takim osobnym pudełkiem . Układ rozwojowy ;)

Bedzie dużo taniej i uważam lepiej z dźwiękowego punktu widzenia .

Pewno masz rację, tylko trzeba potrafić to zrobić ;) Wrzucaj fotki to coś w miarę możliwości też pokombinuję!

Za jakoś czas coś sklecę i pokażę .

W tej chwili szukam wtyczek do decków i kabla na ten sygnał . Na razie myślę żeby kupić Kimbera 4PR , rozplątać go i dać i robić kable zaplatając warkocz tak jak w interkonektach .

Wolał bym jednak linkę

W tej chwili szukam wtyczek do decków i kabla na ten sygnał . Na razie myślę żeby kupić Kimbera 4PR , rozplątać go i dać i robić kable zaplatając warkocz tak jak w interkonektach .

Wolał bym jednak linkę

Jakiś czas temu robiłem interconecty z przewodu mikrofonowego Cordiala - nie pamietam dokładnie modelu ale coś w tym stylu (pojedynczy i dubelt). Z punktu widzenia estetyki naciągnąłem na nie bawełniane plecionki + dobre interconecty => i wygląda i gra przyzwoicie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi