Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, doszło do Ciebie PW? Bo może coś nie działa :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

G Mark - czy jest możliwe żeby choć napięcie podczas przewijania w tył wynosi -12,7V to natężnie prądu jest bardzo małe i stąd brała się bardzo mała moc silnika ??? Właściwie teraz to w ogóle nie rusza w tył.

Oczywiście, że jest możliwe. Sprawdź napięcie na rezystorach R768 przy przewijaniu do przodu i na R767 przy przewijaniu do tyłu. Podaj wartości tych napięć.

GM

Oczywiście, że jest możliwe. Sprawdź napięcie na rezystorach R768 przy przewijaniu do przodu i na R767 przy przewijaniu do tyłu. Podaj wartości tych napięć.

GM

No czyli na kolektorze Q720 w pozycji "FF" jest +9,7V. A na kolektorze Q721 w pozycji "REW" jest -2,0V.

Kasjel, doszło do Ciebie PW? Bo może coś nie działa :)

neomammut - wszystko doszło. Wielkie dzięki ! Teraz będę miał kompletną tą serwisówkę.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No czyli na kolektorze Q720 w pozycji "FF" jest +9,7V. A na kolektorze Q721 w pozycji "REW" jest -2,0V.

Względem czego są zmierzone te napięcia? Jeśli piszę: "zmierz napięcia na rezystorach", to końcówki miernika podłączasz do wyprowadzeń rezystorów.

post-3254-0-41012700-1421430164_thumb.jpg

Nie trzeba się będzie domyślać i robić dodatkowych obliczeń.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Rozumiem. Na R768 jest 1,0V (FF) a na R767 jest 0,2V (REW)

No to przy przewijaniu do przodu, przez silnik i tranzystor Q720, płynie prąd 212mA, a przy przewijaniu do tyłu, przez Q721 i silnik płynie tylko 42mA. Q721 nie "otwiera się do końca, rezystancja złącza C-E przy otwartym tranzystorze jest zbyt duża, rezystor R767 nie ma rezystancji 4,7 oma.

Podmień R767 na zwykły rezystor 4,7 oma, a zamiast oryginalnego 2SA684 wstaw dowolny PNP o prądzie 1A, np. BC313.

Ten układ jest naprawdę prosty jak budowa cepa i przy sprawnych elementach nie ma prawa się tak zachowywać jak opisujesz.

Dioda Zenera jest już na 15V?

GM

neomammut - wszystko doszło. Wielkie dzięki ! Teraz będę miał kompletną tą serwisówkę.

Uff, już myślałem, że coś nie doszło :) Spoko, cieszę się, że mogłem pomóc :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No to przy przewijaniu do przodu, przez silnik i tranzystor Q720, płynie prąd 212mA, a przy przewijaniu do tyłu, przez Q721 i silnik płynie tylko 42mA. Q721 nie "otwiera się do końca, rezystancja złącza C-E przy otwartym tranzystorze jest zbyt duża, rezystor R767 nie ma rezystancji 4,7 oma.

Podmień R767 na zwykły rezystor 4,7 oma, a zamiast oryginalnego 2SA684 wstaw dowolny PNP o prądzie 1A, np. BC313.

Ten układ jest naprawdę prosty jak budowa cepa i przy sprawnych elementach nie ma prawa się tak zachowywać jak opisujesz.

Dioda Zenera jest już na 15V?

GM

W miejscu Q720 był oryginalnie wlutowany tranzystor 2SA773 a w serwisówce jest podany 2SA684. Ten 2SA684 wlutowałem już drugi, jako że pierwszą sztukę spaliłem. Czy mam rozumieć że też może być uszkodzony, a czy chodzi tylko o to że R767 może nie mieć właściwej rezystancji ? Diodę zenera 15V muszę znaleźć bądź zamówić. Do sklepu elektronicznego musiał bym specjalnie jeździć autobusem.

Zmierzyłem rezystancję R767 poza układem i jest ok. bo wynosi 4,7 Ohm. Rezystor R768 też jest dobry.

Do sklepu elektronicznego musiał bym specjalnie jeździć autobusem.

Szybciej chyba będzie pojechać i spytać, czy mają. Jak byś miał telefon do nich... :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Zmierzyłem rezystancję R767 poza układem i jest ok. bo wynosi 4,7 Ohm. Rezystor R768 też jest dobry.

Zamontuj właściwą diodę Zenera. Jeśli ten 2SA684 jest ze starej produkcji, to zastanów się nad założeniem dwóch, nowych tranzystorów z nowej produkcji. Np. BC212 za Q721i BC313 za Q720. W przypadku tranzystorów pracujące jako klucze z prądem kolektora 200-500mA, jestem zwolennikiem stosowania zupełnie nowych elementów.

Zacznij od diody.

GM

Edytowane przez G.Mark

Zamontuj właściwą diodę Zenera. Jeśli ten 2SA684 jest ze starej produkcji, to zastanów się nad założeniem dwóch, nowych tranzystorów z nowej produkcji. Np. BC212 za Q721i BC313 za Q720. W przypadku tranzystorów pracujące jako klucze z prądem kolektora 200-500mA, jestem zwolennikiem stosowania zupełnie nowych elementów.

Zacznij od diody.

GM

Tranzystory pewnie są z starych zapasów jako że posiadają stare oznakowanie 2SC***

Zrobię jak piszesz bo już i tak nie wiedział bym co robić. Ale to wszystko jest cholernie dziwne. Jak odłączę silnik od zasilania to napięcia go zasilające są OK. A po podłączeniu wiadomo co się robi. Z kolei na zasilaczu zewnętrznym silnik pracuje prawidłowo. Zawsze muszę mieć pod górkę :-(

I dzięki za pomoc !

Może otworzymy nowy wątek w stylu " magnetofon - wątek techniczny " ?

I nawet nie głupio by było założyć go w dziale DIY , tam zagląda najwięcej " grzebaczy " więc i na więcej podpowiedzi można by liczyć .

Co Wy na to ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I nawet nie głupio by było założyć go w dziale DIY , tam zagląda najwięcej " grzebaczy " więc i na więcej podpowiedzi można by liczyć .

Co Wy na to ?

Jestem za.

http://www.audiostereo.pl/magnetofony-porady-serwisowe_58247.html/page__hl__porady

GM

Co Wy na to ?

Jestem za.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No jak widać już jedna próba była. Nie jestem pewien czy jest to komuś potrzebne bo.... Właściwie ten obecny wątek jest już całkowicie techniczny. Trudno w wątku o urządzeniach najmniej ca. 15 letnich rozmawiać o czym innym niż o sprawach technicznych. O kupnie nowych decków i związanym z tym dylematach raczej już nie pogadamy. O brzmieniu w oderwaniu od technikaliów też się nie da. I tak każdy by pisał TU, bo by się bał że TAM nie wszyscy zaglądają. Zresztą ten wątek jest już historyczny. Tak tak Kasjel - jesteś postacią historyczną ;)

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Mogę zgłosić moderatorowi do usunięcia wszystkie posty dotyczące naprawy mojego Sony TC-K7BII jeśli Wam przeszkadzają. Zdaję sobie sprawę z tego, że osoby nie zainteresowane mogą być już znudzone pisaniem o tranzystorach, rezystorach i wszelkich pomiarach :-)

Mogę zgłosić moderatorowi do usunięcia wszystkie posty dotyczące naprawy mojego Sony TC-K7BII jeśli Wam przeszkadzają

Nie , nie o to chodzi i myślę że zakładka DIY by była odpowiednia bo kto szuka podpowiedzi z zakresu napraw , elektroniki to zagląda do DIY .

Tam też siedzi najwięcej elektroników którzy tu raczej nie zaglądają więc można by liczyć na więcej podpowiedzi .

Można też już ten watek założony przenieść do DIY , tam pisać o problemach typowo elektronicznych to może się rozkręci .

To była taka moja sugestia . Moja i nie musicie jej brać pod uwagę .

Mogę zgłosić moderatorowi do usunięcia wszystkie posty dotyczące naprawy mojego Sony TC-K7BII jeśli Wam przeszkadzają. Zdaję sobie sprawę z tego, że osoby nie zainteresowane mogą być już znudzone pisaniem o tranzystorach, rezystorach i wszelkich pomiarach :-)

Wg mnie właśnie po to jest ten wątek. Przecież nie będziemy gadać o audiofilskich bzdurkach... ;]

pomysł niegłupi, kolego muda44, co nie znaczy, że mi tu "technikalia" przeszkadzają, aczkolwiek pojęcia bladego nie mam o czym piszą "naprawiacze" :-)

www.cichykot.com

DIY jest glownie o sprzecie wlasnej roboty a analog jest tylko o magnetofonach i gramofonach wiec uwazam, ze sprawy techniczne tez tutaj powinny byc poruszane bo tutaj wszyscy analogowcy sie koncentruja. Magnetofony to coraz wieksze zabytki wiec z jednej strony bedzie wiecej napraw (np wymieniam kondy w moim rt-909 i wszystkie pojemnosci elektrolitow grubo przekraczaja dopuszczalne tolerancje) i likwidacji. Za cwierc wieku pewnie prawie nikt nie bedzie wiedzial, ze kiedys istnialy.

pozdrawiam,

Edytowane przez vik

Doszło do mnie urządzenie Sony BE-100. Działa. Tzn., pady pod przyciskami trzeba wymienić, ktoś je na siłę, nie wiem, wcisnął, że zerwały się sprężyny/rozciągnęły. Aktualnie wciśnięty jest cały czas przycisk START. Przycisk ERASE reaguje. Ale to jest do zrobienia. Wstępnie przewinąłem i skasowałem dwie taśmy. Kasowanie działa, na poziomie -60dB (głowica Full Track). Ale założyłem, że urządzenie leżało dłuższy czas, bo głowica, jak i stan w środku świadczą o tym, że nikt tego nie używał. Nie mam instrukcji serwisowej, ale nie potrzeba mi, bo budowa jest dziecinnie prosta. No chyba elektronicznie się coś spierdzieli, ale jak na razie wszystko działa od strony elektronicznej. Uszkodzenie jest po stronie mechanicznej.

Według specyfikacji:

Erasing coefficient: More than 60dB/315 Hz

Edytowane przez neomammut

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Potrzebuję dwóch wskaźników wysterowania, preferowane z beżowymi skalami, o wymiarach 63-65mm x 30-35mm, wyskalowanych do +5dB. Np. takich, jakie są w Technics RS-615US czyli ze "stojącymi" wskazówkami.

Jeśli ktoś takowe posiada i zechce się ich pozbyć, proszę o info na priv.

GM

Edytowane przez G.Mark

To urządzenie może przewijać i kasować taśmy? Z jaką prędkością kasuje?

Tak, może przewijać i kasować taśmy. Kasowanie odbywa się podczas przewijania i trwa mniej więcej 3 minuty.

Edytowane przez neomammut

Czy któryś z kolegów mógłby zerknąć na schemat decka RS-BX707 lub 727 i spróbować zastanowić który z elementów mógłby być odpowiedzialny za to że: wkładamy kasetę włączamy kalibrację, kalibrujemy po kolei, poziom dla obu kanałów, bias i nagrywamy, po jakimś czasie sprawdzamy kalibrację, rozjechana o jakiś jeden klocek poziom i bias, korygujemy, po jakimś czasie dalej do poprawy. Sprawa stabilizuję się po jakiejś godzinie. Który z elementów może wraz z nagrzewaniem się mieć taki wpływ ?? Dodam że mam oba wspomniane wyżej decki i oba mają tak samo.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-22353700-1421580985_thumb.jpg

post-1944-0-69235600-1421580985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy któryś z kolegów mógłby zerknąć na schemat decka RS-BX707 lub 727 ................

Hmmm ale się wszyscy zastanawiają i analizują ten schemat aż miło...

Dzisiaj męczyłem Sony TC-K333ESL . Zaczął miewać problemy z podnoszeniem głowic - mały pasek .

Zeby się do dziada dobrać trzeba było garść śrub odkręcić . Parę blach też .

Lekko nie było .

Fotka napędu i bebechów ...

Chyba nie wspominałem o tym że te silniki to najcichsze silniki jakie miałem w deckach .

Ponoć ten 333ESL ma szafirowe łożysko . Chyba chodzi o ten element pomiędzy cewkami . Cewki dociągają koło a te opiera się o ten " szafir ".

Doszły mi też kable więc mam 2 kpl takich samych kabli REC / PB . Na dniach testy ...

Na pewno gra inaczej od 870ES ...

Jeszcze jedna ciekawostka . Deck był używany , to widać choćby po przyciskach ale rolki nic nie straciły z elastyczności .

Dzisiaj męczyłem Sony TC-K333ESL . Zaczął miewać problemy z podnoszeniem głowic - mały pasek .

Zeby się do dziada dobrać trzeba było garść śrub odkręcić . Parę blach też .

Lekko nie było .

Fotka napędu i bebechów ...

Bardzo ładny wewnętrznie. Widać klasę. Kiedyś muszę coś takiego posiąść ;)

Mi się wydaje że przekombinowany .

OK , osobno sterowanie , zasilanie i elektronika . Tylko po co 2 PCB i kable .

Gałkę REC LEVEL też mogli zrobić na pręcie jak w Pioneerach .

Hmmm ale się wszyscy zastanawiają i analizują ten schemat aż miło...

Poszukaj gdzie to się robi ,jak nie ma jakiegoś konda od podtrzymania pamięci to może jakiś elektrolit podeschnięty .

Mnie na widok schematów telepie ;)

Mi się wydaje że przekombinowany .

OK , osobno sterowanie , zasilanie i elektronika . Tylko po co 2 PCB i kable .

Gałkę REC LEVEL też mogli zrobić na pręcie jak w Pioneerach .

Poszukaj gdzie to się robi ,jak nie ma jakiegoś konda od podtrzymania pamięci to może jakiś elektrolit podeschnięty .

Mnie na widok schematów telepie ;)

No czasami pewnie lepszy dobry i dobrze ekranowany kabel między ekranowanymi modułami niż długie nieekranowane ścieżki na wielkiej płytce. Ale w sumie fakt że dziwnie wyglądają długie kable od głowic lecące zaraz koło zasilacza. Dziwne, dziwne, żeby ten zasilacz było chociaż z lewej strony a nie zaraz za mechanizmem. Ale brummm nie wchodzi wiec jest dobrze ;)

U mnie to nie o podtrzymanie pamięci lata, tylko o rozkalibrowywanie sie parametrów wraz ze zmianą temperatury.

Edytowane przez sk-victor

• Pokaż nowe odpowiedzi