Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów jest zainteresowany DENON-em DRM-740 w stanie idealnym (Kraków), nigdy nie otwierany i mało uzywany

(pasek serwo do wymiany bo czasem zatrzymuje się po 7-8sekundach i ma kapryśne DC, potrafił bez powodu zaginać taśmę)

Interesuje mnie bardziej zamiana niż handel (wolę prostszy mechanizm, z którym będę sobie umiał poradzić)

Jacek S

Kenwood KX-1100HX dziś doszedł. Usterka standardowa w tym mechanizmie. Zakleszczony "rozrząd" ;) Już usprawniony. Ułamana część kieszeni kasety - ktoś nasmarował tłumik - tłumik wyczyszczony benzynką i pięknie tłumi (kieszeń otwiera się teraz 5 sekund) ułamany element przytopiony i "zazbrojony" drutem. Działa jak nowy. Jest natomiast jeden problem do którego jeszcze nie doszedłem. Deck nie gra !!! Na wskaźnikach nic i na wyjściu nic. Głowice sprawne, po podaniu sygnału na przedwzmacniacz głucho. Czeka mnie dłuższe siedzenie.

Też miałem z tym problem, ale u mnie tłumik chodził za ciężko. Ułamany element podkleiłem kropelką i od dłuższego czasu jest OK.

Powiedz mi jeszcze, czy w Twoim sprężyna otwierająca kieszeń jest po obu stronach? W moim jest tylko jedna, a po drugiej stronie kieszeni też widać miejsce na sprężynę, co mnie zastanawia...

witam

troche nietypowy temat ale moze sie uda.

Mam kilkanascie (19) zafoliowanych tasm/kaset TDK Digital8 90min.

Nadaja sie do kamer video digital8 i Hi8. Okazuje sie, ze ta tasma w trybie Hi8 nagrywa 180min. Nie mialem pojecia ze tasma digital8 kreci sie dwa razy szybciej.

Szukam kogos kto bylby zainteresowany zamiana mojej tasmy na tasme Hi8 o dlugosci 60min lub max 120min. poniewaz moj magnetofon Tascam da38 akceptuje tasme Hi8 o maksymalnej dlugosci 120min.

pozdrawiam

Też miałem z tym problem, ale u mnie tłumik chodził za ciężko. Ułamany element podkleiłem kropelką i od dłuższego czasu jest OK.

Powiedz mi jeszcze, czy w Twoim sprężyna otwierająca kieszeń jest po obu stronach? W moim jest tylko jedna, a po drugiej stronie kieszeni też widać miejsce na sprężynę, co mnie zastanawia...

Jest tylko jedna sprężynka. Ja podkleiłem ułamany element delikatnie, żeby tylko go przyłapać a potem wtopiłem wygięty drucik aby "uzbroić" element. Z tłumikami jest tak że ludzie uparcie pchają tam smar myśląc że gęstość smaru spowolni otwieranie kieszeni. Jest dokładnie odwrotnie - to ma być absolutnie czyste i odtłuszczone. Ten "oring" będący na tłoczysku tłumika ma kształt odwiniętego kołnierza. Przy zamykaniu ma nie stwarzać oporu a przy otwieraniu ma uszczelniać i spowalniać ruch. Śrubka z tyłu służy do regulacji "szczelności" całego elementu i co za tym idzie czasu otwierania.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Chyba SONY TC-K790ES przerobie na pojedynczego capstana ;/ Przyszedł mi nowy zakup. Szczerze mówiąc to ideał poza rysami górnych blachach - ale tak miało być. Technicznie idealny (prawie), elektrycznie również. Ale taśma testowa zaczyna z sygnałem 0dB a zaraz odpływamy sobie i -6dB. Jedna Sony EF już zmięta. Na wszystkim lakier, nic nie ruszane ale oczywiście jazda się zaczęła. Co mnie podkusiło !!! Wiedziałem że DC mnie dobije. Muda44 chyba zrobię hybrydę dwóch mechanizmów, sanki głowic wezmę z cywilnego Sony żeby kasująca standardowa przypasowała a napęd z ES zostawię, oczywiście wywale drugie koło. Wstępnie rozkminiałem temat i reszta blach jest uniwersalna. Kenwooda też rozkopałem - leży i czeka - G.Mark wstępnie dziękuję za pomoc, będę dalej walczył jak czas pozwoli i prosił o kolejne porady.

To jest ten mój nieszczęśnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W jakim stanie jest guma na rolkach ?

Ściągasz kieszeń . Wsadzasz 120tke. Puszczasz od początku i obserwujesz na głowicy kasujacej jak zachowuje się taśma po zejściu z rozbiegowki . I tak regulujujesz lewą rolkę aż nie będzie pływać.

Mi 870ES zjadł nową Metal Master ;-)

W jakim stanie jest guma na rolkach ?

Ściągasz kieszeń . Wsadzasz 120tke. Puszczasz od początku i obserwujesz na głowicy kasujacej jak zachowuje się taśma po zejściu z rozbiegowki . I tak regulujujesz lewą rolkę aż nie będzie pływać.

Mi 870ES zjadł nową Metal Master ;-)

No guma raczej ładna i miękka. Regulowałem już lewą rolką. Wygląda mi na to że głowice trochę zużyte i to raczej krzywo wyślizgane - taśma chce wrócić na zły tor i nie idzie po całej szerokości szczeliny. Nie chce wydzierać głowicy i robić jej szlifu bo to trochę syf i już nigdy go nie ustawie ;) Powiem Ci szczerze że ja poważnie rozważam przeróbkę go na pojedynczy wałek. Co o tym myślisz ??

A nie ma tam jakiegoś hamulca szpulki podającej? Może ta szpula jest za słabo hamowana i dlatego taśma źle idzie. Taśma powinna być trochę napięta, zanim wejdzie na lewą rolkę dociskową. Jak jest za słabo napięta, to lewa rolka robi jaja z taśmą.

No to ciekawi mnie jak to jest z moim TC-K750 ES,który jeszcze nie doszedł...od tygodnia czekam i coś go nie widać.Może wieczorem już będzie.Gdzie jest ta regulacja lewej rolki capstana?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Gdzie jest ta regulacja lewej rolki capstana?

http://www.hifiengine.com/manual_library/sony/tc-k750es.shtml

post-3254-0-92471700-1447782522_thumb.jpg

post-3254-0-81213900-1447782533_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

No guma raczej ładna i miękka. Regulowałem już lewą rolką. Wygląda mi na to że głowice trochę zużyte i to raczej krzywo wyślizgane - taśma chce wrócić na zły tor i nie idzie po całej szerokości szczeliny. Nie chce wydzierać głowicy i robić jej szlifu bo to trochę syf i już nigdy go nie ustawie ;) Powiem Ci szczerze że ja poważnie rozważam przeróbkę go na pojedynczy wałek. Co o tym myślisz ??

Nie wiem czy mogę odpowiedzieć bo jako branża ( dzięki zawiści pewnych forumowiczów ) muszę mieć w tym interes ;)

Jak nie da się wyregulować to rolki do wymiany .

Tak miałem w 870ES i 750ES. Nowe rolki i bez problemu ustawiłem .

Wykręć , wyczyść i przejedź ( pojeździj rolką po papierze na czymś równym ) drobnym papierem ściernym

I jeszcze sprostowanie w sprawie zakupu TCK-770ES.

Sprzedający po uzgodnieniu przelał mi 100zł i aukcje uważam za zakończoną .

Mimo wszytko bym wolał dołożyć tą stówę i mieć tą górę idealną .

Pojawił się kolejny 770ES.

Ceny szybują w górę ;)

Ukryta Zawartość

post-3254-0-92471700-1447782522_thumb.jpg

post-3254-0-81213900-1447782533_thumb.jpg

GM

Dziekuje G.Mark. Deck dotarl juz do mnie i niedługo sie okaże w jakim jest stanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

przepraszam za pytanie od lamera ale co to jest mirror tape

W serwisowce do denona tez widzialem podobne zalecenia

j,

Tam jest napisane "mirror cassette", a nie "mirror tape".

Jak sama nazwa wskazuje, jest to kaseta z lusterkiem.

Reszta do samodzielnego odszukania w www.google.pl

GM

P.S. Pytania oczywiście nie było.

Edytowane przez G.Mark

Oto TC-790ES z wszczepionym mechanizmem z TC-K590. Oczywiście deck ruszył bez zająknięcia. Na zdjęciach jest tylko taka proteza, czyli cały mechanizm bez przełożonej kieszeni kasety itd.. Działał bez problemu. Jako że głowica jest inna (inne mocowania) więc nie byłem pewien jej elektrycznej zgodności. Nagrałem sobie na oryginale kilka częstotliwości i zanotowałem poziomy. Po przekładce mechanizmu i doregulowaniu poziomu dla 315Hz sprawdziłem resztę częstotliwości - zgadza się. Sprawdziłem czy da się przeprowadzi kalibracje zapisu - bez problemu, czyli charakterystyki częstotliwościowe obu głowic PB i REC są w obu deckach takie same. Następne rozdarłem oba mechanizmy w mak.. Sanki z 590 wsadziłem do 790. Kawałek sanek musiałem u......... bo kolizja z kołkiem który jest w chassi mechanizmu 790 i łożyskiem drugiego capstanu. Wydarłem drugie koło zamachowe bo kolidowało by z gł. kasującą. Wszystko poskładałem, pokręciłem mechanizmem na sucho śrubokrętem - ok. Poskładałem włączam - nie dociąga głowic do końca.... Okazało się że koło plastikowe które ciągnie sanki w górę ma troszkę inne krzywki bo w sankach ES jest dociąganie głowić dwuetapowo przez taki sprężynowy cosik. Sprawa się rypła. Wyskładałem graty z powrotem tak jak było. Przyszlifowane sanki nie przeszkadzają w 590 ;) A tak wogóle to jak rozbierałem ES to zauważyłem brak jednego śrutu pod wózkiem głowic. Miałem takich kilka więc uzupełniłem brak.... ES działa idealnie. Brak śrutu sprawiał że wózek miał luz po stronie lewej rolki. Lewą rolkę tak w ogóle to ustawiłem na oko w osi środka głowicy kasującej i poprawiać nie trzeba ;) To koniec moich przygód. W każdym razie jakby przeboleć brak Direct Driva z ES to wsadzenie mechanizmu całego ze zwykłego Soniaczka jest idealnie wykonalne. Kieszeń kasety jest również wymienna. Więc straty to byłoby: zwykły silnik napędowy, brak DC (to zaleta jak dla mnie). The End

Ukryta Zawartość

post-1944-0-40602600-1447795290_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam TC-K750 ES. W przeciwieństwie do 790 kolegi ski-victora,mój egzemplarz jest w pełni sprawny. Jak na razie przynajmniej.Poza kilkoma otarciami na górnej obudowie,reszta jest w porządku.panel przedni prezentuje się bardzo dobrze,deck czysty.Zapakowany był fachowo,porządnie. No i cóż,od godziny gra.Podoba mi się jego pełne,przestrzenne brzmienie,duży wyświetlacz,a nagrywa cudnie,Spróbowałem na taśmie Maxell XLII-S.Na pierwsze wrażenie to lepiej brzmi niż Onkyo TA-2570.a na pewno lepiej od Pioneera CT-757.Boję się o ten DC.Szczerze powiem,że też wolę jeden capstan.No,ale na razie nic złego sie nie dzieje.A jeśli trzeba będzie to kupie nowe rolki-trudno.Taka specyfika tych decków.

a 970 to już przepaść ;-)

Możesz porównać go do CT-979? Miałem niedawno propozycję zamiany właśnie na 970, ale trochę zwlekałem z braku czasu (trzeba było kawałek jechać na odsłuch) a teraz już nieaktualne.

Boję się o ten DC

U mnie po wymianie rolek 870ES śmigał bez zająknięcia .

Możesz porównać go do CT-979? Miałem niedawno propozycję zamiany właśnie na 970, ale trochę zwlekałem z braku czasu (trzeba było kawałek jechać na odsłuch) a teraz już nieaktualne.

Dokładne porównanie kliku decków w tym tych o które pytasz ( miałem 333ESL = japońska wersja 970ES ) napisałem w tym wątku Musisz poszukać ale Sony był DUŻO lepszy od 979 .979 ma cichszy i szybszy mechanizm , ładny i fajny bajer z ta gałeczką Biasu ale na tym koniec zalet w stosunku do Sony a ceny z kosmosu .

W jaki sposób ocenić zużycie głowic, czy jest jakaś umowna granica np. wytarty przez lata użytkowania od taśmy na głębokość 1mm rowek na głowicy to oznaka że głowica jest powiedzmy w 50% zużyta a np. 2mm to już nadaje się do wyrzucenia?

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brać szybciutko !!!

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie, co sądzicie o stanie głowic na w/w zdjęciu, czy jeszcze pograją?

Pograją, ale to będą ich ostatnie podrygi.

Dawno tak „wyjechanych” głowic nie widziałem.

GM

Pograją, ale to będą ich ostatnie podrygi.

Niekoniecznie. Kiedyś kupiłem Sony 700ES z głowicami wizualnie w jeszcze gorszym stanie niż te ze zdjęcia. Mimo tego magnetofon działał bardzo dobrze przez 3 lub 4 lata mojego użytkowania.

Ale to oczywiście mógł być wyjątek.

Nie sądzę aby głowice w tym Sony TC-K700ES były mocno już zużyte. Na pewno nie są w stanie idealnym ale tak jak pisze seniortelefono one nawet mocniej wytarte grają jeszcze poprawnie. Trudno wywnioskować na podstawie tego zdjęcia w jakim stanie znajdują się głowice dlatego najlepiej poprosić sprzedającego aby przejechał paznokciem po czole głowicy i stwierdził czy jest duży "schodek". Jeśli stwierdzi że nie a będzie gorzej to zawsze jest podstawa do reklamacji.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Już sam nie wiem. Dla mnie są nie do przyjęcia, ktoś może takie tolerować. Schodek jest na pewno. Jak będzie się taśma układać przy próbie regulacji skosu od odtwarzania taśm nagranych na innym magnetofonie? Nie wiadomo. Może tylko w wytartym rowku, może po jego krawędziach. Do odtwarzania taśm nagranych na tym magnetofonie regulacja zbędna, więc za parę groszy można klamota kupić.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi