Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

schładzają silnik od capstanów, tam jest taki kanalik na przepływ powietrza, im szybciej się poruszają tym więcej powietrza tam leci, wiesz taki system wentylacji .....

Super rozwiązanie opisane niegramatycznie.

Jakiś czas temu, powszechną wesołość w tym wątku wzbudziło określenie "radio na kasety", jeśli dobrze je pamiętam.

Wesołość była oczywiście całkowicie uzasadniona, albowiem tę nazwę wymyślił niewtajemniczony.

No to śmiejmy się dalej:

- wzmak,

- przedwzmak,

- gramiak,

- gramniak. Tu pewnie miał być gramiak, ale piszącemu się ręka omskła,

- drapak. To akurat usprawiedliwione, bo drapaki dla kotków istnieją.

- szpulak,

- taśmociąg. Też usprawiedliwione, bo to przenośnik do materiałów różnych.

- capstan w zdaniu napisanym w języku polskim. Czasem z dużym trudem, ale jednak...

Usprawiedliwienie ogólne.

Możemy używać podanych powyżej nazw, bo się znamy na tym o czym piszemy.

A co z tymi, co się nie znają i nie nauczą się od nas nazw właściwych, od lat istniejących i dziwnie nieodrażających?

GM

Edytowane przez G.Mark

No to nie używajmy również wyrażenia "komputer" w zdaniach polskojęzycznych ponieważ nie pochodzi ono z języka polskiego. Myślę że słowo "capstan" bardziej przyjęło się w określeniu technicznym wałka przesuwu taśmy niż jakiekolwiek inne słowo. Myślisz że każdorazowe nazywanie "capstan,a" osią koła zamachowego było by bardziej wskazane i zrozumiałe dla amatorów ?

Edytowane przez Kasjel
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No to nie używajmy również wyrażenia "komputer" w zdaniach polskojęzycznych ponieważ nie pochodzi ono z języka polskiego. Myślę że słowo "capstan" bardziej przyjęło się w określeniu technicznym wałka przesuwu taśmy niż jakiekolwiek inne określenie. Myślisz że każdorazowe nazywanie "capstan,a" osią koła zamachowego było by bardziej wskazane i zrozumiałe dla amatorów ?

Myślę, że słowo komputer istnieje od lat w słownikach języka polskiego, w przeciwieństwie do słowa "capstan". Ale może się mylę.

Myślę również, że wałek przesuwu taśmy jest określeniem właściwym i bardziej zrozumiałym dla amatorów, którzy capstan czyli kabestan, skojarzą raczej z tematyką żeglarską tudzież okrętową.

W czasach gdy produkowano polskie magnetofony, w ich instrukcjach obsługi pisano o wałku przesuwu taśmy, a nie o kabestanie/"capstanie".

Tu mogę się mylić również i chętnie zobaczę fragment takiej polskiej instrukcji z kabestanem/"capstanem".

Oczywiście, że można pisać capstan, wzmak, gramiak i wachlarz.

W końcu to jest wszystko jedno i nie ma znaczenia.

GM

Edytowane przez G.Mark

Słowo "komputer" też kiedyś nie istniało w słowniku języka polskiego. W instrukcjach serwisowych polskich magnetofonów nie używano nazewnictwa angielskojęzycznego. Ale spójrz chociażby na kieszeń polskiego ZRK M9115 by z łatwością dostrzec napis "soft touch". Użytkownicy magnetofonów przyzwyczaili się do tych określeń nie z instrukcji serwisowych lecz z napisów na panelach przednich dlatego właśnie ich używają.Nie możesz wrzucać wszystkiego do jednego worka ponieważ :

1.) Capstan - słowo obcojęzyczne

2.) Wzmak - należy do slangu. Język potoczny.

3.) Radio na kasety - bez komentarzy.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

.. Ale spójrz chociażby na kieszeń polskiego ZRK M9115 by z łatwością dostrzec napis "soft touch". Użytkownicy magnetofonów przyzwyczaili się do tych określeń nie z instrukcji serwisowych lecz z napisów na panelach przednich dlatego właśnie ich używają.Nie możesz wrzucać wszystkiego do jednego worka ponieważ :

1.) Capstan - słowo obcojęzyczne

2.) Wzmak - należy do slangu. Język potoczny.

3.) Radio na kasety - bez komentarzy.

Capstan w SJP się raczej nie znajdzie.

Ale w sumie masz rację. Gdyby napisali "Delikatny Dotyk" na urządzeniu elektronicznym...

Przyznaję, że sam używam słowa idler zamiast kółka pośredniczącego z czystego lenistwa.

W sprawie wzmaków, gramiaków i taśmociągów, swego zdania nie zmienię.

GM

Edytowane przez G.Mark

W sprawie wzmaków, gramiaków i taśmociągów, swego zdania nie zmienię.

GM

Oczywiście nie musisz. Masz prawo do własnego zdania na ten temat.

Tak sobie przypomniałem okres "głębokiej komuny" gdy krawat nie był krawatem tylko zwisem męskim. A pinezka nazywana była pluskiewką łączoną z główką obciąganą :-)

Określenia takie jak "wzmak" są po to by było szybciej i prościej.

Natomiast "taśmociąg" jest wyrażeniem żartobliwym stosowanym celowo by wywołać uśmiech.

Gdybyś widział dwie aukcje na której sprzedawano by magnetofony...

Na pierwszej sprzedający użył by określenia "taśmociąg" a na drugiej "radio na kasety".

Twoim zdaniem który z nich miał by większą świadomość tego, co w ogóle sprzedaje ?

Edytowane przez Kasjel

Mam instrukcję do CD Fonica - piękny napis widnieje - gramofon cyfrowy. Jakoś się nie przyjęło. Było również: dyskofon - też umarło. Cóż dla niektórych zwłaszcza sensu stricte (ale błysnąłem z tym słowem nie ?) elektronicznych urządzeń lepiej już pozostać przy angielskim - nie warto wymyślać na siłę słowotworów-potworów. Ale tam gdzie można bez narażania się na śmieszność, dbajmy czystość mowy o brak prymitywnego slangu, o interpunkcje, o sensowność, spójność wypowiedzi (czemu tak krzywo na mnie patrzysz Bilbo?). A tak a'propos ( ;)) to czy jest dla słowa pisanego odpowiednik słowa "wypowiedź" ? - "wypis"? - więc o spójność wypisu? - wiem bredzę.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

heheh no i przynajmniej luzik się wkradł w tematykę, hm myślę że ja to specjalnie tak piszę, aby obudzić smoka.

Ski-Victor nie patrzę krzywo jesteś moim następnym idolem w zagadnieniach, ale niestety w Twoich wypowiedziach też są błędy gramatyczne i jakoś mnie to nie "trzaska" .

Ja dużo rozmawiam z młodzieżą ( a niektórymi czasem się trzeba nawet nieźle nakurwować aby dogadać ) bo taki mam swój zawód, oraz z ludźmi przekroju od obszczymura do profesora i wszyscy się dogadujemy, takie życie, takie slangi itd.

Jakby mnie interesowała gramatyka polskiego, czy inne aspekty tego zagadnienia, poszedł bym na forum tematyczne i tam się realizował, a tym czasem jak widzę, że na rzucane pytania mało kto odpowiada, stawiam na brak wiedzy , maskowany zboczeniem z tematyki.

A propo, może by się komuś przydał padnięty taśmociąg Sony TCK 520 to na pw proszę.

Taśmociąg..... fajne , będę używał...

P.S.

U mnie jest tak ....przychodzi baba, albo facet i mówi, dzień dobry, mam przebite koło w rowerze, no to super mówię, ale jak Pan ma przebite koło ? - ano wbił się jakiś drut i powietrze zeszło ...........w czasie jazdy , koło ? ja się pytam, no koło ........e chyba dętka jest przebita, a nie całe koło, a ja nie wiem Panie, no przebite jest i powietrza nie ma i nie da sie jechać, ok mówie , wymiana dętki na nowa cena ......... itd

G-Mark - powiem Ci tak, nie mógłbyś tak pracować, bo wszyscy Twoi klienci by uciekli, gdzie zamiast szybkiej roboty, zaczęło by się pouczanie, takie życie, 90% ludzi nie zna prawidłowej nazwy przedmiotów i określa je ogólnie, a to że koło składa się z : obręcz, szprychy, nyple, piasta, opaska na obręcz, dętka, opona, to już inna sprawa, ale ja jako specjalista w tej dziedzinie - tekst typu mam przebite koło - rozszyfrowuję że to dętka jest przebita - wszyscy jesteśmy szczęśliwi.

Inny przykład - śmigasz na karbonach ? to potoczne określenie że kolarz jeździ na kołach, gdzie obręcze są karbonowe ( takie koła jak na TDF ) - wtajemniczeni, czyli ci co się interesują tymi zagadnieniami wiedzą o co chodzi i też nikt nie roztkliwia się o co biega.

Jak mi klient zadzwoni i zapyta - złoży mi Pan karbony ? to ja wiem o co chodzi, kumam czacze i na pewno nie będę go wyprowadzał z błędu nazewnictwa, bo takie jest przyjęte w określonej społeczności i nie wolno tego zmieniać, ani naginać, bo się wyjdzie na dziwaka .

Wachlarze, wiatraki itp. nazwa wskaźników wychyłowych wysterowania, poziomu zapisu, odczytu ...itp przyjęta wśród ludzi, którzy mówią to na co popatrzą, a jak im to przypomina inny przedmiot, to określają to tak jak widzą, zwłaszcza jak nie znają prawdziwej nazwy, bo im to do szczęścia nie potrzebne.

Już widzę w latach 80-90 tych jak dwóch młodych z piwkiem na wsi w domu mówi jeden do drugiego ....jakie masz piękne wskaźniki wysterowania poziomu odczytu z taśmy, którą obecnie odsłuchujemy zataczając się po pokoju z transie ....

pozdrawiam, idzie następny z kołem przebitym ......hehehe

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie mając innego wyjścia muszę ustąpić przed siłą Twych argumentów.

A teraz sobie wyobraź, jakby zagrał ten wypasiony magnet, połączony przedwzmakiem do amplika tubkowego i dalej fajowskimi drutami do paczek o efiszencji dużej.

Miut malinka taka, że wachlarze kaseciakowi by się wyrwały z zawiasów. Nie wspominając o membramkach spikerów pulsujących jak pumpsy bicyclowe do tubek gumowych.

GM

P.S. Zapominasz o jednej, nieistotnej sprawie.

To forum czytają różni ludzie. Biegli w temacie i całkowici laicy. Ci pierwsi się zorientują o co chodzi, a ci drudzy niczego się nie nauczą.

To znaczy nauczą się, ale nie tego co potrzeba. I zupełnie czym innym jest rozmowa w warsztacie, a czym innym wypowiedź na forum.

Jeśli ktoś nie zna danej osoby osobiście, to odbiera ją jedynie przez pryzmat tego co tu pisze.

Nie wiem jak inni do tego podchodzą, ale warto pisać porządnie i fachowo. Nawet dla samego siebie.

Edytowane przez G.Mark

Wzmaki, gramki, gramniaki, drapaki, wycieraczki, a teraz jeszcze "wachlarze"

Również proszę o zaniechanie używania slangu w opisach technicznych. Miejmy szacunek do czytających i do własnego języka.

Przypominam, że uporczywe i celowe łamanie zasad pisowni i gramatyki, jest sprzeczne z Netykietą Forum.

Jako, że lubię magnetofony z dużym oknem kieszeni aby kaseta była dobrze widoczna poszedłem o krok dalej i wykonałem sobie taki bajer :-)

Teraz bez względu na porę dobrze widać kasetę w całej jej okazałości.

Kilka dni chodziło mi to po głowie, zastanawiałem się jak i gdzie zamontować ledy żeby z niczym nie kolidowało no i oczywiście żeby obyło się bez "rzeźby" w obudowie.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem pięknej sztuki RS-B66W, ma wszystko co mi jest potrzebne do odtwarzania kaset, niestety mocno się zdziwiłem jak sprzęt do mnie dotarł bo okazało się, że Technics zastosował w nim przyciemnione "szyby" kieszeni przez co kaseta była mniej widoczna niż np w RS-B100 dlatego właśnie w nim zainstalowałem takie oświetlenie, jak Wam się podoba ?:-)

Dodam jeszcze, że światło zapala się po włączeniu magnetofonu ale w obudowie zainstalowałem również sterownik-dimmer na pilota (fale radiowe) i mogę podświetlenie kieszeni w każdej chwili wyłączyć, dodatkowo można regulować natężenie światła.

Myślałem o taśmach RGB nawet takie kupiłem, niestety diody RGB są za duże i żeby nie kroić obudowy musiałem z nich zrezygnować, tak czy owak prawdopodobnie używałbym światła białego więc mała strata, myślę jeszcze czy nie wymienić taśm na światło białe-ciepłe bo przy zimnym każda odrobinka kurzu jest widoczna.

Inną zaletą tego oświetlenia jest ładnie widoczny tor z głowicami co pozwala szybko ustalić czy wymaga czyszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33485-0-39200700-1459431806_thumb.jpg

post-33485-0-65375400-1459431820_thumb.jpg

post-33485-0-54586800-1459431834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jestem zwolennikiem "tuningowania" magnetofonów, ale to bardzo mi się podoba :-)

Gratuluję.

A jakich diód użyłeś?

Dzięki.

Użyłem najmocniejszej diody SMD2835 IP33 na gęstej taśmie bo 3 diody na odcinku 2.5cm ( u mnie docelowo jest 10cm, czyli świeci 12 diód) szerokość taśmy 5mm, grubość jedynie 2mm.

Celowo wybrałem tak mocną diodę bo wiedziałem, że będzie podłączona przez sterownik regulujący jasność i wówczas będzie jakieś pole manewru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako, że lubię magnetofony z dużym oknem kieszeni aby kaseta była dobrze widoczna poszedłem o krok dalej i wykonałem sobie taki bajer :-)

Teraz bez względu na porę dobrze widać kasetę w całej jej okazałości.

Jeszcze stroboskop zamontuj. Jak chodziłem tak gdzieś do 4 - 5 klasy podstawówki to wydłubałem w MK232 dziurkę i zamontowałem LED-a czerwonego podłączonego równolegle do głośnika. Palił się raz na dwa dni ale nic to.

tiaaaaa, no cóż , czasem ubolewam że w techniksach, które mam nie ma podświetlenia kasety, ale jakbym miał się gapić na "świecącą kasetę" ? ........yyy eee nie .

Kiedyś zastanawaiłem się czy nie wycinać otworów w maskownicy, montować tam pleksy i diody, ale mi przeszło, oryginał ponad wszystko, no może oprócz części zużywających się.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

tiaaaaa, no cóż , czasem ubolewam że w techniksach, które mam nie ma podświetlenia kasety, ale jakbym miał się gapić na "świecącą kasetę" ? ........yyy eee nie .

E tam od razu gapić, kaset się słucha przede wszystkim, taki bajerek ma tylko uprzyjemnić i ułatwić obsługę magnetofonu, jestem "nocnym markiem" i mi takiego rozwiązania bardzo brakowało teraz nie muszę palić światła jak chcę zmienić kasetę czy po omacku szukać przycisków.

oryginał ponad wszystko

Jak można coś poprawić trwale nie ingerując w urządzenie to dlaczego nie, mnie w wielu technicsach bardzo irytuje brak podświetlanej kieszeni chociażby małym okienkiem z tyłu za kasetą kiedy cała masa innego sprzętu nawet polskiego robiła to na prawo i lewo.

No jest w tym odrobina sexu, może jak jest zrobione odpowiednio, choć z drugiej strony ktoś zarzuci - eee tam gmerany już ......

Taka głupia żaróweczka, ale jak już montowali to oczywiście chwalili się że kieszeń kasety podświetlana jest, tak mają wielkie firmy, z byle g robili wielki szum no i cenę .

To mi się podoba, nie przemawia do końca w kółko przekładanie do kasety matki, ale wygląd ma !

ciekawe jak z ceną .

Miałem Teac Ocasse, pobawiłem się i sprzedałem, choć jestem zbieraczem. To całkowicie poroniony pomysł od strony użytkowej. Ma wszystkie wady kaset i wszystkie wady szpul (a nawet więcej wad), i nie ma żadnej zalety ani kaset, ani szpul. Wymiana szpulek o wiele trudniejsza niż zakładanie taśmy do szpulowca. Efekt wyłącznie wizualny, choć i to trochę wątpliwe, bo w tym miejscu, gdzie w kasetach jest okienko, a w magnetofonach lusterko/pomarańczowa podkładka/podświetlenie, w tej kasecie są akurat te trzymadła szpulek. Więc nawet efekt obracających się szpulek jest gorszy, niż w zamkniętych kasetach ze szpulkami.

Były do nich szpulki z taśmą chromową i metalową, ale ich użycie wymagało wyłamania odpowiednich ząbków w kasecie, a więc dana kaseta stawała się już na zawsze przywiązana do szpulek określonego typu. Nie zdołali wymyślić wymiennych, wyjmowanych czy obrotowych zatyczek do otworów detekcyjnych, co dziwi wobec ogólnej komplikacji całości.

Kupiłem sobie za grosze w sumie na Al...... Yamahę KX-670. Deck okazał się być w super stanie. Poza czyszczeniem żadne zabiegi nie były potrzebne. Brak mu jedynie jednej nakładki na potencjometr - balans. Na zdjęciach widać której mi brak i jak powinna wyglądać. Gdyby komuś w skarbnicy walała się takowa bardzo bym był wdzięczny o pomoc.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-21526300-1459620174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja za to przywiozłem Onkyo jakąś kopiarkę, chyba najtańszą jaką robili, głównie na silniki bo ich cena zaczyna rosnąć, a potrzebuje paru sztuk.

Przywiozłem też piękną sztukę radiomagnetofonu jamnika Sony, klasyka retro, będzie mi służył w warsztacie i umilał prace .......

Witam

Może wielu uzna to za daleko posunięte lamerstwo :) no cóż mój ostatni magnetofon (Unitra M 2405S) nie miał takich fiuczerów :D. Używam Nikko ND-990 ma on pokrętło BIAS FINE - teraz pytanie jak skorzystać z dobrodziejstwa tego "wynalazku" domyślam się że służy to do regulacji poziomu sygnału nagrywania? Jak to się robi?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bias służy do regulacji prądu podkładu podczas nagrywania. Upraszczając - mniej lub więcej wysokich tonów.

O takie rzeczy pytaj w wątku "Magnetofon".

Poszukuję decka Onkyo Integra TA-2760 koloru czarnego w ładnym stanie wizualnym. Mogą być paski do wymiany. Oferty proszę na priv.

Na allegro jest jeden

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi