Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Z tymi testami to bym był ostrożny.

Niekoniecznie te co podałeś .

Przykładowo bardzo wysoko był oceniany ( i drogi ) Pioneer CT-900S a tylko dlatego że miał Dolby S i to była wtedy nowość .

Często też widzę że ktoś kupuje topowego decka a jako źródło do nagrań używa tunera albo odtwarzacz CD niskiej klasy . Często spotykałem się z zachwytami nad deckami które zamulają ( niskie modele ) a dlatego że sprawdzały się w systemach niskiej klasy " upiększając " tanią elektronikę swoimi ograniczeniami .

Kolejna sprawa to różny stan takich decków . Nie raz miałem po kilka modeli danego decka i potrafiły różnie grać ...

to jest prywatny i zapewne bardzo subiektywny ranking, ale gość jest maniakiem magnetofonów podobnie jak my, zatem podejście jak sądzę ma inne jak w gazetkach audio.

CT95 a jeszcze lepiej jego Japońską wersję ;)

Zależy ile kasy chcesz wydać i co oczekujesz ( wygląd , gdzie ma być kieszeń itd )

Spokojnie :) Coś bardziej normalnego :)

>>Disco

Nawet niezły mikrofon w tym telefonie :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To w ogóle są jakieś jaja a nie ranking :D Nakamichi CR-7E, CR-5E a zaraz potem NAD. Aiwa XK-009 wyżej od Dragona? Wolne żarty. BX-300E wyżej od Revoxa B-215. BX-125E wyżej od CR-4E. Ten ranking jest jeszcze bardziej kontrowersyjny niż mój. Wniosek? Każdy ma swoje preferencje. Dla mnie np RS-BX707 jest lepszy od CT-S710. A CT-S710 kupił ode mnie Robinson i wie w jakim super stanie był.

>>Disco

Nawet niezły mikrofon w tym telefonie :)

No właśnie sam się zdziwiłem ;-)

Dwa wałki i Technics = pomiętolone kasety .

Bardzo żałuję że nie wybrałem się na spotkanie ale miałem kolizję imprez ;)

U mnie to byłoby tak: Dwa wałki i Sony = pomiętolone kasety (taśmy). Sorry ale właśnie takie mam doświadczenia z DC w Sony. Miałem RS-BX965 i był bezproblemowy - pewnie czysty przypadek. Ogólnie nie cierpię DC. Najlepiej działający DC mam obecnie w TA-2570, KX-9050 ale to kwestia małego wyeksploatowania tych egzemplarzy.

Z racji tego, że Technics podziałki kalibracyjne miał ustawione trochę za wysoko - ale to mnie akurat nie dziwi, miało grać podobnie jak CD, bo to taki okres.

W RS-BX707 jest możliwość skalibrowania kalibracji ;) Nie potrafię tego inaczej nazwać. Jeżeli wewnętrzną regulację zrobimy (dla jakiejś taśmy tak że przy zewnętrznej kalibracji mamy potencjometry na 0 a wyświetlacz pokazuje "rozjazd" to możemy odrębnymi potencjometrami tak ustawić aby nasze "0" kalibracyjne było zerem na wyświetlaczu. Osobno dla 400Hz i dla 10kHz. Ja bardzo lubię tego decka i osobiście nie odróżniam kopii od oryginału ;) Kończą się możliwości mojego słuchu i nie wiem co można chcieć więcej.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Jak miętoli taśmy, to naciąg do sprawdzenia, ewentualnie pasek napędzający drugi wałek... - sprawdzone na paru deckach :)

PS: Może też być kwestia krzywych wałków, lub nierównej gumy na rolkach :)

W RS-BX707 jest możliwość skalibrowania kalibracji ;) Nie potrafię tego inaczej nazwać. Jeżeli wewnętrzną regulację zrobimy (dla jakiejś taśmy tak że przy zewnętrznej kalibracji mamy potencjometry na 0 a wyświetlacz pokazuje "rozjazd" to możemy odrębnymi potencjometrami tak ustawić aby nasze "0" kalibracyjne było zerem na wyświetlaczu. Osobno dla 400Hz i dla 10kHz. Ja bardzo lubię tego decka i osobiście nie odróżniam kopii od oryginału ;) Kończą się możliwości mojego słuchu i nie wiem co można chcieć więcej.

Dlatego napisałem, że fabryczna kalibracja za wysoko poustawiana :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Aiwa XK-009 wyżej od Dragona

nie doczytałeś, ta Aiwa jest modyfikowana przez Alexa Nikitina z ANT Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nakamichi BX-300 posiadam, a CR-4E miałem na odsłuchach od kolegi z forum i mnie nie zachwycił, właściciela także.

Dragon to pomnik inżynierii i legenda, jednak nie pierwszy raz spotykam się z opinią, że są lepiej brzmiące decki. Ponad to CR-7E zdaje się kosztował tyle co Dragon, bez jego bajerów - 4000 DM. A gdzie tu do 700 i 1000ZXL.

Biedaczek też NAD sroce spod ogona nie wypadł, 2000 DM trzeba było położyć.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie ma co się spierać ;-) Mnie akurat podoba się że RS-BX707 to low-end. Wszyscy ci co do mnie przychodzą otwierają szeroko buzie :D

nie doczytałeś, ta Aiwa jest modyfikowana przez Alexa Nikitina z ANT Audio http://www.ant-audio.co.uk/

Nakamichi BX-300 posiadam, a CR-4E miałem na odsłuchach od kolegi z forum i mnie nie zachwycił, właściciela także.

Dragon to pomnik inżynierii i legenda, jednak nie pierwszy raz spotykam się z opinią, że są lepiej brzmiące decki. Ponad to CR-7E zdaje się kosztował tyle co Dragon, bez jego bajerów - 4000 DM. A gdzie tu do 700 i 1000ZXL.

Biedaczek też NAD sroce spod ogona nie wypadł, 2000 DM trzeba było położyć.

Miałem do czynienia z BX-300 oraz CR-4E. Ten drugi jest znacznie lepszy. NADa ma mój kolega. Wiesz, kiedyś żyłem legendami. Teraz mi przeszło. Każdemu podoba się coś innego. Gadanie o pomnikach mnie nie przekonuje. Świetnie znam większość tych pomników. Nie tylko jeśli chodzi o decki.

Dla mnie CR-4E zbyt szybko przesterowywał taśmy i jakoś tak życia jemu brakowało. BX-300 to przeciwieństwo - zawsze ma chęć do grania, jest mięso, dynamika, duży dźwięk. Prawdziwy "Baby Nak".

Legendami nie żyję, tylko tym co sam sprawdzę na własne uszy.

Pamiętajcie, że w zasadzie, dzisiaj, każdy z modeli to loteria - nie wiadomo, czy dźwięk, który prezentuje, to faktycznie oryginał, czy zasługa wyeksploatowania...

Pamiętajcie, że w zasadzie, dzisiaj, każdy z modeli to loteria - nie wiadomo, czy dźwięk, który prezentuje, to faktycznie oryginał, czy zasługa wyeksploatowania...

masz rację, z tym, że ja to sprawdzałem ok. 10 temu, a cytowany BX-300 wciąż jest w moich rękach :)

Zabrałem się za serwis (ponowny zresztą) decka Pioneer CT-9R. Magnetofon jest z autoreversem, a głowica obraca się o 180*. Trzeba wymienić smar oraz dokonać pomiarów napięć, pewnie wymienię kondy w zasilaniu, obaczy się. Już chyba kiedyś pokazywałem, ale pokażę raz jeszcze. Mechanizm:

27573509340_eaa04175b4_o.jpg

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla mnie CR-4E zbyt szybko przesterowywał taśmy i jakoś tak życia jemu brakowało. BX-300 to przeciwieństwo - zawsze ma chęć do grania, jest mięso, dynamika, duży dźwięk. Prawdziwy "Baby Nak".

Legendami nie żyję, tylko tym co sam sprawdzę na własne uszy.

Artek fajnie że się różnimy. Swoją drogą też polubiłem BX-300.

Spokojnie :) Coś bardziej normalnego :)

Starsze , młodsze , kieszeń z której strony i ile chcesz wydać ?

U mnie to byłoby tak: Dwa wałki i Sony = pomiętolone kasety (taśmy). Sorry ale właśnie takie mam doświadczenia z DC w Sony.

Wspominałem już tutaj o tym wielokrotnie .

Pierwsze co się robi w używanych dwuwałkowcach Sony to wymiana rolek i pasków z regulacją lewej rolki i jest spokój na kolejne lata .

Ta regulacja to ogromny plus dla Sony bo taki Pioneer nie miał tej regulacji a miałem decki które gniotły taśmy pomimo nowych rolek .

Wracając do testów , porównań czy rankingów to jak widzę większość porównuje je do swojego systemu a nie w stosunku do źródła.

Wszystkie porównania które robię , robię w stosunku do sygnału źródłowego .

Krell S300i miał możliwość regulacji czułości wejść i z nim te porównania były dużo łatwiejsze przy tak dużej różnicy poziomu deck vs CD

Aktualnie jestem pod wrażeniem Harmana TD-4800, niesamowity magnetofon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa wałki i Technics = pomiętolone kasety

To absolutnie nie jest prawdą. Ta opinia jest zupełnie niepotrzebnie rozpowszechniana na skutek wadliwej serii RS-B965, która miała faktycznie problem już na etapie fabrycznym z DC. Zostało to dopiero poprawione w RS-BX808. I zarówno RS-BX808/828 tego problemu już nie miały. Natomiast nie można generalizować bo w ten sposób ciągnie się właśnie nieprawdziwa opinia. Miałem dwa modele Technicsa z DC - RS-B100 i RS-B905. Ani jeden, ani drugi w najmniejszym stopniu nie zniszczył mi nigdy żadnej taśmy.

Edytowane przez Radmar

>>Muda44

Jakiś dobry model z wyższej-średniej :)

Co do DC - jak rolki są ok, to naciąg, ewentualnie pasek napędowy, przerabiałem to w K990ES.

Miałem dwa modele Technicsa

Dwa ;)

Wszytko to kwestia stanu technicznego i jakości użytej gumy co po tylu latach będzie tylko kwestią czasu .

Dlatego ważne żeby do danego decka były dostępne paski i rolki ze świeżą gumą .

>>Muda44

Jakiś dobry model z wyższej-średniej :)

Na aukcji masz 939 w bardzo ładnym stanie .

Cena jak za ten stan do zaakceptowania .

To co mogę polecić z Pioneera to właśnie 939 , 959 , 979 ale ten ma za wysokie ceny i w większości ruiny widzę .

737 też jest dobrym i tanim deckiem

Z nowszych S910 albo 710 .

S910 są nietanie i też te co się pojawiają są mocno używane .

Jak zależy Ci na stanie i fajnym modelu to bierz tego 939 .

Zwróć też uwagę na wyświetlacze bo się znacznie różnią .

Seria X3X ma szeroki czy raczej wysokie - duże słupki we wskaźniku wysterowania , proste przyciski a 939 i wyższe mają system dociągania kasety którego w późniejszych nie ma .

959 jest miedziowany ale jak dla mnie ma OKROPNY wskaźnik wysterowania jak najniższe modele.

Seria X7X ma wskaźniki podobne do Sony z tamtych lat .

Co kto lubi .

Dla mnie wskaźniki w serii X3X są najciekawsze .

No i te mechanizmy Pioneera z wyższych serii . Tu Sony mocno odstaje .

Edytowane przez muda44

Tak poza konkursem, przeglądałem dziś serwisówki do Naka 480Z (bezskutecznie ;) )

ale stwierdzam, że NAK naprawdę przykładał sie do nich, wszystko super dokładnie

opisane, a zwłaszcza mechanizm.

J.

Dwa ;)

Wszytko to kwestia stanu technicznego i jakości użytej gumy co po tylu latach będzie tylko kwestią czasu .

Dlatego ważne żeby do danego decka były dostępne paski i rolki ze świeżą gumą .

Dwa z DC z górnej półki, bo Technicsów ogólnie miałem około lub lekko ponad 20.

Tak jak powiedziałeś, to oczywiście kwestia stanu technicznego i gumy. Tyle, że ta kwestia dotyczy wszystkich magnetofonów bez względu na producenta. Biorąc jednak pod uwagę wadliwość konstrukcji DC w Technicsie problem ten dotyczył wyłącznie RS-B965, w pozostałych modelach nie występował, a jeśli wystąpił to na skutek wyeksploatowania, co może się zdarzyć w magnetofonie z DC każdego producenta. Jeśli zaś chodzi o dostępność to w przypadku Technicsa nie ma najmniejszego problemu żeby dostać rolki czy paski. Paski są też osiągalne do RS-B100 bez najmniejszych trudności.

Dzięki Muda. Chyba zapoluje na tego 979 :)

Radmar, tzn. wada konstrukcyjna? Co było nie tak?

Edytowane przez neomammut

w pozostałych modelach nie występował,

Jak chodziłem do szkoły to kolega miał 808 który niszczył mu taśmy a serwis sobie z tym nie poradził .

Może wada tylko tego egzemplarza , nie wiem .

Dzięki Muda. Chyba zapoluje na tego 979 :)

Ja poluję od kilku lat na ładny stan i cenie graniczącej z rozsądkiem - powodzenia życzę ;)

Kolega kupił jakiś czas temu za bodajże 1200zł miał być igła a okazało się że handlarz pomalował rant ( spory kawałek ) bo był uszkodzony

Ten 939 naprawdę jest w unikalnym stanie ale to już Twój wybór .

Spoko, dzięki Muda za cenne info. A jak automatyczna kalibracja w tych Pioneerach?

Radmar, tzn. wada konstrukcyjna? Co było nie tak?

To była wada fabryczna, do której sam producent się przyznał po czasie. Chodziło o jakieś nieprawidłowości związane z ustawieniem kąta prawego (chyba prawego jeśli mnie pamięć nie myli) wałka prowadzącego.

Jak chodziłem do szkoły to kolega miał 808 który niszczył mu taśmy a serwis sobie z tym nie poradził .

Może wada tylko tego egzemplarza , nie wiem .

No niewykluczone, że trafił na pechowy egzemplarz, bo wada z RS-B965 została usunięta, co oficjalnie producent ogłaszał.

Spoko, dzięki Muda za cenne info

Dzisiaj jeszcze za rozsądne pieniądze i w bdb stanie kupisz 737,710 czy 939 .

CT 91 tez kupiłem od tego sprzedawcy w dobrej cenie a we wtorek okaże się co przyjdzie bo to różnie bywa .

A jak automatyczna kalibracja w tych Pioneerach?

Dobrze . W 979 masz ten bajer że BIAS jest na silniczku i gałeczka sama się kręci w automacie .

W tych nowszych jak 710 czy 910 lepiej działa ale i tak masz w większości decków manual .

939 jak i CT91 nie ma rec level jak komuś to przeszkadza .

A czemu nikt nic o Kenwoodzie KX-9050 nie mówi ?? Przecież to bardzo ciekawy i dobrze grający deck. Budowa wewnętrzna bardzo ciekawa. I w gratisie Record One Click ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi się bardzo ten Kenwood podoba :)

No być może wygląd ma kontrowersyjny ale jest to kawał ciężkiego i bardzo dobrze wykonanego klamota. Sama konstrukcja kieszeni kaset budzi respekt ;) Metalowa stabilna kieszeń ze stabilizatorem o wahliwej konstrukcji do tego metalowy dokręcany front i dopiero na to plastikowa przezroczysta maskownica.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-32640400-1466680953_thumb.jpg

post-1944-0-60320000-1466681081_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

• Pokaż nowe odpowiedzi