Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze staram się kupować sprzęt w stanie jak najbardziej idealnym i w takich Technicsach bywało różnie.

A takie korektory SHGE70 to w większości maja powypalane segmenty.

Ale i tak Technics czy Pioneer nie ma tak wyraźnych wyświetlaczy jak Sony .

Marcin, tutaj też trzeba wspomnieć o kwestii zabrudzenia, z czym wielokrotnie obaj walczyliśmy. Przy pierwszym spojrzeniu wydaje się, że wyświetlacz jest wypalony. I czasami tak jest faktycznie. Ale jest też wiele przypadków, że wyświetlacz jest porośnięty od wewnątrz "brudną mgiełką", która niekiedy jest nieregularna i daje efekt wypalenia, a po oczyszczeniu okazuje się, że wyświetlacz świeci równomiernie. Taki przypadek miałem właśnie w RS-B665. Szybkę trzeba odkleić od obudowy (tak swoją drogą to po cholerę oni to wklejali w obudowę?) i zdjąć te brudny nalot. Ale z kolei w SH-GE70 faktycznie miałem wypalony częściowo wyświetlacz (w dolnej części). To co się świeciło najczęściej było bardziej wypalone.

Zabrudzenie jest efektem długiej pracy wyświetlacza a co się z tym wiąże jego częściowego wypalenia . Czyszczenie pomaga ale nie przywróci jego pełnej sprawności.

Czasami magnetofon nie pracuje tak długo jak stoi. A jak stoi to zbiera kurz - także niekiedy nie jest to kwestia wypalenia, tylko braku dbania o czystość.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A czemu nikt nic o Kenwoodzie KX-9050 nie mówi ?? Przecież to bardzo ciekawy i dobrze grający deck. Budowa wewnętrzna bardzo ciekawa. I w gratisie Record One Click ;)

Zgadzam się - ładnie grający, dobrze nagrywający, wyśrubowane parametry (niski W&W, pasmo przenoszenia do 22 kHz/Met) do tego solidna obudowa, dual capstan, DD, dobry ACTS, ukryte funkcje... a jednak nie powoduje u mnie szybszego bicia serca. Chyba ma zbyt nowoczesny wygląd jak dla mnie. Bardziej podoba mi się wersja KX-9010 pozbawiona tych krągłości rodem z początku lat 90-tych.

Mój egzemplarz odtwarza bardzo wiernie zapis dokonywany na innych deckach ale zapisane przez niego kasety już nie są równie dobrze odtwarzane przez inne decki (nie stosuje żadnych reduktorów szumu). Do tego szum własny jest zdecydowanie zauważalniej słyszalny niż np. z JVC DD-99. Może to kwestia rozmagnesowania głowic?

Jednym słowem, bliżej mi do jego wiele starszych braci niz do najmłodszego w rodzinie :)

Jarek

Kenwood gra lepiej niż Technicsy, ale w tym modelu firma poczyniła już pewne oszczędności. Więcej tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakbym czytał własny wpis :)

Dokładnie te same uwagi eksploatacyjne - plastikowe klawisze, wejście CD direct pozbawione regulacji poziomu zapisu, ATCS na jednych kasetach działa dobrze na innych gorzej, pokrętło rec lev tak schowane, że zawsze na "czuja" je wstępnie ustawiam. Za to wpis jakoby kalibrację przeprowadzał używając tylko jednego kanału to mnie zdziwiło. Ale także wyjaśnia dlaczego na starszych, bardziej zużytych kasetach zawsze muszę używać potencjometru balansu, żeby wyrównać poziom sygnału.

Jarek

Ukryta Zawartość

Czasami magnetofon nie pracuje tak długo jak stoi. A jak stoi to zbiera kurz - także niekiedy nie jest to kwestia wypalenia, tylko braku dbania o czystość.

Elektrostatyka !!! Wysokie napięcie polaryzujące anodę w wyświetlaczach VFD sprawia że drobinki kurzu lgną jak muchy do lepu do wyświetlacza.

Lubię kiedy gra muzyka...

Oj w Pioneerach tak, zdecydowanie. Mam tu na myśli serię z kieszenią po środku. Miałem z tej serii CTS-550S. Wyświetlacz szybko stracił "urodę". Poszczególne segmenty wskaźnika wysterowania bardzo szybko się wypalały i różnica w jasności była mocno widoczna.

Musiałeś trafić na jakieś padło .

Szkoda że nie miałeś 710tki

Elektrostatyka !!! Wysokie napięcie polaryzujące anodę w wyświetlaczach VFD sprawia że drobinki kurzu lgną jak muchy do lepu do wyświetlacza.

To raz, a dwa, kurz i tak się zbiera, tylko nie na powierzchni wyświetlacza VFD, tylko także na plastikowej szybce, która przymocowana jest do przedniego panelu. Parę razy "ratowałem" w ten sposób wyświetlacz - więc nie jest to reguła, że akurat tylko na wyświetlaczu zbiera się kurz i brud.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wybaczcie, że post pod postem. Zacząłem generalne czyszczenie Pioneera CT-9R, wybebeszyłem wszystko z plastikowego, dość mocnego stelaża, który już się suszy po myciu. Teraz płytki PCB, które są mega zakurzone, muszę je chyba wykąpać - niestety, utrudnia to kablologia, ale nie będę rozlutowywał, bo później będzie problem :) Zresztą, obaczcie sami (zdjęcia z telefonu, jedno trochę poruszone, ale wiadomo o co chodzi :) ):

27602690720_9b5c7fde4c_b.jpg

27602686750_0e7f2af698_b.jpg

Onkyo - wrażenie dużego dźwięku, dość duża ilość szczegółów jednak "dołożona" przez magnetofon, troszkę jakby zlanych ze sobą, mocny bas

Technics - większa kultura, przejrzystość i dokładność przekazu, mniejszy rozmach, lepsze wokale, bardzo dobry nisko schodzący, punktowy bas (przy nim Onkyo się tłucze)

Generalnie co kto lubi.

Witaj

pozwol ze skomentuje to co napisales.

Naczytalem sie mase rzeczy o dzwieku na roznych forach i dosc szybko zauwazylem ze ludzie maja problemy z opisaniem dzwieku, ktory slysza zaczynaja pisac rzeczy paradoksalne i zrozumiale tylko dla nich.

co to jest "wrazenie duzego dzwieku" ? moze glosny, z mocnym basem?

co to jest "duża ilość szczegółów" ? slychac dzwieki z zakresu srednio/wysokich tonow?

co to jest "duża ilość szczegółów jednak "dołożona" przez magnetofon, troszkę jakby zlanych ze sobą? czyzby abstrakcja i paradoks?

co to jest "mocny bas" ? glosne i nisko schodzace niskie tony

co to jest "wieksza kultura" dzwieku ? ja nie mam pojecia

co to jest "przejrzystość i dokładność przekazu"?

co to jest "mniejszy rozmach" czyzby mniej slyszalne niskie tony i mniejsza dynamika?

co to jest "punktowy" bas ? moze krotki, szybko wybrzmiewajacy bas?

co to jest "tluczacy" sie bas ?

To raz, a dwa, kurz i tak się zbiera, tylko nie na powierzchni wyświetlacza VFD, tylko także na plastikowej szybce, która przymocowana jest do przedniego panelu. Parę razy "ratowałem" w ten sposób wyświetlacz - więc nie jest to reguła, że akurat tylko na wyświetlaczu zbiera się kurz i brud.

To właśnie wyświetlacz przyciąga te mikroskopijne drobinki .

Znalazłem dwie fotki z deckami Technicsa w tym jedna dla porównania 765 z 707

Ukryta Zawartość

post-13108-0-71750300-1466796000_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzisiaj Kraków giełda Rybitwy, jakby kogoś coś interesowało to jeden gość ma to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2016062_sqexshq.jpg WP2016062_sqexshq.jpg WP2016062_sqexsrq.jpg WP2016062_sqexsxe.jpg

ja zabrałem tylko Aiwe 6350 i Onkyo 6550, a u "brudasów " stoi Technics 501 ale już kasy nie miałem - 60 zł, ma tez stary tuner i wzmacniacz technicsa za stówe komplet

z dzisiaj w wolnej chwili rozpakowałem paczkę z kopiarką JVC.

Ciekawy model, 2 magnetofony w jednym pudle, obie kieszenie nagrywają i mają oddzielne systemy redukcji szumów, no ciekawe .....

WP2016062_sqexsar.jpg WP2016062_sqexsae.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

To właśnie wyświetlacz przyciąga te mikroskopijne drobinki .

Muda, wiemy o co chodzi :)

Znalazłem dwie fotki z deckami Technicsa w tym jedna dla porównania 765 z 707

No i który Technics najlepszy? :D

>>Bilbo

Nawet stary CEC się ostał :)

Witaj

pozwol ze skomentuje to co napisales.

Naczytalem sie mase rzeczy o dzwieku na roznych forach i dosc szybko zauwazylem ze ludzie maja problemy z opisaniem dzwieku, ktory slysza zaczynaja pisac rzeczy paradoksalne i zrozumiale tylko dla nich.

co to jest "wrazenie duzego dzwieku" ? moze glosny, z mocnym basem?

co to jest "duża ilość szczegółów" ? slychac dzwieki z zakresu srednio/wysokich tonow?

co to jest "duża ilość szczegółów jednak "dołożona" przez magnetofon, troszkę jakby zlanych ze sobą? czyzby abstrakcja i paradoks?

co to jest "mocny bas" ? glosne i nisko schodzace niskie tony

co to jest "wieksza kultura" dzwieku ? ja nie mam pojecia

co to jest "przejrzystość i dokładność przekazu"?

co to jest "mniejszy rozmach" czyzby mniej slyszalne niskie tony i mniejsza dynamika?

co to jest "punktowy" bas ? moze krotki, szybko wybrzmiewajacy bas?

co to jest "tluczacy" sie bas ?

To są przenośnie, mające zobrazować bardziej trafiającymi do wyobraźni opisami z innych sfer zmysłowych odczucia, trudno definiowalnych wrażeń z odsłuchu. Kup sobie magazyn Audio tam poczytasz jeszcze barwniejsze opisy - albo nie kupuj może...

- albo nie kupuj może...

Lepiej nie :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To są przenośnie, mające zobrazować bardziej trafiającymi do wyobraźni opisami z innych sfer zmysłowych odczucia, trudno definiowalnych wrażeń z odsłuchu. Kup sobie magazyn Audio tam poczytasz jeszcze barwniejsze opisy - albo nie kupuj może...

Dokładnie. Pewnie kolejny klon szukający zaczepki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o takiego mi muda44 sprzeda za 300zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o takiego mi muda44 sprzeda za 300zł

Chyba samą obudowę :)

Ukryta Zawartość

Wątek mocno poszedł w dyskusję. Niekoniecznie w dobrą stronę. Sam miałem ostatnio podobną sytuację z Marantzem i uciąłem temat. Nie lubię się kłócić i wyprawiać moich mądrości. Nie jestem specem, mechanikuję z zamiłowania i radochy z tego, do "audiofilogorączki" mi daleko. Czytam z wielkim zaciekawieniem Waszych opinii o sprzętach. W pewnym sensie sam poszukuję różnych sprzętów, brzmień i wszystkie Wasze uwagi są niezastąpione. Z racji tego, że przewinęło się przez moje łapska dosyć dużo magnetofonów, mogę powiedzieć, że chyba niektórzy zapominają, ile z brzmienia zależy od głośników-kolumn. Sam miałem kilka zestawów i profil brzmienia zmieniał się znacznie. Między innymi dlatego szanuję wypowiedzi tych, którzy piszą że deck A grał u niego super, a u drugiego nie. Każdy ma system który JEMU pasuje i opinie mogą się różnić. Same sprzęty po tak długim czasie nie trzymają parametrów. To też dużo znaczy. Z ręką na sercu, ilu z nas po zakupie dokonuje dokładnych pomiarów i serwisu wg instrukcji? Jeśli już to garstka. Dla przykładu: miałem Technicsa RS-BX606. Mnie nie przekonał za bardzo niczym. Sprawował się dobrze, nie zepsuł się, ale mi nie "podszedł". Nie jestem obiektywny, bo miałem wtedy lichy wzmacniacz i kolumny, które nijak się mają do tego co mam dzisiaj. O pomiarach nie ma co wspominać-nie stać mnie wtedy było na zestaw do pomiarów. Jak ktoś napisze, że dla niego to dobry sprzęt-pewnie to prawda, w JEGO systemie. A zresztą, jedni wolą rybki, drudzy akwarium i dzięki temu ten wątek się kręci już tyle lat. Miłej nocy wszystkim i trochę wyluzowania. Daniel

stereo-hifi com

Musiałeś trafić na jakieś padło .

Miałem w rękach łącznie 4sztuki ct-s550s i naprawde wyświetlacze pioneera z tego okresu to dramat

Podobnie, mam już drugie cd z tego okresu i podobnie, wyswietlacz wypalony tak, że niewiele widać

Wada nie dotyczy wcześniejszych urządzeń, świeca po 25latach idealnie, chyba ok 94-95 coś spiep-

rzyli na produkcji. Kolega mi kiedyś tłumaczył, że wyświetlacze VFD mogą być podatne na dostawanie

się do środka powietrza przez nieszczelności i ta niby proznia w srodku moze sie robić mniej idealna.

Nie mam pojecia czy o to chodzi ale kto wie

J

Miałem w rękach łącznie 4sztuki ct-s550s i naprawde wyświetlacze pioneera z tego okresu to dramat

Podobnie, mam już drugie cd z tego okresu i podobnie, wyswietlacz wypalony tak, że niewiele widać

Wada nie dotyczy wcześniejszych urządzeń, świeca po 25latach idealnie, chyba ok 94-95 coś spiep-

rzyli na produkcji. Kolega mi kiedyś tłumaczył, że wyświetlacze VFD mogą być podatne na dostawanie

się do środka powietrza przez nieszczelności i ta niby proznia w srodku moze sie robić mniej idealna.

Nie mam pojecia czy o to chodzi ale kto wie

J

Się zgadza - miałem 550 i wyświetlacz niektórymi segmentami ledwo świecił. Miałem kiedyś CD Pioneera jakieś i też było marnie. Ale mam PD-9700 25-letniego i świeci jak nowy. Ale co do świecenia tu chodzi bardziej o jakość luminoforu zastosowanego. Te segmenty częściej zaświecane się "zużywają". Od braku próżni lub gazowania elektrod i żarników w lampie, emisję traciły by katody i cała lampa równo by bladła. Ale po to w każdej lampie jest getter.

Ukryta Zawartość

Jedno zero Ci z tyłu uciekło. :-)))

Ukryta Zawartość

Wątek mocno poszedł w dyskusję. Niekoniecznie w dobrą stronę. Sam miałem ostatnio podobną sytuację z Marantzem i uciąłem temat. Nie lubię się kłócić i wyprawiać moich mądrości. Nie jestem specem, mechanikuję z zamiłowania i radochy z tego, do "audiofilogorączki" mi daleko. Czytam z wielkim zaciekawieniem Waszych opinii o sprzętach. W pewnym sensie sam poszukuję różnych sprzętów, brzmień i wszystkie Wasze uwagi są niezastąpione. Z racji tego, że przewinęło się przez moje łapska dosyć dużo magnetofonów, mogę powiedzieć, że chyba niektórzy zapominają, ile z brzmienia zależy od głośników-kolumn. Sam miałem kilka zestawów i profil brzmienia zmieniał się znacznie. Między innymi dlatego szanuję wypowiedzi tych, którzy piszą że deck A grał u niego super, a u drugiego nie. Każdy ma system który JEMU pasuje i opinie mogą się różnić. Same sprzęty po tak długim czasie nie trzymają parametrów. To też dużo znaczy. Z ręką na sercu, ilu z nas po zakupie dokonuje dokładnych pomiarów i serwisu wg instrukcji? Jeśli już to garstka. Dla przykładu: miałem Technicsa RS-BX606. Mnie nie przekonał za bardzo niczym. Sprawował się dobrze, nie zepsuł się, ale mi nie "podszedł". Nie jestem obiektywny, bo miałem wtedy lichy wzmacniacz i kolumny, które nijak się mają do tego co mam dzisiaj. O pomiarach nie ma co wspominać-nie stać mnie wtedy było na zestaw do pomiarów. Jak ktoś napisze, że dla niego to dobry sprzęt-pewnie to prawda, w JEGO systemie. A zresztą, jedni wolą rybki, drudzy akwarium i dzięki temu ten wątek się kręci już tyle lat. Miłej nocy wszystkim i trochę wyluzowania. Daniel

eee tam spinacie się jak stringi w kroku niepotrzebnie, to tylko magnetofon, ważne jest aby była zabawa i było co pogmerać wieczorami

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Właśnie. Na co komu te zawody? Ambicja? Przecież każdy ma różne motywacje, a kwestia brzmienia jest bardzo subiektywna, więc nie ma o co kruszyć kopii. Wszelkie rankingi, jeśli dotyczą brzmienia, są pozbawione sensu.

Jedno zero Ci z tyłu uciekło. :-)))

E nie - to po koleżeńsku myślę że mi sprzeda. Przecież by chyba nie chciał tak zdzierać ;)

Właśnie. Na co komu te zawody? Ambicja? Przecież każdy ma różne motywacje, a kwestia brzmienia jest bardzo subiektywna, więc nie ma o co kruszyć kopii. Wszelkie rankingi, jeśli dotyczą brzmienia, są pozbawione sensu.

Ale rozmawiać by nie było o czym.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Oczywiście że tak. Takie było również założenie naszego spotkania.

• Pokaż nowe odpowiedzi