Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

W instrukcji demagnetyzera (z allegro) pisze, że po włączeniu nie zbliżać mniej niż 3 metry

od kaset. Jak to się robi, wypina się sprzęt i wynosi go do całkiem innego pomieszczenia ?? ;)

J.

Ma ktos zdjęcie tego mechanizmu?bo coś mi się wydaje ze brakuje tam jakieś sprężyny.Kasjel ty masz tego decka powiedz mi jak włączysz odtwarzanie, wtedy załącza sie ten slnik od napędów szpulek?

W instrukcji demagnetyzera (z allegro) pisze, że po włączeniu nie zbliżać mniej niż 3 metry

od kaset.

Możesz wkleić tą instrukcje ?

Pozdrawiam

Tomasz

Coś mam pecha do zakupów na znanym portalu

Bywa i tak w życiu. Ostatnio kupiłem decka.Wizualnie był O.K. , ale pomimo deklaracji sprawności ze strony sprzedawcy okazał się niesprawny. Chciałem polubownie załatwić sprawę ze sprzedającym, lecz z jego strony tylko totalna olewka. Poszedł z mojej strony negatyw i rzecz jasna odwetowy komentarz z jego strony. Zwróciłem się do allegro z prośbą o usunięcie złośliwego komentarza i po przedstawieniu screen'ów korespondencji allegro usunęło mi negatywa przy jednoczesnym pozostawieniu negatywnego komentarza u sprzedawcy. Tak więc nie jest tak źle z tym naszym portalem.

Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki za podpowiedź ze wskaźnikami sobie poradziłem,problem jest z tym silnikiem od napędów.Brak reakcji narazie szukam zimnych lutow.

Ja bym zaczął od sprawdzenia stanu rezystorów bezpiecznikowych R768 i R767. Jeśli będą sprawne, to napięcie w punkcie wskazanym poniżej:

post-3254-0-00981300-1474460585_thumb.jpg

GM

Silnik kręci się podczas przewijania w jedną i drugą stronę,ale przy włączeniu play zero reakcji nie wiem co jest przyczyną.

Silnik kręci się podczas przewijania w jedną i drugą stronę,ale przy włączeniu play zero reakcji nie wiem co jest przyczyną.Był jeden zimny lut.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Silnik kręci się podczas przewijania w jedną i drugą stronę,ale przy włączeniu play zero reakcji nie wiem co jest przyczyną.

Jak wynika z tego rysunku

post-3254-0-95153100-1474461622_thumb.jpg

prawy talerzyk przy odtwarzaniu, jest napędzany od wałka przesuwu taśmy, poprzez kółko pośredniczące z gumową bieżnią.

Sprawdź bieżnię tego kółka, oraz stan gumowego elementu, jeśli takowy występuje, umieszczonego na wałku przesuwu i sprzęgający ten wałek z kółkiem pośredniczącym.

GM

Manius 59 - martwi mnie tylko to co napisałeś o jego stanie wizualnym. Czy panel przedni jest porysowany ?

Co do stanu technicznego to czy silnik główny zaczyna pracować po włączeniu odtwarzania ? W tych deckach standardem są dwie dźwignie zapieczone na osiach na których pracują. Wysycha stary smar i zamiast ułatwiać pracę dźwigni to ją blokuje. Pierwszą dźwignię (białe tworzywo) zobaczysz od wewnątrz mechanizmu przy kole zamachowym a drugą po zdjęciu tylnej osłony kieszeni. Chodzi o dźwignię hamulca który zapewnia naciąg taśmy podczas odtwarzania. Pierwszą można rozpoznać również po sprężynce której jeden koniec można wetknąć w odpowiednią dziurkę w stalowej blasze konstrukcji mechanizmu. W ten sposób reguluje się nacisk kółka ciernego umieszczonego na końcu tej dźwigni do bieżni koła zamachowego (jeśli dobrze pamiętam). I pamiętaj o potencjometrach montażowych. Jeśli wskaźniki VU wzbudzają się to trzeba wyczyścić przełącznik listwowy zapis-odczyt jak napisał G Mark. W tym decku jest jeden dla obu kanałów. Nie jak w Sony TC 209SD gdzie są dwa osobno dla każdego kanału. Ale jeśli magnetofon przestanie nagrywać lub odtwarzać na któryś kanał to pamiętaj że winne będą uszkodzone potencjometry montażowe odpowiednio "Rec.Level" lub "Pb.Level" dla dowolnego z kanałów. W wersji koreańskiej TC 229SD te potencjometry rozlatują się jak cholera. Japoński TC-K7BII lub TC-K8B ma te potencjometry o identycznej rezystancji lecz zupełnie innej firmy.

Kasjel nie wygląda to dobrze panel jest paru miejscach uszkodzony,ale da się trochę to zamaskowac.Co do stanu technicznego też nie jest dobrze, wydaje mi się ze brakuje sprężyny która dociska kółko cierne do wałka.Cieszyłem się że problem wskaźników mam za sobą,ale nic z tego dalej skaczą.Wystarczy ze deck jest włączony,listwe parę razy spryskalem i dalej nic.Najgorzej jest jak sie włączy play,wtedy na wzbudzają się do końca.

Manius59

Przykra sprawa z tymi zakupami... Trafiłem na taką sytuację tylko raz i nie było to przyjemne. Skoro jednak chcesz ratować ten sprzęt i nie odsyłać do sprzedawcy, to może chociaż zwróci Ci koszt wysyłki? Ja bym nie darował.

Czy po włączeniu magnetofonu słychać jakiś dźwięk na wyjściu? Brzęczenie, wysoki poziom szumu? Może gdzieś urwał się kabel od masy. Kiedyś tak miałem w jednym wzmacniaczu. Urwał się kabelek uziemiający płytkę i słychać było brzęczenie. Oczywiście, najpierw kontrola potencjometrów co pisał Kasjel, a naprawę napędu szpulki najlepiej opisał G.Mark i Kasjel.

stereo-hifi com

Mysle ze nie będzie tak zle ale ktoś musiał grzebać, bo brakuje sprężyny oraz jednej żarówki wskaźniku.Słychać dźwięk ale zniekształcony i to bardzo ty dlatego że wzbudzają sie wskaźniki.Muszę jakąś sprężynę dobrać do tej prowadnicy.

To podobna sytuacja jak z moim Sony TC-K8B. Ktoś grzebał przy płycie głównej zamieniając przewody przylutowane do pinów w płycie. Usunąłem kilka końcówek przewodów które na pewno były oryginalne bo są to takie jak gdyby sprężynki. Owijano po prostu odizolowany przewód wokół pinu i dopiero potem lutowano. Magnetofon odtwarza normalnie ale nagrywa bardzo cicho i beznadziejnie. Nie kasuje poprzedniego zapisu na taśmie. Musiał bym porównać wszystkie połączenia przewodów z moim Sony TC-K7BII i dopiero wtedy szukać uszkodzonego elementu elektronicznego.

Pytanie do G Marka i innych bardziej wtajemniczonych....

Czy jest sposób na naprawę pękniętych ścieżek w takich taśmach sygnałowych lub czy nie istnieje taka możliwość w ogóle ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Jeśli czyszczenie potencjometrów nie pomoże, trzeba sprawdzić wg serwisówki napięcia wychodzące z zasilacza. Może kondensatory już nie domagają? A! przypomniało mi się, że jak kiedyś w starej Unitrze źle podłączyłem kable od głowicy to miałem identyczny objaw-po włączeniu wskaźniki gdzieś na 1/4 i jak dotykałem paluchem do blachy obudowy to natężenie buczenia zmniejszało się znacznie. Sprawdź podłączenie tych kabli przy głowicy i w miejscu gdzie wchodzą na płytkę. Skoro ktoś grzebał w nim, to może i tak pochrzanił. Tak miałem w Kenwood KX-2060-zamienione + z - w jednym kanale odtwarzania i w drugim nagrywania. Nie odtwarzał i nie nagrywał jak trzeba. Ile zajęło mi czasu i nerwów, żeby na to wpaść.... Może w Twoim ktoś - podłączył pod + i tworzy zwarcie.

stereo-hifi com

Czy jest sposób na naprawę pękniętych ścieżek w takich taśmach sygnałowych lub czy nie istnieje taka możliwość w ogóle ???

Załączone miniatury

13642210338383.jpg

Jest, ale cholernie pracochłonny i dla cierpliwych. Nie zawsze zakończony sukcesem.

Szukasz pęknięcia, bardzo ostrym skalpelem oddłubujesz to miejsce na długości ok. +/- 5mm, pobielasz delikatnie oddłubane ścieżki. Teraz po kolei lutujesz cienkie druciki, linki się nie sprawdzają.

Zabezpieczasz taśmą klejącą całość i już się cieszysz naprawioną taśmą. Taki zabieg wychodzi zwykle w 6/10 naprawianych.

Następnie szukasz na Internecie takiej samej, sprawnej, ale nie naprawianej taśmy, albo całego sprzętu, kupujesz i masz dobrą taśmę.

Mechanizm już prawie naprawiony, teraz największy problem to te wskazniki.Co jest dziwne wskaźniki cały czas skacza,a nie jak to często bywa idą do oporu i stają w miejscu.

Jest, ale cholernie pracochłonny i dla cierpliwych. Nie zawsze zakończony sukcesem.

Szukasz pęknięcia, bardzo ostrym skalpelem oddłubujesz to miejsce na długości ok. +/- 5mm, pobielasz delikatnie oddłubane ścieżki. Teraz po kolei lutujesz cienkie druciki, linki się nie sprawdzają.

Zabezpieczasz taśmą klejącą całość i już się cieszysz naprawioną taśmą. Taki zabieg wychodzi zwykle w 6/10 naprawianych.

Następnie szukasz na Internecie takiej samej, sprawnej, ale nie naprawianej taśmy, albo całego sprzętu, kupujesz i masz dobrą taśmę.

Niestety 100% racji. Robiłem to wielokrotnie - często bez powodzenia. Kiedyś tak się wk....... przy robocie, że żeby mnie kusiło siedzieć w nieskończoność przy tym, to wziąłem i pociąłem taśmę. Pobielanie odizolowanego fragmentu ścieżki wymaga precyzji i cierpliwości żeby nie przetopić flexa. Z linki można wykorzystać pojedynczy drucik miedziany 0,075 - 0,1mm i walczyć. Z góry trzeba założyć porażkę niestety.

A i nie wszystkie flexy są na tyle grube żeby w ogóle się za to zabierać. Niektóre są tak cienkie że nie przeżywają kontaktu z grotem.

Lubię kiedy gra muzyka...

Jak te listwy najlepiej czyścić?czy tylko wystarczy spryskać i mechanicznie poruszać.

Postaw magnetofon na prawym boku i "wstrzyknij" w przełącznik "Kontakt S" lub "Cleanser S". Sprawdź efekt na drugi dzień. W razie potrzeby powtórz tą czynność. Na koniec spłukaj wszystko "Kontaktem U" lub "Cleanser,em U". Sprawdź czy będą jakieś zmiany gdy po włączeniu odtwarzania będziesz trochę ruszał listwą w przełączniku. Zobacz czy będzie taki moment w którym wskaźniki opadną.

I przypominam o tych potencjometrach montażowych. Jeśli z tyłu decka masz napis "Made in Korea" to na 100% musisz je wymienić. Najlepiej wszystkie.

Edytowane przez Kasjel

Możesz wkleić tą instrukcje ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety 100% racji. Robiłem to wielokrotnie - często bez powodzenia. Kiedyś tak się wk....... przy robocie, że żeby mnie kusiło siedzieć w nieskończoność przy tym, to wziąłem i pociąłem taśmę. Pobielanie odizolowanego fragmentu ścieżki wymaga precyzji i cierpliwości żeby nie przetopić flexa. Z linki można wykorzystać pojedynczy drucik miedziany 0,075 - 0,1mm i walczyć. Z góry trzeba założyć porażkę niestety.

A i nie wszystkie flexy są na tyle grube żeby w ogóle się za to zabierać. Niektóre są tak cienkie że nie przeżywają kontaktu z grotem.

Ja sobie to inaczej wyobrażam. Niestety wiem że czegoś takiego po prostu nie ma ale...

Gdyby istniała taśma klejąca z bardzo cienkiej blachy miedzianej i z klejem przewodzącym prąd. Można by wówczas odizolować ścieżki i nakleić pasek takiej taśmy na całej szerokości taśmy sygnałowej. Następnie wykonać nacięcia pomiędzy ścieżkami by je od siebie odizolować. Potem tylko całość pokryć czymś co zalało by nacięcia wykonane pomiędzy ścieżkami i zapewniło pewną izolację.

Ja sobie to inaczej wyobrażam. Niestety wiem że czegoś takiego po prostu nie ma ale...

Gdyby istniała taśma klejąca z bardzo cienkiej blachy miedzianej i z klejem przewodzącym prąd. Można by wówczas odizolować ścieżki i nakleić pasek takiej taśmy na całej szerokości taśmy sygnałowej. Następnie wykonać nacięcia pomiędzy ścieżkami by je od siebie odizolować. Potem tylko całość pokryć czymś co zalało by nacięcia wykonane pomiędzy ścieżkami i zapewniło pewną izolację.

Wiesz że to niemożliwe. Klej przewodzący - nie klei - nie oszukujmy się. Nacięcia nie odizolowały by skutecznie, zresztą jak byś je zrobił przy rastrze ścieżek powiedzmy 2/mm - od linijki ? Już lepiej jeśli taśma ma spinać płytki drukowane - usiłować zrobić druciarstwo używając drucików z tasiemki od matrycy w laptopie. Ale to wszytko i tak rzeźba w gównie.

Jasch

Te 3m to trochę przesada, ale 1,5m to chyba minimum. W takiej odległości od nośników demagnetyzowałem u siebie i nie zauważyłem żadnej różnicy w nagraniach. Później, pomyślałem sobie, że jednak po kilku takich działaniach jednak coś może wpłynąć na nośniki. Dlatego, przenoszę magnetofon w drugi kąt pokoju i tam demagnetyzuję. Dla świętego spokoju. Nie demagnetyzuję magnetofonu gdy stoi z innymi sprzętami. Dla zasady, jak coś ma być zdemagnetyzowane, to po co magnetyzować wszystko wokoło?

stereo-hifi com

O to mi chodzilo wlasnie. Zbliżać do ok 1cm czy dalej trzymac ?

J.

Jeżeli końcówka ma plastikową osłonkę to nawet zetknąć końcówkę demagnetyzera do rozmagnesowywanego elementu i powoli oddalać. Tu chodzi o zanikające zmienne pole.

Kasjel

Oprócz prób naprawiania przez lutowanie i klejenie itp ja bym poszukał w jakimś sprzęcie komputerowym podobnej szerokości i długości taśmy z taką samą liczbą ścieżek. Ewentualnie szerszą i jakoś skalpelem można by dociąć. Nie wiem czy znalezienie czegoś podobnego jest w ogóle wykonalne, ale ja bym spróbował. Drutowanie, klejenie, lutowanie nie dość, że czasochłonne, to nie daje żadnej pewności działania. Można dostać rozstroju nerwowego.... Jak Sk-victor.

stereo-hifi com

Osobiście nie używałem, ale tego typu taśmy są dostępne, np tu:

Ukryta Zawartość

Tak sobie wykombinowałem... że przecież przy użyciu tego typu taśmy (tylko ze zwykłym klejem, a nie przewodzącym), można samemu wykonać dowolną taśmę sygnałową i oszczędzić sobie zabawy w wątpliwą regeneracje starej.

Zresztą, można wykonać to tez metodą bardziej "krajową" i niemal darmową, przy użyciu folii aluminiowej, taśmy dwustronnej i podkładu z elastycznego tworzywa o odpowiedniej grubości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez toper-utl

Ale to wszytko i tak rzeźba w gównie.

Nie chcę słodzić Witkowi, ale ma 10000000% racji. Od dziś będzie to moje sztandarowe powiedzenie.

Edytowane przez ArturPaweł
  • Pokaż nowe odpowiedzi