Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

to przecież jest miedź więc po wytrawieniu kwasem

Nie byłbym za kwasem, raczej roztwór kalafonii ze spirytusem, takim płynem zabezpiecza się płytki po trawieniu i ułatwia lutowanie.

Trochę skomplikowany ten opis, coś w moim stylu :-)

Powodzenia ! Oby Ci się udało. A czy pogrubienie/usztywnienie taśmy nie utrudni przesuwu wózka z laserem ?

Zastanawiałem się nad tym. Ten laser porusza się w polu magnetycznym nie jak w przypadku np.KSS-210A czy KSS-240A napęd jest mechaniczny. Pewnie dlatego zastosowali taką taśmę sygnałową by zmniejszyć opór który był by większy w przypadku zastosowania kabelków z wielowtykami na końcach.

Kasjel mam pytanie czy jest konieczna wymiana tych potecjometrow montażowych?bo tu widać ze trzymają sie dobrze.Chyba że zle patrzę nie mam chematu więc jak mozesz to spójrz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-28388700-1474804309_thumb.jpg

post-19370-0-77412400-1474804505_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kupiłem tego Pioneera CT-F850 za 250zł z wysyłką ;]

A jak tam 959?

Spotkanie się odbyło. Szczegółowa relacja na grupie fb Magnetofony kasetowe założonej przez Robinsona.

Kasjel mam pytanie czy jest konieczna wymiana tych potecjometrow montażowych?bo tu widać ze trzymają sie dobrze.Chyba że zle patrzę nie mam chematu więc jak mozesz to spójrz.

Nic nie widać.Wszystko możesz zobaczyć dopiero po wylutowaniu takiej Pr,ki. One mogą jeszcze jako tako kontaktować ale pokręć nimi trochę wykonując regulację elektryczną i zobaczysz. W ogóle nie ma o czym mówić....

Tu masz takie idealnie pasujące i za grosze. Widzę że sprzedający ma też potencjometry 1k. Pozostaje tylko kupno potencjometru oznaczonego na schemacie jako PWR czyli regulacja napięcia zasilającego płytę gł. (24V). Przyznam się że nie wymieniałem potencjometrów "VU.Meter".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Po prostu sprawdź czy działają poprawnie, wtedy będziesz wiedział wszystko.

A jak tam 959?

Super. Po wymianie pasków, idlera, zabawiłem się w kosmetyczne tylko regulacje - wszystko było prawie idealnie. Poziomy równe i zgodne z serwisówką. Wyrównałem troszeczkę bias bo był trochę różny w L i P kanale. Skalibrowałem sobie swoim zwyczajem tak że 0 bias i rec level jest ustawione pod Maxella UR. Nagrywa ślicznie, odtwarza ślicznie i co ciekawe idealnie odtwarza taśmy po RS-BX707. Poziomy zgadzają idealnie i Dolby C nawet przy trudnych utworach, cichych pasażach zachowuje się idealnie kompatybilnie z Dolby z Technicsa. Ogólnie powiem tak - nie odstaje jakością od mojego referencyjnego RS-BX707 (hahahahahahaha)

Spotkanie się odbyło. Szczegółowa relacja na grupie fb Magnetofony kasetowe założonej przez Robinsona.

Może wklej jego relację tutaj lub niech autor sam to uczyni. Nie każdy korzysta z f(tfu)b.

Lubię kiedy gra muzyka...

Nie każdy korzysta z f(tfu)b.

Witoldzie jak Cię nie ma na f(tfu)b, to nie istniejesz ;-). Już pisałem, mnie też tam nie ma ;-(.

A o relację ja także skromnie poproszę, w zeszłym roku i w wakacje przymierzałem się usilnie, lecz obowiązki mnie zmusiły do innych czynności, niestety.

Let it be...

Me too. :) Na fb mnie też nie ma i też nie istnieję.... Dla pewnych służb. He he

Gratuluję udanej reanimacji 959. Oczywiście ostatniego zakupu też. Wyglądał na aukcji naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej, że trafia w dobre ręce. Ciekawe jak wypadnie porównanie dźwiękowe tych dwóch modeli?

stereo-hifi com

Aukcja dla niecierpliwych kolekcjonerów. Skromne 50 tysi i mamy małą kolekcję:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Aukcja dla niecierpliwych kolekcjonerów. Skromne 50 tysi i mamy małą kolekcję:

Ukryta Zawartość

Lipna ta kolekcja i w cenie 100euro za sztuke przy czym większość jest "taka sobie" ;)

J.

Ukryta Zawartość

Aukcja dla niecierpliwych kolekcjonerów. Skromne 50 tysi i mamy małą kolekcję:0 tys.

Ukryta Zawartość

Skromne 50 tys. ale EURO. My żyjemy w Polsce i mamy nasze PLN, których ponad 200 tysięcy przeraża. Z resztą nie ma wśród nich aż tyle ciekawych sztuk by wydawać tyle kasy. Koszt przesyłki też będzie niezły. Jestem bardzo cierpliwy i podziękuję. :D

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

My żyjemy w Polsce i mamy nasze PLN, których ponad 200 tysięcy przeraża.

My żyjemy w Polsce i mamy nasze PLN, których ponad 200 tysięcy przeraża.

W większości nie są to jakieś wyjątkowe urządzenia bo wyjątkowych nie ma tak wiele :) A nie przeraża Ciebie fakt, że gdzieś trzeba by upchać pięćset decków? Cóż, żyjemy w Polsce i nie każdy miałby techniczne możliwości upchania w mieszkaniu takiej ilości sprzętu.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Problemy lokalowe wydały mi się oczywiste i o nich zapomniałem. Fura gratów które trzeba co jakiś czas uruchomić..... Trochę mnie to przerasta. :D

stereo-hifi com

Fura gratów które trzeba co jakiś czas uruchomić....

Chciałbym mieć możliwość posłuchania decków z tej listy, prócz tych które mam lub miałem z nimi styczność. I często nawet nie posłuchania ale obejrzenia od zewnątrz i co często ciekawsze: od środka. Nie każdy deck brzmi bardzo dobrze, część cieszy oko swoim wyglądem, a część daje okazję do kontemplowania myśli technicznej.

stereo-hifi.com

Pioneer CT-9R: Naprawiłem - jutro napiszę co było nie tak :)

G duże będzie a nie budowanie napięcia Panie NEOMAMMUT. Elektronik od siedmiu boleści - w sumie to trochę prawda, ale jestem na dobrej drodze :)

Pioneer CT-9R: Otóż, zrobiłem sobie test, znając już zachowanie układu dzięki Wam. Najpierw ustawiłem sygnał 400Hz - kanał prawy nadal mocno przytłumiony, wręcz głuchy. Ale, podałem też sygnał 1kHz i kanał prawy zaczął zachowywać się normalnie. Zszedłem także do 400Hz i także hula. Ale jak podam od razu 400Hz to znowu prawy kanał jest głuchy. Zamówiłem już kondensatory 27nF (bocznikujące) i sprawdzę dokładnie rezystory :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Na znanym portalu pojawiła się obudowa do marantz sd9020 itd. Ciekawe ilu kupi, nie czytając o co chodzi i myśląc, że kupują magnetofon. Swoją drogą, trochę srogo sobie liczą za takie "cuś".

stereo-hifi com

Nie zdążyłem już edytować postu i dlatego jeden pod drugim Popatrzcie:

www.youtube.com/watch?v=lPxrZp1xqas

Witajcie w skarbcu Alibaby. Szczęka opada. USA to jednak piękny kraj. Niech tylko zniosą wizy to parę złociszy na wyjazd się znajdzie. :)

stereo-hifi com

Pioneer CT-9R: Otóż, zrobiłem sobie test, znając już zachowanie układu dzięki Wam. Najpierw ustawiłem sygnał 400Hz - kanał prawy nadal mocno przytłumiony, wręcz głuchy. Ale, podałem też sygnał 1kHz i kanał prawy zaczął zachowywać się normalnie. Zszedłem także do 400Hz i także hula. Ale jak podam od razu 400Hz to znowu prawy kanał jest głuchy.

No to masz do przeszukania zimne luty we wszelkich korekcjach w tym decku, EQ70, EQ120, AUTO-BLE (o ile ma)

i ten smieszny układ korygujacy charakterystyke glowicy, do ktorego najpierw sie przyczepiles ;)

Test EQ ominiesz testujac osobno chromowke i osobno zelazowke (czy tak samo się psuje), AUTO ble ominiesz

wylaczajac kalibracje przy zapisie (chociaz kto wie, moze ten uklad stale jest wlaczony na jakichs defaultach

i za jednym zamachem robi wszelkie EQ, żeby było oszczedniej)

Miłego szukania ;)

J.

Na razie wzmak zapisu przejrzałem, zimne luty zlikwidowałem, ale wymienię jeszcze te kondy bocznikujące, bo nie bardzo mi one wyglądają. EQ i AUTO BLE także zobaczę, bo także coś nadal wariuje :)

Edytowane przez MaciejLK

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie zdążyłem już edytować postu i dlatego jeden pod drugim Popatrzcie:

www.youtube.com/watch?v=lPxrZp1xqas

Witajcie w skarbcu Alibaby. Szczęka opada. USA to jednak piękny kraj. Niech tylko zniosą wizy to parę złociszy na wyjazd się znajdzie. :)

Cytując klasyka : Helena,mam zawał :) Ciekawe ile % bym z tego byłbym w stanie słuchać. Pewnie większość to nietolerowane przeze mnie country.

Edytowane przez MaciejLK

stereo-hifi.com

Nawet jeśli większość to country to i tak przesłuchanie tej mniejszości może zająć z rok. Nie zapominajmy jeszcze o płytach CD na środku. Drugie tyle jak nie więcej.... :D

stereo-hifi com

Pioneer CT-9R: Zamówiłem już kondy do płytki EQ, powymieniam tam wszystkie luty, bo wyglądają podejrzanie. Czeka mnie dogłębny przegląd lutów na głównej płycie - już pożyczyłem mikroskop :)

>>Kasjel

A możesz zrobić fotkę tej uszkodzonej taśmy? Może ja coś znajdę u siebie...

Przyszedł brudas.

W ogóle to dzięki Kasjel za cynka bo pod warstwą brudu wygląda na bardzo ładnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Przyszedł brudas.W ogóle to dzięki Kasjel za cynka bo pod warstwą brudu wygląda na bardzo ładnego.

No i piracką kasetą z MG go potraktował, brutal.

Pioneer CT-9R: Zamówiłem już kondy do płytki EQ, powymieniam tam wszystkie luty, bo wyglądają podejrzanie. Czeka mnie dogłębny przegląd lutów na głównej płycie - już pożyczyłem mikroskop :)

>>Kasjel

A możesz zrobić fotkę tej uszkodzonej taśmy? Może ja coś znajdę u siebie...

neomammut - nie możesz mi pomóc. Wcześniej opisywałem dokładnie wszystko i wyjaśniałem co i dlaczego.

Najlepszym sposobem było by dorwanie grata z sprawnym laserem. A był kiedyś taki sfatygowany i pomalowany jakimś g.... ale z sprawnym laserem. Poszedł za jakieś 60zł więc warto by było tylko że wtedy to była licytacja. Spróbuję sposobu z taśmą miedzianą o którym pisałem wyżej. Ale to w zasadzie będzie tylko taki mój eksperyment. Będę się starał ale istnieje tylko niewielki procent prawdopodobieństwa że się uda.

Przyszedł brudas.

W ogóle to dzięki Kasjel za cynka bo pod warstwą brudu wygląda na bardzo ładnego.

A to ci się udało bo za 250zł z wysyłką tego modelu już raczej nikt nie kupi. One były zawsze drogie. Ja sam już tyle lat wcześniej zapłaciłem za swój egzemplarz 200zł + wysyłka. Oczywiście najdroższy był zawsze Pioneer CT-F1250. Ale ogólnie rzecz biorą wszystkie decki z tej serii począwszy od CT-F800 do CT-F1250 były i są drogie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi