Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, nie ma sprawy, po prostu, tak sobie pomyślałem, że może będę miał podobną, bo mam ich trochę i tyle. Czyli czekamy na efekty naprawy.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel jak będę na giełdzie to po gadam z gośćmi, oni nie chcę wozić odtwarzaczy bo niema klienta.Może będą mieli u siebie znam takiego, co ma całą stodole gratow jeszcze z lat 90 i 2000.

Od 16.00 do teraz siedziałem. Jeden śrut zgubiony - znaleziony. Jedna zawleczka poszła w świat - musiałem dorabiać z butelki po mleku. Nigdy wcześniej nie miałem w rękach takiego wynalazku i mechanizm z dwoma silnikami, dwoma elektromagnesami z których jeden na ostro podnosi mostek z głowicami i jednocześnie z 5 paskami napędowymi lekko mnie zdziwił. Nie miał siły przewijać, nie działał licznik. Teraz wszystko jest ok - ale zamawiam komplet pasków i jeszcze raz go rozedrę. Teraz już wiem lepiej jak się za to zabrać. Na razie tyle wiem że gra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1944-0-74017400-1475013423_thumb.jpg

post-1944-0-50637600-1475013426_thumb.jpg

post-1944-0-80593000-1475013434_thumb.jpg

post-1944-0-50532100-1475013437_thumb.jpg

post-1944-0-59148100-1475013439_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Dlatego napisałem kiedyś że coś gra poprawnie, albo nie, jeden lubi pomidorową a drugi rosół.

Pioneer nawet fajny i ciekawy no i kaseta pasuje do niego.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Strasznie nie lubię tego mądrowania Reduktora Szumu. Facet który powinien jeszcze sporo się nauczyć i sporo posłuchać szuka poklasku w sieci. W przypadku gadżetów ma sporo racji ale nie we wszystkim. Czym lepszej jakości sprzęt tym więcej zmiennych wpływa na brzmienie. Oczywiście bez przesady ale wpływ okablowania (w tym kabli sieciowych) słychać. Oczywiście wszelkie maści, podstawki itp to już są jaja :D

sk victor Gratulacje z powodu zakupu Pioneera.

Mam problem z Sony TC-K750ES,pierwszy raz od roku,kiedy to go kupiłem.Wszystko się włącza,funkcje działają,ale nie ma dzwięku,a wskazniki wysterowania obu kanałów wysterowane są na maxa,zarówno w pozycji play jak i kalibracji.Przy przełączniu source/tape słychać w głośnikach pykanie.Takie są objawy i nigdy z takimi się nie spotkałem.Echhhh...

Oczywiście bez przesady ale wpływ okablowania (w tym kabli sieciowych) słychać.

Problem w tym, że jeszcze nikt nie potrafił tego udowodnić. Oprócz oczywiście sakramentalnego "Ja słyszę".

Przepraszam za offtop.

sk victor Gratulacje z powodu zakupu Pioneera.

Mam problem z Sony TC-K750ES,pierwszy raz od roku,kiedy to go kupiłem.Wszystko się włącza,funkcje działają,ale nie ma dzwięku,a wskazniki wysterowania obu kanałów wysterowane są na maxa,zarówno w pozycji play jak i kalibracji.Przy przełączniu source/tape słychać w głośnikach pykanie.Takie są objawy i nigdy z takimi się nie spotkałem.Echhhh...

A zobacz, czy gniazda RCA się nadto nie ruszają?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Problem w tym, że jeszcze nikt nie potrafił tego udowodnić. Oprócz oczywiście sakramentalnego "Ja słyszę".

A jesteś pewien ? Musiałbyś przeszukać sieć pod kątem porządnych ślepych testów kabli

Może ktoś jednak to już udowodnił.

W fizyce wszystko się zaczyna od eksperymentu (powtarzalnego) a dopiero potem się szuka

odpowiedzi jak to możliwe, dlaczego i o co chodzi

J.

Może ktoś jednak to już udowodnił.

Może. Jeśli znasz jakiś przykład, to proszę o linka. Chętnie poczytam.

Ja sam robiłem kilka testów tym, co słyszą. Ale to oczywiście o niczym jeszcze nie świadczy. Może trafiłem na słabszych audiofilów :-)

Ja sam robiłem kilka testów tym, co słyszą.

Sorki, sam nie trafiłem na ślepe testy kabli, ale nie wykluczam, że ktoś je robił na poważnie ;)

Kojarze ślepe testy SACD (ale z tym był kłopot bo ściezki sacd na kompakcie często mają inny mastering niz ścieżki CD

i ślepie testy mp3 i formatów z kompresją, na testy kabli nie trafiłem jeszcze

J.

Może. Jeśli znasz jakiś przykład, to proszę o linka. Chętnie poczytam.

Ja sam robiłem kilka testów tym, co słyszą. Ale to oczywiście o niczym jeszcze nie świadczy. Może trafiłem na słabszych audiofilów :-)

Także przyłączam się do prośby. Jestem witalnie zainteresowany, ponieważ sam nagrywam z żywych instrumentów. Nigdy nie wiem czy dane nagranie można uznać za audio-możliwie-filskie, czy też mu brakuje.

Nikomu nie ubliżam, ale ktoś słyszący złote bezpieczniki, pasty, a nie umiejący sklecić poprawnie zdania po polsku, poprostu mnie irytuje. Nie twierdzę, że na polskim miałem same piątki, ale podstawy znam i ich używam. Przykładów wiele nawet w tym temacie.

Wracając do tematu, jeden wypadek miałem osobiście. Po podłączeniu CD-ka do wzmacniacza, zalecanym przez audiofila, kablem za 340pln/0,5m, dźwięk zgłupiał. Nic nie było słychać poza jakąś muzyką, a miała być bajka. Przywróciłem dźwięk, muzykę i porządek na scenie dopiero gdy ponownie połączyłem to zwykłym kablem, robionym przez 10 minut na kolanie. Czyli po wymianie kabla, rzeczywiście coś się zmieniło. Po otworzeniu wtyczek, tych audiofilskich, okazał się obraz nędzy i rozpaczy. Żyła gorąca źle zlutowana, ekran niklowany, widać próby lutowania. Mój, lutowany na kolanie, zwykły przewód 75R fi 8mm w podwójnym ekranie, wewnętrzny robiący za masę, zewnętrzny za ochronny. Koszt całkowity 25pln/1m, tylko dlatego, że wtyczki były Neutric po 11pln/szt. Tym razem audiofil zgłupiał.

Wiem napewno, że dużo daje dodanie zewnętrznego ekranu połączonego tylko od strony źródła. Sprawdzone na analizatorze i oscyloskopie, mniejsze zakłócenia.

Sam, żadnego innego przykładu poprawy dźwięku nie znam.

Edytowane przez ArturPaweł

Przepraszam za offtop.

Jak ktoś ma słuch to nie potrzebuje ślepych testów - poza tym, to, że u Was nie ma różnicy, nie znaczy, że u kogoś innego także jej nie ma...

Nie,gniazda nie ruszają się

Ale czekaj, włączasz deck`a i cisza jest niezależnie od tego gdzie podasz sygnał? Z taśmy nie ma sygnału i wejścia liniowego także go nie ma?

Edytowane przez neomammut

Mam podobny problem co Mariodm-74. Revox B710 pierwsza wersja-brak dźwięku podczas odtwarzania, na source jest w porządku. Ujawnia się to po włączeniu-baaardzo ciche odtwarzanie z kasety. Jeśli przełączę power w standby i od razu włączę to wszystko jest w porządku. Dziś po włączeniu grał jeden kanał, po szybkim "resecie" jest O.K. Luty, wtyki, przekaźniki poprawione i sprawdzone. Wygląda, jakby któryś z elementów potrzebował jakby "przebicia" czy jakoś tak, aby zadziałać poprawnie. Nagrzanie, czas działania nie mają znaczenia-objaw taki sam. Usterka niewielka, ale upierdliwa i wkurzająca zarazem. Jeśli ktoś mógłby chociaż coś podpowiedzieć gdzie szukać, będę wdzięczny. Daniel

stereo-hifi com

Mam podobny problem co Mariodm-74. Revox B710 pierwsza wersja-brak dźwięku podczas odtwarzania, na source jest w porządku. Ujawnia się to po włączeniu-baaardzo ciche odtwarzanie z kasety. Jeśli przełączę power w standby i od razu włączę to wszystko jest w porządku. Dziś po włączeniu grał jeden kanał, po szybkim "resecie" jest O.K. Luty, wtyki, przekaźniki poprawione i sprawdzone. Wygląda, jakby któryś z elementów potrzebował jakby "przebicia" czy jakoś tak, aby zadziałać poprawnie. Nagrzanie, czas działania nie mają znaczenia-objaw taki sam. Usterka niewielka, ale upierdliwa i wkurzająca zarazem. Jeśli ktoś mógłby chociaż coś podpowiedzieć gdzie szukać, będę wdzięczny. Daniel

Z tego co pamiętam....

Na drugiej pionowej płytce PCB od prawej strony jest mały układ scalony w podstawce 8 DIP. Mogę poszukać tego układu to ci powiem dokładnie o jaki chodzi. Jest to jakiś wzmacniacz czy coś w tym stylu. W moim Revoxie był on uszkodzony i wymieniałem go już kilka lat temu. Wnioskuję z tego że jest to jakiś słaby punkt w układzie i ulega awarii. Układ jest popularny i kosztuje grosze więc może....

Są nawet dwa bo dla lewego i prawego kanału po 1szt.

No i wyobraźnię :-)

Wyobraźni tu nie potrzeba, tylko trochę czasu i zbadanie tematu na własny rachunek - wystarczy udać się do tych z "wyobraźnią" i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy słyszę różnicę... Jednak, ciężko jest zostawić swój bagaż doświadczeń i otworzyć się na nowe...

Kasjel

Wielkie dzięki. Wiesz, znalazłem Twoje wpisy o tym scalaku i wymieniłem, ale tylko... jeden. Pomroczność mnie dopadła, czy co, ale nie zauważyłem drugiego. Jeden kanał po włączeniu działa i może faktycznie trzeba drugi wymienić. Dziś nie mam możliwości zajrzeć do Revoxa, ale jutro się za to zabiorę po pracy. Jeszcze raz dzięik!

stereo-hifi com

Miałem podobny kłopot, gdy po dłuższej przerwie odpaliłem swoją Aiwę.Po kilku minutach prawy kanał zaczął przerywać i w końcu zanikł.Zmieniłem kasetę i włączyłem autokalibrację, przez co kilkakrotnie nastąpiła zmiana zapis-odczyt.Po tym manewrze wszystko wróciło do normy.Nie mam schematu do Aiwy 3800 i nie wiem , jak jest zbudowany układ zapis-odczyt.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przepraszam za offtop.

Jak nie jesteś głuchy i masz możliwość obcowania z czymś więcej niż tylko budżetówką to sam usłyszysz.

Wyobraźni tu nie potrzeba, tylko trochę czasu i zbadanie tematu na własny rachunek - wystarczy udać się do tych z "wyobraźnią" i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy słyszę różnicę... Jednak, ciężko jest zostawić swój bagaż doświadczeń i otworzyć się na nowe...

Przede wszystkim chęć a nie uprzedzenia. No ale wygodniej jest uważać że to voodoo. I modnie przy okazji.

masz możliwość obcowania z czymś więcej niż tylko budżetówką

Obstawiam u Kolegi wystąpienie "syndromu lisa pustyni" ;)

Dla niezorientowanych; to co powyżej to oczywiście żart z mojej strony.

Osobiście nie "inwestuję" w drogie kable. Wolę wydawać pieniądze na muzykę a sprzęt jest tylko dodatkiem. Chociaż z tym dodatkiem to może przesadziłem bo już zaczynam potykać się o magnetofony :/

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Jak nie jesteś głuchy i masz możliwość obcowania z czymś więcej niż tylko budżetówką to sam usłyszysz.

Głuchy raczej nie jestem. Również raczej głusi nie byli audiofile, którzy testowali przy mojej obecności kable i urządzenia. Doskonale słyszeli różnice dopóki widzieli co gra. Gdy mieli rozpoznać już tylko na podstawie dźwięku, różnice nagle znikały.

Wystarczy tego offtopa, przynajmniej z mojej strony.

Czy ktoś ma taki błąd przy "polubieniu' postu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Ja mogę w ślepym teście uczestniczyć - nie mam z tym problemu... A to, że audiofile oczami słuchają to inna sprawa :) Ok, dość off-topu :)

Czy ktoś słuchał może albo miał Denon`a DR-F8?

64a82feeb7ef7445885c1ff7d353ce2a.jpg

dr-f8(1).jpgdr-f8(7).jpg

Nie mam takiego błędu - przeładuj może stronę - ALT + F5.

Wiesz Rafał ale maść na układy, podstawki pod kable czy inne kwantowe poprawiacze niestety ośmieszają tą branżę w oczach ludzi (wiadomo - nie wszystkich). I nawet jeśli by ktoś na poważnie chciał podejść do tematu to po przeczytaniu kilku takich tekstów można stwierdzić tylko jedno. No ale cóż, nie tylko ta branża rządzi się takimi prawami - reklama dźwignią handlu. Zawsze się znajdzie ktoś kto ze snobizmu kupi i potem będzie słyszał takie efekty że hej !!

G.Mark tyle razy klepał w "Lubie post" że w końcu przycisk zepsuł.

Żarcik taki...

Lubię kiedy gra muzyka...

Wiesz Rafał ale maść na układy, podstawki pod kable czy inne kwantowe poprawiacze niestety ośmieszają tą branżę w oczach ludzi (wiadomo - nie wszystkich). I nawet jeśli by ktoś na poważnie chciał podejść do tematu to po przeczytaniu kilku takich tekstów można stwierdzić tylko jedno. No ale cóż, nie tylko ta branża rządzi się takimi prawami - reklama dźwignią handlu. Zawsze się znajdzie ktoś kto ze snobizmu kupi i potem będzie słyszał takie efekty że hej !!

Te wyśmiewane podstawki działają, sam umieszczałem K730ES na takich absorberach drgań - dźwięk się uspokoił, dosłownie... Także nie przekreślał bym wszystkiego co jest proponowane. Oczywiście, podstawki pod kable, naklejki na ściany, czy sztuczne uziemienie jest przegięciem, ale nawet w tej branży są osoby, które bez wahania to kupują :)

G.Mark tyle razy klepał w "Lubie post" że w końcu przycisk zepsuł.

Żarcik taki...

:)

Kasjel

Jednak nie wytrzymałem i zajrzałem do Revoxa. U mnie na płytce odtwarzania (gdzie wchodzi sygnał z głowicy) jest tylko 1 mały scalak. Ten który wymieniłem. Sprawdzałem jak zachowuje się napięcie na potencjometrach PB Level i jak jest dobrze to napięcie zmienia się razem z sygnałem (wskaźniki wysterowania pokazują zmiany). Gdy jest źle, na potencjometrach jest prawie 0V i wskaźniki wysterowania nic nie pokazują. Za potencjometrami nie sprawdzałem, skoro już do nich nie dochodził sygnał. Na płytce są dwa układy CD4066BE przez które przechodzi sygnał do potencometrów (wywnioskowałem po ścieżkach). W internecie na schematach pokazane jest, że te układy działają jak przekaźniki i może je szlag trafia. Boję się, że pewnego dnia Revox zamilczy na dobre a wtedy to mnie szlag trafi. Wiedzy typowo elektronicznej nie posiadam i szukam po omacku. Spróbuję podmienić te układy, ale nie mam ich "na stanie". Pewnie dopiero w przyszłym tygodniu dokonam wymiany, jak dojadą. Dzięki za zainteresowanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi