Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteście pewni tego na 100% że pomiar pojemności miernikiem odzwierciedla prawidłową jego prace w obwodzie, np po ponad 20 latach leżakowania ?

Nie, ja nie jestem pewny. Czytałem na niemieckim forum (z pomocą translatora, ale w miarę czytelnie przetłumaczył), że kondensatory w zasilaczu Revoxa B710 pomimo tego, że mają wartości mocno powyżej nominalnej potrafią "strzelić" (tak to przetłumaczył google) jakimś prądem wysokiej częstotliwości i odtwarzacz "kaputt" jak to Niemiec napisał. Pewnie chodziło, że kondensator nie odfiltrował tego co trzeba i szlag trafił procesor w Revoxie. Po tej lekturze wymieniłem te kondensatory abym znowu nie musiał ściągać procesora z Niemiec. Za droga to zabawa.

Jasch

Widzę, że źle zrozumiałem. Z tą temperaturą pracy to najgorzej jest z wyrobami z Chin. Tam gdzie ciepło, stanowczo odradzam. Żywotność-może pół roku z wartościami nominalnymi (około 2 lata przeżywalności - tyle co garancja). Firmowe Elny, Sanyo radzą sobie znakomicie. Zero odchyłek w Kenwood KX-2060, chociaż grzeje się on bardzo. Wymieniałem w nim kondensatory z powodu.... Nie uwierzysz - brzydkiego zapachu. Po 5 minutach pracy tak waliło w pokoju, że i mi to przeszkadzało. Żona od razu chciała go wywalić. Z racji tego, że on zostaje u mnie na dłuuugo, poszła wymiana. W środku siedziały Elny, dostał Silmic II. Po wymianie jak ręką odjął. Mogę go używać bez zatruwania rodziny :).

Co do dziwnych produktów z Chin. Używałem Jamiconów i nie narzekam. Chociaż sam nie wiem gdzie je produkują. Inne widziałem w komputerach i taniej elektronice i nazw nawet nie umiem wymówić. Tych unikam jak ognia. Szmelc i tyle.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Aksamit

Chylę czoło. Świetnie wygląda ten Sony. Na wiosnę MUSZĘ zająć się na serio moim TCK6B i zmienić boki na takie cudeńka. Gratuluję!

To akurat nie mój egzemplarz. Te zdjęcia są z netu dla pokazania jakie boczki chciałbym mieć w swoim bo on ich nie posiada. Jest takim golasem :)

Generalnie front wygląda dobrze. Pokrywa też, ale na bocznej ściance pokrywy widzę pęcherze, pod którymi na 100% jest rdza. W robocie mam lakiernię ale w niej jak u Forda: jedynym słusznym kolorem jest kolor czarny. No to chyba przejdę się do lakiernika co by mi dał ładne "sreberko".

Zapomniałem napisać do jakich "oszczędności" posuwają się handlarze na allegro. W moim decku na trzy rurkowe bezpieczniki dwa są watowane!. Nigdy bym nie pomyślał, że można kolbą zrobić dziurkę w kapslach, do bezpiecznika wprowadzić cieniutki drucik i na powrót "zarobić" cyną. Brak mi słów. Dwadzieścia groszy" to są kolosalne pieniądze dla handlarza z allegro?

Co by trochę poprawić sobie humor wklejam zdjęcia mojego egzemplarza. Jakość trochę słaba bo podniosłem czułość na maksa i robiłem je "na gorąco". Teraz deck mniej fotogeniczny bo na warsztacie w negliżu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17379-0-71390200-1488065558_thumb.jpg

post-17379-0-63900200-1488065590_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Jesteście pewni tego na 100% że pomiar pojemności miernikiem odzwierciedla prawidłową jego prace w obwodzie, np po ponad 20 latach leżakowania ?

No właśnie pisałem albo nawet nie dopisałem że pomiar pojemności starego kondensatora to tylko czynność podstawowa. Dokładny pomiar parametrów kondensatora wymaga specjalnych urządzeń laboratoryjnych. Dlatego właśnie mamy przerąbane. Bo nigdy nie wiadomo czy, które i czy w ogóle wymieniać. Generalnie jeśli sprzęt gra dobrze to niczego nie ruszać. A jeśli widać że kondensator jest spuchnięty, rozlany to przecież wiadomo że należy wymienić. Ewentualnie wymieniać te najbardziej obciążone, narażone na wysoką temperaturę w sekcji zasilania.

To akurat nie mój egzemplarz. Te zdjęcia są z netu dla pokazania jakie boczki chciałbym mieć w swoim bo on ich nie posiada. Jest takim golasem :)

Muszę ci zrobić te boki drewniane. Mam tego decka z oryginalnymi boczkami więc wymiary będę miał dokładne.

No właśnie pisałem albo nawet nie dopisałem że pomiar pojemności starego kondensatora to tylko czynność podstawowa. Dokładny pomiar parametrów kondensatora wymaga specjalnych urządzeń laboratoryjnych. Dlatego właśnie mamy przerąbane. Bo nigdy nie wiadomo czy, które i czy w ogóle wymieniać. Generalnie jeśli sprzęt gra dobrze to niczego nie ruszać. A jeśli widać że kondensator jest spuchnięty, rozlany to przecież wiadomo że należy wymienić. Ewentualnie wymieniać te najbardziej obciążone, narażone na wysoką temperaturę w sekcji zasilania.

Muszę ci zrobić te boki drewniane. Mam tego decka z oryginalnymi boczkami więc wymiary będę miał dokładne.

Wystarczy kupić coś takiego

Ukryta Zawartość

I macie pojemność i Esr kondensatora.

Ukryta Zawartość

Z opisu na aukcji wygląda bardzo dobrze to urządzenie. Cena niestety duża. Nie każdy się zdecyduje na taki wydatek. Na szczęście można na nim sprawdzać kilka rodzajów elementów, w tym tranzystory. Ciekawe czy wykazałby uszkodzenie tranzystora, który w jednym moim wzmacniaczu powodował trzaski. Na mierniku na pozycji "diode" wszystko gra, ale trzaski były. Po wymianie na nowy usterka ustąpiła.

Rozlanie, spuchnięcie kondensatora to ostatni moment na wymianę. Może nawet dojść do jego eksplozji a to już jest niebezpieczne. Poza tym taki wypadek uszkadza też elementy obok uszkodzonego kondensatora i koszty rosną.

stereo-hifi com

Gdyby się jednak Koledzy zdecydowali na zakup tego testera - nie warto się spieszyć. Gostek ma tego prawie sto tysięcy sztuk. Dla każdego wystarczy!:-)

Z opisu na aukcji wygląda bardzo dobrze to urządzenie. Cena niestety duża. Nie każdy się zdecyduje na taki wydatek. Na szczęście można na nim sprawdzać kilka rodzajów elementów, w tym tranzystory. Ciekawe czy wykazałby uszkodzenie tranzystora, który w jednym moim wzmacniaczu powodował trzaski. Na mierniku na pozycji "diode" wszystko gra, ale trzaski były. Po wymianie na nowy usterka ustąpiła.

Rozlanie, spuchnięcie kondensatora to ostatni moment na wymianę. Może nawet dojść do jego eksplozji a to już jest niebezpieczne. Poza tym taki wypadek uszkadza też elementy obok uszkodzonego kondensatora i koszty rosną.

Są tez inne mostki RLC

Ważne żeby mierzyły ESR. Ten mam i używam. Jest autoamtyczny. Tranzystor podłączasz byle jak i sam wszystko sobie wykrywa.

Myśle ze 180 zł to nie jest dużo. Dużo to kosztuje Fluke. Ale to już Top jeśli chodzi o mierniki.

Będę to powtarzał jak mantrę - najpierw mierniki, narzędzia, taśmy wzorcowe. Nie ma sensu porównywać brzmienia nie zestrojonych magnetofonów.

Generalnie mostek Rlc, miernik mV i dB odpowiedni, generator i oscyloskop to podstawa. Bez tego nie da się doprowadzić żadnego magnetofonu do stanu używalności.

A tym bardziej szpulowego - gdzie musimy stroić go pod dany rodzaj taśmy.

Masz rację. Jeśli chce się mieć magnetofon w 100% ustawiony jak trzeba, niestety te narzędzia są niezbędne. Jeszcze głowicę da się ustawić "na ucho", ale equalizacji pasma przenoszenia nie da się ustawić bez narzędzi i odpowiednich taśm. Mało tego, bez odpowiedniej taśmy ciężko jest ustawić poziom 0 DB odtwarzania. Każdy magnetofon, który ostatnio zakupiłem miał rozregulowany ten parametr. Z ustawieniem głowicy też nie jest to takie proste. Ja mam lekki niedosłuch na jedno ucho i u mnie ta metoda odpada. Czasem wystarczy drobny ruch śrubokręta i już sygnał mamy w przeciwfazie (10 kHz). Ustawienie głowicy z trzema śrubami regulacyjnymi bez taśm i oscyloskopu to mordęga dla cierpliwych i to bardzo. Posiadam kilka narzędzi do podstawowych ustawień i brakuje mi tylko jednego. Nie wiem czy takie coś istnieje jak miernik poziomu sygnału w decybelach. Gdzieś czytałem o wykorzystaniu w tym celu korektora z analizatorem widma. Nie wiem na ile jest wiarygodny taki pomiar. Może ktoś próbował?

stereo-hifi com

Masz rację. Jeśli chce się mieć magnetofon w 100% ustawiony jak trzeba, niestety te narzędzia są niezbędne. Jeszcze głowicę da się ustawić "na ucho", ale equalizacji pasma przenoszenia nie da się ustawić bez narzędzi i odpowiednich taśm. Mało tego, bez odpowiedniej taśmy ciężko jest ustawić poziom 0 DB odtwarzania. Każdy magnetofon, który ostatnio zakupiłem miał rozregulowany ten parametr. Z ustawieniem głowicy też nie jest to takie proste. Ja mam lekki niedosłuch na jedno ucho i u mnie ta metoda odpada. Czasem wystarczy drobny ruch śrubokręta i już sygnał mamy w przeciwfazie (10 kHz). Ustawienie głowicy z trzema śrubami regulacyjnymi bez taśm i oscyloskopu to mordęga dla cierpliwych i to bardzo. Posiadam kilka narzędzi do podstawowych ustawień i brakuje mi tylko jednego. Nie wiem czy takie coś istnieje jak miernik poziomu sygnału w decybelach. Gdzieś czytałem o wykorzystaniu w tym celu korektora z analizatorem widma. Nie wiem na ile jest wiarygodny taki pomiar. Może ktoś próbował?

oczywiście, że istnieje - np. Lindos MS-20 - ale to wydatek rzędu 5 - 6 tys. chyba teraz... ja kupowałem dawno... więc trzeba by sprawdzić.

Ale spokojnie możesz zastosować Meratronik V640.... dla lepszej wygody dwa... jeśli chcesz dwa kanały na raz. Też posiadam - i to absolutnie świetny miernik - możesz go trafić na allegro w okolicach 200 - 400 zł...

Przydałby się jeszcze miernik nierównomierności... ja używam tego Lindosa - on ma wszytko w sobie...ale cena jest wysoka.

Wystarczy kupić coś takiego

Ukryta Zawartość

I macie pojemność i Esr kondensatora.

Dzięki (!), P.s.) znaczenie pojemności i utraty pojemności rozumiem (tyle pamiętam jeszcze) ale na co wpływa ESR ?

(może ktoś wyjaśnić?) Czy to może powodować podwyższenie zniekształceń (THD) czy tylko zmienia charakterystyki

czestotliwosciowe w ukladzie z takim kondensatorem ?

J.

Ukryta Zawartość

Dzięki (!), P.s.) znaczenie pojemności i utraty pojemności rozumiem (tyle pamiętam jeszcze) ale na co wpływa ESR ?

(może ktoś wyjaśnić?) Czy to może powodować podwyższenie zniekształceń (THD) czy tylko zmienia charakterystyki

czestotliwosciowe w ukladzie z takim kondensatorem ?

J.

Poprzez skrót ESR (zastępcza rezystancja szeregowa) rozumiemy całkowite straty w kondensatorze, które poza rezystancją szeregową doprowadzeń i elektrod Rs, obejmują straty w dielektryku, powstające przy oddziaływaniu na niego zmiennego pola elektrycznego. ESR jest funkcją częstotliwości i temperatury.

Straty powodują wzrost temperatury, która musi być kontrolowana, o ile jej wzrost jest znaczny. Do opisania rezystancji strat stosuje się współczynnik strat (tand). Wyraża się zależnością:

tand = ESR/Xc

Współczynnik strat jest więc stosunkiem ESR do reaktancji Xc. Moc wydzielana w kondensatorze wyrażona jest zależnością:

P = U2 x w x C x tand

Gdy częstotliwość przyłożonego napięcia jest równa tej, przy której zmierzono ESR, można powyższy wzór zapisać:

P= U2 x ESR

Nie wiem czy takie coś istnieje jak miernik poziomu sygnału w decybelach. Gdzieś czytałem o wykorzystaniu w tym celu korektora z analizatorem widma. Nie wiem na ile jest wiarygodny taki pomiar. Może ktoś próbował?

Witam w klubie ;) Ja za to słyszę równo lewy-prawy ale mam problem z fazą w prawym uchu (zły tympanogram) i skosu za diabła nie ustawię na ucho :)

Myślałem, czy zamiast decybelomierza nie wykorzystac karty sb z wejsciem liniowym i skanować sygnał programem do masteringu Audacity albo starym Cooledit

Te programy dość dokładnie podają poziom sygnału (na pewno do 0.5db) i da się na nich sprawdzić fazę (używałem tego do sklejania uszkodzeń i montażu)

Tyle, że nie wiem czy to się uda bez taśmy wzorcowej nagranej na całej szerokości taśmy ;(

J.

Poprzez skrót ESR (zastępcza rezystancja szeregowa) rozumiemy całkowite straty w kondensatorze, które poza rezystancją szeregową doprowadzeń i elektrod Rs, obejmują straty w dielektryku, powstające przy oddziaływaniu na niego zmiennego pola elektrycznego. ESR jest funkcją częstotliwości i temperatury.

Straty powodują wzrost temperatury, która musi być kontrolowana, o ile jej wzrost jest znaczny. Do opisania rezystancji strat stosuje się współczynnik strat (tand). Wyraża się zależnością:

tand = ESR/Xc

Współczynnik strat jest więc stosunkiem ESR do reaktancji Xc. Moc wydzielana w kondensatorze wyrażona jest zależnością:

P = U2 x w x C x tand

Gdy częstotliwość przyłożonego napięcia jest równa tej, przy której zmierzono ESR, można powyższy wzór zapisać:

P= U2 x ESR

Ukryta Zawartość

tutaj masz tabele właściwych wartości ESR

Tyle, że nie wiem czy to się uda bez taśmy wzorcowej nagranej na całej szerokości taśmy ;(

J.

Nie uda się:)

Ukryta Zawartość

Nie uda się:)

Zastanawiam się czy to prawda, tzn teraz mam mało czasu ale wyobrażam sobie że można by ustawić skos

BEZ wzorca ale trzeba by mieć super dokładny miernik db i ustawiać na maksymalną odpowiedź "po taśmie"

Tzn nagrywajac sygnał kontrolny, zbierając sygnał z podsłuchu na komputer i szukając maksimum ale

z własnego nagrania (kręcąc śrubką w trakcie)

Myślę, że da się tak ale cena odpowiedniego woltomierza (decybelomierza) może się okazać zaporowa;)

J.

Edytowane przez jasch

Ciekawy SONY , wizualnie taki sobie , ale można odnowić troszkę , jakby tutaj kogoś zainteresował

Ukryta Zawartość

Znowu ten wyświetlacz ... :-)

Ukryta Zawartość

Zajęty byłem a tu taka dyskusja :).

Rollins

Popatrzę w kierunku miernika jaki opisałeś, ale chyba najpierw spróbuję z tym korektorem. Niby podaje średnią wartość z jakiejś części pasma, ale jak podam mu sinusoidę z jedną częstotliwością to powinien pokazać dokładną wartość. Oczywiście do tego jak jest ustawiony. Niestety nie ma żadnej pewności czy tolerancja w korektorze nie jest zbyt duża. popatrzę za tym miernikiem, który opisałeś.

Jasch

Takie ustawienie teoretycznie ma sens, ale.... Ustawiasz bez punktu odniesienia. Nagrywając sygnał na źle ustawionej głowicy, zostanie odtworzony dobrze, ale tylko na niej. Na innym decku nagranie będzie odtworzone źle-bez wysokich tonów, z różnymi poziomami i w złej fazie. To jednak nie jest najlepszy pomysł na ustawienie głowicy. Ten jaki podałeś.

stereo-hifi com

Jeśli będzie możliwość to podziel się wrażeniami i jakie były te inne modele. Lepiej wysłuchać kilku opinii, niż sugerować się jednym wisem w internecie.

Napisze jak bede przy kompie, w prownaniu bral tez udzial Disco71

A byly: dragon, zx9, pionieer 959, teac v5010, teac v700, aiwa ad f 990, aiwa excelia 1200

Dodam tylko ze dragon i zx 9 byly po przegladzie w serwisie naca w brytolowni

A wyniki opisze w wolnym czasie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ale jest za ciut mniejsze pieniądze "walkman" i to z nagrywaniem! 6684914752

Tam było lekkie przegięcie, ale tutaj i tak wyszło nieźle, choć "nówka" sztuka nie był...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie ustawienie teoretycznie ma sens, ale.... Ustawiasz bez punktu odniesienia. Nagrywając sygnał na źle ustawionej głowicy, zostanie odtworzony dobrze, ale tylko na niej. Na innym decku nagranie będzie odtworzone źle-bez wysokich tonów, z różnymi poziomami i w złej fazie. To jednak nie jest najlepszy pomysł na ustawienie głowicy. Ten jaki podałeś.

A ja myślę, że da się tak. Przy złym ustawieniu głowicy bez wzorca faza będzie dobrze ale napięcie będzie troche obniżone

Tyle, że byłby potrzebny bardzo dokładny miernik bo to będą minimalne różnice między ustawieniem dobrym i złym

J.

Tyle, że ciężko załatwić odpowiednie taśmy testowe. Sam "bawiłem się" ostatnio w sprawdzanie azymutu. I generalnie wychodziły jaja... nawet nagrywając sygnał np. 10 kHz na magnetofonie trójgłowicowym, który uważałem za bdb ustawiony, niegrzebany itd. itp., to w torze odczytu (tego samego magnetofonu) zamiast linii (na oscyloskopie X-Y) był niezły obwarzanek, czyli z elektroniką już nie za dobrze. Ale, jak gdzieś wcześniej wspomniałem, instrukcje serwisowe dopuszczają jakieś tam przesunięcie fazowe, czasem wcale nie małe.

Jak się ma czas, sprzęt i przede wszystkim taśmy testowe (nagrane na całej szerokości) to super. Jak się nie ma to pozostaje na ucho (tak z niezłym rezultatem nastawiłem prędkość kilku magnetofonów po wymianie pasków). Ja już spasowałem. Nagrywam bez Dolby, żeby odtwarzać na innych magnetofonach i nawet do szumów się przyzwyczaiłem. W dawnych czasach (o kurcze, jak to brzmi) miało się jeden magnetofon (mało kto je kolekcjonował wtedy, bo to był sprzęt codziennego użytku) to i nie zwracało się uwagi na niekompatybilność nagrań z Dolby pomiędzy różnymi magnetofonami.

A tak się czasem zastanawiam, choć nie dociekałem, jak to jest, że kasety nagrane fabrycznie z Dolby na każdym magnetofonie były z włączonym Dolby dobrze odtwarzane.

OK. Dlatego napisałem "jak będzie możliwość". Widzę, że ostatnio piszesz z "mobilka". Marnie się pisze z telefonu.
fb628dbfc5d296b3d1493fa9945b478d.jpg

To fotka z tych porownan, nie wiem jak taptalkiem filmik wrzucic :-(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zapomniałem napisać do jakich "oszczędności" posuwają się handlarze na allegro. W moim decku na trzy rurkowe bezpieczniki dwa są watowane!. Nigdy bym nie pomyślał, że można kolbą zrobić dziurkę w kapslach, do bezpiecznika wprowadzić cieniutki drucik i na powrót "zarobić" cyną. Brak mi słów. Dwadzieścia groszy" to są kolosalne pieniądze dla handlarza z allegro?

Tak wygląda nie-bezpiecznik. W środku trochę słabo widoczne resztki przepalonego drucika. Coś mnie tknęło jak zobaczyłem ten biały nalot na środku rurki. Jeszcze takich jasełek dla 20 groszy nie widziałem :/

Super wiadomość. Piszę do Ciebie emaila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

"Tak wygląda nie-bezpiecznik." - niezła sprawa. W razie jakiejś awarii w decku grozi to nawet pożarem. Bezpieczniki, jeśli są, nie mogą być watowane. To co pokazałeś na zdjęciu to po prostu kpina. Mieszkam na prowincji, z prądem u mnie bywa różnie. Energetyka często włącza i wyłącza prąd. W urządzeniach stale podłączonych i mających "stand-by" włożyłem bezpieczniki na wejściu o wartości mniejszej od nominalnej. Dla świętego spokoju, że nic mi się nie spali. I jak dotąd wszystko działa jak należy.

stereo-hifi com

Wielkość prądu, przy którym bezpiecznik ulega przepaleniu to nie wszystko. Ważny jest też czas zadziałania jak i zjawisko podtrzymania przepływu prądu przez powstający łuk elektryczny. Dlatego też szybkie bezpieczniki posiadają w środku "gasik" w postaci piasku kwarcowego. Zresztą najszybszym bezpiecznikiem jest tranzystor ... ten przepalający się ;)

Taka jest rzeczywistość sprzętu sprzedawanego na aukcjach przez handlarzy. W deku, który kupiłem znalazłem złamaną płytkę i "sztukowaną" przylutowaniem plecionki. Z takimi "robótkami" u zwykłych sprzedających nie spotkałem się. Ci, którzy z handlu starym sprzętem, często przywożonym ze śmietników zachodniej europy, uczynili sobie źródło dochodu zdecydowanie częściej decydują się na tego typu działania.

To nie jest tak, że w decku pewnie tylko paski i będzie śmigać. Takie złudzenia ma wielu chętnych na magnetofony i jak takie curiosum sprzętowe trafi na laika to może skończyć się w najlepszym przypadku wylądowaniem deska na śmietniku a w najgorszym pogrzebem. Ludzie muszą w końcu zdać sobie sprawę, że czasy prostej naprawy poprzez założenie nowych pasków czy wstawienie dobrego bezpiecznika dawno się skończyły. Teraz na aukcjach to mamy głównie nośniki metalu dla huty (czyt. złom).

Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Panowie, ja zwracam swojego CR-1 - za dużo mankamentów... Natomiast zakupiłem na ebay CR-3, EUR 150, rzekomo jak nówka, od pierwszego właściciela, "Niemiec płakał jak oddawał" - zobaczymy... Natknąłem się na modyfikację miejsca uziemienia, jest dość prosta i sam ja wykonam (jeśli ten egzemplarz tego nie ma), mam pytanie, czy wasze wyżej opisane doświadczenia z dźwiękiem CR-3 albo CR-4 były ze sprzętem po tej modyfikacji? Tutaj link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ludzie dość entuzjastycznie opisują efekty tego zabiegu... Natomiast autor A.N.T. wygląda na guru w świecie magnetofonów...

Dodatkowo "przysłuchuję" się dyskusji o pomiarach i sprzęcie i juz wiem, że sam nie podołam. Czy znacie w Warszawie jakiś serwis/osobę która sprawdziłaby, wyregulowała mi te moje te 2-3 decki - i niech to nie będzie Nomos (jeśli nie musi)...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi