Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny. Szkoda, że nie srebrny. Ciekawe czy dobrze zagra. Daj znać gdy dotrze. Chyba, że masz go już w domu?

Już na nim nagrywam.:-)

Brzmi świetnie. Mam wszystkie klocki czarne, ale nawet gdyby nie pasował kolorem, warto by było.:-)

Dzięki Kasjelowi, za co jestem mu wdzięczny, że wrzucił link.:-)

Brzmi świetnie. Mam wszystkie klocki czarne, ale nawet gdyby nie pasował kolorem, warto by było.:-)

Fajna jest taka orientacja wskaźników. Bardzo ładny.

Lubię kiedy gra muzyka...

No ja odpuściłem sobie tego Sanyo choć bardzo mi się podobał. Ale właśnie wylicytowałem innego "Monster deck,a".

I tu pytanie dla spostrzegawczych. Jak magnetofon kupiłem ? :-))

Oczywiście chodzi o ofertę z Alledrogo :-)

Edytowane przez Kasjel

Już sobie przypominam. Długo po wpisie Kasjela nie poleżał :).

Najważniejsze, że trafił Ci się dobry zakup i jesteś zadowolony. Mnie też się podobają te wskaźniki. Nietypowe i w sumie rzadko spotykane. Gratulacje!

Kasjel

TEAC?

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Myślałem że pytanie jest nieco trudniejsze :-)

Bingo !

Co do decka Sanyo to tak jak pisałem też mi się podoba. Ale wkurza mnie w jego wyglądzie jedna rzecz. Zgadnijcie która ?

Jestem ciekawy czy mamy podobne odczucia.....

W Sanyo? Suwakowe potencjometry. Ja za nimi nie przepadam.

Jeśli chodzi o Teac'a

1. W natłoku dzisiejszych obowiązków przegapiłem aukcję. Dobrze k....a mać! Wszedłbym Ci przypadkiem w drogę.

2. Bardzo mi się podoba połączenie nowoczesności z klasyką (gałki, wskaźniki)

3. Z tą "usterką" dasz sobie radę w jedną trochę dłuższą chwilę.

Gratuluję, naprawdę dobry sprzęt i ma 1 wałek. Wbrew pozorom duża to zaleta (użytkowa). Ostrzyłem sobie zęby na Tascama u tego samego sprzedawcy, ale z kimś się dogadał i zakończył aukcję ;(((

stereo-hifi com

Ja też nie przepadam za suwakowymi potencjometrami i i taki licznik taśmy też nie jest idealny ale nie....

Ogólnie bym się nie czepiał w ogóle niczego gdyby nie te zaokrąglone krawędzie panela przedniego.

Teac którego kupiłem jak widać powinien mieć przykręcone racki których również nie znoszę. Dlatego wykonam drewniane boczki które będą zakrywały wystającą część panela przedniego. Taki wygląd magnetofonu nie będzie oryginalny ale też niczego nie zniszczę. Nie będzie żadnej trwałej ingerencji w konstrukcję magnetofonu.

Kolejna wada Brauna C4 - zbyt mały zakres regulacji biasu. Już dwie kasety musiałem odrzucić. Dla starej AGFY zabrakło regulacji biasu w jedną stronę a dla TDK AD-X zabrakło regulacji w drugą stronę. Oczywiście obie te kasety dało by się skalibrować na tym decku tylko używając wewnętrznej regulacji. Tak że z jednej strony mała precyzja regulacji w 7 krokach (od -3 do +4) a z drugiej za mały zakres całej regulacji. To rozwiązanie jest może oryginalne i ciekawe ale nietrafione funkcjonalnie. Oprócz tego brak możliwości regulacji tego biasu na słuch też jest idiotyzmem. Chcąc zmienić i ocenić to na słuch to trzeba zatrzymać nagrywanie, uruchomić kalibrację i sobie np. kliknąć o oczko wyżej, wyłączyć kalibrację i włączyć nagrywanie z powrotem. Cała ta procedura to lekki bezsens. Ale jak się chciało być oryginalnym ;) To tylko pokazuje, że stare sprawdzone rozwiązania najczęściej nie potrzebują rewolucji. I tak, Braun jest pięknym zabytkiem i pomnikiem ale od strony użytkowej to np. mój ulubiony RS-BX707 to przy nim szczyt komfortu.

Ale jak się chciało być oryginalnym ;)

Trafiłeś w sedno.

Co do Technics'a. Znienawidzony przez wielu, ale ma swoich fanów. Ja szukam 808/828 i jeśli znajdę w dobrym stanie, to jestęm w stanie zapłacić niezłą sumkę. Po prostu - chcę go mieć i tyle!

Ja odstawiłem wszystko - jest tylko 2066. :)))

No to teraz woda na młyn!!

Ja swojego nie tak dawno sprzedałem za stówkę poza A....bo za 149 nikt na aukcji na niego nie spojrzał. Może dlatego że był trochę podrapany.

A mi się podoba ten poniżej. Czy ktoś może coś o nim powiedzieć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trafiłeś w sedno.

Co do Technics'a. Znienawidzony przez wielu, ale ma swoich fanów. Ja szukam 808/828 i jeśli znajdę w dobrym stanie, to jestęm w stanie zapłacić niezłą sumkę. Po prostu - chcę go mieć i tyle!

No to jak chcesz mieć RS-BX808/828 to kup sobie RS-BX707/828 - to to samo tylko bez problemowego dual capstana ;)

Ja swojego nie tak dawno sprzedałem za stówkę poza A....bo za 149 nikt na aukcji na niego nie spojrzał. Może dlatego że był trochę podrapany.

A mi się podoba ten poniżej. Czy ktoś może coś o nim powiedzieć?

Mam ten magnetofon. Kupiłem kiedyś niedrogo poniżej stówki. Doprowadziłem go do świetnego stanu wizualnego ale niestety deck miał od początku uszkodzone nagrywanie. Dzięki pomocy G Marka udało się ustalić że na 100% uszkodzony jest generator prądu podkładu. Ale w tym magnetofonie mieści się on na maleńkiej płytce schowanej pod metalową kopułką (ekran). Spalone są cewki których po prostu nie da się naprawić. Już kiedyś dawno pytałem czy ktoś z Was posiada może taki generator na prąd podkładu częstotliwości 105kHz lub po prostu z możliwością regulacji częstotliwości. Ja sam znalazłem taki generator pasujący fizycznie ale na prąd podkładu 96kHz bez możliwości regulacji. Wlutowałem go na chwilę to magnetofon zaczął normalnie kasować taśmy lecz jakość nagrywania była tragiczna. Jeśli ktoś był by w stanie mi pomóc to bardzo bym prosił. Wewnątrz magnetofon wygląda kiepsko. Dobrego wrażenia nie robią pokładzione z konieczności kondensatory i w ogóle wszystkie elementy krzywo wlutowane. Ale odtwarza fajnie. Głowica bardzo twarda. Problem jest z idlerem który prosił by się o wymianę oponki. Edytowane przez Kasjel

Tak czasem bywa. Kupiłem 2066 jako uszkodzony, za niewielkie pieniądze. Trzy głowice, DD - to mnie zachęciło. Idler padnięty i nic z nim nie robiłem. Stał. Te roczniki Onkyo mają problem z lakierem, ale u mnie nie wygląda źle, choć idealny nie jest. Resztę historii można przejrzeć w ostatnich stronach tematu. Czemu idler ożył po czyszczeniu - sam nie wiem! Ten sam zabieg w 2070 nie pomógł - wymiana bieżni. Tutaj - bajka. Przewija świetnie, na niektórych kasetach zwalnia pod koniec, ale minimalnie. Wszelkich złudzeń co do jakości dźwięku, pozbawił mnie odsłuch przy udziale nastolatków. Oni mają inne uszy niż ja, ale potwierdzili moją opinię. Świetna separacja kanałów. Po prostu dual mono - na tle 2570 czy CT-757.

RS-BX707/828 - to to samo tylko bez problemowego dual capstana ;

Niby tak, ale szyba kieszeni kasety... Robi swoje, przynajmniej dla mnie. ;)

Mam ten magnetofon. Kupiłem kiedyś niedrogo poniżej stówki. Doprowadziłem go do świetnego stanu wizualnego ale niestety deck miał od początku uszkodzone nagrywanie. Dzięki pomocy G Marka udało się ustalić że na 100% uszkodzony jest generator prądu podkładu. Ale w tym magnetofonie mieści się on na maleńkiej płytce schowanej pod metalową kopułką (ekran). Spalone są cewki których po prostu nie da się naprawić. Już kiedyś dawno pytałem czy ktoś z Was posiada może taki generator na prąd podkładu częstotliwości 105kHz lub po prostu z możliwością regulacji częstotliwości. Ja sam znalazłem taki generator pasujący fizycznie ale na prąd podkładu 96kHz bez możliwości regulacji. Wlutowałem go na chwilę to magnetofon zaczął normalnie kasować taśmy lecz jakość nagrywania była tragiczna. Jeśli ktoś był by w stanie mi pomóc to bardzo bym prosił. Wewnątrz magnetofon wygląda kiepsko. Dobrego wrażenia nie robią pokładzione z konieczności kondensatory i w ogóle wszystkie elementy krzywo wlutowane. Ale odtwarza fajnie. Głowica bardzo twarda. Problem jest z idlerem który prosił by się o wymianę oponki.

No to Kasjelu zniechęciłeś mnie do kupna.

Jest w uszkodzonych, 20 lat nieużywany i nie wiadomo czy sprawny. Do tego dochodzi 23 eu za przesyłkę.

Firma kojarzy mi się z dobrym sprzętem ale i tak nie miałbym gdzie go postawić. Koniec zakupów!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywa właśnie Red Box - Plenty

Przepraszam, za off-topic - sk-victor, możesz coś więcej o tej płycie napisać? kontynuacja dwóch poprzednich, czy coś innego? dzięki Wszystkim za wyrozumiałość ;)

Przepraszam, za off-topic - sk-victor, możesz coś więcej o tej płycie napisać? kontynuacja dwóch poprzednich, czy coś innego? dzięki Wszystkim za wyrozumiałość ;)

Hmm. Inne granie. Bardziej akustycznie, mniej przebojowo ale pięknie. Myślę że szkoda opowiadać - po prostu trzeba posłuchać. Myślę że jest lepsza od pierwszych dwóch.

Rollins

Skusiłem się na ten miernik RLC, którego link wklejałeś. Na pewno bardzo mi się przyda.

Być może w przypadku tego sprzętu, jaki zakupiłem. Zdjęcie zapożyczone z internetu. Myślę, że dobrze zagra. Stara szkoła budowania. Wygląd też mi bardzo odpowiada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

No tego to miałem i zaginał taśmy na poczatku, pisałem o tym że zwróciłem do sprzedawcy, poza tym bardzo niski poziom zapisu taśmy miał, wręcz tragicznie na innych sprzetach odtwarzało.

Nie gmerałem bo była plomba nałożona na 14 dni gwarancji.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

MamutDK. Kupiłeś dzisiaj tego za 80 złociszy ? Też go zauważyłem ale po kupnie tego Teaca musiałem zrezygnować z zakupu....

Edytowane przez Kasjel

Bilbo

To nie ten, jakiego miałeś. Ten jest uszkodzony. Nie odtwarza i nie przewija. Ze zdawkowych informacji w internecie zobaczyłem, że chyba ma mechanizm Sankyo, więc źle nie będzie. Może pasek od licznika? Zobaczymy.

Kasjel

Tak, to ten :). Kurde, nie mogłem się powstrzymać. Podoba mi się a i cena całkiem całkiem. Pokrywa jak będzie naprawdę w złym stanie to ją odmaluję i po sprawie. Serwisówkę już ma i tylko czekam na niego. Reset licznika to tylko kosmetyka :).

stereo-hifi com

Hmm. Inne granie. Bardziej akustycznie, mniej przebojowo ale pięknie. Myślę że szkoda opowiadać - po prostu trzeba posłuchać. Myślę że jest lepsza od pierwszych dwóch.

Zapomniałem o tej płycie, jak to mądrych Kolegów przyjemnie poczytać...

Dziękuję i nie zaśmiecam już.wątku.

Bilbo

To nie ten, jakiego miałeś. Ten jest uszkodzony. Nie odtwarza i nie przewija. Ze zdawkowych informacji w internecie zobaczyłem, że chyba ma mechanizm Sankyo, więc źle nie będzie. Może pasek od licznika? Zobaczymy.

Kasjel

Tak, to ten :). Kurde, nie mogłem się powstrzymać. Podoba mi się a i cena całkiem całkiem. Pokrywa jak będzie naprawdę w złym stanie to ją odmaluję i po sprawie. Serwisówkę już ma i tylko czekam na niego. Reset licznika to tylko kosmetyka :).

Mnie się też podoba ten model. Ale jestem zadowolony że udało mi się zdobyć tego Teaca za przystępną cenę. Myślałem że będzie o niego większa walka. Dlatego dobrze się stało jak się stało. Ty wziąłeś Onkyo a ja Teac,a i niby wszystko gra, tylko ile są warte nasze postanowienia ? Nasza abstynencja kończy się w momencie pojawienia się ciekawej oferty bądź atrakcyjnej ceny za magnetofon :-))

Mnie się też podoba ten model. Ale jestem zadowolony że udało mi się zdobyć tego Teaca za przystępną cenę. Myślałem że będzie o niego większa walka. Dlatego dobrze się stało jak się stało. Ty wziąłeś Onkyo a ja Teac,a i niby wszystko gra, tylko ile są warte nasze postanowienia ? Nasza abstynencja kończy się w momencie pojawienia się ciekawej oferty bądź atrakcyjnej ceny za magnetofon :-))

Właśnie! Diabli biorą wszystko, jak tylko znajdzie się coś fajnego. Już kiedyś omawiane było to dosyć dokładnie. Żona jak zobaczy co przyszło, wyśle mnie do psychologa :DD.

Ja też myślałem, że Teac za większą sumę pójdzie. Widocznie nie było "naganiaczy" i zapłaciłeś realną cenę. Bardzo mnie cieszy, że to Ty a nie jakiś handlarz.

stereo-hifi com

W weekend wyrwałem z giełdy oryginalny ebox basfa (15szufladek) z czego 11 było pełnych.

Muzyka z lat 70, wydane przez gema + jakies chromy klasyczne (basf, memorex) i jedna

czyszczaca oryginal, wyglada na drobny papier scierny w pudelku kasety

Ciekawe jest to, że z jednym wyjatkiem te kasety chodza (!) i są basy i wysokie tony

Tylko jedna kaset jest nie do uzycia bo smar wyjezdza z nosnika

J.

• Pokaż nowe odpowiedzi