Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie Ohm zastępuje Ω przy pisaniu. Jest łatwiej. Wolę napisać 100W niż 100watów, 220V niż 220 woltów.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

W sumie tak mnie uczono pisać te oznaczenia, ale nie sprawia mi problemu zmiana upodobań. Czasami dziwnie to brzmi, ale jest napisane w naszym języku, który trzeba szanować. Zwłaszcza w dobie sms-ów i innych komunikatorów, gdzie jest używany język kosmitów, którego sam nie umiem rozgryźć. Nie ma tam nawet polskich znaków......

stereo-hifi com

Witam

Znajomy ma revoxa B710 i niestety padł mu procesor tak stwierdził serwisant, czy ktoś ma informację gdzie można jeszcze dostać ten procesor. Byłbym bardzo wdzięczny za namiary bo to zacna maszyna i szkoda by leżała tylko dla ozdoby. Z tego co Pamiętam to ktoś zdobył ten procesor a może go naprawił sam już nie pamiętam.

A szukał na Ebayu. Najprędzej tam. Albo jakiegoś uszkodzonego z tym samym CPU.

Jaki tam jest CPU? Może da się jakimś zamiennikiem zastąpić? Ma swojego własnego ROMa czy korzysta z firmwaru zewnętrznego?

Witam

Znajomy ma revoxa B710 i niestety padł mu procesor tak stwierdził serwisant, czy ktoś ma informację gdzie można jeszcze dostać ten procesor. Byłbym bardzo wdzięczny za namiary bo to zacna maszyna i szkoda by leżała tylko dla ozdoby. Z tego co Pamiętam to ktoś zdobył ten procesor a może go naprawił sam już nie pamiętam.

Przecież ja kupowałem nie tak dawno ten procesor bezpośrednio w firmie Revox. A trochę wcześniej kupował go MamutDK. Jeśli posiada wersję mkI do przed zamontowaniem nowego procesora niezbędna będzie mała przeróbka magnetofonu. Instrukcję przesyła Revox wraz z procesorem ale jest też w tym wątku przetłumaczona przez MaciejaLK. Mnie wszystko razem kosztowało 255zł. Przeróbka jest prosta i jak chcesz to mogę przesłać ci maila do pani z Revoxa która się tym bezpośrednio zajmuje. Nie wiem czy mam jeszcze maila z prośbą o sprzedaż procesora którego tekst również przetłumaczył mi MaciejLK. Ale jeśli Ty lub znajomy radzicie sobie z angielskim to nie ma problemu. Edytowane przez Kasjel

Jeśli chodzi o sam procesor to nie istnieje zamiennik na Ebay. Są podobne w oznaczeniach, ale nie mają wgranego oprogramowania Revoxa. Było ono ładowane na etapie produkcji w fabryce i już kilku próbowało kombinować i nic z tego nie wyszło. Dwa lata temu ostro szukałem wszelkich informacji o tym procku. Jest tak jak napisał Kasjel. Pisz do Revoxa bezpośrednio na www.revox.de poprzez zakładkę kontakt. Chyba, że Kasjel ma bezpośredni adres e-mail do konkretnej osoby. Do mnie pisała P. Kristina.

Martingo, jak się objawia usterka u Ciebie? U mnie była choinka z dyskoteką po włączeniu zasilania :D. Obecnie siada prędkość obrotowa i przeciąga strasznie. Wymieniłem czujniki Halla i tranzystory przy kołach zamachowych i nic to nie dało. Wyremontowałem sobie w ten sposób transport :). Nie mam czasu teraz na pomiary, ale kiedyś do niego zasiądę i wreszcie go zrobię. Muszę zacząć od początku, czyli zasilacza i po kolei mierzyć. Z objawów wynika, że coś jakby się działo z napędem szpulek. Zobaczymy.

stereo-hifi com

Wolę napisać 100W niż 100watów, 220V niż 220 woltów.

Czasami dziwnie to brzmi, ale jest napisane w naszym języku, który trzeba szanować.

Proszę - nie miejcie do mnie pretensji - bardzo Was szanuję. Ale kwestie językowe zawsze zwracały moją uwagę, od podstawówki. Sam popełniam pewnie jakieś błędy, ale staram się z tym walczyć i wdzięczny jestem za każdą naukę. ;)

Zakładam, że czytają nas osoby spoza granic Polski, które niekoniecznie muszą władać Waszym językiem. Dlatego też osobiście będę stosować jednostki miar w sposób "międzynarodowy" nie tyle by robić komuś na złość czy na przekór, ale by ułatwić innym zrozumienie tekstu.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Nikt się nie gniewa. Skoro tak to ja "krakowskim targiem" zacznę pisać po polsku a w nawiasie jednostki międzynarodowe. Zrozumiale dla nas i obcokrajowców. Wtedy chyba wszystko będzie jasne.

Wyjąłem głowicę nagrywania z Nakamichi i ciekawostka. Nie wykazuje oporu już w obu kanałach. Przy odlutowywaniu coś się stało albo jak ją wyjmowałem. O nic nie uderzyła, delikatnie się z nią obchodziłem. Używam wyłącznie lutownicy oporowej i bardzo krótko trzymałem grot przy punktach lutowniczych. Biorę się za rozbiórkę tej głowicy do gołego - i tak nie działa a to jedyna okazja zobaczyć, co ma w środku.

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

Zakładam, że czytają nas osoby spoza granic Polski

Zgadzam się, więc literka "omega" załatwia wszystko, bo "Ohm" nie bardzo pasuje do polskiego forum.

Wikipedia: "Zwyczajowo rezystancję oznacza się symbolem R. Jednostką rezystancji w układzie SI jest om, którego symbolem jest Ω.

Nie wiem skąd u nas taka mentalność "gorszego sortu". Na stronach anglosaskich czy rosyjskojęzycznych, nikt się Polakom nie kłania, a my mamy wszystko robić pod innych? Nie wierzę, że Litwin nie zrozumie co oznacza om, czy wolt. Ale jeśli chcemy już uszczęśliwiać innych, to stosujmy międzynarodowe oznaczenia, bez mieszania polskich zwrotów z obcojęzycznymi. Ale to tylko moje, prywatne zdanie.

Ukryta Zawartość

Ale jeśli chcemy już uszczęśliwiać innych, to stosujmy międzynarodowe oznaczenia, bez mieszania polskich zwrotów z obcojęzycznymi.

Do oznaczeń jednostek miar można stosować wersję "międzynarodową". Piękno języka polskiego można pokazać pisząc poprawną polszczyzną. W dobie wszechobecnego internetu urządzeń mobilnych mniej razi mnie brak "ogonków", ale błędy ortograficzne spotykane na forach to wołają o pomstę do nieba. Zdawało by się : ludzie często dorośli, wykształceni w tych "lepszych" dla edukacji czasach, a walą takie błędy, że w kieszeni scyzoryk sam się otwiera. Niestety niechlujstwo językowe jest zaraźliwe, poziom nauczania coraz niższy i mamy tego efekty. Wystarczy poczytać co Polacy piszą w internecie.

P.S. Czy zauważyliście zmianę na allegro jeśli chodzi o komentarze? Nie można dowiedzieć się kto wystawił komentarz danemu użytkownikowi. To woda na młyn dla wszelkiego rodzaju kombinatorów, oszustów i cwaniaków. Teraz to dopiero klony z Legnicy będą sami sobie kupować i wystawiać komentarze. Oczywiście pozytywne i same "piąteczki".

W tym tygodniu kupuje regały na magnetofony. Oczywiście nie przez allegro, ale faktura "pro-forma" i allegro nie zarobi nic.

stereo-hifi.com

Kiedyś miałem taką nauczycielkę języka polskiego w Technikum która twierdziła że Polacy nie gęsi i swój język mają dlatego imię poety Williama Shakespeare kazała wymawiać tak jak się pisze czyli "Wiliam" nie "Łiliam". Wobec tego pomyślałem sobie że rozumując w ten sposób należało by również wymawiać jego nazwisko dosłownie "Shakespeare" a nie "Szekspir" łamiąc sobie przy okazji język. Dlatego nie rozumiem też kolegi który uważa że powinno się pisać "Om" nie "Ohm". Czyli co ? Zamiast "Hz" pisać "Herc" ? Dla mnie jest to dziwne bo nie uważałem się wtedy za mądrzejszego od własnej nauczycielki ani teraz od kolegi ke-raja a jednak dziwią mnie Wasze poglądy.

Edytowane przez Kasjel

dlatego imię poety Williama Shakespeare kazała wymawiać tak jak się pisze czyli "Wiliam" nie "Łiliam".

Ciekawe jak w "drugą stronę" po angielsku brzmiało by imię i nazwisko : Grzegorz Brzęczyszczykiewicz :)

A w sumie to chyba forum techniczne a nie kółko polonistyczne? ;)

Ukryta Zawartość

15 minut do końca. Ciekawe za ile pójdzie ten magne ...tfu! Ten deck .... cholera znowu źle .... . Ciekawe za ile zostanie sprzedany ten grajek kaset.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Tak w ogóle to wszyscy piszemy "Ohm" lub "Om" tylko dlatego że trudno znaleźć symbol oporu elektrycznego na klawiaturze komputerowej. Jak z tym jest ? Trzeba zainstalować odpowiedni pakiet językowy czy co ? Wiecie jak wstukać grecką literkę "Omega" ?

Aksamit

Skoro tak zrobili na Allegro to już umarł w butach. Cwaniakowanie będzie się szerzyć i nic się nie dowiesz z komentarzy. Koszmar.

Jeśli chodzi o jednostki to niech każdy pisze jak mu odpowiada. Nie ciągnijmy jakiegoś sporu. To nie te wątki :). Czy Om, Ohm czy omega większość ludzi i tak będzie wiedzieć o co chodzi a jak nie, to żadną ujmą będzie się zapytać.

Alpine AL-80 ładny, ale AL-85 podoba mi się znacznie bardziej :).

stereo-hifi com

Jak się nie ma co się lubi to się lubi to co jest pod ręką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Hmmm Zastrzeliłeś :). Kawał szlachetnych metali. A ten Marantz to po prostu "truskawka na torcie". Tak gwoli naszych złotoustych rodaków :). Ten styl w innych modelach Marantza mi nie odpowiada, ale w tym modelu wszystko do siebie pasuje. Piękny. Onkyo podobny do innej zacnej marki. Już Ci pisałem, ale ciekawe czy inni to dostrzegą.

Głowica rozebrana. Uszkodzenia były mechaniczne przy pinach lutowniczych. Druciki z cewek ułamały się. Całość - cewki i piny były zalane niby żywicą, ale ma ona konsystencję gęstego żelu i podczas ruchu kablami dochodzącym do głowicy wszystko się ruszało i druciki pękły. Mogło się to stać nawet podczas zwykłego użytkowania, gdy mechanizm opada w dół, występują delikatne naprężenia w kablach i po takich iluśset razach uszkodzenie gotowe. Aluminiowy odlew w którym się to wszystko znajdowało pozwala na włożenie innej głowicy, która odpowiada wymiarami czoła starej. Po dopasowaniu wystarczy zalać to żywicą i wkręcić do mechanizmu z podstawką. Teraz zostaje znaleźć takie cudo w dobrej cenie. Sprawa nie jest pilna, więc mogę poświęcić na to więcej czasu aż trafi się okazja. Dziękuję Ci za wczorajszą pomoc. Mocno ułatwi mi to zadanie.

stereo-hifi com

Kocham nasz język i staram się nim poprawnie władać - mam nadzieję że daje się to zauważyć, jeśli nie to szkoda. Niemniej jednak spolszczanie niektórych zwyczajowo przyjętych pojęć, jednostek, które funkcjonują od lat niestety nie służy naszemu językowi. Wole CD, czy odtwarzacz płyt kompaktowych niż nieszczęsny dyskofon. Kraina nasza piękna nie stała się niestety pępkiem świata i narodów (Mesjaszem jeszcze może się okazać) i pewne nazwy i jednostki zostały nazwane na cześć odkrywających, opisujących i nazywających je naukowców obcych nacji. Gdyby zjawiskiem falowym zamiast imć Herr Hertz zajmował się jakiś Pan Brzęczyszczykiewicz to bardzo możliwe że mielibyśmy w deckach pasmo przenoszenia np. 20 Brzęczyszczykiewiczów do 18 kiloBrzęczyszczykiewiczów (20Brz-18kBrz). Ale tak nie jest więc niech zostanie Ohm i Hertz. Taka jest moja koncepcja ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

O tym Alpine/Alpage AL-80 już kiedyś pisałem. Śliczny magnetofon z jeszcze ładniejszymi wskaźnikami wysterowania ale to taki deck który w zasadzie ma tylko udawać wysoką klasę. Jak się trafi w dobrej cenie to należy brać ale nie należy przepłacać będąc przekonanym że właśnie zainwestowało się w wysokiej klasy magnetofon.

Nie każdy magnetofon kupujemy dla dźwięku. Wygląd ma znaczenie. Budowa wewnętrzna, zastosowane rozwiązania techniczne - to wszystko jest istotne. Jak do tego dołożymy wyróżniające się brzmienie - czegóż chcieć więcej?

stereo-hifi.com

O tym Alpine/Alpage AL-80 już kiedyś pisałem. Śliczny magnetofon z jeszcze ładniejszymi wskaźnikami wysterowania ale to taki deck który w zasadzie ma tylko udawać wysoką klasę. Jak się trafi w dobrej cenie to należy brać ale nie należy przepłacać będąc przekonanym że właśnie zainwestowało się w wysokiej klasy magnetofon.

Dlatego napisałem, że AL-85 podoba mi się bardziej. Kiedyś naprawiałeś swojego (chyba AL-60), czytałem w starych wpisach i pisałeś, że to żadna rewelacja. Co innego najwyższe modele. Cena też odzwierciedla co potrafią.

Aksamit

"czegóż chcieć więcej". Kilka stron wstecz wrzucałem zdjęcie Luxmanów i Alpine. Takie cudeńka spełniają te wymagania z nawiązką :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Nie każdy magnetofon kupujemy dla dźwięku. Wygląd ma znaczenie. Budowa wewnętrzna, zastosowane rozwiązania techniczne - to wszystko jest istotne. Jak do tego dołożymy wyróżniające się brzmienie - czegóż chcieć więcej?

Ja nie rozumiem jak magnetofon trójgłowicowy z ręczną kalibracją może mieć mechanizm jednosilnikowy. Dotyczy to zarówno Alpine AL-80 jak i Kenwooda KX 2060. Z jednej strony cechy magnetofonu wyższej klasy a z drugiej du....a

To taki Sony TC-96R posiada dwa silniki indukcyjne a to przecież deck z autoreversem więc niby nie można zaliczyć go do klasy wyższej. Te ostre krawędzie blach z których skręcona jest konstrukcja AL-80 podobnie jak Luxman K-260. Ten ostatni powinien mieć jakieś ostrzeżenie z tyłu obudowy aby uważać na palce :-) A ktoś by sobie pomyślał.......taka audiofilska nazwa "Luxman" i trzy głowice och ! A tymczasem......

Każda firma ma swoje "kwiatki". Pamiętam w starych wpisach chyba MaciejLK pisał o dziwactwach JVC. Mój niedawny nabytek Onkyo też ma ciekawostkę. Otóż, podczas serwisowania z podłączonym do prądu magnetofonem trzeba uważać na nieosłonięte niczym punkty przy włączniku zasilania oraz gnieździe bezpiecznika. Bardzo łatwo o przypadkowe dotknięcie i mogą się oczy zaświecić. Mnie od tego "lampowania" uratował gruby dywan na podłodze. W innych sprzętach takie punkty z wysokim napięciem przeważnie są zabezpieczone lub schowane w niedostępne miejsce. W TA-2050 nie są i trzeba uważać.

stereo-hifi com

Jeżeli Kasjelu masz KX-2060 i on nie podoba się Tobie ... to ja go odkupię! W cenie oczywiście okazyjnej ;) Postawię go na piedestale i będę wznosił modły. Co do blach to masz rację - niejeden już raz kaleczyłem sobie dłonie. Cóż ... jak widać nie każdy dbał o szczegóły.

Każda firma ma swoje "kwiatki". Pamiętam w starych wpisach chyba MaciejLK pisał o dziwactwach JVC. Mój niedawny nabytek Onkyo też ma ciekawostkę. Otóż, podczas serwisowania z podłączonym do prądu magnetofonem trzeba uważać na nieosłonięte niczym punkty przy włączniku zasilania oraz gnieździe bezpiecznika. Bardzo łatwo o przypadkowe dotknięcie i mogą się oczy zaświecić. Mnie od tego "lampowania" uratował gruby dywan na podłodze. W innych sprzętach takie punkty z wysokim napięciem przeważnie są zabezpieczone lub schowane w niedostępne miejsce. W TA-2050 nie są i trzeba uważać.

A to w japońskich deckach jest normą. Chociaż ostatnio miałem jakąś Onkyo Integrę w łapkach i ta miała puszkę na włącznik w tworzywa. W japońskich deckach 220V jest niczym nieosłonięte i mi ostatnio tak przygrzało paluchy, że aż "różnicówka" wyłączyła całe zasilanie w domu. Za to w niemieckich deckach bezpieczeństwo serwisanta jest priorytetem. Wydaje się, że europejskie firmy były bardziej zachowawcze w tym względzie. Czyżby strach przed procesami o odszkodowanie?

stereo-hifi.com

Ja kiedyś próbowałem dociec co jest przyczyną stukotań czy piszczenia w mechanizmie któregoś z decków "Vintage". Miałem problem bo nie byłem w stanie precyzyjnie namierzyć tak na słuch który element powoduje te dźwięki. Nachyliłem więc nisko głowę nad mechanizmem i......dotknąłem policzkiem pinów do których były przylutowane kable biegnące od płytki z głównym bezpiecznikiem do transformatora czyli całe 230V. Już nie pamiętam który to był magnetofon ale pierdykło mnie tak że wybaczcie jeśli czasem piszę jakieś głupoty :-))

Niczym nie zabezpieczone, pionowo stojące piny wysokie na ok. 10mm pod napięciem sieciowym !

"Już nie pamiętam który to był magnetofon" - nie dziwię się. Po takim "spotkaniu" ja bym nie pamiętał jak się nazywam. :) Jednak trzeba uważać, nasze życie i zdrowie jest najważniejsze. Nikt nam drugiego nie da.

Coś jest w tym europejskim stylu budowania. W Telefunkenie HC730T wszystko jest osłonięte i nie ma jak się dotknąć do napięcia z sieci. W Braunach też. W japońskich niestety nie. We wspomnianym wcześniej Kenwoodzie KX-2060 tez jest wiele miejsc "kontaktu". Nawiązując do tego co pisałeś wcześniej o nim. Posiada jeden silnik, ale daje on radę. W swoim musiałem stary wymienić, ale po konserwacji mechanizmu wszystko działa jak żyletka. Wkurza tylko strzelanie elektromagnesów. Muszę jakoś to wyciszyć. Z powodu hałasu słucham go tylko w ciągu dnia :).

stereo-hifi com

całe 230V. Już nie pamiętam który to był magnetofon

To nie wysoki woltaż tylko nadmiar decków w domu powoduje, że nie pamiętasz który. Co ja mówię ... jesteś w stanie Kasjelu podać dokładną liczbę posiadanych przez siebie kaseciaków?

stereo-hifi.com

Nie wiem czy to było mądre z mojej strony. Ale popełniłem właśnie takiego Nakamichi. To mój pierwszy będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

• Pokaż nowe odpowiedzi