Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja takie składanki tworzę do dzisiaj i nadal będę. Z płyt CD które ktoś mi pożyczy albo od czasu do czasu sam zakupię. Ma to swój urok a dobór utworów dobieram starannie i w szerokim zakresie repertuarowym. Mam czas i ok. 1500 kaset do dyspozycji....))

a ja z kolei mam taką korbę, że jak znajdę jakąś nową płytę która mi wybitnie siada to zrzucam ją na kasetę i słucham z magnetofonu. Jakoś tak lubię ten dźwięk i i mój dziadek kx9010 i trochę młodszy teac  v7000 mają co robić

Cześć. Po wielu latach wróciłem do magnetofonu. Nie wiedziałem, ze to może tak grać. Frajda ogromna. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, boro53 napisał:

Cześć. Po wielu latach wróciłem do magnetofonu. Nie wiedziałem, ze to może tak grać. Frajda ogromna. 

Ukryta Zawartość

Ja sobie kupiłem drugi 🙂

Zrzut-ekranu-2025-04-20-112849.jpg

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

A ja wczoraj sprzedalem

Ukryta Zawartość

IMG_7947.thumb.jpg.d6c6a3cbb399f3b2892a8797fb0028de.jpg

Znalazlem „zastepstwo“

IMG_8826.thumb.jpg.180e11edf96ab6193dc8806e71c7a5ff.jpg

2025-04-20 08-41-21.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze, że nie to:

b160bbcf403ab8739dd34c3000ee

Ukryta Zawartość

Ten Technics jest kultowy i widze, że zaczyna mieć kultowe ceny:

Ukryta Zawartość

Niestety do Nakamichi mu daleko. A dBX to jeszcze większe zło niż Dolby 😉 .

Za taką kasę to już mozna dorwać niezłego studyjnego szpulowca.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Ten Technics jest kultowy i widze, że zaczyna mieć kultowe ceny:

Ukryta Zawartość

Weź przestań cena z kosmosu, po drugie handlarz, po trzecie nie jest tyle wart

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, xajas napisał:

IMG_8826.thumb.jpg.180e11edf96ab6193dc8806e71c7a5ff.jpg

To oryginalne standy, czy przerabiane?

38 minut temu, Pan Nikt napisał:

Weź przestań cena z kosmosu, po drugie handlarz, po trzecie nie jest tyle wart

Technicsy nie są tyle warte i to wszystkie 🙂 Miałem kiedyś, jak pewnie każdy, Technicsa a konkretnie  RS-B765 PXS cap. Ładny był, grał dobrze...w porównaniu z Diorami 🙂

Teraz jest moda  na kaseciaki, za jakiś czas ceny spadną. Podobnie było jakiś czas temu z VHS Hi-Fi

14 minut temu, xajas napisał:

Standy wlasnej konstrukcji

Aaa, myślałem ze sonusa, robi podobne. Ale ładne.

Był do wzięcia Nakamichi 582 za ... 350 EUR. Z Polski.

nakamichi-582.jpg

Na Nakamichi trzygłowicowego nie ma takich cen. Ma jeszcze mechanizm Nakamichi.

Pełny manual, wybitna rzadkość:

- ustawianie azymutu

- ustawianie BIASu (metodą "miernikową" a nie na słuch czy na oko 😉 )

- ustawianie poziomu nagrywania.

Mam taki, baaardzo fajna maszyna.

Inne zalety: po zdjęciu pokrywy i dolnej płyty dojście do całej płytki drukowanej. Rewela.

Inne wady: plastikowy front, za to pasuje do amplitunera Nakamichi 530 Receiver:

image;s=1000x750

Tu ktoś sprzedaje, nie moja oferta: 

Ukryta Zawartość

Oferty na ten już sprzedany 582:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, pmcomp napisał:

Inne zalety: po zdjęciu pokrywy i dolnej płyty dojście do całej płytki drukowanej. Rewela.

Jak życ bez tego...

12 godzin temu, pmcomp napisał:

Tak się reguluje w magnetofonach z manualną regulacją, o regulacji "na słuch" to ja pierwszy raz słyszę...

Tyle z tych rewelacji 🙂

Godzinę temu, Jacchusia napisał:
13 godzin temu, pmcomp napisał:

Tak się reguluje w magnetofonach z manualną regulacją, o regulacji "na słuch" to ja pierwszy raz słyszę...

Tyle z tych rewelacji 🙂

No to popatrz jak sie reguluje BIAS np. w Nakamichi BX-300: 

Nakamichi-BX-300-3.jpg?ssl=1

Właśnie "na słuch". Widzisz tu jakis generator częstotliwości?

Poczytaj: 

Ukryta Zawartość

"The manual is correct, if you turn the bias knob on the BX-300 clockwise it should reduce the high frequencies, making the recording duller, and CCW turn should do the opposite. If it is not the case, something is wrong with the deck, possibly with the bias pot itself (a common problem on the BX-300)."

A w 582 ustawia się odpowiednie wskazanie na mierniku VU, tym wbudowanym w magnetofon. Na maxa, a potem na spadek -3dB.

Tu masz cały proces kalibracji:

Manual też to dokładnie opisuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

W dniu 21.04.2025 o 12:49, pmcomp napisał:

A co ja mam poczytać? Forum jakieś? Nasze czytam i wystarczy.

Nie ma regulacji na słuch, to nonsens. Jest albo autoamtyczna albo manualna przy uzyciu wskaźników.

Nie bredź.

A jeśli jest to nam tutaj szybciutko opisz jak to się robi.

W dniu 21.04.2025 o 12:49, pmcomp napisał:

W środku pewnie jest i po załacznieu regulacji , naciśnieciu REC generuje sygnał, który sie nagrywa a ty regulujesz jego poziom do odpowiednmiej wartości wskazanej w instrukcji obsługi,

"widzisz gdzieś generator"...jasny gwint...myslałeś o takim na korbkę?

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

Nie ma regulacji na słuch, to nonsens. Jest albo autoamtyczna albo manualna przy uzyciu wskaźników.

To jaka twoim zdaniem jest tu:

jeszcze raz bo widze ze do ciebie malo dociera:

Poczytaj: https://www.tapeheads.net/threads/using-bias-tune-on-nak-bx-300.25696/

"The manual is correct, if you turn the bias knob on the BX-300 clockwise it should reduce the high frequencies, making the recording duller, and CCW turn should do the opposite. If it is not the case, something is wrong with the deck, possibly with the bias pot itself (a common problem on the BX-300)."

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

W środku pewnie jest i po załacznieu regulacji , naciśnieciu REC generuje sygnał, który sie nagrywa a ty regulujesz jego poziom do odpowiednmiej wartości wskazanej w instrukcji obsługi,

To jak się załącza w B-300 tą regulację Sherlocku ??? Do regulacji BIASu słuzy tylko ten potencjometr Bias Tune na dole.

Polecam np. #7 tutaj:

Edytowane przez pmcomp

13 godzin temu, pmcomp napisał:

To jaka twoim zdaniem jest tu:

a jaka tutaj:

Cytat

To jak się załącza w B-300 tą regulację Sherlocku ??? Do regulacji BIASu słuzy tylko ten potencjometr Bias Tune na dole.

Daruj sobie te szczeniackie odzywki może one dodaj ci animuszu, ale braku wiedzy to nie zastąpi.

Dlaczego mi podsyłasz linki do forum gdzie ludzie mogą pieprzyć głupoty i to robią. Przeczytaj dokładnie te posty z naszego forum jest tam prawidłowa odpowiedź. I to jako jedna z pierwszych. Robi się to tak jak na filmiku powyżej.

To ze w magnetofonie była jedna gałka, nie znaczy ze robi się to na słuch. Kalibracja to dokładne dostrajanie, parametrów nagrywania, jak to chcesz robić na słuch? To się kompletnie mija z celem takiego zabiegu. Od regulacji barwy były regulatory wysokich/niskich, a bywało i ze średnich tonów we wzmacniaczach, nie mówiąc o equalizerach, które wtedy były normą i każda firma miała ich w ofercie po kilka modeli.

Nawet jak istnieje jakiś magnetofon gdzie w instrukcji obsługi pisano o regulacji na słuch to to był zabieg marketingowy, nie prawdziwa kalibracja. tylko nie podsyłaj kolejnego linka do forum gdzie goście piszą sobie co sie dziej kiedy sie jakims pokrętłem pokręci. Jak już wcześniej pisałem kupiłem ostatnio drugiego kaseciaka Onkyo integra, tam wybór rodzaju taśmy nie jest automatyczny, tylko manualny. Jak sie słucha kasety chromowej a przełączy na "normal" to tez inaczej gra, jakby głośniej, lepiej, ale czy te przyciski do tego służą?

Ty nawet możesz sobie na słuch wkładkę w gramofonie ustawiać. Pokręcisz jedną srublką, posłuchasz, pokręcisz pokrętłem posłuchasz, dociążysz wkładkę i posłuchasz 🙂

to ten post.

Cytat

Arturmis

Użytkownicy

staż: 20 lat i 9 miesięcy

8

0

Opublikowano 3 Listopada 2005

U mnie procedura kalibracji wyglada tak:

1. wlaczenie zapisu

2. wlaczenie przycisku kalibracja powoduje wlaczenie generatora w magnetofonie.

3. na wyswietlaczu pojawia sie znacznik poziomu rec level. Z pomoca potencjometrow do kalibracji poziomu nalezy ustawic wskaznik tak aby zgadzal sie ze znacznikiem. Oddzielnie jest regulacja dla L oraz R.

4. ponowne nacisniecie przycisku kalibracji powoduje przejscie do etapu bias level. Pot. bias nalezy ustawic tak aby poziom byl zgodny ze znacznikiem.

5. kolejne wcisniecie przycisku kalibracji powoduje przejscie do trybu normalnego zapisu.

Uwaga - zmiana poziomu bias`u powoduje niewielka zmiane poziomu rec level.

Magnetofon to Technics.

Edytowane przez Jacchusia

14 godzin temu, pmcomp napisał:

To jak się załącza w B-300 tą regulację Sherlocku ??? Do regulacji BIASu słuzy tylko ten potencjometr Bias Tune na dole.

I teraz dostrzegłem, obejrzyj sobie dokładnie zdjęcie prawy górny róg i opis przycisku...

UJ1lc3E9VkfHoGyV1AO2vZji9cC7k9dYVHD2WywT

Najprawdopodobniej tym właśnie.

Monitor a pod spodem Eq, po naciśnięciu tego przycisku przystępuje się do kalibracji.

W tym Nakamie BX-300 nie ma generatora takiego jak np w GX-75 Akai, GX-69; RS-BX727; RS-B965 etc.

Ustawiasz w nim ręcznie typ taśmy, rodzaj EQ adekwatny do typu taśmy i na słuch regulujesz prąd podkładu poktiem 'bias'. Można to zrobić puszczając jako sygnał źródłowy szum FM na poziomie -20dB i porównywać Tape/Source (Monitor) - na słuch. 

Podobnych decków, które nie miały wbudowanych  generatorów było mnóstwo - choćby RS-B765; 755 etc.

Tylko te, które mają odpowiedni przycisk (Cal; Calibration; Test Tone; etc.)  wyzwalający częstotliwości 400Hz/10kHz do kalibrowania poziomu i prądu podkladu pokażą to na wskaźnikach.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

I teraz dostrzegłem, obejrzyj sobie dokładnie zdjęcie prawy górny róg i opis przycisku...

Ukryta Zawartość

Najprawdopodobniej tym właśnie.

Monitor a pod spodem Eq, po naciśnięciu tego przycisku przystępuje się do kalibracji.

Niezbyt, to jest korekcja 70/120us, zgodnie z opisem. W tym magnetofonie niezależnie wybiera się korekcję i prąd podkładu (trzema kolejnymi poniżej), były też zresztą inne podobne cudaki. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

Niezbyt, to jest korekcja 70/120us, zgodnie z opisem. W tym magnetofonie niezależnie wybiera się korekcję i prąd podkładu (trzema kolejnymi poniżej), były też zresztą inne podobne cudaki. 

Może, w różnych modelach różnie to wyglądało, ale sama koncepcja ustawiania kalibracji taśmy na słuch, to kuriozum, nie po to kalibracja jest. 

1 godzinę temu, ahaja napisał:

W tym Nakamie BX-300 nie ma generatora takiego jak np w GX-75 Akai, GX-69; RS-BX727; RS-B965 etc.

Ustawiasz w nim ręcznie typ taśmy, rodzaj EQ adekwatny do typu taśmy i na słuch regulujesz prąd podkładu poktiem 'bias'. Można to zrobić puszczając jako sygnał źródłowy szum FM na poziomie -20dB i porównywać Tape/Source (Monitor) - na słuch. 

Podobnych decków, które nie miały wbudowanych  generatorów było mnóstwo - choćby RS-B765; 755 etc.

Tylko te, które mają odpowiedni przycisk (Cal; Calibration; Test Tone; etc.)  wyzwalający częstotliwości 400Hz/10kHz do kalibrowania poziomu i prądu podkladu pokażą to na wskaźnikach.

"choćby RS-B765" miałem tego Technicsa, wiem jak się tam kalibruje, na pewno nie na słuch...

Na wskaźniki. 

Tego Technicsa kupiłem w PEWX-ie kosztował ponad 500 000zł. Instrukcje po polsku miał 🙂

"tylko i wyłącznie za pomocą wskaźnika..."

Ustawione od odp. fragmentu.

To czy magnetofon był wyposażony w generator czy nie nie ma znaczenia. Sama idea wykonania kalibracji była taka sama.

14 minut temu, Jacchusia napisał:

Może, w różnych modelach różnie to wyglądało, ale sama koncepcja ustawiania kalibracji taśmy na słuch, to kuriozum, nie po to kalibracja jest. 

Ten przycisk w tym magnetofonie nie służy do kalibracji. Wiele magnetofonów miało kalibrację na słuch, klient nasz pan. Sama koncepcja ustawiania pasma przenoszenia za pomocą prądu podkładu to jest kuriozum, bo nie do tego bias jest, ale znów - klient nasz pan, i działa ;) 

nagrywamy.com

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

???

Ty masz jakies pojecie o magnetofonach kasetowych?

Juz Ci widze Panowie wytlumaczyli, do czego sluzy ten przycisk EQ 120/70usek.

Nie martw sie … czlowiek uczy sie cale zycie 🙂 .

2 godziny temu, ahaja napisał:

Teraz moze zrozumie i uwierzy. Bo mi i cytowanemu internetowi ze strony „biblii dla magnetofonów” jakos nie uwierzył.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, przemak napisał:

Ten przycisk w tym magnetofonie nie służy do kalibracji. Wiele magnetofonów miało kalibrację na słuch, klient nasz pan. Sama koncepcja ustawiania pasma przenoszenia za pomocą prądu podkładu to jest kuriozum, bo nie do tego bias jest, ale znów - klient nasz pan, i działa 😉

Sam przycisk nie tylko pokrętło, poza tym kiedy się dobrze przyjrzałem zdjęciu to te "70/120us" dotyczy przycisków w drugim rzędzie - imho. ale jak pisałeś "klient" nasz Pan i ja sam twierdzę, ze takie "owoce" zabiegów marketingowych mogły sie znaleźć,ale to była namiastka kalibracji, a nie kalibracja.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Juz Ci widze Panowie wytlumaczyli, do czego sluzy ten przycisk EQ 120/70usek.

Nie martw sie … czlowiek uczy sie cale zycie 🙂 .

Zmień trzepak Panie...na moim dla ciebie nie ma miejsca

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Teraz moze zrozumie i uwierzy. Bo mi i cytowanemu internetowi ze strony „biblii dla magnetofonów” jakos nie uwierzył.

Żyletki  się chwytasz 🙂

4 minuty temu, pmcomp napisał:

nie nie mam, mam obecnie dwa, a w sumie było ich w moim zyciu naście...i cieszyłem sie kiedy mi się udało uruchomić 🙂

@pmcomp zapamietaj Pana z filmu:

Cytat

...tylko i wyłącznie za pomocą wskaźnika...

2 godziny temu, przemak napisał:

były też zresztą inne podobne cudaki.

Takichcudakow jak piszesz bylo … cale mnóstwo. Np. Nakamichi 670ZX, tez mam, ma juz automatyczna regulację azymutu i BIASu, a reczna poziomu nagrywania. 

Takich w pełni manulanych cudakow na rynku jak Nakamichi 582 z reczna regulacja azymutu, BIASu i poziomu nagrywania bylo na rynku bardzo malo. Ale mozna bylo na nich skalibrowac się do kazdego egzemplarza tasmy. Niestety potem zwycięzyła wygoda i w Nakamichi BX-300 byl juz wynalazek „na sluch”. A potem powstaly maszyny z pelna automatyczna kalibracją.

7 minut temu, Jacchusia napisał:

Sam przycisk nie tylko pokrętło, poza tym kiedy się dobrze przyjrzałem zdjęciu to te "70/120us" dotyczy przycisków w drugim rzędzie - imho. ale jak pisałeś "klient" nasz Pan i ja sam twierdzę, ze takie "owoce" zabiegów marketingowych mogły sie znaleźć,ale to była namiastka kalibracji, a nie kalibracja.

Zmień trzepak Panie...na moim dla ciebie nie ma miejsca

Żyletki  się chwytasz 🙂

nie nie mam, mam obecnie dwa, a w sumie było ich w moim zyciu naście...i cieszyłem sie kiedy mi się udało uruchomić 🙂

@pmcomp zapamietaj Pana z filmu:

Jeszcze ciągniesz tego zdechlego sledzia? Dalej sie pogrążasz?

Panie „automatyczna kalibracja” przyciskiem EQ 😂😂😂.

A wystarczy powiedzieć … sorry chłopaki, myliłem się, macie rację. Wiem, wiem, to trudne jest, audiofilska duma nie pozwala 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Jeszcze ciągniesz tego zdechlego sledzia? Dalej sie pogrążasz?

Ty sobie możesz wszystko na słuch regulować.

13 minut temu, Jacchusia napisał:

kiedy się dobrze przyjrzałem zdjęciu to te "70/120us" dotyczy przycisków w drugim rzędzie - imho

To nie IMHO tylko … poczytaj sobie instrukcję obslugi to sie dowiesz. Jest dostepna w sieci.

Nie, nie dotyczy zadnych przyciskow w zadnym rzedzie. Jest to niezalezna funkcjonalnosc. 120 dla tasmy Fe i 70 dla tasmy Cr i Me. Potem wymyslono automat poprzez „czytanie” wglebienia w grzbiecie kasety Cr i Me, tego obok zabezpieczenia przed nagraniem kasety.

No cóz Panowie @ahaja i @przemak … kolega @Jacchusia WIE LEPIEJ i tego nie zmienimy 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, Jacchusia napisał:

kiedy się dobrze przyjrzałem zdjęciu to te "70/120us" dotyczy przycisków w drugim rzędzie - imho.

To są parametry korekcji toru zapis/odczyt, przecież to oczywiste, po co brniesz.

Takichcudakow jak piszesz bylo … cale mnóstwo.

Chodziło mi o niezależne przełączniki wyboru korekcji i prądu podkładu. IMO to niepotrzebnie miesza użytkownikowi, ale może za to sobie popstrykać.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

wymyslono automat poprzez „czytanie” wglebienia

I to wgłębienie przełączało oba przełączniki w tym naku, i korekcję i prąd. Ręczne przełączniki też zwykle razem przełączały jedno i drugie.

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

To są parametry korekcji toru zapis/odczyt, przecież to oczywiste, po co brniesz.

W co niby brnę? Przyjrzałem sie zdjeciu :

Kolejności napisów i stwierdziłem, że przycisk "monitor" ma pod samym przyciskiem  "Eq" i być może tym sie załacza kalibracje. 

A to napisy pod spodem (pod Eq) dotyczą funkcji przycisków w drugim rządzie.

6 minut temu, pmcomp napisał:

Nie, nie dotyczy zadnych przyciskow w zadnym rzedzie. Jest to niezalezna funkcjonalnosc. 120 dla tasmy Fe i 70 dla tasmy Cr i Me. Potem wymyslono automat poprzez „czytanie” wglebienia w grzbiecie kasety Cr i Me, tego obok zabezpieczenia przed nagraniem kasety

Ty czytaj uważniej, bo potem głupoty wypisjesz.

4 minuty temu, Jacchusia napisał:

Ukryta Zawartość

Kolejności napisów i stwierdziłem, że przycisk "monitor" ma pod samym przyciskiem  "Eq" i być może tym sie załacza kalibracje. 

Ty czytaj uważniej, bo potem głupoty wypisjesz.

Poczytaj instrukcje, moze znowu sie czegos nowego nauczysz … ręce opadaja. Ehhhh.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Ukryta Zawartość

Jasne, wolisz brnąć 😉

Konwencję w tym magnetofonie widzę taką, że napisy są nad przyciskami a nie pod. Pierwszy od góry - wiadomo, drugi od góry - korekcja, trzy kolejne - zależne - przełączanie prądu podkładu. Ponieważ te przełączniki prądu podkładu są zależne, to nie mogą ich dotyczyć napisy "wyciśnięty/120" albo "wciśnięty/70" bo to by oznaczało na przykład, że wybranie dowolnego z tych przycisków zmienia korekcję na CR, ale dwa pozostałe są wtedy wyciśnięte i zmieniają na FE - to co, głosują? 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi