Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swój kupiłem w Krakowie i dopiero znalazłem studio na miejscu z całą masą tego i innego jeszcze ciekawszego sprzetu.Z tych co ogladałem wszystkie miały identyczne wyjscia.Z drugiej strony to ciekawe zajęcie móc zerknąc do niektórych magazynów,okazyjnie poznałem też jednego z konstruktorów magnetofonu "mak".

Jak znajde nieco czasu zrobie kilka zdjęć swoich szpulaków i pokaże je na forum.Jak to mówi mój kolega pracujący w polskim radiu "nic tak pieknie nie wygląda jak kręcące się szpule" i coś w tym jest.

Studio z worami dosłownie tych duplikatorów znajduje się w Warszawie, oprócz JVC mają jeszcze znacznie mniej ciekawe modele Panasonica ten JVC 5700-E naprawdę jest wart grzechu.W przyszłości będę myślał o magnetowidzie produkowanym jako samodzielny element rejestrujący starej kamery video po przeróbkach i podrasowaniu być może będzie ze mną ganiał na pasku po Polsce

Pozdrawiam

Zbyszek

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel

A ja mam włoskie czerwone auto bez czarnego konia ,prawo jazdy i mieszkanie niewiele wieksze niz twój pokój.

Ukryta Zawartość

ludzie kupujcie ,to zajebiste magnetofony kasetowe.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Zgadza się od VHS lepszy był U-matic, Video2000, Betamax, Betacam i jeszcze kilka innych.Natomiast analogowy zapis foni na pełnej szerokości taśmy 1/2" jest znacznie lepszy niż w U-matic 3/4" czy w Video200 1/4" mam do niego coraz większą słabość pogłębia się dosłownie z godziny na godzinę. Opisanie dupy lewa strona góra Pierwszy przełącznik Auto Repeat Tape end, Off, Video End, Drugi Sensor Rec On Sensor Rec Off Mode Lock On/Off

Audio In R/CH2 L/CH1 niżej taki sam układ Audio Out pod spodem przełączniki S-VHS ON/OFF Video S-Video/line

Video In antenowy i S-Video mini DIN pod spodem taki sam układ przy Out pod podem gniazdo RS-232C po prawej na górze Audio Monitor Out [chinch jak we wszystkich pozostałych audio z prawej strony na samej górze przełącznik Hi-Fi REC ON/OFF [najguwniejszy w całej wsi] waga tak na oko 4-5 kg

Pozdrawiam

Zbyszek

Marek-41, 2 Mar 2007, 18:24

>Znany jest i to nie tylko mnie magnetophon firmy telefunken,który to w latach czterdziestych

>postawił zapis magnetyczny na zupełnie dobry poziom.Ale było jeszcze coś,co widziałem w programie

>discovery.

>Facet demonstrował jakiś zbudowany w kilku podobno egzemplarzach niemiecki magnetofon,który pracował

>w pozycji pionowej i miał własnie helikalny system zapisu.Odtwarzał oryginalne nagranie koncertu

>orkiestry i jakośc tego nagrania była tak jak standartowego dzisiejszego sygnału.Zadnych szumów i

>trzasków i normalne pasmo.

>Podobno amerykanin z wywiadu,który to znalazł, wysłał je do kogoś ze swoich znajomych w firmie ampex

>co znacznie przyspieszyło pracę nad w pełni funkconalnym magnetowidem.

>A tak do korwina,to ja swojego nawet nie otwierałem,tylko oczysciłem z zewnątrz,a działa idealnie.

Chyba komus coś się pokróliczkowało, bo to jest dokładna historia odkrycia Magnetophone właśnie. O żadnym cudzie z helikalnym zapisem nic mi nie wiadomo. Magnetophone znaleziono w budynku Radio Frankfurt i jak widać na zdjęciu pierwszym, niczym nie różnił się od współczesnych studyjnych magnetofonów. Forma idealna, skończona. :)

Drugie zdjęcie przedstawia prezentację zdobycznego cuda w USA. Fajne mieli głośniki, prawda? Nieźle musiały rżnąć! :)

Ukryta Zawartość

post-3966-100007155 1172914667_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A poza tym studyjnym cudem były też mniejsze, używane "w polu" - acz równie doskonałe. Na tej fotce podczas przewijania taśmy - rzeczywiście "najpiekniejszy widok kręcących się szpul" - to jest to. Pozdr. dla marka 41 (może naszego wspólnego kolegę z PR też wciągniemy na forum :) ).

pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Dudivana.Własnie dlatego zadałem to pytanie.Ten sprzęt na zdjęciach jest znany,ale ja naprawde widziałem ten program i facet wyraznie twierdził ,że dwie głowice były zamontowane na obrotowym dysku nieco odchylonym od osi.Wysokośc tego urządzenia to około 70-80cm i pracował w pionowej pozycji,a ten telefunken tego nie potrafi.Oprócz tego programu nigdzie indziej nie trafiłem na żaden ślad ,że coś takiego rzeczywiscie istniało.Stąd moje pytanie.Jeżeli to nie była jakaś ściema to musiał być naprawde rzadki.Dzieki za odzew i fajne zdjecia.

Dziwne, zaprawdę dziwne by to było. Zadajmy sobie pytanie: do czego w tamtym czasie potrzebny mógłby być helikalny zapis? Sam Magnetophone to była absolutna rewelacja, pamiętajmy ze to niemowlęcy okres taśmy magnetycznej (przedtem królowały druty no i były jeszcze do niczego nie nadające się papierowe serpentyny). Dopiero co wynaleziono zapis z użyciem prądu podkładu.

Helikalny zapis pojawił się jako rozwiązanie problemu z zapisem sygnałów o b. szerokim paśmie, krótko mówiąc - video i maczali w tym palce Japończycy, nie Niemcy, w końcówce lat 50-tych.

Tu jest link do strony,która jest encyklopedią o magnetofonach ,w wiekszości szpulowych.Strona jest naprawde ciekawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam ,dokładny link to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

sluchaj kolego Dzial Ogloszen jest w innej zakladce - z pewnoscia zauwazyles ze zlekcewazono twoj wpis i tak bedziemy cie traktowac jak bedziesz w chamski sposob zasmiecal forum

Do Dudivana

Układ bez rolek dociskowych filcu itp tak zwany omega od kszałtu dużej litery wymyślili niemcy były dwie olbrzymie szpule w wersji pierwszej głowice znajdowawały się w okrągłej nieruchomej obudowie zapis wzdłużny

w wersj drugiej obudowa głowic była ruchoma ustawiona pod niewielkim kątem do taśmy zapis był wówczas skośny bracia hitlerowcy w latach 40 mieli jeszcze zaliczony zapis poprzeczny. Nie moje zmartwienie nie mój ból omegę z nieruchomymi głowicami pamiętam i był to Telefunken nie wiem kto ma obecnie Telefunkena w wersji omega z ruchomymi głowicami Opasanie przez taśmę układu głowic było pomysłem rewelacyjnym.

Pozdrawiam

Zbyszek

Tak.Pioneer RT-909 jest ciekawą i wartą uwagi konstrukcją,ale gdzie to wszystko trzymać.Miałem okazje pobawic się fabrycznie nowym takim cackiem.Własciciel ,zachodni dyplomata miał cała wieże z kasetowym CT-8R.

A ja biedny żuczek tylko Zk-246 w nowszej skurze,ale i tak byłem szczęśliwy.Dobranoc wszystkim.

sluchaj kolego Dzial Ogloszen jest w innej zakladce - z pewnoscia zauwazyles ze zlekcewazono twoj wpis i tak bedziemy cie traktowac jak bedziesz w chamski sposob zasmiecal forum:

wiem,

poniewaz czytam i widze ze kumacue tu czacze nie chce to cacko wtawic na boczny tor i ten bdb utrzymany egzeplarz oddac w dobre rece...

Pozdrawim ADMIN za warozumjalosc..

Dzięki Korwin.Jak sobie przypominam to musiało byc własnie to,nawet nazwe firmy też chyba wymienili.Z tego co sobie przypominam to mysleli nad zapisywaniem obrazu radarowego dla szkolenia operatorów i potrzebowali szerszego pasma,ale nie zdązyli już tego dopracować.Musi być sprawne takie urzadzenie w jakims brytyjskim muzeum,trzeba troche poweszyć.Dobranoc.

Z tego co pamiętam wirujące głowice jako przystawka były też stosowane w magnetofonach studyjnych do montażu audycji. Ich zadanie polegało na tytm że można było przyspieszyć lub wydłużyć czas trwania nagrania bez słyszalnej zmiany wysokości tonów-takie hokus pokus

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

czy ktos mi moze powiedziec co takiego kupilem?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mzawek, 2 Mar 2007, 21:42

>

Ukryta Zawartość

>ludzie kupujcie ,to zajebiste magnetofony kasetowe.

Dlatego od dłuższego czasu unikam wklejania linków do ciekawych aukcji, bo potem cuda się dzieją. Kurcze, goście wzięli się nagle nie wiadomo skąd, o tej porze.

Mam nadzieję, że to ktoś z naszych, mniej będzie bolało:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi