Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Marek-41, 11 Mar 2007, 17:37

Jakie nowe kasety VHS jaka jakość jacy producenci i czy po 1 zł czy 2 zł ? naprawdę uświadom innym że za 2 lata będzie bida i trzeba robić zapasy

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Do Marka-41

Od Jackka011 dostałem HiFi Hanseatica od Pana Jurka przyniosłem Panasonic-a AG-5700 bardzo czysty zapis na wolnym przesuwie [helikalny stereo] na normalnym niezły stereo taki sobie średni. Twoje odkrycie,że JVC BR-7000ERA nagrywa skrośnie na normalnym przewróciło do góry nogami cały mój jako tako uporządkowany świat, a do specjalnie naiwnych gotowych uwierzyć w każde byle g... nie należę .

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Karawany mają to do siebie, że mimo przeciwności wędrują

Trzymajmy się kupy owsiki

Bez paniki.Są nowe zapakowane w folie i stoją na sklepowej pólce i nie po 2 złote.Taśm magnetofonowych też miało nie być ,a problemów też nie mam.

A sprzęt profesionalny to co innego.Moje samochody też mają wiecej niż 30 lat,ale ponieważ też były zaprojektowane dla celów profesionalnych to i mnie jeszcze przeżyją.Tym się różni produkcja dla plepsu i np; dla wojska.To dwie różne bajki.

=>Marek-41, 11 Mar 2007, 18:07

Ja właśnie pytałem czy góra po 2 złote bo jeśli nie to warto się skrzyknąć,poszukać gdzie indziej i kupić hurtem od producenta bez pośredników dobre profesjonalne kasety nie badziewie .Wiadomo że zamyka się linie produkcyjne ,nie robi się nowych matryc na wtryskarki i patrzy się kiedy powiedzieć zamykamy linię.Smutne ale prawdziwe

Do Korwina.Zmieńiłeś plany jak piszesz,ale to i dobrze.Jak mawia mój dobry kolega ,oficer zresztą ":oficera powinna cechowac elastyczność decyzji".Ja też byłem juz gotowy wybrac się na nagrywanie z moim N-7125,ale musiałem zmienic zdanie.Szkoda tylko ,że nie miałem dostępu do tej technologii tak jakieś dwadzieścia lat temu.

Rafael.Bez przesady,ile my tego potrzebujemy.Ja już mam kaset na 44 godziny i to fabrycznie nowych.Jak sprawdziłem wyprodukowanych w czechach.Myśle,że nie ma co robic większych zapasów.Zawsze się w razie potrzeby znajdzie jakieś dojście do kaset.Jak szukałem kaset 8 ścieszkowych do amerykańskiego samochodowego odtwarzacza to faktycznie nie jest łatwo,ale VHS jeszcze występuje dosyć powszechnie.

Do Marka-41

Oby mnie tylko nie posądzono o pedalstwo ale buzi.

Serdecznie mam dość cyfrowej tandety typu zestaw kina domowego, albo bomboks z marketu opcja kup i zrób sam dziecko sąsiadce, w wątku Uhery mit i rzeczywistość jeden nie tak dawno szaty darł z rozpaczy siedząc nad

plastikowym złomem UHER CR-1601 [Harman-Kardon] ja chcę JVC i to ten konkretny model a niewiernym przypominam, że to JVC wymyśliło ten rodzaj zapisu w głębi nośnika przy pomocy głowicy o szerokiej szczelinie.

Pozdrawiam

Zbyszek

=>Marek-41, 11 Mar 2007, 18:27

Obserwuję młodzież i dla nich to 50 godzin mp3 to w tydzień uzbierają czyli rocznie 2600 godzin na luzie.tyle to zawodowo musi słuchać prezenter radiowy,niestety młodzież o tym nie wie i słucha i nagrywa dużo więcej a że jest to dupiana jakość to najlepszy przykład że gorsze wypiera lepsze. Jak tak lubisz wojsko to F16 wyparły Migi29 bo te ostatnie nie miały dobrej elektroniki która za kiepskiego pilota by wszystko robiła .A pilot jest jak gramofon tylko elementem analogowym są lepsze i gorsze gramofony

Zgadza się Korwin.System VHS jako zapis obrazu to jedna wielka pomyłka,ale zapisem audio zmazali stare grzechy.Co ciekawe obejżałem już z pół setki tych magnetowidów i w żadnym,powtarzam w żadnym nie spotkałem przepalonej choćby jednej żarówki podswieltlającej wskazniki.Ciekawe co?

Cieszę się, że mam dwa egzemplarze JVC BR-7000, i że Marek-41 mi je kupił i sprawdził porównywałem dzisiaj 6km per pedes apostolorum w jedną stronę a niosłem Panasonic-a AG-5700, który swoje waży na sprzęcie znajomego muzyka i stwierdzono, że JVC go bije na łeb i szyję jak stwierdziły objektywnie dwie osoby z branży ale całkowicie postronne, jeśli piszę, że świat mi się wykopyrtnął to znaczy, że się naprawdę wykopyrtnął

Pozdrawiam

Marka i Jacka szczególnie

a normalnie pozostałych

Zbyszek.

Marek-41, 11 Mar 2007, 18:27

z żarówkami to banalnie proste to samo stosuje się w przemyśle przy maszynach i np przy napięciu 24v dale się zarówkę 110V i faktycznie nim się przepali to maszyna idzie na złom

Korwin.Zaciekawiłeś mnie.Jak to jest rzeczywiście takie dobre,to mój analityczny łep musi to sprawdzić empirycznie.Przytaszcze do domu profesionalny analizator widma i sprawdze co naprawde to JVC potrafi.Mam podobno jeszcze całkiem dobry słuch ,ale co laboratorium to nie subiektywne odczucia.

Miałem okazję oglądać zapis z BETAMAX-a a VIDE0200 mam w domu i masz rację ani VHS ani Super VHS to nic szczególnego jeśli chodzi o wizję a jeśli mowa o audio to absolutna rewelacja HiFi (S)VHS w wykonaniu JVC - innych nie zdążyłem poznać a więc wolę mieć Panowie 3 JVC a nie 2 i Panasonica który jest Portable Professional Video Recorder i można z nim na sali koncertowej przycupnąć i robić spokojnie swoje

Pozdrawiam

Zbyszek

Miałem okazję oglądać zapis z BETAMAX-a a VIDE0200 mam w domu i masz rację ani VHS ani Super VHS to nic szczególnego jeśli chodzi o wizję a jeśli mowa o audio to absolutna rewelacja HiFi (S)VHS w wykonaniu JVC - innych nie zdążyłem poznać a więc wolę mieć Panowie 3 JVC a nie 2 i Panasonica który jest Portable Professional Video Recorder i można z nim na sali koncertowej przycupnąć i robić spokojnie swoje

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie!wróciłem z kolejnego wypadu odpoczynkowego, a tu dyskusje przeogromne, że to przestarzałe, że VHS be,że będzie się psuło, że nowe nośniki wygrają, a gdzie ten czołg postawić. Ile razy juz to słyszałem w życiu. Zawsze - powtórzę - zawsze robiłem odwrotnie - to właśnie ta droga którą należy pójść. Nigdy się nie zawiodłem.Jak wszyscy chodzą z mptrójkami w kieszeni i sciagają n+1 utworów z sieci - to znaczy, że trzeba ewidentnie słuchać pełnego analogowego dźwięku i mało tego dzielić się nim z innymi - najlepiej młodszymi bo wkrótce mało kto będzie pamiętał co znaczy audio najwyższej próby. Raz - robimy to dla własnej egoistycznej potrzeby słuchania pięknego dźwięku - dwa - dbamy,żeby nasz gatunek nie zaginął. Ale mógłbym na ten temat mówić wiele. Kochani - nie należymy do większości i bardzo dobrze. Niektórzy postawią JVC w swoim pokoju , niektórzy nie i co z tego - gdzieś paru ludzi pokocha ten dźwięk i ten sprzęt i tych szukam. Z nimi chcę rozmawiać im przede wszystkim pomagać, dla nich oddać coś co mam w tej chwili najcenniejsze i unikalne - czas, który bezpowrotnie mija i tyle.

Marek-41 - masz rację - BR 7000 nie tylko nie pali żarówek, ale cicho i pięknie pracuje po latach i tym co przeszedł w przeszłości

Korwin>dziękuję za pozdrowienia - przesyłam również dla Ciebie to samo.

I podsumowanie - BR 7000 to nie zabawka - to przemyślane , profesjonalne urządzenie do perfekcyjnego zapisu i odczytu dźwięku analogowego - kto się tym nie interesuje niech w żadnym wypadku nie kupuje sobie tego sprzętu.

Dla mnie, Korwina, czy Marka , Maga i innych analogowców - nie ma to najmniejszego znaczenia. Pokłony dla wszystkich, a szczególnie dla taśmowców - Jacek

Mam nadzieję, że wszystcy jak jeden mąż nie jesteśmy audiofilami - bo to są krasnolludki z tak zwanej lewosferycznej bajki zdolne do idealnej dokładnej analizy, ponieważ spuchła nieco prawa półkula to dano nam jako nagrodę pocieszenia za występujące w 70% mańkuctwo łatwość syntezy. Świat już jest tak stworzony, źe jedni są bogaci a drudzy kreatywni.Osobiście wolę należeć do tej grupy niezamożnej. Bitą godzinę siedziałem odsłuchując 1) GREAT BIG WHITE WORLD 2)THE DOPE SHOW 3) MECHANICAL ANIMALS 4)ROCK IS DEAD od początku do końca całą NIRVANA IN UTERO, z żalem brałem d... w troki i wracałem do domu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie może na osłodę małe co nie co

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Dwie takie ślicznoty trochę drutu i jest piękny zestaw do kopiowania a jeśli ma tzw Remote [Acces] to nawet synchronicznego powoli dostaję jobla przy magnetofonach i kasetach

Pozdrawiam

Zbyszek

to jest dopiero kolekcja

Ukryta Zawartość

post-3492-100006534 1173810876_thumb.jpg

post-3492-100006535 1173810875_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt najpierw myślałem ze to punkt serwisowy ale te zaszklone szafki świadczą o tym że niestety ten sprzęt już nie gra :( on tylko wygląda ,z jednej strony to fajne a z drugiej smutne

pozdrawiam wariatów z kupionym JVC BR-7000ERA prawie zgłupiałem mimo to jeszcz się wacham

ale ten sprzęt jeśli kupię ,u mnie dostanie porządniie w d.. nocne audycje radiowe będę miał wszystkie nagrane i w końcu ciekawa muzyka nie przejdzie mi obok nosa

pozdrawiam

Rafaell

Mam pytanie do fachowców ,jak się to urzadzenie ma do nagrywania z jednego JVC BR-7000ERA do drugiego JVC BR-7000ERA

Czy to bedzie dobre do miksowania ,montażu dżwięku, jeśli tak , to ile urzadzeń na tym pochodzi (czy tylko dwa czy wiecej?) ?Czy ktoś miał do czynienia z tym konkretnym urzadzeniem czy on będzie w ogóle sterował te konkretne rejestratory ?

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Od jakiegos czasu stoi u mnie to cudo. Ostatnio zmierzylem mu pasmo z ciekawosci. Mam do niego manual i wynosi ono 20hz-21khz na tasmie metalowej lub 20-20khz +- 3dB. Przenosi je z zapsasem. Przy 20khz nie ma tego zalozonego 3dB spadku. Jestem zadowolony. Jest to deck podobnej klasy jak posiadany przeze mnie rowniez Akai GX 75mkII (na sprzedaz) jednak rozni sie brzmieniem: jest jasniejszy. Wszystko zalezy od posiadanego systemu. Akai ma kilka zalet: ma bezposredni naped i wylaczany uklad HX Pro.

post-1457-100006517 1173810884_thumb.jpg

Nie mam sił aby osobiście przez niecałe 300 metrów [od chaty] targać 25kg lampowy generator częstotliwosci akustycznych; oscyloskop, który mam w domu waży około 30kg, ale jak już będę miał sprzęt swoich marzeń czyli JVC BR-7000ERA to zaszaleję chociażby to miał być ostatni występ w moim życiu, taniec wariata przybiera różne formy od langsam walca aż do tarantuli. Twoja malizna jest śliczna i jak znam życie świetna choć tego modelu ani u siebie ani u znajomych nie przerabiałem

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Nie wiem jakie są możliwości tego miksera telewizyjnego jeśli chodzi o sygnał Audio [czy tylko pochodzący z głowic stałych czy także z obrotowych. W przypadku nagrywania na HiFi(S)VHS mam nadzieję że nikt nie będzie taki głupi aby nagrywać jakikolwiek sygnał wizyjny czyli prosty beznadziejnie mikser źródło I mikser + jednostka zapisująca żrodło II razem trzy JVC BR.

Myślałem,że poczucie humoru w narodzie upada,a jednak nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście facet ma dosyć specyficzne poczucie humoru.Jednak muszę się przyznać, że sam kupiłem M2405S za 250zł (nieużywany, w prawie idealnym stanie).No ale 250zł, to nie 900zł.Tak w sumie to niczego nie żałuję, ponieważ nigy później nie było na "Allegro" takiej okazji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie zaluje ani jednej zlotowki wydanej na Onkyo Integra TA 2570. Dzis sluchalem zapisow moich pierwszych audycji z 1995 roku i lezka mi sie zakrecila. Niestety w owym czasie nie dysponowalem dobrym magnetowidem stereo stad zapis na kasetach. Historyczne jingle musze skopiowac na CD. Co do Onkyo to z biegiem czasu pokazuje coraz wiecej zalet. W mojej opinii jest zdecydowanie lepsze od Pioneera CT 939mkII i Akai GX 75mkII ktore mialem poprzednio a przynajmniej lepiej wpasowuje sie w moj obecny system. Nie jest wybredne dla tasm oferuje lepsza dynamike i detalicznosc. Mysle ze kolejnym deckiem na jaki sie skusze za jakis czas bedzie Nakamichi CR 5 lub CR 7. Mam nadzieje na duzy skok jakosci. Rozwazam jednak zostawienie Onkyo az do smierci technicznej.

• Pokaż nowe odpowiedzi