Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

yogi1, 18 Mar 2007, 22:36

Duży wpływ na dokładność ustawienia głowicy ma korpus magnetofonu i dokładność odlania i ewentualnej obróbki całego umieszczonego na zdjęciu zespołu głowicy.

Według mnie jednak najlepiej jeszcze raz ustawiać cały tor jak wszystko jest złożone do (przepraszam) kupy.

Korwin to też pewnie potwierdzi wtedy naprawdę jest super ale trzeba mieć do tego osprzęt pomiarowy i wzorcową kasetę o ile pamiętam obudowę miała z pełnego metalu i kosztowała duckę pieniędzy

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam.Mam amplituner JVC J-R-300 i znalazłem zdjecie pasującego do niego magnetofonu.Jednak amplitunery występowały w wersjach od J-R100 do J-R600,a magnetofon wykonano tylko w wersji s-200,Szkoda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę rozpiski na temat rozkalibrowanej głowicy, jednak tylko jedna osoba zauwazyła, że fotka nie pochodzi z 95-ki. Bez wnikliwych obserwcji wiadać, że to wnętrze decka Sony.

Istotnie chyba to zdjęcie głowic z allegro nie jest od CT-95 bo obudowa jest czarna a tamten model był w kolorze srebrnym.

A co do regulacji toru i głowic to obserwowałem takie kasety ale w końcu kupił je kto inny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Sam potrzebuje takich testowych taśm szpulowych,ale nie będzie chyba łątwo je zdobyć.Ostatnio kupiłem długo poszukiwany demagnetyzer i to firmowy Akai.I tylko dlatego ,że ktoś wystawił go w zakładce :sprzęt warsztatowy".Inaczej pewnie by mnie przelicytowali.Pozdrawiam.

Audiofilu

Gdyby każdy miał napisać że ta głowica nie jest z tego deca to by miejsca brakło , to widać jak rany przecież

CT 95 jest w złotym kolorze a ta kieszeń i obudowa z przedstawionym mechanizmem jest czarna

T-Bolt przydatne kasety posiadam troszke inne modele pozdrawiam taśmiaków :)))

Piękna a i bestia Stellavox

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Trochę historii zdjęcie ze stycznia 1971 roku- taki sprzet był wtedy w armii USA

foto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na Allegro ostatnio wysyp kasetowego szmelcu m innymi cos takiego:

http://www.allegro.pl/item176596843_permaton_chromodioxid_ii_chromowa_super_.html

Pamietam reportaz w Dzienniku Telewizyjnym w latach 80-tych o tym ze zlikwidowano nielegalna wytwornie czystych kaset. To bylo gdzies na Pomorzu - zdaje sie w Szczecinie. Pokazywali wtedy stosy kaset Permaton. Sam mam pare kupionych w tamtych czasach wiec mnie to zainteresowalo. Wyjatkowy szajs. Mimo ze oznaczony West Germany DIN 45500 itp.

Zobaczcie można wziąć na części się przyda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Na części poprostu żal to jest idealnie pracujący magnetofon mam ITT Shaub-Lorenz i wiem co to za firma - z jej fińskiej gałęzi zrodziła się Nokia.

Pozdrawiam

Zbyszek

A ja przeżywam chyba nawrót choroby.......i licytuję coś takiego.Powiedzcie chociaż, czy wogóle warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magnetofon ten jest przywieziony z Austrii w 100% sprawny, jest to sprzęcik 3 głowicowy, oraz 3 silnikowy jak wszyscy wiedzą wysokiej klasy oryginalny "Made in Japan"

Taki opis mówi sam za siebie .Ale ja bym go nie kupił...

Grundig High Fidelity

ITT warto wziąć jeśli sprawna to pochodzi ale musiała mieć przejścia bo obudowy kasety brak a poza tym wspaniała maszynka Jak się to mówi prawie jak Tandberg prosto z kraju fieldów i fiordów

Kasjel

Jak tylko jest wolny pieniądz i model w jako takim stanie to trzeba próbować a nóż trafisz coś ciekawego napisz jak będziesz go testował fajny ten Akai

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Mam już "Akai 709D".Miałem ale sprzedałem "Akai 706D".Teraz kusi mnie jak cholera ta 750-tka.

Zobaczymy, może nie będzie więcej licytujących.

"Mzawek"- myślę, że łatwo wpadasz w skrajności.Kiedyś zachwycałeś się swoim Nakamichi, teraz gloryfikujesz swojego Brauna.Ja osobiście wolę się powstrzymać od wydawania bezpodstawnych opini, że......ten deck jest super, a tamten do du.....tylko dlatego że np. jest japoński.Uważam, że bardzo wiele magnetofonów (bez względu na to, gdzie zostały wyprodukowane) ma swój urok i każdy zachwyca swoją oryginalnością.

Ponadto chciał bym Wam wszystkim zaproponować, abyście bardziej zainteresowali się deckami "Vintage"

Po długich i wyczerpujących dyskusjach na temat jakości dźwięku takich decków jak "Onkyo TA 2570", "Pioneer 939mkII","Akai GX 75" włączam sobie takiego "Sony TC 229SD" i jestem zachwycony jego brzmieniem !

Sam posiadam 2570, więc mogę coś powiedzeć.Te stare decki miały jakąś taką "potęgę brzmienia", charakterystyczną właściwie dla magnetofonów szpulowych niż dla kaseciaków.Nowsze modele oczywiście mogą brzmieć fantastycznie, jednak brakuje mi w nich owej "potęgi".Ale tak już chyba musi być, to taka prawidłowość.....no, nie wiem....

Co dziwne kilka magnetofonów starszej generacji (wskażniki wychyłowe,brak dolby) także miło mnie zaskoczyły a słuchałem ich wiele

Kasjel tu podzielam Twój pogląd i także nie generalizuje , mam takie modele jakie mam ale nie zamykam sobie furtki testów porównań itd.

Nowych wrażeń nigdy za wiele pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Kasjel

Ano dlatego wpadam w skrajnosci jako ze naczytałem sie na forum o AKAI PIONEER ONKYO itd.Wiec o innych nie wiedziałem .Za to napisze nieskromnie ze słuchałem przez krótki czas duzo magnetofonów.

W tym naprawde supermodele Pioneera i AKAI Sansui .Wielu znawców tylko czytało o takowych.I niczym nie zachwycaja ...O ile jeszcze kiedys płaciłes za dzwiek to potem za niepotrzebne dodatki.tą maszynerie widziałem u goscia z Warszawy u którego sam kupiłes kiedys decka.Nicka nie wspomne ale na literke B.I miałem kilka w domu.

Pierwszego decka kupiłem z ciekawosci z 1,5 roku temu.Wiec czas to niewielki.A niestety wiekszosc to zwykły szajs.czesto czym drozsze tym gorsze.I przoduja w tym Pioneer AKAI i tym podobne.Oczywiscie mozna sie z tym nie zgadzac i mnie zbluzgac..I tak maja mnie za wariata negujacego super własciwosci soniczne duplikatora JVC.Dzwiek po nagraniu na poziomie dobrego I-rivera z ustawieniem FLAT.

Przeciez kazdy twój magnetofon tez gra lepiej od poprzednika.bez urazy...

Grundig High Fidelity

Owa wspomniana "potęga brzmienia" to świetna głębia że słychać nie tylko pierwszoplanowy wokal ale całą "scenę" również poza nim,jak również brzmienie naturalne,pełne z dobrą górą.Wszystko to brzmi jak powinno,nie potrzeba Dolby S,FLEX-ów i innych "upiększaczy".Nie wiem jak stare decki ze wskaźnikami wychyłowymi z lat 70/80' przez wielu chwalone mimo iż oferuja jedynie Dolby B oraz w wielu przypadkach brak zamknietej petli.Tego typu decki predzej czy później będe testował,chociażby z tego powodu że..są piekne.

"Mzawek"- wcale się nie obraziłem.Ale czy słyszałeś kiedykolwiek żebym krytykował wszystkie niemieckie decki, tak jak ty krytykujesz magnetofony japońskie ??? Jeśli tak, to pokaż mi tego typu mój wpis.Jeżeli chodzi o moje kolejne decki, to owszem często miałem taki okres "zauroczenia" nowym nabytkiem.Jednak nigdy nie twierdziłem, że mój poprzednik nadaje się na śmietnik, tylko dlatego że kupiłem nowy.

Chętnie kupił bym "Brauna C2", gdyby tylko była okazja.A ty na widok napisu "Made in Japan" dostajesz chyba "gęsiej skórki".A jeśli chodzi o niemieckie magnetofony, to jest na "Allegro" coś takiego.......ciekawe jak gra ? Bo to chyba najwyższy model z tej serii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"T-Bolt"- jak będziesz miał okazję to kup np. "Sony TC 209SD".Ja kupiłem za 31zł w idealnym stanie wizualnym.Ta maszyna waży 12kg i pochodzi z 76r.A jak gra to......trzeba usłyszeć !

Racja Kasjel za bardzo sie trochę podniecam na tym forum.

te grundig bardzo mnie ciekawi ,mała przeszkoda sa wejscia din5.Nietstey dobre stare kable din z dobrej miedzie sa ciazko osiagalne.No i ten GRUNDIG bardzo ładny.Racja tez ze niepotrzebnie krytykuje rzeczy których nie znam.Poprawie sie.Co do brzmienia to stare maszyny maja własnie to cos .Po prostu brzmia.Mój Dual nagrywa bardzo dobrze mimo braku regulacji bias itd.Ma 7 rodzajów tasmy czyli biasu do wyboru.Braun jest za to bardziej audiofilski ze tak powiem i spokojniejszy.

Jest UHEREK na allegro czarny i mnie korci

Grundig High Fidelity

Kurde !!! Jeszcze jedna śliczniutka niemiecka maszynka......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Co do potęgi brzmienia to sprawa ma się chyba tak, że nie ma znaczenia na ilu tysiącach Hz magnetofon kończy swoje pasmo.Czy jest to 18 kHZ, 20, czy nawet 22. Gwarantuje, że nie wyczujecie na ucho różnicy między tymi trzema granicami.Natomist odczujecie od razu, czy magnetofon zaczyna od 25HZ, 20, czy 15.

Niestety w magnetofonach kasetowych liczy się bardziej dół pasma niz góra i dobre magnetofony liczy sie od dołu pasma, góra jest tylko dodatkiem.

pozdrawiam.

Model mieszany, made in Japan under Dual specifications - Dual C-844. Cena raczej jak za japońca bo model wysoki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Levinsona

Na pewnym etapie wtajemniczenia fascynacja magnetofonami zamienia się w obłęd, słyszy się to co się chce słyszeć, obdarza się fale dźwiękowe takimi właściwościami jakimi nikt logicznie myślący za Chiny Ludowe by nawet w skrytych myślach nie wymienił cierpią na tym finanse pacjenta i jego życie rodzinne a mieszkanie zamienia w jedną olbrzymią graciarnię. Możesz się nie wysilać i tak to będzie rzucanie grochem o ścianę bo jest to syndrom zbieractwa i jeszcze kilka innych gustownych przypadłości. Nie jestem święty i sam to biorę w nieco łagodniejszej formie pozbywam się systematycznie nadmiaru dobra gromadzonego bezmyślnie w chwilach slabości obecnie 90% to sprzęt potrzebny do pracy a tylko 10% stanowią jaśnie pańskie fanaberie.

Pozdrawiam

i życzę słonecznego dnia

Zbyszek

Witam wszystkich.Miałem takiego duala i osobiscie nie byłem nim zachwycony.Układ auto-rewers nie działał idealnie,były róznice w jakosci nagrań na obu stronach kasety.Fajny układ mocowania kaset,też czasami szfankował.Na koniec rozleciał sie silnik główny i na tym się skończyła jego u mnie kariera.Jego największą ciekawostką i zaletą są dwie prękości przesuwu,4,75cm/sek i 9,5 cm/sek.Pasmo na 9,5 wynosi 20-24000.Hz.Dynamika przy dolby c 78db.Waga 12 kg.Cena nowego w 1982 roku 457,14$.Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi