Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Głowice myję jak mi do łba strzeli ale przynajmniej raz 30 godzin pracy demagnetyzuję co 10-15 a jak mi na nagraniu wyjątkowo zależy to nawet 3-5 godzin. Mycie to jest zabieg dość długotrwały ale przetarcie głowic wacikiem do czyszczenia uszu nasączonym w benzynie aptecznej i przyłożenie go do obracającej się rolki dociskowej drugą stroną nasączoną gliceryną i wysuszenie wacikiem nr 2 to zabieg konieczny po 10 kasetach a mile widziany po połowie czyli 5

Pozdrawiam

Zbyszek

co do demagnetyzacji to jasne,ale jakich kaset używacie ,że brudzą wam głowicę po kilku godzinach.Po kilkunastoletniej praktyce muszę stwierdzić,że kasety firmowe :maxell,tdk,sony.czy fuji nie zostawiają żadnych śladów.

level27, 4 Kwi 2007, 22:34

Tak to prawda, ja mam czyściutko w moim przypadku to BASF,Maxell,TDK, ale nim do tego doszedłem to się trochę kiepskich kaset pozbyłem. Kiedyś za póżnego Gierka brakło mi do mojej szpulowej Damy Pik taśm AN35 -naprawdę bardzo dobrych i kupiłem za pół wypłaty w Pewexie (coś 16$) taśmę profesjonalną BASF-a PER 53-coś tam co za g...! sypała się koszmarnie,ale wtedy blużniłem za każdym puszczeniem cały tor do czyszczenia,także nie ma mądrych

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam

Są to dosłownie ilości śladowe ale i tak należy je usunąć. A że jednak się ściera nic prostszego jak zobaczyć magnetofon w serwisie po zdjęciu obudowy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie wiem dlaczego ale mój magnetofon na niektórych typach taśm robi wzdłużne załamania.Głowica jest ok i rolki też są dobre.Mam wrażenie że jak tor przesuwu się tylko trochę zabrudzi to się tak robi.Dotyczy to tylko niektórych taśm.

"Green Apple"- to musi być wina głowicy, innego wytłumaczenia nie ma.Nie oznacza to wcale, że głowica nadaje się do wymiany.Poprostu niektóre taśmy są bardzo delikatne i cieńkie.Takie zjawisko obserwowałem już nawet gdy głowica była zupełnie nowa.

Umyj benzyną zmatuj papierem ściernym wodnym drobnoziarnistym rolkę dociskową i delikatnie dociśnij do wałka sterującego nawilż rolkę gliceryną i wytrzyj do sucha.Najbardziej podatne na tego typu zagięcia są taśmy żelazowokobaltowe sprzedawane przez producenta jako chromy są to poprostu taśmy wielowarstwowe supercienkie tak jak taśmy do magnetowidów.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeśli cały tor przesuwu taśmy jest faktycznie sprawdzony i nie ma żadnych zadziorów garbków e.t..c. i taśma nie jest ściągana z kierunku przesuwu (n.p. rolka przesuwu nie jest prostopadła do lini posuwu) to można podejrzewać że możesz mieć żle wyregulowany naciąg taśmy,raczej za mocny

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Magnetofon jak kupiłem miał bardzo mały przebieg.Z zewnątrz i w środku wyglądał jak nowy.Najbardziej prawdopodobna wydaje mi się teoria że głowica załamuje delikatne taśmy.Rolki wyglądają jak nowe.Przemyłem je izopropylem ale mam obawy atakować je papierem.Co do naciągu to chyba mało prawdopodobne,ale mogę się mylić.

Chyba Rafaell ma rację, moja metoda daje bardzo dobre rezultaty w przypadku, gdy mamy do czynienia z reanimacją padalców i półpadalców, nie wiem do jakiej kategorii zaliczę Duala C830 i czy będzie miało sens jego ożywianie jest to model z lat 1978-1982. Zbyt mocny naciąg taśmy [lewe sprzęgło] daje takowe rezultaty, deformują się wszystkie taśmy ale w przypadku tych grubszych nic się nie dzieje a w przypaku cienkich odkształcenie jest trwałe

Pozdrawiam

Zbyszek

A ja nareszcie mam swojego "Hitachi D 3300M", który po raz drugi został przywrócony do życia przez "Mulsa".

Teraz działa idealnie.A ten "Akai GXC 750D" to również bardzo dobry magnetofon.Głowice nie ruszane w idealnym stanie.Wydaje mi się jednak, że wszystkie Akai z głowicami GX mają troszeczkę za niski poziom wysokich tonów.Być może dało by się to trochę podregulować, jednak nie sądzę aby takie zabiegi były wskazane.

Ja mam GX-32 i nie stwierdziłem braku wysokich tonów. Kopie z CD robi świetne, jest ponadto pieruńsko neutralny, nic od siebie nie dodaje. Jak coś było "ostre" to i na taśmie było takie samo, zero jakiegoś zlagodzenia, ugłaskania. Słychać "charakter analogowy" taśmy ale jest on naprawde znikomy. POZDRAWIAM:)

Praktycznie każde z naszych ustrojstw o ile tylko nie zostało poddane intensywnemu zabiegowi ulepszania jest doskonałe lub brakuje mu mniej niż 1 % do ideału, schody zaczynają się dopiero wówczas, kiedy wymagamy aby czytało nam nie tylko taśmy ale i książkę na dobranoc do poduszki. A więc cieszmy się tym co mamy od czasu do czasu popełniając jakieś szaleństwo typu machniom lub okazję za stówę na Allegro.

Zdrowych i Szczęśliwych Świąt

Zbyszek

Witam.Na allegro ktos wystawia kilka tasm firmy ampex.Nie było by w tym nic dziwnego,gdyby nie to,że bardzo na nie psioczy.Czy ktoś z was miał jakieś doswiadczenia z tego typu tasmami?.A przy okazji wszystkiego najlepszego w swieta i pózniej oczywiscie też.

Ampex korzysta z taśm o szerokości 1", upraszczając jest to takie super wideo sprzedaje taką maszynerię ta sama firma, która nam sprzedała JVC BR7000ERA. Sprzedający szpule Ampex nie ma zielonego pojęcia, że taką taśmę 1" przecina się przy pomocy trzech noży [skalpel] na cztery x 1/4" przewijając spokojnie ze szpuli na szpulę urządzenie jest podobne jak do przewijania filmów.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Zbyszek

Witaj Korwin.Wiem o tym,ale produkowali tasmy 1/4 cala o mniejszej grubosci np,35nm.Mam taką na szpuli 10,5 cala i kilka na 7 calowych.U mnie te na siódemkach działają świetnie,znacznie lepiej niż Basf ,czy Agfa.Tej na 10,5 cala jeszcze nie moge sprawdzić ,gdyz sprzęt na nie jest jeszcze zreanimowany.Mam pytanie,czy występowała jakaś wersja mająca znacznie gorsze parametry.

Ampex jako producent taśm to była światowa czołówka a tak naprawdę to number ohne - wszystkie taśmy do pamięci superkomputerów NASA CIA FBI US ARMY to była ich produkcja nie istniały Ampexy gorsze czy lepsze poprostu wszystkie były doskonałe. Ciągnie mnie do tego JVC jak jasna cholera bo to dynamikę ma tak jak szpulowy a wygodniejsze w obsłudze a na szpulowy z prawdziwego zdarzenia obecnie mnie nie stać zwłaszcza, że ma to być IV S z worem szpul 13mm i mocnym paskiem do zarzucenia na ramię Nagra III B [mono] jest za 1,5 tausena.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Darkul Kiedyś ciął 1" na 4 x 1/4 możwe ma jeszcze maszynerię odpytaj go z całości materiału.

Witam!

Dziś dotarł do mnie nabyty na ebay nakamichi CR-5E.Magnetofon wygląda jak nowy(a jestem pedantem sprzętowym),jak można nie używać takiej maszyny!Na zdjęciach prezentuje się skromnie,ale "na żywo" jest to kawał solidnego klocka.Może to głupota kupować w tych czasach magnetofon,ale spełnilo się moje marzenie ,które kiedyś było poza zasięgiem(toż to kosztowało 4tys marek).Ciekawy jestem jak się bedzie sprawował i jak wypadnie porównanie z moją sonką 808es(wystawiłem na allegro),która nagrała dosłownie 5 kaset(nowiutka).Pozdrawiam wszystkich -Akis

Pytanie Kto z Was się znęcał nad czymś takim jak Lyrec PTR-1, nie mówiąc, nie wspominając nawet o Dualu C830.

Nieustające [ na autoreverse w pętlę] życzenia Świąteczne

Zbyszek

Korwin

Pytasz o dual c830.Ja mam c 820 i sa pewne problemy.Cos chrupie w silniku oraz ma kłopoty z przewijaniem -cos sie slizga.Nie wszystkie tasmy pasuja .Na tdk SA podbija bas zdecydowanie za bardzo.Ale w sumie OK deck.Dałem 19,99 zł.

Zbiore sie w sobie to go rozkrecę i poszukam przyczyn problemu.Ma dobrze rozwiazane blokowanie kasety podczas pracy -siedzi sztywno i pewnie.W innych deckach bez kieszeni zamykanej( sansui i inne) kasetą mozna poruszac.Tutaj nie mozna robic takowych manipulacji bo sie wyłaczy przy okazji.Przycisk stop jest umieszczony w nietypowym miejscu.Solidna stara maszynka.

Grundig High Fidelity

Dziękuję za słowa otuchy, Zdrowych pogodnych i szczęśliwych Świąt dla Ciebie Rodziny i Psin

PS. Czy Dual ma ręczną kalibrację czy tylko automat

Pozdrawiam

Zbyszek

c 820 ma mozliosc ustawienia 6 rodzajów bias .ten 830 ma 3 głowice i mozliwosc podsłuchu podzas nagrywania .nie wiem na pewno ale moze ma bias regulacje.

pozdrawiam i szczesliwych swiąt

Grundig High Fidelity

Jaja się gotują pies odcedzony i od...pysk wygolony na gładko tylko za cholerę nie fcem nigdzie wychodzić ale muszem. Policzyłem swoje decki magnetofony kasetowe i szpulowe i ogarnęło mnie przerażenie

Pozdrawiam i dziękuję za informację

Zbyszek

"Korwin"-przecież dawno temu pisałeś, że będziesz się pozbywał nadmiaru sprzętu......

Chociaż ja uważam, że nie jest to powód do przerażenia, a raczej do dumy !

Wczoraj przygarnąłem "Radmora 5102 TE" którego dostałem za darmo.No powiedzmy za niewielką przysługę.

Szkoda że staruszek trochę już wyblakł, bo pozatym jest OK.

Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy życzę Wam wszystkim.I oby nasze cudeńka nie psuły się zbyt często.

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich na tym watku.Ja staram się mieć zawsze wszystkie urządzenia sprawne i podłączone.Niestety doszło do tego,że nie jest to już możliwe.Jeden amplituner jest w szafie,jeden szpulak w naprawie,a drugi niestety w piwnicy.Czasami mam chęć cos jeszcze dokupic i wtedy muszę włozyć głowe pod zimną wodę i przechodzi.Co z tym robic ,nawet nie mam za bardzo komu tego pokazać.Mało osób się interesuje takimi zabawkami,zapracowane wszystko tak ,że nawet chorowac nie mają czasu.Zycze Wam tego ,żebyście pracowali ,aby żyć ,a nie żyli,aby pracowac.

• Pokaż nowe odpowiedzi