Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Marku ja ledwo mam siłę aby z psiną wychodzić na spacer, są to rozważania czysto teoretyczne Pan Bóg mnie skarał odebrał mi kasę ale rozum w całości nietknięty pozostawił. Do użytku własnego podkreślam do pracy [żal tej maszyny aby odgrywała rolę k**ewskiego błazna i służyła do nagrywania i odtwarzania muzyki łatwej , głośnej i przyjemnej] jest to sprzęt idealny i nic w nim nie zmienię bo by mi albo ręka uschła albo paraliż jednostronnie ryj wykrzywił. Czego q.... można jeszcze chcieć, rewelacyjna kaseta loco Wwa 1.80 powiedzmy w domu na wycieraczce 2.50 idealnie czysty zapis możliwość dokładania zewnętrznego oprzyrządowania [sterowanie nożne (pedał) ręczne przystawka do klawiatury PC-ta.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. A skoro mam być szczery: to wolałbym doprowadzać NAGRĘ IV S ze stanu śmierci klinicznej do pełnego zmartwychwstania niż brać udział w płodzeniu czegoś...ani cizia ani wydra coś dziwnego na kształt świdra.

>ani cizia ani wydra coś dziwnego na kształt świdra.>

Zbyszek - tak mnie rozbroiłeś tym stwierdzeniem, że śmieję się jak głupi od pięciu minut - czasem zdarza się, że usłyszysz coś, co dokładnie pasuje Ci na opisanie określonej sytuacji w Twoim życiu - tak jest w moim przypadku z tym Twoim stwierdzeniem - po prostu CUDO!!!!!!!!!!!!Pokłony dla Ciebie i Twoich bliskich - Jacek

PS Co do budowy supermagnetofonu??? Mam wrażenie, że nie ma już takich materiałów jak kiedyś, złotych rączek jest pod dostatkiem, ale nie lepiej dopieścić coś dobrego co się ma?......Serdeczne pozdrowienia dla taśmiaków - Jacek

MAG, 20 Kwi 2007, 15:56

A wyważyli ci chociaż dynamicznie to koło i na czym bo same wielokliny to na strugarce pionowej i obrotnicy to raczej nie problem i nie jest to jakaś specjalna dokładność (klasa dokładności 7 gdzie jej do 14 !)

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kiedy rano piesek wstaje liże swoje lewe jaje, prawym tłucze o podłoge a ja patrzę i nie mogę, moja sytuacja jest nieco inna najpierw suka liże cipkę a potem moje oczy abym się na ulicy za właściwą płcią oglądał. W Krakowie odbędzie się tak zwany pochód tolerancji proszono mnie abym nagrywał wypowiedzi uczestników i widzów odmówiłem, są to sprawy prywatne i ani nie wolno się z nimi afiszować ani nie wolno tych ....olących się inaczej stawiać pod pręgierzem. 9 złp na 6 x 1.5 [R-14] mogę wydać ale na Przenajświętsze Sprawy Kaukaskie ale nie na brud smród i gnój bezideowej hołoty dotyczy to w takiej samej mierze demonstrantów i antydemonstrantów

Pozdrów odemnie Swoich Bliskich

I Sam się Trzymaj Ciepła

Zbyszek

Co do lamp to mam ich sporo wiec nie bedzxie problemu aco do tych wojennych to sa dzuzo gorsze od wspolczesnych to znaczy takich sprzed 30 lat. Dobrych firm ja bym uzyl e88cc sq. Przrobla moze byc bardzo prosta gdyz wystarczy wymienic pare fragmentow toru zostawiajac generator kasowania i inne jak wzm od wskaznikow wystrowania. A co do tasm to juz chyba lepiej pociac tasme z kaset i na szpulki nawinac. tanio i szybko. Rafaell podpowie jak to sie tnie. Chyba krazkami? bo lancet strzepi brzegi.

Senicz.Wojenne są gorsze? .Ja kiedyś widziałem taki pokaz,facet wyjął lampe z amerykańskiego generatora,rzucił nią o ściane,włożył z powrotem i pracowała jak by nigdy nić.Która to teraz wytrzyma?

Szwabskie i ruskie w metalowych obudowach pakowane do podstawek po żydowsku podstawka była opancerzoną dziurą [dodatkowy ekran] do której wpychało się lampę. Takie lampy były w przenośnych radiostacjach R 105 i R115 nosiłem kiedyś takowe cudo na poligonie.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Rafaell

Ciemny nie jestem i to , co mi naprawili działa do tej pory klasa dokładności jest w tej firmie na wysokim pułapie , wiele części lata w powietrzu , no co będę jeszcze pisał japońce u nich zamawiają a to są zgredy wiec jakość musi być , sam robiłem w zakładzie mechaniki precyzyjnej i sam jestem na jakość uczulony . pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Co wy chcecie składać ? Poszukajcie i znajdziecie...Braun C2( ale trzeba mu dac warunki do grania) to magnetofon duzo lepszy od wiekszosci tego co jest na allegro, co kupujecie za duze pieniadze nieraz.Japonskie decki ( nie wiem czy wszystkie ) buduja sztuczne szerokie stereo nie istniejace w rzeczywistosci.Nie graja jak nalezy przynajmniej te co słyszałęm.Co do kultowego nakamichi wypowiedziec sie nie moge ale tanie modele nie nadaja sie do słuchania muzyki.Made in japan pieknie wygladają ,pieknie grają i w sumie do bani są.

ps

Składanie kaseciaka na forum to zadanie niewykonalne.

Grundig High Fidelity

Jestem

Za Braunem cała ta wspaniała japońsczyzna przy C-2 jest do rozbicia o dupę

Zbyszek

Po pierwsze jest piękny

Po drugie jest piękny

I to samo po raz trzeci

mzawek ile kaset nagrałeś na tym decku Braun C2 , deck ma głównie nagrywać kasety jak najbardziej

bliski orginałowi ,anie odtwarzać kasety nagrane na innym decku

Na dzień dobry pozdrawiam wszystkich

Szukajcie a znajdziecie:) dzisiaj na targ staroci zobaczymy co tam można znależć całą familią jedziemy co za dzień :)))

Dzień jedności i pokoju Korwin popieram

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ciupagę zawiesiłem na kołku ale ani na giełdę RTV przy ul. Balickiej ani na tak zwanego Żyda czyli Plac Nowy nie idę, wiatr; siedzę w domu i będe psinę kiziać, obecnie trwają negocjacje na temat korzystania z łóżka ja pragnąłbym wzdłuź Ona preferuje w poprzek i jeszcze jedno czy śpimy na poduszkę czyli suka pod głową czy na dusiołka inaczej zmorę nocną pies albo z łbem na mojej dece albo łapami lub brzuchem na szyji.

Czego i Wam

Życzę

Zbyszek

Witam,

...i coś dla oka ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

....i jeszcze coś dla Korwina ;-)

"Nagra IV-S recorder with QGB adaptor for 26cm reels and nearly every accessory"

Ukryta Zawartość

post-5039-100003697 1177136143_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie!Piękny dzień się zapowiada. Więcej dobra - popieram i dodaję coś łagodzącego obyczaje - serdecznie pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yogi1

Nagrałem na Braunc2 kilka kaset.Gdy przyjechał od razu wczuciłęm mu kilka sztuk i ta sa tasmy nagrane b.dobrze.Potem dokonałem swoich regulacji i juz tak dobrze nie nagrywa;-).Lubie decki bez regulacji bias jako ze nagrania brzmia róznie na róznych tasmach.Dla mnie wałki ,3 głowice i inne nie maja znaczenia.To jeszcze nic nie znaczy.Zreszta starsze graja fajniej i fajniejsze sa.Braun C2 ma kulture i klase.Nie lubie kaseciaków brzmiacych jak CD.Wole starsze o przybrudzonym analogowym dzwieku.Braun C2 jest lepszy od dual c820.I od wszystkich co miałem w domu ok.10 sztuk japonskich( w tym 3 onkyo wysokie modele,2 sansui ,akai 75 pioneer 737 -650 i wysoki model 1000 cos tam. oraz nakamichi,)A słuchałem kilka starych akai ,sansui,pioneer silver,pobieznie lub troche dłuzej.Nie słuchałem nigdy zadnego SONY oraz wysokiego modelu NAKAMICHI.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Całe szczescie licytacja ruszyła do przodu....

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Maryla Rodowicz jest genialna

Zaproponowała na Hymn moją ukochaną pieśń patriotyczno pijacką

Na zielonej Ukrainie

Piłka leci bimber płynie

Upadają obyczaje

Choć nie płacą każda daje

Hej sokoły hej sokoły

Kopmy innych w tyłek goły

W imię Boga i Stalina

Niech nikt z nami nie zaczyna

Ale jak znam życie nic z tego nie będzie, powstanie coś długiego i sztywnego jak nakrochmalone kalesony

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Manixowi serdecznie dziękuję za zdjęcie Nagry IV S z przystawką pod olbrzymie szpule.

manix, 21 Kwi 2007, 08:08

czy dobrze widzę ten z prawej to szczytowy i ostatni magnetofon szpulowy Pioneera może ktoś pamięta symbol ?

pozdrawiam

Rafaell

>Rafaell

...powiem szczerze,że nie wiem ( fotki są oczywiście zapożyczone z sieci, a z opisu na stronie nic nie wynika)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manix, 21 Kwi 2007, 12:04

Nie to nie jest Pioneer tak w stylistyce to raczej coś Tandbergopodobnego ale kiedyś miałem taką stronkę o szpulakach toż to masa tego była i na wysokim półprofesjonalnym i profesjonalnym poziomie-z tego sprzętu sporo osób sobie żyło

te kaseciaki pod spodem tez fajne

Pozdrawiam

Rafaell

Mnie to się kojarzyły raczej z profesjonalnymi reporterskimi Technicsami z poczatku lat 80 ale skoro Ty tak mówisz to pewnie wiesz bo Ucherki to Twój żywioł

pozdrawiam

Rafaell

Ten magnetofon to Revox G-36 produkowany w latach 1963-1967.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo nowoczesny wygląd jak na tamte lata, no i obudowa kawał solidnej roboty

Pozdrawiam

Rafaell

Masz wszystkie dane.REVOX G-36

Spuren:

Zweispurgerät

(Koffergerät)

Bandgeschwindigkeit:

9,5/19 cm/sec

Bandzählwerk:

3 stellig

Spulendurchmesser:

max. 26 cm

Antriebsart:

2 Wickel-Motore

1 Synchron-Capstan-

Motor, umschaltbar

Kopfbestückung:

1 Aufnahme-,

1 Wiedergabe-,

1 Lösch-Kopf ..........

Baujahr: bis 1967 Preis: ca. 1295,-- Fr

Baujahre von 1963 bis 1967

... Eingänge: Mikrofon: 3 mV (500 K-Ohm) - DIN: 3-50 mV (47 K-Ohm)

Radio: 50 mV (1 Meg-Ohm)

Ausgänge: DIN: 0,7 V (5 K-Ohm) - Kopfhörer: nicht vorgesehen

Aussteuerungsanzeige: 2 VU-Meter

Gesamtfrequenzgang :

bei 9,5 cm/sec: 40-12 000 Hz

bei 19 cm/sec: 40-18 000 Hz

Klirrfaktor: < 3 % bei Vollaussteuerung über Band

Dynamik über Band:

bei 9,5 cm/sec: 53 dB

bei 19 cm/sec: 55 dB

Übersprechdämpfung bei 1 kHz im Stereobetrieb:

mono: 60 dB

stereo: 40 dB

Gleichlaufschwankungen:

bei 9,5 cm/sec: +/- 0,15 %

bei 19 cm/sec: +/- 0,10 %

Max. Abweichung der mittleren Geschwindigkeit: bei 19 cm/sec: +/- 0,3 %

Entzerrung nach IEC:

bei 9,5 cm/sec: 140 µsec/3180 µsec

bei 19 cm/sec: 70 µsec/3180 µsec

Vormagnetisierung und Löschfrequenz: 70 kHz

Lautsprecher-Ausgang: 6 W an 5 Ohm, Innen-Lautsprecher abschaltbar

Röhrenbestückung: 4x ECC81, 1x ECC82. 5x ECC83, 2x ECL86

2 Transistoren, 5 Siliziumdioden, 3 Selengleichrichter

Abmessungen (BxHxT in mm): Koffer: 477x341x297 mm

Gewicht: ca. 20 Kg

Ladenpreis: ca. 1296 Fr.

Besonderheiten: Koffergerät, auch als 4 Spurgerät erhältlich.

• Pokaż nowe odpowiedzi