Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

"Mzawek"- przy Twoim C2, to pewnie wszystkie inne decki wysiadają :-) Ja wierzę, że ten Braun to naprawdę bdb. magnetofon.Jednak wydaje mi się, że przesadzasz z tego typu ocenami.Jak tylko będzie okazja, to go kupię.Zobaczę wtedy, czy miałeś chociaż troszeczkę racji.....

Stoi u mnie c 830 i ostatnio cos mało gra( ale to dobry deck)...Opisz jak gra u ciebie gra ten C830.Moim zdaniem gra szczegółowo z szybkim nie schodzacym nisko basem.natomist c2 wgniecie w siedzisko jak trzeba.oczywiscie tez gratuluje zakupu dobrej maszynki za grosze...ja juz mam swoje firmy na celowniku allegro...

Grundig High Fidelity

Kasjel

o mnie | ignoruj | PW

stat: 768 / 955 / 4

15 Cze 2007, 21:39

"Mzawek"- przy Twoim C2, to pewnie wszystkie inne decki wysiadają :-) Ja wierzę, że ten Braun to naprawdę bdb. magnetofon.Jednak wydaje mi się, że przesadzasz z tego typu ocenami.Jak tylko będzie okazja, to go kupię.Zobaczę wtedy, czy miałeś chociaż troszeczkę racji.....

Prawdopodobnie jest wtym duzo racji jako ze firma braun to firma braun a nie kopiujacy wszystko jak leci skosnoocy japonczyki a tera chinczyki.

Grundig High Fidelity

Piękno vintage trzeba zbierać,popieram,u mnie też rośnie kolekcja,na razie niewielka z tym że nie na półkach a przystosowałem sobie do tego stara dużą szafe,zamontowłem tylko dodatkowe poprzeczki.

Ten Pioneer CT-959 widze juz chyba od stycznia startował od 1500zł,chwale sobie te Pionki serii 9xx,chętnie ustrzeliłbym jednak CT-979.One mają piekne brzmienie na słuchawkach,w zestawie musza być z jasno brzmiacym wzmakiem.Niskoszumne,mają wspaniałe mechanizmy.

"Gardenus"- to ciekawe, co piszesz o "Grundigu CF 5500".Bardzo chciał bym się osobiście przekonać, czy to prawda .....

Zrobiłem takie zdjęcie "Duala C 830", jutro spróbuję zrobić lepsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takowy grundig moze byc bardzo dobry.Oczywiscie niedoceniany i przez znawców przekreslany czesto na starcie.

Ale jest jedyna słuszna droga zwana kupnem i testem.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Gardenus"- to ciekawe, co piszesz o "Grundigu CF 5500".Bardzo chciał bym się osobiście przekonać,

>

Zapraszam na odsłuch do Szczecina i do poczytania w jego serwisówce.

To chyba będzie najlepsza dla niego rekomendacja .

Witam

Jest zaraz srana coś ciekawego

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Reaper, 16 Cze 2007, 10:56

>Jakoś nie ufam deckom, które nie mają miękkiej mechaniki.

Nie wdając się w szczegóły.

To ta różnica ze,zamiast palucha na klawiszach załatwia mam sprawę elektromagnes.

W sumie można powiedzieć że nie ufa swoim paluszkom lub paluchom poprzedniego użytkownika.Właśnie miałem takie profesjonalne studyjne urządzenie górna półka z miękką mechaniką panowie realizatorzy załatwili całą klawiaturę,dali jej radę żal d... ściska reszta pięknie grała części nie do dostania. Kultury technicznej brak wszędzie;w domu drę się na dorosłego syna nie wal tak mocno w klawiaturę komputera (jego komputer) myślicie ze to coś pomaga ,a co tam wyrzuci się i kupi nową z nowymi wodotruskami

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kwestja gustu nie cierpię miękkiej dynamiki nawet klawiaturę do komputera mam orginalnego IBM bez klawiszy do WINDOWS. Model KB-6323 z roku 1996 z bardzo wyraźnym klikiem, ustawioną skośnie jak w maszynie do pisania 80mm przód 130mm tył i na czymś takim mając lewą rekę opartą o stół za nadgatstkiem a prawą w połowie przedramienia pisać mogę całymi godzinami. Miękką mechanikę mam w nagrywarce CD Audio w zmieniarkach CD i magnetogonach Pioneera oraz DCC 900 Philipsa i nie uważam tego za żaden cud ani postęp techniczny w porównaniu z klasycznymi rozwiązaniami w profesionalnych Uherach.

Pozdrawiam

Zbyszek

Bez komentarza, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

levinson, 16 Cze 2007, 15:46

>Bez komentarza, pozdrawiam.

Dobrze byłoby jednak dodać komentarz lub nawiązać do wcześniej poruszanego tematu . Bo tak nie wiadomo o co chodzi.

Nie wszyscy znają angielski.

Przestańcie qurwa wracać wciąż do prapoczątku

mgr inż.Deonizy Maciak, mgr inż. Mieczysław Malczewski, mgr inż Leonard Wójcik Technika Naprawy Magnetofonów WKiŁ Wwa 1970 strony tak na bide od 101 do 108 a jak przeczytacie razem ze stroną tytułową i stopką wydawcy na końcu alles zuzamen 300 to też nikomu korona z głowy nie spadnie

Pozdrawiam

Zbyszek

prof.dr inż. Bolesław Urbański Magnetyczny zapis dźwięków i obrazów WKiŁ Wwa 1965, prof. dr inż, Magnetofon działanie i obsługa WKiŁ Wwa 1967

R.Girulski J. Różycki Magnetofon taśmowy WNT Wwa 1969

prof.Bolesław Urbański Technika zapisywania i odczytywania dżwięków Wyd Komunikacji i łączności Warszawa 1978

prof.Bolesław Urbański Elektroakustyka w pytaniach i odpowiedziach Wyd. Naukowo-techniczne 1978

dr inż Jerzy Auebach Leksykon Techniki hi-fi i Video Wyd Komunikacji i łączności Warszawa 1985

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

KORWIN ja tą wiedzę mam w palcu.

Chodzi mi o nowych forumowiczów. Jak nadmieniał Kasjel. Forum nie ma być encyklopedią lecz rozwiązywaniem problemów na bieżąco i nie ważne czy były już wcześniej poruszane. W przeciwnym razie nie będzie o czymkolwiek tu rozmawiać.

Nauczyciele w swojej misji , ile razy mają pierwszoklasistów tyle razy muszą powtarzać ( dla nich oklepany) materiał.

Antyki dostarczają potrzebnej wiedzy ogólnej.

Napraw trzeba się nauczyć u serwisantów lub metoda prób i błędów samemu ta wiedzę zdobywać .

Trzeba również mieć podstawy czyli odpowiednie wykształcenie.

Dokumentacja serwisowa w naprawach ...... jak najbardziej wskazana i konieczna.

No tak,tylko chodziło mi o to czy coś na temat kasetowców kiedykolwiek wydano.Co do wykształcenia jestem elektronikiem ale magnetofony to specyficzny sprzęt - w połowie mechaniczny.Serwisówki do konkretnych modeli mozna dostac za kilka Euro.

Bywają kasety testowe, które rzeczywiście są zapisane na całej szerokości ścieżki, tak aby każde przybliżone właściwemu ustawinie głowicy czytało ją prawidłowo.Tego rodzaju taśmy służą jednak do ustawień toru odczytu, oraz wskaźników wysterowania.

Są jednak też taśmy testowe, które są zapisane (ŚLADEM IDEALNIE RÓWNOLEGŁYM DO BRZEGU TASMY, Z UWZGLĘDNIENIEM POPRAWNEJ WYSOKOŚCI ŚLADU, WYKONANE NA GŁOWICY, KTÓREJ CZOŁO JEST IDEALNIE RÓWNOLEGLE DO PŁASZCZYZNY NOŚNIKA) z określoną częstotliwością która powinna pojawić się na wyjściu, zakładając iż charakterystyka toru odczytu jest poprawna.

Powyżej zamieszczona jest instrukcja, znajdująca się od wewnętrznej strony obudowy, na każdym z magnetofonów kasetowych firmy Revox.

Jest to krok po kroku ustawienie i regulacja całego toru zapis odczyt, plus wskaźników wysterowania.

Najważniejszy jest tutaj akapit pierwszy, gdzie ustawia się w pierwszej kolejności wartość syganału odczytu, potem poprawność skosu głowicy, a następnie prawidłową charakterystykę układu odczytującego, przy pomocy kasety testowej z zapisanym dźwiękiem 330Hz.

Może się mylę, może mylą się w Revoxie, ale widocznie istnieją kasety do regulacji skosu.

Aby cała głowica była poprawnie ustawiona, musi spełniać wszystkie kryteria podane dużymi literami powyżej.

Ustawienie głowicy, jest ostatnią rzeczą w magnetofonie, którą należy regulować, jeżeli inne czynności zostały sprawdzone :

- sparwdzenie elementów elektrycznych

- ustawienie wartości i charakterystyki toru zapis odczyt

- sprawdzenie poprawności wskazań wskażników wysterowania

- wyczyszczenie całego toru odczytu

- sprawdzenie stanu rolek i ich wpływu na przesów taśmy

- sprawdzenie naciągu nośnika, a co za tym idzie prawidłowego kąta opasania głowicy.

To chyba wszystko, zamiast sobie wyjaśniać to skaczemu jeden do drugiego, a niepotrzebnie, pozdrawiam.

Panowie

Ręce precz od Korei

Nie wolno bez minimalnej wiedzy lub ochoty jej zdobycia grzebać przy głowicach nawet nie wiedząc dokładnie po co się przy nich grzebie, jeśli do niektórych nie przemawiają przesłanki logiczne to może dotrze terminologia sakralna głowice są święte palec do buzi do dupci lub do jednej i drugiej tylko kolejności nie pomylić

A do zwolenników metod bez przyrządowych

Na ucho to chłop w szpitalu umarł

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Fachman powinien mieć oscyloskop dwukanałowy taśmę wzorcową lub magnetofon inny niż ten serwisowany w stanie idealnym i generator częstotliwości akustycznych i co najważniejsze wieloletnią praktykę.

Korwin, 16 Cze 2007, 18:28

Uzupełnię jeszcze.

Dla tych co zaczynają tematykę napraw.

Polecam kupić tanie na ALLEGRO magnetofony dla prób i błędów.

Ta praktyka się przyda przy zabawach z lepszym sprzętem.

Jednak udało mi się wg instrukcji podanej przez levinson wyregulowac tor w dobrej klasy decku,zrobiłem to wyłącznie "na słuch" i nagrywa równiutko.Sprawdziłem na nośnikach chromowych,metalowych,normalnych TDK,Denon,Maxell,BASF,Sony i kilku innych.Co prawda siedziałem do drugiej w nocy ale gra dobrze.Odtwarzanie przeróżnych kaset też w porządku.Pewnie miałem troche szczęścia bo to jest tak na słuch loteria ale działa bez zarzutu,a był to sprzęt niezmiernie "mulący".Zajęło mi to ok.5 godzin,cierpliwość popłaca ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi