Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Święte słowa, ale najpierw przynajmniej minimum oprzyrządowania zaczynając od kasety z skośnie ustawionym lusterkiem zamiast taśmy,miernika, ewentualnie generatora i oscyloskopu lub karty do komputera z odpowiednim oprogramowaniem.Mam tak zwaną myślenicę na temat cięcia taśm ciąłem już, z niezłym nawet rezultatem ale chcę to robić w miarę prędko i dokładnie.

Pozdrawiam

Zbyszek

T bolt siedział 5h nad deckiem, szedł spać - wszystko zajefajnie grało - rano wstaje a tu kicha jak poprzedniego dnia przed dłubaniem :) Miałem tak pare razy (jeśli chodzi o inne rzeczy bo w żadnym decku jeszcze nie grzebałem - aha - cxzy możecie mi polecić tego specjaliste z Pozka? Szczęśliwie się składa że jestem spod Poznania a w poznaniu jestem prawei codziennie a specjalisty sam żadnego nie znam od decków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

H. Burstein Elements of Tape Recorder Circuits.

E. Ecklund Repering Home Audio Systems.

W.G. Korolkow Magnitnaja zapis

- " - - " - Elektriczieskije schemy magnitofonow

N.W. Kurbatow, E.B. Janowskij Uzły i detali magnitofonow

Można by więcej i nawet trzeba ale tyle znalazłem

PozdrawiaM

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

T-Bolt 16 Cze 2007, 19:22

Też ustawiam głowicę jak jestem zmuszony na słuch metodą wielu prób i błędów.Powód jest taki,że nie mam ani oscyloskopu,ani kaset testowych.Jest to kupa problemów cięzko to idzie,ale zawsze jakoś da ustawić.A głowice w ten sposób nauczyłem się ustawiać sam na moich szpulowcach,w jednym głowica była wyjęta więc musiałem ją jakoś ustawić.Wystarczy mieć taśmy nagrane na fabrycznych ustawieniach i do dzieła.NIgdy to idealnie nie będzie,żeby ktoś zaraz mnie nie objechał!!Ale jak się nie ma czym to ucho zostaje.robiłem to zawsze tak samo jak opisuje ''levison''.Najtrudniej jest na ucho ustawić wysokość głowicy,ze skosem dużo łatwiej.

Pozdrawiam

A dla nieśpiacych jeszcze a chcących regulować - mozę z ogólnodostępnego miejsca pobrać i poczytać service manuale magnetofonów (np. Nakamichi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -są i Akai GX730 jak i Tandberg) i poczytać do poduchy. Metodyka jest podobna niezależnie od producenta.

Dobrej nocy, ja niestety ruszam do roboty.

J

Ukryta Zawartość

Jeszcze nigdy nie widziałem w żadnym magnetofonie, tak dużego wyboru rodzaju taśm jak w "Dualu C 830".Jak wiecie, posiada on pozycje: Fe, Fe1, Cr, Cr II, FeCr, Met.Szkoda tylko że nie posiada płynnej regulacji biasu.Myślę, że jako magnetofon trójgłowicowy powinien to mieć.

Ale mam pytanie do wszystkich posiadaczy "Duala C 839".Czy ten model ma znacząco lepsze brzmienie od 830-tki ???

Bardzo mi się podoba i świetnie gra ! Prawdę mówiąc, nie miałem zamiaru licytować go do jakiejś wyższej sumy.Zalicytowałm tylko raz 50zł i nie miałem zamiaru licytować dalej.Wygląda na to, że wszyscy przestraszyli się tej rzekomej usterki i nie licytowali dalej.Tak więc dostałem go niemal za darmo (26zł).Gram na nim już kilka godzin i wszystko jest OK.Również nagrywałem na nim, a nagrania odtwarzałem na innych moich deckach i również wszystko jest OK.Ale najlepiej odtwarza taśmy na nim nagrane mój "Sony TC 229SD".Dosłownie "szczena opada" ! Jeśli chodzi o firmę "Dual", to ideałem dla mnie jest model "C 839".Kiedyś mylnie podałem model "C 844", ale chodziło mi właśnie o "C 839".

Duala nie chcę za Chiny Ludowe tak kretyńskiego układu elektromechanicznego jeszcze nie widziałem piekny to un nie jezd wyświetlacz wysterowania na świecący wodotrysk, z pod Hali przyniosłem potężne słuchawki typ otwarty ale chyba je zamknę z regulacją na muszlach VOL MIN - MAX oraz TONE BASS - HOHEN NIKJAN MODELL DH-209 2 x 8 Ohm oraz SONY UX 60, TDK SA-X 90 2 szt. SONY HF-90, SONY EF 90, w słuchawkach gorącą wodą nawinęty na pręt stalowy kabel poprawiam tak aby znów się stał spiralą

pozdrawiam

Zbyszek

Nieskromnie napisze ze Duala C820 starego chwaliłem i co niektórzy smiali sie ze mnie.Ciekawe czy ktos w koncu kupi opluwany i czesto wysmiewany deck firmy Braun serii atelier????Jako ze Dualom troche brakuje do jakosci firmy BRAUN...Ale oczywiscie warto polecic te stare decki i skonfrontowac je z nowymi hiendami.Kasjel jak sie ma ten DUAL c830 do ONKYO ta 2570? Pytam z ciekawosci bo tej Integry nigdy nie miałem.

-;).

Grundig High Fidelity

"Mzawek"- u mnie "Onkyo TA 2570" pracuje w jednym zestawie audio, a "Dual C 830" w innym.Tak więc trudno mi bezpośrednio skonfrontować te magnetofony.Ale mimo wszystko sądzę, że "Onkyo" jest lepszym deckiem.

Ogólnie muszę stwierdzić, że mam coraz to większe problemy z oceną brzmienia moich decków.Po niezbędnych regulacjach i konserwacji, wszystkie one grają pięknie.Te które były słabe, dawno już sprzedałem.Oczywiście występują różnice w brzmieniu pomiędzy tymi deckami.Ale ciężko jest mi tak powiedzeć jednoznacznie, że ten magnetofon jest OK, a tamtem do du.....

Niechaj Będzie za to Panu Bogu chwała, że kościół się sfajczył a knajpa jest cała, jak to dobrze, że mój pierdolec ogranicza się obecnie tylko do słuchawek niskoomowych i kupuję je raptem coraz dziwniejsze i lepsze w granicach od 10 do 15 złp, za deckami przestałem nawet patrzeć może jakiś dwukasetowy bez autorewersu jest w stanie mnie ruszyć. słuchawki umyte sprawdzone potencjometry nie trzeszczą TONE działają bezbłędnie a kasety jak widać także ferro ale doskonałe bo SONY HF 90 pomimo, że widnieje napis Assembled in Mexico

Pozdrawiam

Zbyszek

A za tydzień przyniesie mi facet szpule 130mm ma nowe ORWO na 180 mogę go za tydzień odpytać z całości materiału.

A we Wrocku tłumy waliły na tragowisko, wyszarpałem: 3x maxell XLII-S 90, Sony Metal XR, i UX-S no i najciekawszą Agfa Pure Metal HDX z pięknym napisem iż może być używana z dekiem, który posiada przełącznik na taśmy metalowe...cena 0,5 pln za sztuke.

Ostatnio przepłacam [1złp 1 szt] coprawda z poźlizgiem ale zawsze dzisiaj zapłaciłem za pięć zabranych w poprzednim tygodniu za dzisiejsze płacić będę 24 nie miałbym długów nie miałbym słuchawek jedyne takie olbrzymy i otwarte.

Pozdrawiam

Zbyszek

Niewiem czy ktoś to widział chodzi o oczywiście aukcję....

Ukryta Zawartość

coś mi tu nie pasuje......na fakt jego wysokość jest uszkodzony...ale czywarto??????

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Najlepsze są spotykane w opisach Allegro uwagi "nie wiem czy sprawny, ucięty kabel" - kłamstwo w żywe oczy. Zobaczcie inne aukcje sprzedającego tego Naka... Niezły łowca wystawek. Zastanawia mnie jak mu się udało znaleźć kompletne zestawy, z których każdy klocek jest uszkodzony :)

"uciety kabel" na logikie uciety przez wlasciciela by bylo wiadomo ze sprzet nie dziala, albo wrecz przez fachowca jako zlom bo sobie glowy gdzies tam w krajach dobrobytu zlomem nie bedzie zajmowal.

sorki :D nie mogłem się powstrzymać :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Piotr__

odkrywczy to Ty nie jesteś, przecież sprzedawca wyraźnie o tym pisze , co w jego opinii nie działa.

Znaczy , zadał sobie trud podączenia zasilania do tego obciętego kabla. Nomen omen , ja taż nie oparlbym się sprawdzeniu sprzętu tej klasy :DDD

Pozdrawiam wszystkich DECKoratorów :)

Właśnie słucham sobie szpulowego Philipsowego Top ReelToReel N-4520 i powiem szczerze,że zacząłęm się przy moim Akak GX-646 mocno zastanawiać :-/, gdybym nie był tak leniwy i mógł zrezygnować z rewersu : to kto wie , który zgościłby na A... :P

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

• Pokaż nowe odpowiedzi