Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

---> Reaper i nie tylko

Kasety nagrane w miarę dobrze (firmowe) poznasz bo mają nagrany "cue ton". To jest sygnał pilotujący dla urządzeń konfekcjonujących nagraną taśmę. Najczęściej jest on na końcu str. B od ok. 5 sek. do sklejki, po to, aby było wiadomo gdzie ciąć taśmę. To jest słabe, ale jednak słyszalne coś w rodzaju brrrrrrr. Musisz dać sporo głośniej. O ile pamiętam u mnie wgrywało się 7 Hz w czasie 0,15 sek. Przy kopiowaniu 32 : 1 długość nagranego tonu była ok. 23 cm.

Cue ton (ton pilotujący) świadczy o tym, że nagrań dokonano na profesjonalnych kopiarkach. Często napisy na kasetach to była zwykła ściema.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań

Witam,

odnośńie kopiowania kaset CC. Widziałem kiedyś w Berlinie wystawione na sprzedaż blisko 20 magnetofonów Technics RS-TR-555. Wszystkie miały głowice ze schodkiem min. 1 mm. Zapewne dokonały zywota przy masowym nagrywnaiu szlagierów z lat 90'.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

=> do Korwina

Rolkę już zmatowałem,ale nic to nie pomogło.Właśnie byłem ciekaw czy zwiększanie docisku rolki to nie droga na skróty,ale skoro Pan tak radził już to zrobiłem i na razie wszytko gra idealnie nic nie przeciąga,ani nie zwalnia.Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Siłę docisku rolki dociskowej do wałka sterującego mierzymy przy pomocy dynamometru jej wartość powinna się zawierać między 800 a 1000 G. Sam prawidłowy docisk nie gwarantuje jeszcze właściwego współczynika tarcia i zachowania prawidłowego przesuwu zbyt duży naciąg ze strony prawego sprzęgła wywołuje tak zwane zjawisko przeciągania. UWAGA W PRZYPADKU ZABRUDZENIA ROLKI DOCISKOWEJ SMAREM ZAWIERAJĄCYM DWUSIARCZEK MOLIBDENU NALEŻY ROLKĘ BEZWZGLĘDNIE WYMIENIĆ Smaru tego niczym nie można usunąć.

Pozdrawiam

Zbyszek

Konkretna ilosc do wziecia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

Zdjęcia kaset pomiarowych przesłane przez Lecha59.

Pozdrawiam, Wojtek.

Ukryta Zawartość

post-14754-100009701 1182448558_thumb.jpg

post-14754-100009702 1182448558_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję za pomoc !!!

Te dwie ostatnie firmy KONIG to : zielona - z lusterkiem i żółta - dynamometryczna.

Taką z lusterkiem, myślę, że można samemu zrobić.

Pozdrawiam

Dzień dobry wszystkim.

Jeszcze jedno zdjęcie z nadesłanych przez Lecha59.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam BASF wypuścił taką perełkę kaseta była cała metalowa i służyła do kontroli całego toru prowadzenia taśmy.Wszystko było superdokładnie frezowane i w sumie od tej kasety powinno się rozpocząć całe ustawianie magnetofonu dopiero pózniej wszystko inne

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam,

dziękuję za zamieszczenie zdjęcia kasety z lusterkiem, teraz lepiej widać o co chodzi.

----> Rafaell

Powinienem posiadać takowe kasety o których piszesz. Muszę ich poszukać, jak znajdę to zrobię zdjęcia aby były na forum. Z tego co pamiętam to te kasety były robione w Polsce tylko nie wiem przez kogo, może Kasprzak ? Gdyby ktoś z forumowiczów coś wiedział na ten temat to niech napisze. Ja muszę ponurkować w piwnicy.

Pozdrawiam

Kasprzak produkował dwa typy takich kaset kasetę pomiarową [cud ustrojstwo] oraz kasetę demonstracyjną [test]

życzę owocnego grzebania w piwnicy

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witam

Dotarł do mnie Marantz DD82 niestety nacieszyłem się nim całe 2 dni i dokonał żywota, coś nie tak z odczytem kaset lub dalej. Mechanika sprawna tak przynajmniej wstępnie wygląda.

I tu pytanie czy ktoś korzystał z serwisu Marantza w Polsce?

Czy warto oddać im sprzęt czy zacząć szukać następnego a jest to niełatwe.

Z 2 dni odsłuch wrażenia są narazie oszałamiające jak dla mnie.

Wraz z magnetofonem dostałem kasetę demo Marantza moje CD wysiada przy tym.

Pozdrawiam

Jacek

O ile mnie moja sklerotyczna pamięć nie zawodzi MARANTZ DD82 jest to magnetofon typu DCC = DIGITAL COMPATCT CASSETTE rekorder być może nie obezpieczyłeś kaset DCC i ich nie chce dtwarzać mogła paść ta część elektoniki która jest odpowiedzialna za zapis i odczyt kaset DCC wsadź więc do niego zwykłą analogową podwiąż szalikiem żuchwę zrób porządek na podłodze i odpal powinieneś dostać pełnego opadu szczeny umyj manetofon dokładnie zwłaszcza głowicę i odpal, Ja mam PHILIPSA DCC 170 [Portable] i PHILIPSA DCC 900 w obydwu padnięta jest część cyfrowa natomiast odtwarzają kasety nagrane na innym sprzęcie analogowo w sposób genialny

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

Szukaj serwisanta lub przynajmniej instrukcji obsługi serwisowej i schematu

Cd MYJ ALE NIE GRZEB W MAGNETOFONIE PRZECZYŚĆ CAŁY TOR PROWADZENIA TAŚMY KUP IZOPROPANOL I NIM MYJ GŁOWICE, ŻADNE DENATURATY, ŻADNE SPIRYTUSY I ZMYWACZE DO PAZNOKCI

Pozdrawiam

Zbyszek

Panowie......jak myślicie, ile razy można nagrać taśmę żelazową wysokiej jakości ??? Oczywiście tak, żeby nie nastąpiła wyraźna utrata jakości dźwięku.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

=> do Korwina

Jak już wziąłem się za rolki i dociski,to postanowiłem zajrzeć do mojego 2405s.Problem jest taki,że magnetofon za słabo ciągnie taśmę,na takim samym modelu przy tych samych ustawieniach nie mam problemów.Choćbym zwiększał docisk rolki to nic nie pomaga(chyba,że jest ogromny),zarówno rolka jak i wałek są w pionie dobrze do siebie dolegają,prawe sprzęgła są wyregulowane w obydwu modelach podobnie tak samo lewe,a jednak ten pierwszy kiepsko przesuwa taśmę.Rolki czyściłem zmatowałem i nic.To gdzie mam szukać przyczyny?A czy można matować wałek sterujący?Oczywiście magnetofon gra obroty ma dobre,ale końcówki szpul np.13cm ma problem pociągnać.Czy zbyt twarda rolka może być przyczyną?

Do Kasjela

n+1 i jeszcze trochę ale co pewien czas dobrze jest ją skasować sakramencką cewką o potężnym polu magnetycznym np ze sztycznika z zawiosową zworą demontaż prosty światło w czasie włączania przygasa a co słabsze telewizory dostają ataku epilepsji ale efekt jest pozytywny,

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam pytanie.

Jakiego CD użyć jako żródło do nagrywania o tego decka KENWOOD KX-7030?

Nie chce go podpinac pod istniejacy system bo nie mam miejsca.

Zamierzam skompletować drugą wieżę, i chyba bedą to tylko klocki Kenwooda, bo jakoś tak lubię jak wszystko jest z jednej firmy.

Na początek chcę tylko deck, CD i słuchawki.

Czy można użyć do tego takiego CD-ka:

Ukryta Zawartość

Czy raczej musi to być wysoki model odtwarzacza CD, żeby dobrze na kasetach nagrywać?

Fajnie by było jakby ten się nadawałbo nie jest drogi?

Czy 1-ka w symbolu tego odtwarzacza oznacza ze to jest jakiś nizki model, a moze pierwsza liczba nie jest istotna tylko ta 5-ka?

Ukryta Zawartość

Do V-savage ściągnij pokrywę i zobacz w jakim stanie jest pasek i kółka [plastikowe z gumą] przekładni ciernych

rolka dociskowa jak jest zbyt twarda to już jest cdd daj świeżą wałek sterujący najlepiej jest matować chemicznie

ale nie podpuszczam Cię na tego typu zabawę zmatuj papierem ściernym przesuwając go w pionie a palcami lewej ręki powoli obracając koło zamachowe, przed rewolucją jednak zmyj kilkakrotnie benzyną rolkę dociskową bo być może są na niej śladowe ilości jakiegoś supersmaru, który zmniejsza współczynnik tarcia z jednego ze swoich M2405S usunę głowicę kasującą dam na jej miejsce głowicę kasującą z magnetowidu Betamax a uniwersalną z uzwojeniami połączonymi tak że stanie się z czterościeżkowej normalną dwuśladową zapis stereo na pełnej szerokości taśmy wg zasady raz a dobrze od lewa na prawo.

Pozdrawiam

Zbyszek

"V-Savage"- w "M2405S" niestety z czasem słabnie silnik.Mój egzemplarz jest OK.Ale kiedyś dawno temu miałem taki sam, w który dokonałem regulacji ściśle według serwisówki do "ZK 246".Niestety nic to nie dało.Potem zauważyłem, że poprostu przy większym oporze zwalnia silnik.Może da się go przynajmniej jakoś nasmarować......niewiem, zapytaj "Korwina".

Gość V-savage

(Konto usunięte)

do Korwina

Tak właśnie zrobię,nie wiedziałem tylko czy wolno matować wałek,popsuć łatwo.Ciekawa rzecz z tym dwuśladem.To wtedy jedna ścieżka ma szerokosc połowy taśmy jak dobrze rozumiem.

Kasjel,silnik jest napewno dobry z trzeba by bylo się nastarać żeby go zatrzymać pozatym już go wymieniałem,bo wcześniejszy padł.

Mam pytanie.

Jakiego CD użyć jako żródło do nagrywania o tego decka KENWOOD KX-7030?

Nie chce go podpinac pod istniejacy system bo nie mam miejsca.

Zamierzam skompletować drugą wieżę, i chyba bedą to tylko klocki Kenwooda, bo jakoś tak lubię jak wszystko jest z jednej firmy.

Na początek chcę tylko deck, CD i słuchawki.

Czy można użyć do tego takiego CD-ka:

Ukryta Zawartość

Czy raczej musi to być wysoki model odtwarzacza CD, żeby dobrze na kasetach nagrywać?

Fajnie by było jakby ten się nadawałbo nie jest drogi?

Czy 1-ka w symbolu tego odtwarzacza oznacza ze to jest jakiś nizki model, a moze pierwsza liczba nie jest istotna tylko ta 5-ka?

Czy jakosc cd moze jest mniej znaczna, bo w koncu kazdy CD gra względnie dobrze i nadaje sie jako źródło.

Ukryta Zawartość

Jest gdzies opisane jak sie dokladnie kalibruje? Na czym to polega, do jakiej wartosci itp. Kiedy wiadomo, ze kaseta jest dobrze skalibrowana, a kiedy wiadomo, ze nie daje sie skalibrować?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kalibracja polega na optymalnym doborze prądów tak ,aby sygnał(dżwięk) z taśmy był jak najblizszy sygnałowi(dźwiękowi) ze źródła,wtedy jest dobrze skalibrowana kaseta.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Można się posłużyć wbudowanym generatorem,który za nas skalibruje taśmę np.ONkyo ta-2570 bardzo dobry deck,ale nie posiada ręcznej kalibracji.Wszystko zależy od modelu.Kalibrując ręcznie zdajemy się na słuch.

• Pokaż nowe odpowiedzi