Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Do Mzawka powoli i bez nerwó dałeś w dupę ze zbyt krótkim paskiem załatwisż albo silnik albo łożyskowanie jakiejś rolki lub co gorsza koła zamachowego, rad kibiców nie słuchaj tylko rób swoje uwaga magnetofon nie ma prawa wywalać bezpieczników przyłóż się do niego i strzel sobie setę aby Ci się ręce nie telepały.Ja jestem po małym kapitalnym remoncie CR-240 nie kasował mi do końca zmatolał skretyniał ale w tej chwili wszystko jest już OK i nawet z ....jowych mikrofonów nagrywa rewelacyjnie Mycie głowic i toru, demagnetyzacja, spryskanie wszystkiego do czego był jaki taki dostęp Kontaktem PR. i nasmarowanie smarem od Rafaella mechanizmu wyrzutnika kaset.

Maszyneria chodzi jak burza

Pozdrawiam

Zbyszek.

Korwin

Bezpieczników nie wywala juz .Ten za mały pasek zdjałem .Mozliwe ze cos z rolka dociskowa sie dzieje.W niedziele nakupuje pasków nowych i bede próbował jak mnie szlag nie trafi do tego czasu .Czyscic nie mam co w nim bo czysciejszy jest niz ja osobiscie chyba.

Grundig High Fidelity

Zmatuj rolkę albo wyciągnij z jakiegoś dawcy organów ma być matowa i w miarę miękka i nie może być beczkowata w przekroji idealny prostokąt bez zaokrągleń na górze i na dole może być zasyfiony wałek sterującu przemyj i delikatnie przejedź go papierem 400 [wodnym] i rób wszystko jak w zwolnionym filmie pośpiech jest wskazany jedynie w przypadku ściągania gaci z dziewicy lub w trakcie łapania pcheł.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Bo rózne taśmy mają różny 'opór" że tak to powiem z reguły te tańsze idą ciężej te droższe lepiej,ale to nie reguła.Zrób co Korwin radzi.I potem szukaj dalej jeśli nie pomoże,ale powinno dać rezultat.

Rolka wałek i prawe sprzęgło jak zauważył V-savage mogą dawać takie efekty [przeczytaj sobie w literaturze fachowej o tak zwanym przeciąganiu taśmy] Braun naprawdę wart jest tego aby na niego chuchać dmuchać i używać non stop 18/24 dzień w dzień u mnie to dla CR-240 to norma

Pozdrawiam

Zbyszek

=>Korwin

Zbysiu ty jesteś fanem słuchawek niskoomowych-mógłbyś powiedzieć dla czego moje 24 ohmowe Sony grają nawet przy dotknięciu jednym przewodem,bo szanowne towarzystwo z highendu nie wie

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

V-savage

o mnie | ignoruj | PW

stat: 65 / 150 / 0

31 Lip 2007, 21:45

mzawek.Sprawdź nawijanie prawej szpulki czy sprzęgło równo pracuje i czy może za mocno taśmy nie naciąga.

Cholera jak to sprawdzic to ja nie wiem niestety.

Grundig High Fidelity

mzawek, 31 Lip 2007, 22:33t

Trza poczytać w literaturze jaka siła powinna być przy nawijaniu i takowy ciężarek na nitce nawinąć na ośkę nawijającą,jeśli pociągnie to znaczy że jest za silny naciąg czasemprymitywne sposoby sa skuteczne

Gość V-savage

(Konto usunięte)

mzawek, 31 Lip 2007, 22:33

CHociażby palcem złapać i zobaczyć czy daje równy opór czy też szarpie.A rolka może też mieć zbyt mały docisk i przez to przeciągać.Przeczyść i zmatuj to prawe sprzęgło nic mu się po tym nie stanie.

mzawek

Znalazłem:

W magnetofonach zawodowych siła naciągu taśmy musi być utrzymana w granicach od 0,8 do1,2 N (80-120 G) dla taśm szerokości 6,3 mm i 1,8 do2,2 N dla taśm szerszych w magnetofonach powszechnego urzytku od 0,1 do 0,4 N a w magnetofonach kasetowych-to dotyczy Ciebie od o,o5N do 0,1N

Pozdrawiam

Rafaell

Mniejsza siła na większej średnicy (pełna nawinięta taśma większa dla pustej nienawiniętej taśmy

Witam .

Wydaje się ciekawą ofertą.... co sądzice?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Transport więcej będzie kosztował nie opłaca się ż Anglii ściągać najtańszych klocków

audiotone - to sony to bardzo dobry magnetofon z rozbudowaną kalibracją, są lepsze ESy ale ten to też bardzo wysoka półka. W zasadzie jak się ma takiego decka to już się lepszego nie szuka - no może jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny.

To jest super ale ta cena i jak dla mnie kolorek nie jest do zaakceptowania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po dłuższej przerwie.

Pytanie do Korwina - tutaj bo gdzie indziej, jak zauważyłem się nie udziela.

Dopadłem u znajomych CD z piosenkami Tadeusza Chyły. Wydaje mi się że to Krakowianin (to raczej nie warszawski humor jak sądzę)

Czy jest jakiś dostęp do analogowej wersji tych cudownie fałszowanych dźwięków?

Przyznam, że strzelam w ciemno. Jeśli chybiłem, przepraszam.

I pozdrawiam.

a.

Dobrze by było gdyby to był Kraków ale galicyjskie zadupie do tego nie dorosło o rok ode mnie starszy urodzony w 1933 roku w Sopocie Powinieneś zdobyć nagrania na winylach. Miło mi i zaraz srana Cię pozdrawiam

Zbyszek

PS, Cały czas był związany z kabaretani Wybrzeża

Rafael dokładnie takie samo sony(tyle że czarne) było wystawione nie pamiętam czy na ebay czy w alegro za okrągły 1000zł - w moim odczuciu to jeden z najlepszych i najładniejszych decków sony,ale dla mnie górna cena za dobry magnetofon to 400-500zł więc raczej sobie takiego nigdy nie kupię

o to właśnie ten był na sprzedaż

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A bardzo dziękuję. W sobotę czeka mnie tedy wyprawa do budy ze starymi winylami na Kole w takim razie.

I dzięki za "Trójmiejski trop" (brzmi jak tytuł PRLowskiego kryminału :-))

Ukłony

a.

Dziwne......na "Allegro" jest "Siemens RC 555" z opcją "Metal".Mój egzemplarz ma ten sam symbol, jednak nie jest przystosowany do odtwarzania taśm metalowych.Zamieszczam zdjęcie tego z "Allegro".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amplituner serii 555 SIEMENS to konstrukcja SANYO .Natomiast kaseciaki RC 555 były dwa jeden ( prawdopodobnie) to grundig a drugi hitachi.W 80 RC 555 roku nie grał z kasetami METAL a w 81 juz grał.Tak samo jak z dualami róznymi.

Grundig High Fidelity

Miał oczywiście, że miał i były te nawskroś Siemensowskie wyjątkowo Uherowex - Siemens był firmą zajmującą się w owym czasie automatyką przemysłową, osprzętem elektronicznym i elektrycznym to nie była Jego najmocniejsza działka. Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi