Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A byly w latach 70-tych dwukieszeniowe?

Wbrew pozorom te obecne SONY EF, które wyglądaja tragicznie calkiem nieźle się spisują na moim Kenwoodzie.

Nagrane w dolby b i odtwarzane w dolby b lub bez dolby grają u mnie bardzo dobrze.

Ciekawe czy na DUAL'u 814 też będą takie efekty.

Ktos tam wyzej pytal o wysterowanie.

Ja zazwyczaj nie wychodzę poza 5, ale zazwyczaj nagrywam w granicy 3 ale to generalnie zalezy od tego na ile pozwoli kaseta.

Kasjel, 13 Sie 2007, 21:18

>A czy możecie podać jakieś przykłady decków dwukieszeniowych "Vintage", z drugiej połowy lat

>70-tych ???

>Chodziło by mi raczej o wyższe modele.

Pierwsze dwukieszeniowe zaczęły pojawiać się nieśmiało dopiero na początku lat 80-tych.

Np. chyba pierwszy dwukasetowy Technics to RS-M202 z 82.

Daniel22, 13 Sie 2007, 19:37

>Jak bym sie chciał dowiedzieć jak jest z wysterowaniem.W moim technicsie nagrywam zazwyczaj do

>poziomu +5(przed nim jest znaczek dolby).Jak Wy nagrywacie,do jakiego poziomu?

A no właśnie, znaczek Dolby...

Istnieją trzy różne "poziomy zerowe", wg różnych norm, odpowiadające różnym wartościom strumienia magnetycznego w szczelinie głowicy.

1) tzw. Zero VU, = 160 nW/m

2) tzw. Zero Dolby = 200 nW/m

3) tzw. Zero IEC = 250 nW/m

Różnica między jednym a drugim wynosi 1,9 dB, a zatem Zero VU to poziom o prawie 4 (3,8) dB niższy niż Zero IEC.

Problem w tym, że producenci różnych magnetofonów stosowali różne skale. Np. Sony od bardzo dawna (na pewno od początku lat 80-tych) stosowało jako Zero poziom IEC, Akai zaczęło to robić od połowy lat 80-tych, a np. Technics dopiero od ok. roku 92! (od modeli 646/747 i dwukasetowych 777/979). Wcześniej Akai i Technics stosowały jako Zero poziom Zero VU. Dlatego w niektórych magnetofonach znaczek Dolby jest przy ok. +2 dB - to znaczy że wskaźnik skalowany jest wg Zero VU, a w niektórych znaczek Dolby jest przy -2 dB - to znaczy że skalowany jest wg Zero IEC. Jeszcze inne firmy stosowały Zero Dolby. Dobrze, jeśli na wskaźnikach pokazane jest oddzielnie Zero VU i znaczek Dolby - wtedy wiadomo wg jakiej normy wskaźnik był skalowany. Gorzej, gdy na wskaźniku są tylko cyfry - wtedy błąd może sięgać 4 dB.

Poza tym, różne firmy z różną dokładnością regulowały magnetofony. Czytałem parę testów w których dokonano dokładnych pomiarów, z których wynikało, że nawet w magnetofonach dobrych firm niedokładności skalowania wskaźników sięgają paru dB!

W starszych magnetofonach, skalowanych wg Zero VU, Technics zalecał nagrywanie na taśmach typu I i II do poziomu +2/+3 dB (poziom Dolby), a na taśmach metalowych do +5/6 dB.

W nowszych magnetofonach, skalowanych wg Zero IEC, Technics zaleca nagrywanie na taśmach typu I i II do poziomu 0 (czyli 2 dB powyżej poziomu Dolby), a na taśmach metalowych do +2 dB.

Sony i Akai zalecają nieco wyższy poziom zapisu, mniej więcej o 2 dB.

W praktyce zależy to jeszcze od możliwości taśmy na którą się nagrywa, i od nagrywanych dźwięków - ponieważ maksymalna wysterowalność taśm na wysokich częstotliwościach jest znacznie niższa niż na średnich (z wyjątkiem taśm metalowych), to przy nagrywaniu muzyki która ma dużo tonów wysokich lepiej jest trochę obniżyć poziom.

Na bardzo dobrych taśmach typu I (np. TDK AD-X, AR, AR-X, Sony HF-ES) można nagrywać z wyższym poziomem niż na przeciętnych (TDK D, Sony HF), a na taśmach podstawowych (TDK A, FE, Sony EF, FX) maksymalny poziom powinien być jeszcze niższy.

Ja type II nagrywam tak do +3DB natomiast type jeden w niektórych momentach(ze 2 razy na kasecie) PEAK wskakuje na +5DB, nagrywam bez dolby i taki rec level na tym poziomie jeszcze nie powoduje zaburzeń w dźwięku a szumy kasety nie są słyszalne

"MaciejLK"- tak właśnie myślałem :-(( A szkoda, bo już sobie wyobrażałem taką ciężką, wielką, aluminiową maszynę dwukieszeniową. Ha ! To było by coś !

>Kasjel

Jak Ty wogole smiesz jeszcze pojawiac sie w tym watku !

Nie dosc chamusiu, ze mnie nie przeprosiles, to jeszcze poleciales do Lukara na skarge ?!

>"Lukar"- widzę, że zbanowałeś już "aalfreda".

>No to jeszcze tylko "Vlada" i będzie święty spokój.

>Nooo ! Lukar ! Zrób to wreszcie ! Tak bardzo Cię proszę !!!

Odbieram Ci ten watek - gnido !

Nie smiej wiecej sie tu pokazywac dopoki mnie nie przeprosisz !

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko "ignor" albo poprostu nie zwracać uwagi na niego....Panowie !

Jesteśmy już tak długo razem, że chyba to nie powinno być problemem.

>Kasjel

Tak dlugo juz razam jestescie ?

Ze chamstwo w stosunku do "obcego" sie nie liczy ?

"Nie powinno byc problemem" ?

Mentalnosc stada ?

To jest PUBLICZNE forum !

Nikt nie jest "wlascicielem" poszczegolnych watkow,

i nie moze w nich arbitralnie ustalac zadnych zasad,

a zwlaszcza po chamsku wtracac sie do rozmowy

ktora go osobiscie nie dotyczy i kogos z watku "wyrzucac" !

Bylo to chamstwo, za ktore powinienes przeprosic !

Albo to zrobisz, albo jesli wydaje Ci sie ze sprawe wystarczy

po prostu - "przemilczec" i "zignorowac", to ja ze swej strony

postaram sie zrobic WSZYSTKO, aby tego rodzaju prostacki

sposob postepowania nie zadomowil sie trwale na NASZYM forum !

Vlad nie psuj tego wątku prosze to naprawde nikogo tu raczej nie bawi naprawde myślałem że tu sie nigdy nie pojawisz jak widze myliłem się, daj se w końcu na luz

>Reaper

A TERAZ ? ;)

Tak dlugo juz razam jestescie ?

Ze chamstwo w stosunku do "obcego" sie nie liczy ?

"Nie powinno byc problemem" ?

Mentalnosc stada ?

To jest PUBLICZNE forum !

Nikt nie jest "wlascicielem" poszczegolnych watkow,

i nie moze w nich arbitralnie ustalac zadnych zasad,

a zwlaszcza po chamsku wtracac sie do rozmowy

ktora go osobiscie nie dotyczy i kogos z watku "wyrzucac" !

Bylo to chamstwo, za ktore Kasjel powinien przeprosic !

Albo to zrobi, albo jesli wydaje Mu sie ze sprawe wystarczy

po prostu - "przemilczec" i "zignorowac", to ja ze swej strony

postaram sie zrobic WSZYSTKO, aby tego rodzaju prostacki

sposob postepowania nie zadomowil sie trwale na NASZYM forum !

Teraz juz widzisz ?

Pozdrawiam

Mam następujące pytanie - co prawda juz sie chyba tu kiedys przewineło ale nie jestem pewien - jak są (albo były) nagrywane oryginalne kasety MC przez wytwórnie (na jakim sprzęcie) , kaseta tzw. oryginał zawsze wszędzie mi dobrze gra na każdym decku, a nagrana przeze mnie na jednym magnetofonie gra już nie aż tak dobrze ( lekkie pogorszenie dynamiki, wysokich tonów) na innym

"gotyk1"- to niestety jest moja wina ! Ta infekcja zdażyła się z mojej winy ! Niestety czasem nawet moja anielska cierpliwość się kończy.Przepraszam Was Panowie "magnetofoniarze", ale po dłuższym okresie śledzenia tego co ten "wirus" wyprawia na tym forum, poprostu nie wytrzymałem.......

>gotyk1

Alez ja - jestem wyluzowany !

Nie robię tez tego, dla - zabawy !

Chodzi o bardzo podstawowe - ZASADY !

Na jakiej niby zasadzie "myślałes że tu się nigdy nie pojawię" ?

Co to, jakas częsc Forum, zarezerwowana dla Ciebie z kolegami ?

Cos jak "tajny" wątek bylych Moderatorow ?

Jezeli rzeczywiscie chcesz naprawic ten wątek,

to zwroc się do osoby, ktora swoim prostactwem ten konflikt rozpoczęla !

gotyk1

Te kasety "oryginalne" to też różnie grają,uważam że nagrane do roku 93' grają w wiekszości bardzo dobrze,później cyfrowe urządzenia popsuły jakość i większość nagranych później takich kaset gra cicho i mało soczyście bez tak bardzo pożądanego "powietrza".Wiem co mówie bo i takich i takich mam bez mała 550 ;)

Do Vlada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyżbyś nabył tą maszyne Vlad?To by tłumaczyło Twoją obecność w tym watku.

Ukryta Zawartość

"gotyk1"- tak już chyba musi być ! Widocznie profesjonalne nagrywarki są poprostu lepsze od naszych, nawet tych bardzo dobrych decków.Chociaż możliwe, że mają jakieś specjalne głowice....bardziej kompatybilne z wszystkimi innymi rodzajami głowic....no nie wiem.....

>Kasjel

To co ja "wyprawiam" na forum, nie powinno Cie w ogole interesowac !

To co Ty sobie na moj temat myslisz powinienes zostawic dla siebie,

a nie przenosic tutaj i dawac temu upust !

A jezeli nie potrafiles sie powstrzymac i - DALES UPUST,

to nie powinno Cie dziwic, ze odpowiednio - ZAREAGOWALEM !

Widze ponadto, ze nadal usilujesz Swoją "wiedzą" o mnie zatuszowac ten incydent !

Wina jest ewidentnie - TWOJA !

To TY wywolales ten spor, swoją reakcją na wpis wogole nie skierowany do Ciebie !

Powinienes to PRZYZNAC, PRZEPROSIC i nie byloby sprawy !

Ty jednak w dalszym ciagu usilujesz przekonac wszystkich

(lacznie ze skarzeniem do Lukara), ze jestem kims z kim wogole nie nalezy rozmawiac !

Malo Ci jednej zniewagi, ze wychodzisz z kolejną ?

Myslisz ze to tchorzliwe ukrywanie sie za "ignorem" zakonczy sprawe ?!

Jestem tu miedzy innymi wlasnie po to, aby wprowadzic jakies przejrzyste, uczciwe

i obowiązujące WSZYSTKICH rowno ZASADY, w miejsce ich braku,

albo wylacznie takich "stadnych" i "socjalistycznych", jak do tej pory !

Vlad - jeżeli ten Pioneer z aukcji wyżej to TWÓJ:) nowy nabytek, to

- gratuluję dobrego wyboru:)

a tak poważnie - bardzo fajna maszyna i nie rozumiem dlaczego niektórzy czepiają się tego decka

"Vlad"- to policz sobie, ile razy ty obraziłeś mnie naprawdę chamskimi epitetami typu "Cham, prostak,gnida itp."

Chciałem zauważyć, że w zdaniu "Vlad ! Precz z mojego wątku ! Wynocha !" nie było nawet jednego, tego rodzaju epitetu ! W późniejszych moich postach również niczego takiego nie było ! I nie zrobiłem tego NIGDY wobec żadnego forumowicza.Za to ty, robisz to bez przerwy.....nieustannie obrażając wszystkich i wszystko !

Czy takie właśnie postępowanie nazywasz "wprowadzaniem przejrzystych i uczciwych zasad" ???

Przemyśl to sobie ! Zresztą jak chcesz to dalej "rób swoje", w tym przecież jesteś najlepszy !

>T-Bolt

>psg

Nie, to nie ja wylicytowalem !

Tego rodzaju fascynacje mam juz za soba !

Interesują mnie magnetofony znacznie wyzszej klasy.

Nagrywalem dzwiek do filmow (na magnetofonach Nagra III, IV i SN),

w czasach kiedy kolegi Kasjela nie bylo jeszcze na Swiecie,

a na prywatny uzytek posiadalem magnetofony Luxman 5K50 oraz

Nakamichi Dragon w czasach kiedy jeszcze kolegi gotyka1 nie bylo na Swiecie.

Tak, ze na magnetofonach sie troche znam, a na tym forum poznalem

bardzo milych kolegow : Korwina oraz Kilupa i stad moja obecnosc w watkach

"magnetofonowych" : tym, oraz poswieconemu Nagrze.

Pozdrawiam

>a na tym forum poznalem

>bardzo milych kolegow : Korwina oraz Kilupa i stad moja obecnosc w watkach

>"magnetofonowych"

a Korwin i inni z wielką miłością dziękują Ci za pamięć i wizytę.

Pozdrawiam!

>Kasjel

Oczywiscie ze "obrazilem" Cie znacznie mocniej niz Ty zrobiles to w stosunku do mnie !

Jesli tak dobrze mnie "znasz", to powinienes wiedziec, ze jest to moj "rutynowy" sposob

postepowania, gdyz na zabawy w "misie patysie" - nie mam czasu ani ochoty !

W kazdym razie zasada, ktorej jak wydaje mi sie trzymam, jest jedna : ja niesprowokowany

nigdy nikogo nie "obrazam" (pisze w cudzyslowiu gdyz wogole "obrazanie sie" uwazam za absurdalne) !

Ludzie na tym forum maja znaczne trudnosci z odroznieniem zartu, ironii, niewinnej prowokacji

od autentycznego i zwyczajnego - chamstwa ! Oczywiscie w warunkach forum, na ktorym

ludzie najczesciej nie znaja sie osobiscie jest to dosc trudne (choc nie przekraczajace mozliwosci

kogos kto mieni sie inteligentem) gdyz odcieci jestesmy od tzw. komunikacji analogowej,

ktora wyjasnilaby w normalnych warunkach, wszystkie (lub prawie wszystkie) watpliwosci !

Z pewnoscia wszystko co napisalem na Twoj temat "przewalilem" i przejaskrawilem,

ale zrobilem to po to, aby sprowokowac Twoje (oraz innych) zajecie stanowiska,

co, sam chyba przyznasz, nie mialoby miejsca gdybym tego nie zrobil ! :)

Ja sie nie obrazam, ale chodzi mi o ZASADY !

Nie mozna nikogo oceniac oraz "karac" za jakies wyimaginowane sobie w zupelnie innym

kontekscie czyjes "przewinienia" i jednoczesnie odmawiac nawet podjecia dialogu !

Niestety na Naszym forum to normalka i o to wlasnie m.in. walcze oraz o - SWOBODE WYPOWIEDZI !

Pozdrawiam

Niestety po Dragonie i Luxmanie, ktory wygladal tak :

Ukryta Zawartość

pozostala mi tylko oryginalna kaseta Luxmana,

z jakims sprytnym ukladem lusterek ktore

powodowaly iz ten deck (jak tez i K 12, ktory

rowniez posiadalem), pokazywal czas w sekundach

pozostaly do konca kasety.

Interesujacy byl w nim unoszony "bejs" (BASE),

widoczny ponizej kasety, ale i tez byl on najbardzej

zawodny (rzadki uklad nim sterujacy i olbrzymie

klopoty w wypadku awarii !)

Ale ogolnie, magnetofon - przepiękny !

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi