Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Widze że CT-95 "Dragon Killer" nie umknął uwagi,sam śledze tą aukcje ale "champagner" mi się nie podoba czy nie było tego modelu czarnego?Poza tym cena nie skończy się na trzech stówkach.

T bolt ct-95 był jedynie w złotym kolorze, czarny najlepszy z tej serii to chyba ct-s920s też świetny i naszpikowany technologią ale jednak to nie ct-95. (oba widziałem tylko na zdjęciach nigdy nie miałem z nimi styczności), jak narazie poluję na ebaju.de na ct-s910 właśnie z tej serii i taki mi absolutnie wystarczy

Tak CT-95 i CT S920S to na pewno rewelacyjne maszyny jednak mnie ciągnie w strone topowych "kwadraciaków"

Pioneera z kieszenią po lewej stronie.CT-939 który posiadam mimo iż brzmieniowo definitywnie przegrał z Sony K870ES to dowiódł że wyżej może być tylko lepiej.

Kwadraciaki z kieszenią na środku mają jeszcze jedną zaletę - gniazdo do kabla remote. Mając pilot Pioneera do decka (np z tego co pamiętam do ct-s510 - jego nazwa CU-T016) z pełną obsługą nagrywania i liczników można prawie wszystko niewstając z fotela - to dopiero jest wygoda, od niedawna sam jej doświadczam bo kupiłem ten pilot na alegro za 23zł

>>> TBolt, gratuluję ! - ile dałeś, jeżeli to nie tajemnica? EBay?

Daj parę zbliżeń please ... gdybyś rozkręcał to wrzuć też parę fotek trzewi ...

Fajny deck i fajna kaseta CYANowa w środku :)

Witam

Mam mały problem z moim magnetofonem Yamaha kx-670, mianowicie, po ustawieniu na wzmacniaczu słyszalny jest dość głośny przydźwięk, odsunąłem magnetofon bardziej i zakłócenia zmalały ale nie do końca. Żeby zlikwidować ten przydźwięk to musiałbym magneciaka ze dwa metry od wieży odsunąć ale nie mam na to warunków lokalowych ;) Pomóżcie co z tym fantem zrobić, to nie jest raczej kwestia kabli połączeniowych. Może głowica jest namagnesowana??? Nie mam niestety kasety demagnetyzera.

Pozdrawiam

Miałem kiedyś taki przypadek, co się okazało odpadł mi przewód łączący mechanizm kasety z obudową, jak to przylutowałem to problem zniknął, u mnie to było na tyle natarczywe że jak dotykałem magnetofonu to buczało i szumu było więcej.

Kiedyś w ogóle zalecano, by wzmacniacz stawiać na samej górze, żeby nie podgrzewał innych elementów.

W latach 80-tych polski miesięcznik Audio Video HiFi robił doświadczenia z polską mini wieżą, próbując różnych ustawień - okazało się, że jak by ich nie ustawiać, to komponenty zakłócają się wzajemnie w ten czy inny sposób - najlepszym rozwiązaniem byłoby NIE ustawiać ich jeden na drugim w wieżę! O ile pamiętam, ostatecznie zalecono ustawienie: na dole magnetofon, na nim tuner, na górze wzmacniacz. Oczywiście w Twoim przypadku może być inaczej.

Możliwe też, że rzeczywiście coś gdzieś nie jest prawidłowo "zmasowane". Trzeba to sprawdzić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kasjel wyglada swietnie i nie ma tego plastiku co 880. Tylko 15 USD drozszy wiec klasa dzwieku bedzie podobna. Za kieszen zamykana elektrycznie tez trzeba zaplacic. Ale wykonczenie mi sie bardzo podoba. Dzwiekowo do Aiwy jestem przekonany. Byc moze zamiast Sony ES kupie ktoras wyzsza Excelie (AD-F 880 to Excelia XK 005) bo jak przeczytalem 13-24khz +- 3dB to mi sie w glowie zakrecilo. Wiem co potrafi moja na gorze a ma tylko 30-19khz +- 3dB. Aiwa jak widac mierzyla pasmo bardzo rzetelnie. CT 939mkII nie ma tu nic do do gadania mimo bodaj 15-22khz czy 15-23khz (nie pamietam) ale mierzonych przy - uwaga - -20dB. Na pierwszy rzit oka moja Aiwka to taka plastikowa zabawka ale po wlaczeniu i skalibrowaniu kasety mozna sobie usiasc z wrazenia. Pioneer to dostojnosc w kazdym calu. Miedz separowane bloki piekny w srodku ale dzwiekowo jest mu daleko do Aiwy. Tego CT 979 moglem miec ale sprzedawca sam nie wiedzial ile za niego wziac. W koncu poszedl za 400zl. Dlugo zalowalem. Potem cieszylem sie Onkyo 2570 az wreszcie przyszedl czas na kupno czegos jeszcze lepszego. No ale tak sie przyzwyczailem do magnetofonu ze bez niego ani rusz. Aiwa pojawila sie na przetrzymanie i znakomicie spelnia swoja role. Mysle ze nawet przy Sony 990 ES czy ktoryms z Nakamichi z serii CR nie mialbym sie czego wstydzic. Rzecz oczywista ze Aiwa bylaby gorsza ale swoja klase ma. Musze tutaj jeszcze dodac ze moja 880-tka jest w swietnym stanie. Idealne glowice malo starte rolki dociskowe i moze w tym przynajmniej czesciowo tkwi fenomen mojego egzemplarza.

Disco

Aiwa Excelia mają bardzo przyzwoite pasmo ale jednak mierzone dla poziomu -20dB.

Dla XK 9000 wygląda to tak:

METAL:(-20dB)8~27kHz

-10dB  13~24kHz±3dB

CrO2:(-20dB)13~22kHz±3dB

Normal  :(-20dB)13~21kHz±3dBB.

Dla XK 7000:

Metal:(-20dB)8~25kHz

-10dB 13~23kHz±3dB

CrO2:(-20dB)13~21kHz±3dB

Normal  :(-20dB)13~20kHz±3dB

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pod tym linkiem masz dokladne pasmo wszystkich deckow Aiwy mierzone jak wspomnialem z tolerancja +- 3dB

http://www.analogaudio.narod.ru/handbook/aiwa.htm

discomaniac71 mykisz się cles ma racje zobacz na te dane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yogi1 mam w nosie tabelki liczy sie dzwiek a na ucho slychac duzo wyzsze pasmo przenoszenia 880 od CT 939mkII GX 75mkII i TA 2570, wyzsza jakosc dzwieku na najgorszych kasetach, wieksza szczegolowosc i mozliwosc rejestracji niuansow. Moze byc napisane nawet od 10 do 30khz ale przestalo mnie to krecic. Musze posluchac. Na stronie ktora podalem patrzac po faktycznym dzwieku magnetofonu dane wydaja sie byc bardziej wiarygodne. Tyle.

PS Pamietaj ze ja mialem w/w decki w domu i moglem porownac leb w leb. Onkyo czeka wciaz na spakowanie.

Wybaczcie ale takich tekstów czytał nie będe temat magnetofon schodzi na nie wiem co

Kolega discomaniac71 mógłby się troche zastanowić co pisze bo jak ma Pionka to chwali Pionka jak Onkyo to Onkyo a jak ....no właśnie , weż przeczytaj swoje wpisy wcześniejsze może wyciągniesz jakieś wnioski tabelki , pasmo , heh dziecinada

audiomagia.blogspot.com

discomaniac71

ale to są twoje słowa zachwytu nad pasmem i parametrami aiwy

(AD-F 880 to Excelia XK 005) bo jak przeczytalem 13-24khz +- 3dB to mi sie w glowie zakrecilo. Wiem co potrafi moja na gorze a ma tylko 30-19khz +- 3dB. Aiwa jak widac mierzyla pasmo bardzo rzetelnie. CT 939mkII nie ma tu nic do do gadania

Ja chwalę UHER-y i jest mi z tym dobrze poklnę od czasu do czasu ponarzekam ale miłość trwa wnet stuknie 30 lat od mojego pierwszego REPORTA 4000 Monitor.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

O co Ci chodzi MAG? Zle spales tej nocy? Cos sie stalo w Twojej rodzinie? Masz depresje?

Kazdy chce sie rozwijac - ja takze. Pioneer byl swietny podobal mi sie wiec pisalem o nim dobrze. Nadal mam o nim dobre zdanie. Potem bylo Akai. Jak kazdy deck mialo swoje dobre i zle strony. W wielu aspektach podobalo mi sie bardziej od Pioneera wiec zostalo. Onkyo kupilem z ciekawosci. Nie mam mozliwosci lokalowych na trzymanie kilku lub kilkunastu deckow. Poza tym nie kreci mnie to az tak. Wystarczy jeden a dobry. Brak recznego dostrajania biasu to byla wada dykswalifikujaca Onkyo. Slabsza kaseta i rozkladal sie. Zaczelo mnie to wkurzac. Postanowilem zainwestowac w cos naprawde dobrego ale musialem miec cos na przetrzymanie. Kupilem z ciekawosci Aiwe. Pierwsze co mnie zaskoczylo to doskonale pasmo przenoszenia. Detale na gorze ktorych nie potrafil zarejestrowac zaden z wczesniejszych deckow a wszystkie byly w idealnym stanie. Przestrzen moze nie az taka jak z Onkyo ale w porzadku. Nagle dowiaduje sie ze pasmo przenoszenia wynosi 30-16khz (+-3dB). Od poczatku lat 80-tych mialem kilkadziesiat deckow w tym takich ktore dysponowaly rzeczywiscie owym pasmem i jakos nie chce mi sie w to wierzyc sluchajac Aiwy. Bardziej racjonalne wydaje mi sie to co podaja na stronie analog audio do ktorej podalem linka. Malo mnie jednak to interesuje. Aiwa jest deckiem na przetrwanie. Bardzo chetnie zaopatrze sie w wysokiego ESa Nakamichi z serii CR czy Excelie XK 009. Sa to z pewnoscia decki sporo lepsze od AD-F 880. 880 nie jest zadnym cudem swiata jest tylko przywoitym sprzetem za przyzwoite pieniadze. Moim zdaniem jednak jest zwyczajnie lepsza od tego co mialem dotad mimo ze tylko na przetrwanie. Swojego marzenia czyli Tandberga TCD 3014 pewnie i tak nigdy nie spelnie:( Aaa jeszcze Alpine AL 85...

discomaniac71

Dla Twojego spokoju napisze Ci że to Twoje marzenie nie jest tylko Twoje , jest marzeniem wielu a ja je właśnie spełniam miłego wieczoru i dobrych snów , ciekawi mnie jedno co dalej co będzie gdy każdy z nas bedzie miał ten wymarzony model ....

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi