Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Najdokładniej rzecz ujmując są to dwie wersje ale pierwsza (starsza) występowała w dwóch opcjach (gała srebrna lub czarna wpadająca w fiolet), druga-ostatnia wersja (jak słusznie zauważyłeś to ta na górze) ma wypukłe logo technics, ciemniejszy przycisk "power" zupełnie czarną gałkę, delikatnie ciemniejszy i gładszy front z bardziej białymi opisami funkcji i wewnątrz inaczej poprowadzony kabel od masy.

Pytanie do Kolegi

Czy nowa wersja gra inaczej od starej ?

Lepiej ?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Czy nowa wersja gra inaczej od starej ?

Lepiej ?

Niejeden "audiofil" na pewno znalazłby jakieś subtelne różnice wynikające chociażby z tego inaczej poprowadzonego kabla od masy :-) ale dla większości "zwykłych" ludzi wszystkie wersje/opcje grają tak samo ...dobrze :-)

Kolekcjonowanie rocznikami ?

Nie, raczej przypadek :-)

Przy okazji, dziękuję wszystkim za uznania dla mojej pracy przy pasku, jest mi bardzo miło z tego powodu, a jeszcze milej będzie jak komuś faktycznie to się przyda.

Edytowane przez Hip Pop

Czy Kolega Hip Pop odpowie na pytanie?

Kapstany sie w tym Technicsie rozpedzają zaraz po załączeniu pradu?

P.S.

W moich 2 wałkowcach (Akai GX-75 Mk II,Nakamichi BX 300E )

robią to włączeniu ,po usabilizowaniu obrotów dopiero przyciski funkcyjne funkcjonują.

Prawdopodobnie działa jakaś blokada elektroniczna .

XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Kapstany sie w tym Technicsie rozpedzają zaraz po załączeniu pradu?

We wszystkich moich Technicsach, nie tylko B-100 ale wszystkich z napędem dwuwałkowym, po włączeniu prądu capstany ruszają od razu, ale funkcje działają dopiero po chwili (jakieś 2 sekundy później) i tak właśnie powinno być.

Czy ktoś z Was rozbierał już mechanizm z magnetofonu Pioneer CT-740 lub podobnego ? Cały mechanizm można wyjąć w bardzo prosty sposób. I na tym koniec, bo nie widać żadnych śrubek a muszę dostać się do idlera, aby wymienić oponkę na kółku ciernym.

Edytowane przez Kasjel

Czy ktoś z Was rozbierał już mechanizm z magnetofonu Pioneer CT-740 lub podobnego ? Cały mechanizm można wyjąć w bardzo prosty sposób. I na tym koniec, bo nie widać żadnych śrubek a muszę dostać się do idlera, aby wymienić oponkę na kółku ciernym.

Nie rozbieraj:-) Jutro wysyłam, więc podmienisz cały napęd.

Poślizg przez dzień dziadka:-))

W.

Edytowane przez vlado

Zawitała moda na przeglądy i Ja zerknąłem na wnętrzności mojego Duala C-846.

W środku piekny widok lecz nurtuje mnie pytanie po co 4 układy Dolby w jednym magnetofonie???

Edytowane przez xtr71

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zawitała moda na przeglądy i Ja zerknąłem na wnętrzności mojego Duala C-846.

W środku piekny widok lecz nurtuje mnie pytanie po co 4 układy Dolby w jednym magnetofonie???

Myślę, że dlatego, ponieważ dwa pracują w torze odczytu i dwa w torze zapisu.

Tu http://dual.pytalhost.eu/c846s/ jest to rozrysowane.

GM

Edytowane przez G.Mark

Myślę, że dlatego, ponieważ dwa pracują w torze odczytu i dwa w torze zapisu.

Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to rozrysowane.

GM

Prosze Kolegi napis na nich jest TEA0665 4045

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Prosze Kolegi napis na nich jest TEA0665 4045

Pozdrawiam

O ile mnie pamięć nie myli, to te układy Dolby B/C, przełączane napięciowo, pracowały również w polskich magnetofonach dwugłowicowych serii MDS-44... I były takie dwa w tych magnetofonach. Ponieważ są to układy "jednokanałowe", ich liczba w Twoim magnetofonie jest jak najbardziej właściwa, ponieważ Dual C-846 jest magnetofonem, o ile mnie pamięć nie myli po raz drugi, trójgłowicowym. I aby prawidłowo odtwarzać nagrywany sygnał "po taśmie", liczba jednokanałowych układów Dolby B/C TEA0665 musi wynosić cztery.

GM

Edytowane przez G.Mark

Nie rozbieraj:-) Jutro wysyłam, więc podmienisz cały napęd.

Poślizg przez dzień dziadka:-))

W.

vlado - to dwa zupełnie inne magnetofony i mechanizmy. Swoją drogą ten Pionek którego teraz kupiłem, to dziwny magnetofon. Ogólnie bardzo ładny, budżetowy, niski model. Coś w stylu Toshib z serii PC-G**

Ale ma dwa silniki i system wyszukiwania przerw między nagraniami. Wszystko było by w miarę OK gdyby nie jedna sprawa. Otóż deck posiada regulację "Rec. Level" wspólną dla obu kanałów. Tak więc o zrównoważeniu kanałów podczas nagrywania można zapomnieć :-)

Wtrącę się do tematu.

Wciąż szukam czegoś dla sibie w dźwięku i chciałbym spróbować z kaseciakiem. Mam jednak kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi na forum przedstawionych w jednoznaczny sposób.

1. Skąd bierzecie muzykę? Czy używane kasety z allegro to dobra opcja? Może muszę szukać kogoś kto ma top model cd i kaseciaka i robi dobre kopie?

2. Zakupię kaseciaka - potrzebuję do niego jakiś specjalny wzmak? O wzmocnionej dynamice? Jasnym lyb ciemnym brzmieniu czu tu nie ma zasady i "normalny" wzmak, który jest akuratny do cd tu też się sprawdzi?

3. Najważniejsze pytanie - czy dostanę coś sensownego za 500 zł czy nie iść tym torem i dozbierać do modelu top bo w innym przypadku nie będzie radości z słuchania muzyki.

Z góry przepraszam za lamerskie pytania, jednak w tym temacie jestem zupełnie zielony (nigdy nie miałem kaseciaka a strasznie mnie ciekawi jakie to jest brzmienie) - Myślałem też o gramofonie jednak z kaseciakiem wydaje mi się, że łatwiej będzie odszukać dzwięk dla siebie (a może nie??)

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Wtrącę się do tematu.

Wciąż szukam czegoś dla sibie w dźwięku i chciałbym spróbować z kaseciakiem. Mam jednak kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi na forum przedstawionych w jednoznaczny sposób.

1. Skąd bierzecie muzykę? Czy używane kasety z allegro to dobra opcja? Może muszę szukać kogoś kto ma top model cd i kaseciaka i robi dobre kopie?

2. Zakupię kaseciaka - potrzebuję do niego jakiś specjalny wzmak? O wzmocnionej dynamice? Jasnym lyb ciemnym brzmieniu czu tu nie ma zasady i "normalny" wzmak, który jest akuratny do cd tu też się sprawdzi?

3. Najważniejsze pytanie - czy dostanę coś sensownego za 500 zł czy nie iść tym torem i dozbierać do modelu top bo w innym przypadku nie będzie radości z słuchania muzyki.

Z góry przepraszam za lamerskie pytania, jednak w tym temacie jestem zupełnie zielony (nigdy nie miałem kaseciaka a strasznie mnie ciekawi jakie to jest brzmienie) - Myślałem też o gramofonie jednak z kaseciakiem wydaje mi się, że łatwiej będzie odszukać dzwięk dla siebie (a może nie??)

Proponuję abyś najpierw posłuchał dobrego decka u kogoś. Wtedy będziesz wiedział, czy o to właśnie ci chodziło. Za 500zł to na pewno można kupić bdb. magnetofon. Tylko jeśli na Allegro to trzeba uważać, żeby nie kupić rozkalibrowanego. Ale jeżeli nie potrafisz czegokolwiek sam zrobić przy magnetofonie, i nie masz zamiaru się tego nauczyć, to lepiej odpuść sobie.

Dokładnie zrób tak jak kolega Kasjel pisze, ja trafiłem na allzło za trzecim razem na nierozkalibrowany model, a pierwszy miał uszkodzoną głowicę. Kup od kogoś z tego forum jak jesteś w 100% pewien swojego wyboru, jak nie, posłuchaj najpierw czy Ci odpowiada. Potem zastanów się ile chcesz wydawać na nośniki, najtańsze nowe kosztują 4,5zł i nie we wszystkich miastach są, najdroższy jaki widziałem to 990zł, ale to wybryk natury:) chociaż zapewne v12 nie zgodzi się z moim delikatnym określenie, tej ceny. Ustaj jaki typ kaset Ci odpowiada, potem czy chcesz i możesz tyle pieniędzy wydawać na nośniki.

Jeżeli to wszystko co napisałem Cię nie zniechęciło, to witamy w klubie :)

Maciej

Ceny nośników to nie problem - jak bym miał to co szukam to mogę nawet po 100 zł dawać za sztuke raz na miesiąc czy raz na 2 ale bym miał to co chcę.

Posłuchać raczej nie mam u kogo... Moi koledzy to raczej z telefonów mp3 słuchają. Jestem w moim gronie jedynym dziwakiem co szuka i inwestuje w audio. Ost pokazałem koledze nowe stx to jedyne co powiedział - że ładne :D Nawet nie miał zamiaru słuchać.

Tylko pytanie - skąd te nośniki brać????

No i drugie pytanie, które mi się nasuwa po przeczytaniu ost wpisów - nie ma możliwości zakupu w dobrym stanie kaseciaka i przynajmniej przez jakiś czas nie marwić się o jego usterki??

PS. Ojciec chyba ma starego kaseciaka Diory... Nie wiem czy to jest coś warte... Może pożyczę i podłączę pod mój zestaw - ale i tu znowu się nasuwa pytanie - ale czego posłucham?? :)

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Dokładnie zrób tak jak kolega Kasjel pisze, ja trafiłem na allzło za trzecim razem na nierozkalibrowany model, a pierwszy miał uszkodzoną głowicę. Kup od kogoś z tego forum jak jesteś w 100% pewien swojego wyboru, jak nie, posłuchaj najpierw czy Ci odpowiada. Potem zastanów się ile chcesz wydawać na nośniki, najtańsze nowe kosztują 4,5zł i nie we wszystkich miastach są, najdroższy jaki widziałem to 990zł, ale to wybryk natury:) chociaż zapewne v12 nie zgodzi się z moim delikatnym określenie, tej ceny. Ustaj jaki typ kaset Ci odpowiada, potem czy chcesz i możesz tyle pieniędzy wydawać na nośniki.

Jeżeli to wszystko co napisałem Cię nie zniechęciło, to witamy w klubie :)

Maciej

Kolega skalibrował te Yamache 930 i się nie chwali jak cyka?

Referacik poproszę ;)

jakie kasetki lubi ten model najbardziej ?

Może jakas sesja zdjęciowa?

Pozdrawiam XTR71

Ojciec chyba ma starego kaseciaka Diory... Nie wiem czy to jest coś warte... Może pożyczę i podłączę pod mój zestaw - ale i tu znowu się nasuwa pytanie - ale czego posłucham?? :)

więc na początek spróbuj z tą Diorą - jeżeli to "szuflada", to efekt może być nawet przyzwoity; przydałby się też takowy gramofon i jakaś płyta również, żeby mieć w pełni analogowe źródło dźwięku

Edytowane przez geelo07

gokar 83 Oj ! Coś mi się wydaje, że Ty to tak wszystko chciał byś mieć na tacy podane......

A to trzeba szukać, pytać, kombinować. Jeśli kupisz jakiś magnetofon i nie będziesz zadowolony, to go sprzedasz i będziesz kontynuował poszukiwania :-) Ja mam "wszystko mającą" Yamahę KX 670 na sprzedaż, gotową do pracy jak by co :-)

Edytowane przez Kasjel

Kolega skalibrował te Yamache 930 i się nie chwali jak cyka?

Referacik poproszę ;)

jakie kasetki lubi ten model najbardziej ?

Może jakas sesja zdjęciowa?

Pozdrawiam XTR71

Zdjęcia i owszem, cały czas jeszcze nie dokonczyłem kalibracji.... Ale jak śnieg stopnieje i przestaną mnie zmuszać do jazdy na nartach, to skończę :)

gokar 83 Oj ! Coś mi się wydaje, że Ty to tak wszystko chciał byś mieć na tacy podane......

A to trzeba szukać, pytać, kombinować. Jeśli kupisz jakiś magnetofon i nie będziesz zadowolony, to go sprzedasz i będziesz kontynuował poszukiwania :-) Ja mam "wszystko mającą" Yamahę KX 670 na sprzedaż, gotową do pracy jak by co :-)

Yamaha na początek to dobry wybór, ja na moją nie mogę narzekać.

No chciałbym miec na tacy bo moje poszukiwania za długo trwają... mam już prawie 30 lat a od kąd pamiętam to wciąż kombinowałem z kolumnami, klockami itd od czasów kieszonkowego. W rezultacie minęło z 15 lat a ja wciąż szukam... Z tego co czytam inni w moim wieku już coś wyszukali więc chciałbym trochę przyśpieszyć i zdać się na jakieś sprawdzone rozwiązania :)

Pogadam z ojcem i zobaczymy jakie będą wrażenia - ta diora to szuflada.

Zapytam jeszcze skąd nośnik? Pewnie się powtarzam ale chodzi mi głównie o info czy stare kasety z półki ojca - może nawet znajde coś z Queenów lub coś w ten deseń to jest dobre źródło? Czy lepiej szukać jak już ktoś na tym forum napisał w innym topicu dobrych kopii z topowych cd na topowych kaseciakach?

Zdjęcia i owszem, cały czas jeszcze nie dokonczyłem kalibracji.... Ale jak śnieg stopnieje i przestaną mnie zmuszać do jazdy na nartach, to skończę :)

Hmm Kolega specjalnie złamie se palec u nogi ;P

Będzie dużo czasu na sprzęcicho.

P.S.

Żartowałem z tym łamaniem.

Zapytam jeszcze skąd nośnik? Pewnie się powtarzam ale chodzi mi głównie o info czy stare kasety z półki ojca - może nawet znajde coś z Queenów lub coś w ten deseń to jest dobre źródło? Czy lepiej szukać jak już ktoś na tym forum napisał w innym topicu dobrych kopii z topowych cd na topowych kaseciakach?

Jeżeli nie masz innego źródła to spróbuj coś upolować na alle.. . Mnie się udało kilkakrotnie kupić zestawy różnych używanych kaset w idealnym stanie z dobrymi nagraniami.Ostatnio kupiłem za ok 130 zł 57 kaset zawierających bardzo ciekawe dla mnie płyty z lat 80.Trzeba szukać, czasami pomiędzy tym co było wygrzebane na szrocie w Niemczech trafi się jak mnie czyjaś cała kolekcja kaset. :-) PS: A tą Yamahę od Kasjela bierz w ciemno, na pewno będziesz zadowolony.

Edytowane przez SirJack7

@Kasjel - Ile za tą Yamahę KX 670 sobie życzysz? Jaki kolor?

Ja kupuję nośniki w sklepach firmowych Sony,na Allzło i czasami w USA, musisz tylko napisać, do czego chcesz ich używać, to podpowiemy Ci jakie najlepiej kupować.

Pozdrawiam

Raczej nie, tak samo jak 99,9% kaset nagranych fabrycznie.

Nie zgodzę się z tobą że 99,9%. Czy kasety: MJM Music czy też EMI są źle nagrane? Jest jeszcze sporo firm których teraz tak na szybko nie pamiętam.To tylko podróbki kupowane z polówki na ulicy miały taką tragiczną jakość.Co do zgodności ustawień pomiędzy deckami, trzeba by trafić na kasetę nagraną na kręconym lub rozkalibrowanym sprzęcie.Magnetofony dobrze ustawione według serwisówek w 99% będą kompatybilne.Ja zakupiłem w różnych miejscach kilkaset używanych kaset z nagraniami zapisanymi przez kogoś na nieznanym mi sprzęcie.I może maksymalnie 5% miało jakiś feler, z czego połowa to były sprawy typu:pognieciona taśma itp.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Poszukuję instrukcji serwisowej Kenwooda KX-1100HX. Musi być koniecznie do wersji HX. Strona opisująca regulacje elektryczne będzie na początek wystarczająca.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi