Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

828 jest bardziej miękki ze sporym basem. Określiłbym jego brzmienie jako bardziej lekkie i swobodne. 965 nie jest może zły, ale jednak bardziej zbity, zmulony, stłumiony. Tragedii nie ma, ale jest różnica.

Mam w planach stuningować 965. Ponoć po przeróbkach to wybitny deck!

O ile dobrze pamiętam (kolega mi to robił) ta żaróweczka się odkleiła od mocowania, wystarczyło przykleić. Efekt przed naprawą był taki jak u Ciebie - licznik chodził wolno, natomiast po jakichś 30 min. żaróweczka coś tam rozgrzewała na tyle, że ustawiała się we właściwym miejscu i licznik zaczynał działać prawidłowo. Po wystygnięciu znowu zwalniał :-)

Dzięki, wiem już co sprawdzić.

W.

Wojtek

828 jest bardziej miękki ze sporym basem. Określiłbym jego brzmienie jako bardziej lekkie i swobodne. 965 nie jest może zły, ale jednak bardziej zbity, zmulony, stłumiony. Tragedii nie ma, ale jest różnica.

Mam w planach stuningować 965. Ponoć po przeróbkach to wybitny deck!

Witam

Co Szanowny Kolega zamierza poprawić w tym decku?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Wymienić układy scalone 4066 na inne lepsze, wywalić mutigi, zmienić op ampy i dorobić zdalne sterowanie.

Być może wstawić nową głowicę, bo mam taką nową, ale nie wiem czy będzie to miało sens.

Ponoć te wzmacniacze klasy AA w tym magnetofonie strasznie degradują dźwięk jak i te stare scalaki 4066. Zdalne sterowanie to on właściwie ma tylko nie w wersji europejskiej. Sam tego robić nie będę, bo nie jestem elektronikiem. Bałbym się, żeby nie uszkodzić tego głównego procesora sterującego, choć już trochę dłubałem z powodzeniem, ale to takie bardziej proste rzeczy.

O poprawie jakości stawiającej tego decka na półce z najlepszymi deckami czytałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponoć sama konstrukcja magnetofonu jest znakomita tylko te elementy go ograniczają.

Mnie w tym decku frustrowało jak Japończycy mogli go pozbawić zdalnego sterowania? Tam wszystkie płytki, taśmy połączeniowe są pod zdalne sterowanie. Tylko brakuje kilku elementów za parę groszy. Trzeba je wlutować i tyle.

Czy on fabrycznie zeruje licznik po wyłączeni z sieci, czy to wynik zestarzenia elementów elektronicznych? 828 pamięta wskazania licznika po wyłączeniu.

Tak w ogóle bardzo lubię tego decka i darze go dużym sentymentem. Dla mnie to taka super fajna, wypasiona maszynka. Bardzo mi się podoba wizualnie ;)

Ukryta Zawartość

Nie wiem, jak 965, ale 765 faktycznie zeruje licznik po wyłączeniu zasilania - podobnie jak mnóstwo magnetofonów z licznikami elektronicznymi. Stała pamięć, przechowująca stan licznika, zaczęła się pojawiać zaraz potem. 707/727/808/828 mają za to inną irytującą właściwość - zerują licznik przy otwarciu kieszeni kasety. Wolałbym, żeby magnetofon aż tak bardzo za mnie nie myślał i mnie pozostawił tę decyzję, kiedy skasować licznik. Na szczęście szybko odeszli od tego pomysłu - w późniejszych modelach już tego nie ma.

A teraz, ze względu na „powszechne zapotrzebowanie”...:

Ukryta Zawartość

post-16389-0-82313200-1366262189_thumb.jpg

post-16389-0-33139300-1366262191_thumb.jpg

post-16389-0-73174700-1366262192_thumb.jpg

post-16389-0-06568300-1366262194_thumb.jpg

post-16389-0-25935100-1366262195_thumb.jpg

post-16389-0-63556100-1366262196_thumb.jpg

post-16389-0-87955600-1366262197_thumb.jpg

post-16389-0-17695100-1366262199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(...) 707/727/808/828 mają za to inną irytującą właściwość - zerują licznik przy otwarciu kieszeni kasety (...)

Oj tak, upierdliwe to było bardzo i dotyczyło również modelu 606/626. Jednak jego można było dość łatwo oszukać. Wystarczyło przed otwarciem kieszeni wyłączyć zasilanie, dopiero potem zmienić stronę i po zamknięciu kieszeni ponownie włączyć zasilanie. Wówczas licznik pamiętał wartość jaka była przed wyłączeniem zasilania. Nawet co pewien czas z tego korzystałem. Tylko ten model dało się tak oszukać gdyż 7x7/8x8 miały elektrykę kieszeni i takie oszukaństwo było raczej niemożliwe.

Maciek te zdjęcia powyżej to dla nas, że każdy może sobie wybrać z Twojej kolekcji jedną sztukę? :-) Jako, że w kwestii Sankyo palmę pierwszeństwa oddałem Kasjelowi, to ja poproszę Technicsa RS-M275X. :-)

W RS-BX646/747 zrezygnowali z tego pomysłu z zerowaniem licznika przy otwarciu kieszeni, ale za to wpadli na inny genialny pomysł - w kieszeni jest czujnik, reagujący na włożenie kasety, i w chwilę później kaseta zamyka się sama - jeśli w porę nie puści się wkładanej kasety i nie cofnie ręki, kieszeń przycina palce... ;-) Ten pomysł na szczęście też sobie odpuścili. Gdzieś w sieci nawet kiedyś znalazłem pomysł na wydłużenie tej zwłoki czasowej pomiędzy włożeniem kasety a zamknięciem - najwidoczniej nie tylko mnie jednemu palce przycinało...

Witam

Niedawno wpadła mi w ręce głowica autorevers z 4 ścieżkami (nieruchoma).W chwili natchnienia i po lektórach budowy szpulaków Revoxa szczególnie tych z głowicą 2 chanell.Wpadłem na pomysła lekko szalonego zrobić half tracka z kasetowego magnetofonu tylko muszę wybrać dawcę ciała (magnetofon).

Bardzo mnie ta myśl nurtuje czy magnetofon zagra lepiej na half tracku .Jest tylko jeden aspekt ujemny kaseta będzie tylko nagrana jedną stroną :(

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A teraz, ze względu na „powszechne zapotrzebowanie”...:

To działa na mnie bardziej niż roznegliżowana panienka;-) No ale ja te roznegliżowane panienki oglądam na co dzień hihihi.

poproszę Technicsa RS-M275X. :-)

A ja poproszę o JVC DD-9 ;-)

To działa na mnie bardziej niż roznegliżowana panienka;-) No ale ja te roznegliżowane panienki oglądam na co dzień hihihi.

O, bratnia dusza. Ginekolog amator?:-))

W.

Witam wszystkich :)

Mam kolejne pytanie dotyczące wymiany rolek dociskowych :). Prawą udało mi się bez problemu wymienić i jest ok, dodam że sprzęt jak by ktoś nie czytał wcześniej to akai dx-57. Wziąłem się za kartkowanie service manuala i wyczytałem że po wymianie lewego pinch rollera, po wyjęciu całego bloku/koszyczka (sam nie wiem jak to nazwać) w którym jest on osadzony, należy po ponownym go złożeniu wyregulować ten blok za pomocą kasety z lustrem, aby taśma była dobrze prowadzona... nie posiadam takowej kasety, teraz pytanie jak wymienić rolkę i to ominąć? domyślam się że powinienem spróbować wyjąć rolkę nie wyjmując tego "koszyczka?" z prawą tak zrobiłem z tym że była osadzona w innym "koszyczku" z którego wyjęcie jej nie stanowiło problemu.

Dodaje jeszcze zdjęcie:

img1093c.jpg

Witam wszystkich :)

Mam kolejne pytanie dotyczące wymiany rolek dociskowych :)

Chodzi tylko o to, by cała dźwignia z rolką była z powrotem zamontowana na tej samej wysokości. Na zdjęciu widać tą białą nakrętkę na osi dźwigni z rolką. Zrób wcześniej zdjęcie od góry, tak aby było widać ile oś wystaje ponad nakrętkę. I jeszcze zmierz suwmiarką wymiar od końca osi do nakrętki. Wszystko po to, aby móc zamontować z powrotem dźwignię na tej samej wysokości. Jeśli nawet byś tego nie zrobił, to żadna tragedia. Zamiast specjalnej kasety do regulacji toru przesuwu taśmy wystarczy zwykła stara taśma z tych dawnych pirackich. One często były absolutnie przeźroczyste i bez naklejek. Tak więc weź taką kasetę i lupę oraz latarkę. Wszystko ładnie będziesz widział i wiedział jak podkręcić śrubkę regulacyjną dźwigni z rolką dociskową.

Tyle, że w tych kasetach przeważnie była grubsza taśma 18-mikronowa, stosowana w długościach do C-60. Lepsza byłaby cieńsza 90-tka, 12-mikronowa, bardziej podatna na zagniecenia.

Gdyby chodziło o ustawianie skosu lewej dźwigni z rolką to owszem......należało by to przetestować na najdelikatniejszej taśmie, Ale wysokość tej dźwigni lepiej jest ustawić korzystając z grubszej taśmy. Potem oczywiście sprawdzić, jak na takim ustawieniu zachowuje się taśma cieńsza.

Ukryta Zawartość

Może ktoś ma coś fajnego na zbyciu?

Ukryta Zawartość

No to jeszcze jedno, do znudzenia Kolegów! ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ładne cacka! :) Miałem przynajmniej cztery z nich. A ten tuner to 70-tka czy 90-tka? Swoją drogą, chyba najlepszy tuner Technicsa i jeden z najlepszych w ogóle. No i zdaje się timer również jest?

Piękne maszyny. Kiedyś to wszystko miało wygląd!

Kiedyś to wszystko miało wygląd!

No, moim skromnym zdaniem nadal ma wygląd! ;-)

Wzmacniacz to Technics SU-V90D, z wbudowanym 18-bitowym przetwornikiem analogowo-cyfrowym, a tuner to ST-G90 (tu ukłony do jednego z Kolegów). Jest jeszcze drugi tuner, ST-G6T, z wbudowanym timerem i wykorzystywany tylko jako timer - nie składał mi się jakoś zakup timera, to kupiłem tuner z timerem za bardzo sensowną cenę. Timer nie jest bardzo zaawansowany, nie ma programowania tygodniowego, itp, a jedynie jedno wydarzenie jednorazowo lub codziennie. Zresztą sam tuner w nim też nie jest bardzo byle jaki, ale z niego nie korzystam.

Część magnetofonów jest podłączona, niestety, wyłącznie jako odtwarzacze. Ale myślę nad tym, jak to zmienić. Dzięki przełącznikowi wejść Sony SB-700 (na górze) mogę nagrywać na 4 urządzenia z dowolnego źródła.

Przydałoby mi się takie urządzenie, jak Robinsona.

Edytowane przez MaciejLK

Część magnetofonów jest podłączona, niestety, wyłącznie jako odtwarzacze. Ale myślę nad tym, jak to zmienić. Dzięki przełącznikowi wejść Sony SB-700 (na górze) mogę nagrywać na 4 urządzenia z dowolnego źródła. Wymaga to jednak, niestety, chwili pomyślenia przy naciskaniu guziczków, i po prostu paru prób dla sprawdzenia, gdzie biegnie sygnał. Jest to trochę skomplikowane - przełącznik wejść jest podłączony do korektora jako magnetofon, a korektor do wzmacniacza jako Tape 1. Tylko jeden magnetofon jest więc podłączony bezpośrednio do wzmacniacza jako Tape 2. MD i pozostałe magnetofony są podłączone do przełącznika - 3 z możliwością nagrywania, pozostałe jako odtwarzacze. Nie wypróbowałem jeszcze wszelkich możliwych połączeń - wieża stoi w tej postaci zaledwie od paru dni, po "wielkim ruchu" ;-) zakończonym ustawieniem sprzętu "wystawowego" na regałach. ;-)

Brzmienie wzmacniacza? Moim zdaniem OK. ale moje zdanie się tu nie liczy, bo, jak wielokrotnie wspominałem, nie mam wybitnego słuchu i dla zasady nie wypowiadam się o brzmieniu urządzeń. Obecnie podłączony jest do takich sobie kolumn - na górze widoczne Sony od mini-wieży, nawet niezłe, ale bez przesady, a na dole niewidoczne stare Tonsile, o których można powiedzieć tylko tyle, że wydają dźwięk.

Wzmacniacz kupiłem w komisie 10 czerwca 1998 r. za 480 zł (mam notatki!) - wtedy było to dla mnie dużo i pamiętam, że pożyczałem od kolegi. W 92 roku był to najdroższy model i kosztował 7.650.000 ówczesnych złotych (SU-VX700 - "tylko" 5.590.000, RS-B965 - 5.990.000).

Edytowane przez MaciejLK

Bo zazwyczaj się słyszy opinie że co do wykonania wzmacniaczy technicsa nie ma żadnych zastrzeżeń o tyle brzmienie nie powala, dlatego pytam, w każdym bądź razie to jak wygląda bardzo mi się podoba :).

Miałem nawet taką mini-wieżę z takimi kolumnami :)).

Wasi bliscy też tak dziwnie reagują kiedy mówicie że słuchacie i zbieracie kasety/magnetofony ? :>.

Edytowane przez narkies

No to jeszcze jedno, do znudzenia Kolegów! ;-)

Maciek, zaniedbujesz się. Nie włączyłeś gramofonu i to widać bo lampka stroboskopu się nie świeci. :-)))

E tam, przyjrzyj się dokładnie! Lampki stroboskopu nie widać, bo aparat był za nisko. Widać, że świecą diody 33 i Repeat!

Wszyscy (nie tylko bliscy) reagują dziwnie na wieść, że się coś zbiera w takich ilościach. Niedawno jeden z kolegów próbował mnie usilnie przekonać o zaletach MD nad CC, i trudno mu było "załapać", nie mnie wcale nie chodzi o obiektywne zalety jednego czy drugiego!

Wzmacniacze Techniksa faktycznie mają opinię, że nie grają rewelacyjnie. Ale mnie wystarczają, i jeśli kiedyś będę myślał o zakupie jakiegoś wzmacniacza, to nie po to, żeby poprawić dźwięk. Ja jednak lubię bogate wyposażenie, funkcje, zdalne sterowanie, itd. Nie przemawiają do mnie minimalistyczne wzmacniacze z jedną gałką, jednym stałym wejściem i nawet bez wyłącznika sieciowego (no bo powinien być cały czas wygrzany)! ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi