Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

MAG, jak będziesz się już do tego zabierał, proponowałbym abyś potraktował tłumik pneumatyczny specjalnym środkiem smarnym. Gdy parę lat temu nabyłem KX-1100HX, miałem ten sam problem. Mój ówczesny serwisant, zregenerował ten właśnie tłumik za pomocą smaru, zwiększającego opór. Nie wiem jak ten środek się nazywał, ale miał ogromną gęstość i miało się wrażenie, że wzięty w dwa palce zwiększa tarcie. W każdym razie efekt był świetny, bowiem otwieranie kieszeni z "ułamkosekundowego" zmieniło się na "półtorasekundowe".

Na mój gust to mowa tu o dwóch różnych rodzajach tłumików. Ten we wspomnianym Kenwoodzie nie był pneumatyczny. On był jakby oporowy. Stosowany w całej polskiej serii magnetofonów takich jak M 80xx i M 70xx. Składał się z dwóch modułów koncentrycznych cylindrów, które wchodziły jeden w drugi. W środku był smar "oporowy", chyba silikonowy, b. gęsty. Smar ten wykorzystywany był również w gramofonach do tłumików opuszczania ramienia. Nie było możliwości regulacji.

Tłumik pneumatyczny natomiast to, jak mniemam, urządzenie działające podobnie jak odsysacz do cyny (lub pompka rowerowa). Sprężyna kieszeni kasety powoduje wysuwanie tłoka z cylindra wywołując w nim podciśnienie. Śrubką na jego końcu można regulować wartość tego podciśnienia i tym samym szybkość wysuwania tłoka z cylindra.

Mam takie rozwiązanie w NAD 6325.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na mój gust to mowa tu o dwóch różnych rodzajach tłumików. Ten we wspomnianym Kenwoodzie nie był pneumatyczny. On był jakby oporowy. Stosowany w całej polskiej serii magnetofonów takich jak M 80xx i M 70xx. Składał się z dwóch modułów koncentrycznych cylindrów, które wchodziły jeden w drugi. W środku był smar "oporowy", chyba silikonowy, b. gęsty. Smar ten wykorzystywany był również w gramofonach do tłumików opuszczania ramienia. Nie było możliwości regulacji.

Tłumik pneumatyczny natomiast to, jak mniemam, urządzenie działające podobnie jak odsysacz do cyny (lub pompka rowerowa). Sprężyna kieszeni kasety powoduje wysuwanie tłoka z cylindra wywołując w nim podciśnienie. Śrubką na jego końcu można regulować wartość tego podciśnienia i tym samym szybkość wysuwania tłoka z cylindra.

Mam takie rozwiązanie w NAD 6325.

Tłumik w KX-1100HX/880HX jest pokazany na zdjęciach. Śrubę regulacyjną widać również.

post-3254-0-58311600-1367577807_thumb.jpg

post-3254-0-00499300-1367577821_thumb.jpg

post-3254-0-34074700-1367578189_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Stwierdzenie, że nie był pneumatyczny oparłem tylko na opowieści Radmara, bo magnetofonu nie znam. Powinienem od tego zacząc, a tak - wyszło na to, że się wygłupiłem :(. Historia po prostu pasowała mi jak ulał do mojej walki sprzed lat z M 8010, zdobywanie smaru, tego "oporowego" itp.

Tam jest tłok z gumową uszczelką na krawędzi. Być może dodanie smaru wiskozowego zwiększyłoby tarcie albo choćby uszczelniło ten tłok. Ja w jednym walczyłem ze zbyt szybkim otwieraniem się kieszeni, i żadne wkręcanie ani wykręcanie śrubki regulacyjnej nie pomagało - pewnie tłok nie był szczelny w tym cylindrze.

A wie ktoś może, jak ten tłok działa w Optonikach RT 7100/9100?

W mojej Optonice RT 7100 wszystko działa OK, ale w RT 9100 muszę zawsze otwierać kieszeń pomagając sobie palcem. Pamiętam że kiedyś próbowałem to rozgryźć, ale stwierdziłem że jedynie całkowity demontaż i czyszczenie mogło by pomóc.

Ale żeby to zadziałało, musi to być jakiś smar wiskozowy albo coś podobnego - ja próbowałem zastosować olej, niestety, z odwrotnym skutkiem - zamiast uszczelnić tłok, spowodował zwiększenie poślizgu.

A może talk? Odsysacze do cyny tak się uszczelniało. Chociaż może chodziło jedynie o to, żeby był lepszy poślizg?

Najlepiej byłoby mieć zdemontowany taki tłumik, potraktować raz jednym, raz drugim, myjąc go po każdej próbie.

Ktoś wspomniał radiomagnetofon Eltra SRB RMS-817. W moim mieście ten sprzęt był bezużyteczny jeśli chodzi o radio - strasznie słaba czułość na UKF, a i sygnał OIRT u mnie był słaby. Pomimo dwóch anten, nawet mono dobrze nie odbierał. Tam gdzie było blisko do nadajnika, może ten kombajn się sprawdzał.

Faktycznie, radio przy najlepszym rozłożeniu obu anten potrafiło szumieć jak górski potok. Nie miałem co prawda z nim większego problemu pewnie z racji dość bliskiego sąsiedztwa nadajnika w Trzeciewcu, ale fakt faktem, że delikatne odchylenie jednej z anten od optymalnego ustawienia dość mocno wzmagało szum. Jednak jeśli chodzi o część magnetofonową, to była rewelacja na tamten czas.

To ja zadam teraz inne pytanie. Jingiel równie mi bliski: Studio Stereo Zaprasza. Pamiętacie co to było?

Z wszelakich jingli to ja najbardziej pamiętam ten..., jak to szło? Mniej więcej tak...

"puk, ........... puk, ........... puk, kanał lewy, puk, ... puk, ... puk, ... puk, ... puk, ... puk, kanał prawy, szszszszszszsz, szszszszszszsz, SZSZSZSZSZ, szszszszszszsz, SZSZSZSZSZ, szszszszszszsz." :-)

w telewizji nie było nic ciekawego poza Sondą i Jarmarkiem

Zapomniałeś o "Teleranku" i "5-10-15". ;-)

Tego grata też udało mi się naprawić. Podobno kiedyś był obiektem westchnień wielu młodzieńców. A dziś trzeba ratować te cuda przed zezłomowaniem :-)

No ładne cacko.

Stwierdzenie, że nie był pneumatyczny oparłem tylko na opowieści Radmara, bo magnetofonu nie znam.

Ja podobnie nie poznałem tego magnetofonu. Wówczas jeszcze nie potrafiłem w nich grzebać a moją "opowieść" oparłem wyłącznie o informacje przekazane przez mojego ówczesnego serwisanta.

Edytowane przez Radmar

Ale żeby to zadziałało, musi to być jakiś smar wiskozowy albo coś podobnego - ja próbowałem zastosować olej, niestety, z odwrotnym skutkiem - zamiast uszczelnić tłok, spowodował zwiększenie poślizgu.

Marku, cytujac Maćka obydwa wpisy podpowiadam, PRAWDA do jest tłumik pneumatyczny. Pisałem o oleju wiskozowym bo taki w nich stosowano. Ten olej wraz z tłokiem wspomaga tłumienie siły sprężyny w mechaniźmie otwierania kieszeni. W cylinrze jest maluteńki otworek wpuszczający powietrze do wewnątrz. Mocna sprężyna powoduje ruch tłoka ze znacznym przyspieszeniem poczatkowym. Gęsty olej uszczelnia tłok i zabezpiecza przed nagłym rozpędzeniem jego ruchu. W efekcie mamy majestatyczny ruch otwierania kieszeni bez mechanizmów hamujących zamieniających energie w ciepło.

No chyba prościej nie muszę:-)

W.

Ps.

Śruba regulacyjna stroi wielkość komory początkowej, czyli początek nagłego hamowania kieszeni.

Sorry, jeszcze jedno. Użycie jakiegokolwiek materiału smarnego (olej-smar) całkowicie niweluje właściwości hamowania, ale to chyba logiczne:-)

W.

Edytowane przez vlado

Olej wiskotyczny jest, zdaje się, odmianą oleju silikonowego, więc tu się zgadza. W łódzkiej Fonice mówili na to olej silikonowy.

Mniejsza dzisiaj o nazewnictwo, tym bardziej że dziś dostępny będzie olej silikonowy.

Olej wiskozowy otrzymywany poprzez ługowanie celulozy, stosowany w sprzęgłach lepkościowych, mechanizmach różnicowych oraz przekładniach bezstopniowych wysokoobciążalnych.

Fonika również stosowała poprawne nazewnictwo.,Zastosowany w ciernym tłumiku opuszczania ramienia w pierwszych Bernardach. Biała bardzo lepka maź.

W.

No chyba prościej nie muszę:-)

Rewelacja! Przez chwilę poczułem się jakbym odbył podróż wewnątrz tego tłumika i zwiedził poszczególne jego zakamarki.

Witam!!!!

wreście udało mi się skończyć naprawę i odrestaurowanie decka CROWN CTD-2050,wiem że nie jest to jakiś rewelacyjny deck ale chciałem go do prowadzić do stanu fabrycznego.Kupiłem go na starociach w Jaśle był w opłakanym wstanie bez gałek kieszeni ogólnie mówiąc złom,ale za to panel przedni w dość dobrym wstanie.Jest mały problem z jakością odtwarzania głównie wysokie tony,troche są przytłumione myślę że jest to problem głowicy.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-34616000-1367670870_thumb.jpg

post-19370-0-33982200-1367670890_thumb.jpg

post-19370-0-96028300-1367670930_thumb.jpg

post-19370-0-87657300-1367670959_thumb.jpg

post-19370-0-21952900-1367670992_thumb.jpg

post-19370-0-75705700-1367671040_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maniutek, ładny w Kasjelowym stylu. Trochę dziwaczne to połączenie isostatów z heblami w jednym rzędzie.

W.

Ps.

No ja trzymam dwie Radmoryny, bo jedna pięciooka a druga diodkowa. A Ty lubisz bliźnięta?:-)

Pozdrawiam Włodek.

Edytowane przez vlado

Maniutek, ładny w Kasjelowym stylu. Trochę dziwaczne to połączenie isostatów z heblami w jednym rzędzie.

W.

Ps.

No ja trzymam dwie Radmoryny, bo jedna pięciooka a druga diodkowa. A Ty lubisz bliźnięta?:-)

Pozdrawiam Włodek.

To przypadek z tymi radmorami jeden dostałem od kolegi z forum, a drugi wraz z kolumnami i deckiem M8011 od gościa który robił porządki na strychu i chciał to wszystko wyrzucić.Mówił mi że leżało mu na strychu i zawadzało ponad 15 lat.Pozdrawiam

I jak zwykle przygarnąłeś, wychuchałeś i cieszą nadal oko i ucho. To chyba dobrze, że jest nas jeszcze trochę, starych "wariatów", kierujących się nie tylko audiofilskim brzmieniem:-)

W.

I jak zwykle przygarnąłeś, wychuchałeś i cieszą nadal oko i ucho. To chyba dobrze, że jest nas jeszcze trochę, starych "wariatów", kierujących się nie tylko audiofilskim brzmieniem:-)

W.

Tak masz rację zawsze podchodziłem dużym sentymentem radmora ale nigdy nie było mnie stać żeby go kupić,chciałbym mieć tego drugiego z wskażnikami ale niestety są nie osiągalne.Pozdr

.Jest mały problem z jakością odtwarzania głównie wysokie tony,troche są przytłumione myślę że jest to problem głowicy

Dobra robota. Deck może nie jest warty takiego poświęcenia, no ale wyrzucić też szkoda.

Jak chcesz to zmierz rezystancję tej głowicy. Podeślę ci jakąś używaną, ale dobrą głowicę.

Dobra robota. Deck może nie jest warty takiego poświęcenia, no ale wyrzucić też szkoda.

Jak chcesz to zmierz rezystancję tej głowicy. Podeślę ci jakąś używaną, ale dobrą głowicę.

Ok Dzięki Kasjel jak tylko będe w domu to zmierzę rezystancję, masz rację że może nie jest wart tyle zachodu ale kolejny klocek uratowany.I chyba oto chodzi żebyśmy próbowali przywracać do dawnej świetności te spaniałe dzieła techniki.Pozdrawiam Marian

Wiecie może czy cokolwiek są warte głowice BRG ? I czy taka głowica wymontowana z odtwarzacza samochodowego może służyć jako głowica uniwersalna ? Mam taką jedną, dużą głowicę w stanie idealnym. I zastanawiam się, czy w ogóle warto ją trzymać.

Mam jeszcze jedno pytanie jak pisałem wyżej że dostałem w raz radmorem decka M8011i wszystko niby jest ok dobrze odtwarza ale po chwili zaczyna się wzbudzać jeden wskażnik,myślałem że może jest problem z listwą przełączającą od nagrywania ale nie.Myśle że to problem kondesatora jak myślicie?Pozdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiecie może czy cokolwiek są warte głowice BRG ? I czy taka głowica wymontowana z odtwarzacza samochodowego może służyć jako głowica uniwersalna ? Mam taką jedną, dużą głowicę w stanie idealnym. I zastanawiam się, czy w ogóle warto ją trzymać.

To nie są te węgierskie montowane w Finezji?

To nie są te węgierskie montowane w Finezji?

Montował je Magmor i Lubartów też :-)

Przeczytałem info na Elektrodzie, że były lepsze od polskich, ale od np.Alpsa znaaacznie gorsze.....

maniutek- może weźmiesz tego dziwoląga ? Mnie kusi i skręca, ale ostatnio wykosztowałem się za Sony TC-K700ES i muszę się wstrzymać. Jest w wiadomym miejscu....

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Montował je Magmor i Lubartów też :-)

Przeczytałem info na Elektrodzie, że były lepsze od polskich, ale od np.Alpsa znaaacznie gorsze.....

maniutek- może weźmiesz tego dziwoląga ? Mnie kusi i skręca, ale ostatnio wykosztowałem się za Sony TC-K700ES i muszę się wstrzymać. Jest w wiadomym miejscu....

.

Witaj już go mam zobaczymy jak przyjdzie do mnie jestem ciekawy co to takiego i czy było warto.Pozdrawiam

Witaj już go mam zobaczymy jak przyjdzie do mnie jestem ciekawy co to takiego i czy było warto.Pozdrawiam

Za taką kasę na pewno było warto !

A tu propozycja dla tych, którzy chcieli by z powrotem sięgnąć do swojej starej kolekcji taśm VHS.

Wersja "De Luxe" z bardzo niewielkie pieniążki. Sorry że nie na temat, ale może ktoś szuka i potrzebuje :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co szanowni koledzy sądzą o Tandbergu 310?

Jak rozumiem 3 motory, 2 głowice, Dolby B. A co z odtwarzaniem tasmy metalowej?

Jak to gra?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Marny filmik (muszę się nauczyć), ale magnetofony chyba ciekawe:

Ukryta Zawartość

Gra JVC KD-A7, z fluorescencyjnym 7-pasmowym wyświetlaczem spektrum częstotliwości (40, 150, 400, 1k, 2,4k, 6k i 12,5k Hz), a po prawej szeroki słupek pokazujący sumaryczną (L+P) wartość szczytową sygnału (Peak).

Dwa układy redukcji szumów, pomysłu JVC: ANRS (całkowicie kompatybilny z Dolby B) i Super ANRS, niekompatybilny z niczym innym).

Niestety, nieoryginalne jedno pokrętło poziomu zapisu.

Poniżej KD-A66 kalibruje taśmę systemem BEST: COMPUTER Bias Eq Sens of Tape TUNING SYSTEM. Co ciekawe, taśmę Maxell UR udało mu się skalibrować przy trzech ustawieniach przełącznika typu taśmy: SF/Norm, FeCr i SA/CrO2, błąd zasygnalizował tylko przy ustawieniu na Metal.

Natomiast taśmy ACME MS400 nie udało mu się skalibrować przy żadnym ustawieniu przełącznika. ;-)

Tak samo zachował się nowszy, trzygłowicowy DD-9, z tą różnicą, że nie ma on pozycji FeCr.

To jednak nie oznacza, że nie można na nim nagrywać taśm FeCr - wystarczy przełącznik ustawić na CrO2, i włączyć BEST.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

jakim cudem anrs jest kompatybilny z B? odszumiacze jvc to jedna z tych rzeczy, o ktorych pamietam tylko gdy jestem daleko od komputera, a kiedy wracam - ulatuje z głowy.

ma ktorys z Was specyfikacje tych wynalazków?

odkad pogodziłem sie z dolby sypiąc na głowe wiadra popiołu i kamieni zupełnie nie mogę się zabrac za systemy alternatywne.

edit: ok anrs to bolby B bez znaczka, super anrs to ich wersja C wiec zeby działał jak nalezy trzeba by upolowac nowy deck a KD-A raczej nikt nie kupował do oglądania wiec sie nigdy nie dowiem jak działał.

Edytowane przez v12

jakim cudem anrs jest kompatybilny z B?

Ano takim cudem, że został tak zaprojektowany, żeby był - przynajmniej wg deklaracji JVC.

W Super ANRS coś tam kiedyś nagrałem na próbę na tych 33-letnich magnetofonach - system wydaje się skuteczniej tłumić szum taśmy niż Dolby B, mniej skutecznie niż Dolby C. Jakichś szczególnych negatywnych efektów jak "pompowanie" i nagłe skoki głośności nie usłyszałem moim drewnianym uchem.

A tu przepiękne zielone falki Auto BLE Pioneera (w tym przypadku: CT-676) ;-) Ich estetyka i przekaz informacyjny powalają!

Dodam tylko, że nie jest to prawdziwy tryb kalibracji, tylko tryb Demo wyświetlacza. Pod koniec odrobinka odtwarzania w dwóch trybach pracy "aż" 10-segmentowego wskaźnika poziomu.

Edytowane przez MaciejLK
  • Pokaż nowe odpowiedzi