Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wyskoczyła mi tu ankieta pt. "Jakiej muzyki słuchasz w radio?" Wypełniłem z ciekawości. Stacji radiowej, której słucham, nie ma na liście, musiałem wpisać. Z podanych potem 45 fragmentów piosenek chyba NIGDY nie słyszałem ŻADNEJ, i, co więcej, NIE CHCĘ żadnej z nich usłyszeć raz jeszcze!

Chyba pora się ubrać w drewniane kimono... :-(

To już nie jest mój świat. :-(

Panowie posłuchajcie płyty Passenger-All the Little Lights .Bardzo intrygujący wokal.

Xtr71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Musiałem przegapić tę ofertę. ;)

Ja usuwam z meila na bierzaco oferty aukcji i zostawiam tylko wygranego, wiec nie mam adresow pozostalych licytujacych. Z tego co pamietam to pisalem do ciebie na PW i nawet nie odpisales to do kogo te skargi? Albo chcesz kupic, albo nie. Cos czuje ze jestes typem "Kupie Panie, ale spuść 50% z ceny". Takich kupujacych to mam na pęczki. Duzo biadolą i marudza. Jak ty.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Panowie mała prośba może wie ktoś jak wyglądała kieszeń do tego kenwooda bo chciałbym go odrestaurować ,w necie nic nie mogę znależć.Pozdr Marian

Panowie mała prośba może wie ktoś jak wyglądała kieszeń do tego kenwooda bo chciałbym go odrestaurować ,w necie nic nie mogę znależć.Pozdr Marian

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdjęć jest przecież mnóstwo !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Kasjel jakoś nie mogłem znależć myślę że mi się uda go doprowadzić do dawnej świetności,tym bardziej że głowica jest jak nowa.Tak się zastanawiam jak sobie radzicie z taką ilością sprzętu,ja już mam problem gdzie postawić.Proszę zobaczyć jak mój znajomy kolekcjoner radio odbiorników lampowych stawia gdzie popadnie.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-55288500-1375028768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już pisałem Technics RS-B 905 nagrywa i kasuje poprawnie taśma idzie idealnie .

Wklejam zdjęcia środka i mechaniki. Dziś zabieram się za złożenie RS-T80R. porobię troszkę zdjęć to wkleję :)

Ukryta Zawartość

post-11402-0-09383900-1375042900_thumb.jpg

post-11402-0-17691300-1375042909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Ja usuwam z meila na bierzaco oferty aukcji i zostawiam tylko wygranego, wiec nie mam adresow pozostalych licytujacych. Z tego co pamietam to pisalem do ciebie na PW i nawet nie odpisales to do kogo te skargi? Albo chcesz kupic, albo nie. Cos czuje ze jestes typem "Kupie Panie, ale spuść 50% z ceny". Takich kupujacych to mam na pęczki. Duzo biadolą i marudza. Jak ty.

Tak, dostałem ofertę o wydźwięku: "Licytujesz? Dogadajmy się!". Proszę Cię, nie odwracaj kota ogonem. Moja cena została określona jasno ofertą w licytacji. Była o 2,50 PLN niższa od zwycięskiej więc wstrzymaj się od tych niskich insynuacji. Ja - z kolei - "coś czuję, że jesteś typem" - "nagnę regulamin, by osiągnąć założony pułap cenowy".

Witam, czy ktoś mógłby napisać na jakiej zasadzie działa licznik w Akai GX-67 ? Dioda, fotokomórka i tarcze na szpulkach podających i odbierających taśmę ? Jeżeli tak to jaka może być przyczyna, że licznik czasem chodzi a czasem się zatrzymuje, oczywiście przy przesuwającej się taśmie ? Przy przewijaniu problem jest mniejszy, przy odtwarzaniu jest dużo gorzej.

W.

Wojtek

Witam, czy ktoś mógłby napisać na jakiej zasadzie działa licznik w Akai GX-67 ? Dioda, fotokomórka i tarcze na szpulkach podających i odbierających taśmę ? Jeżeli tak to jaka może być przyczyna, że licznik czasem chodzi a czasem się zatrzymuje, oczywiście przy przesuwającej się taśmie ? Przy przewijaniu problem jest mniejszy, przy odtwarzaniu jest dużo gorzej.

W.

Cały układ foto-optyczny zanieczyszczony. Ale wówczas powinien zadziałać auto-stop gdy licznik stoi w miejscu.

Autostop się nie włącza mimo, że licznik raz się zatrzymuje, raz przyspiesza. Spróbuję przedmuchać bo na ponowne rozbieranie długo się nie zdobędę. Najgorsze, że oczyściłem wszystko starannie i dwa dni działał bez zarzutu.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

..... koledzy, jeśli ktoś z was wie o kaseciaku FineArts CT-905 na sprzedaż proszę o cynk, za co z góry dziękuję

Edytowane przez Maciej.pl

Panowie posłuchajcie płyty Passenger-All the Little Lights .Bardzo intrygujący wokal.

Xtr71

Akurat znałem jedną z piosenek z tej płyty, bo gdzieś lata/latała po listach przebojów.

Wokal, rzeczywiście specyficzny.

Mnie dziś zauroczył kawałek: Garry Schyman - "Praan"

Tu dodatkowo pozwoliłem sobie zapożyczyć zdjęcie od jednego z Fejzbukowych "znajomych" takiego okazu:

1069872_400482543395590_1585567817_n.jpg

Moglibyście mi polecić magnetofon do czarnego Denona PMA 560 - najlepiej coś z epoki :) mam trochę kaset ale generalnie interesuje mnie technika magnetofonowa oraz nagrywanie. Niestety nie mam czasu kompletnie :( Coś też co łatwo się ewentualnie naprawia.

Właśnie wyskoczyła mi tu ankieta pt. "Jakiej muzyki słuchasz w radio?" Wypełniłem z ciekawości. Stacji radiowej, której słucham, nie ma na liście, musiałem wpisać. Z podanych potem 45 fragmentów piosenek chyba NIGDY nie słyszałem ŻADNEJ, i, co więcej, NIE CHCĘ żadnej z nich usłyszeć raz jeszcze!

Chyba pora się ubrać w drewniane kimono... :-(

To już nie jest mój świat. :-(

Mimo wieku (20 lat) mogę powiedzieć to samo :-)

Panowie, mam pytanie o decki Teac na tle bardziej znanej konkurencji: Sony, Pioneer, Onkyo czy Aiwa. Mam możliwość zakupu V-5000.

Bardzo porządny magnetofon. Trochę zbyt techniczny dźwięk, ale bardzo wierny i ogólnie dobry. Kawał porządnej maszyny, której wcale nie tak daleko do 7-tysiączki.

Bardzo porządny magnetofon. Trochę zbyt techniczny dźwięk, ale bardzo wierny i ogólnie dobry. Kawał porządnej maszyny, której wcale nie tak daleko do 7-tysiączki.

Bardzo dziękuję ;-) A V-6030 S? V-8000? No i pytanie podstawowe: Z-6000 ?

:)

Trochę lepsze, przede wszystkim poprzez zastosowanie dolby S. Ale jak już pisałem, wcale nie są to duże różnice. Dźwiękowo prawie to samo (bez dolby). Z-6000 nie słuchałem, ale myślę, że też nie różni się specjalnie od 5000 czy 7010. Tylko ta niespotykana ilość wodotrysków robi niesamowite wrażenie!

Jak masz okazję i pewne źródło, to bierz tego 5000. Chyba, że zależy Ci na dolby S albo chcesz mieć najlepszego (ja tak mam niestety :( ), to wtedy musisz szukać dalej. Tylko wiąże się to z wyższą ceną, a w przypadku Z-6000 nawet dużo wyższą.

Ukryta Zawartość

Fajny, ale cena trochę duża i ogólnie znowu wydałem na słuchawki parę stówek.

Ukryta Zawartość

Fakt, cena trochę wysoka, wydaje mi się, że trafiały się taniej. Poza tym, w zasadzie jedyną unikalną cechą tego magnetofonu jest kopiowanie z prędkością 6x, bo poza tym to całkiem przeciętny magnetofon - nie ma np. autorewersu, ma jeden mechaniczny licznik, itp.

No nie wiem Macieju.... waga prawie 7 kg, to nie same drogie japońskie powietrze. Nie miałem go nigdy, ale intrygująca to maszynka. Parametry też ma całkiem, całkiem.

Panowie dziś kupiłem sporą ilość kaset metal chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość używania tych nośników w deckach z lat 90,bo nie każdy deck ma podane że można odtwarzać metal.Poazdr

Panowie dziś kupiłem sporą ilość kaset metal chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość używania tych nośników w deckach z lat 90,bo nie każdy deck ma podane że można odtwarzać metal.Poazdr

Odtwarzać możesz spokojnie mając ustawioną eqalizację na CrO2. Ale nagrać to już nie będzie możliwości, jeśli deck nie jest przystosowany do taśm typu iV (METAL).

Witam

Odkryłem coś w miarę świeżego w muzyce syntezatorowej całkiem dobrze zagrane.

Kebu-To Jupiter and Back 2012.

Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Manius, parametry odtwarzania (korekcja - EQ - 70 mikrosekund) jest taka sama dla typu II i IV. Jeśli taśma jest już prawidłowo nagrana, odtworzy ją każdy magnetofon zdolny prawidłowo odtworzyć chrom; kasety metalowe mają otwory detekcyjne takie same jak chrom i jeszcze dodatkowe odróżniające je od chromu, ale przy odtwarzaniu nie ma to znaczenia.

Natomiast nie nagrasz prawidłowo, ani nawet nie skasujesz całkowicie, taśmy metalowej w magnetofonie, który nie może na nich nagrywać. Za niski będzie prąd podkładu i prąd kasowania.

Fakt, niektóre magnetofony z lat 90-tych już nie nagrywają taśm metalowych!

Przykładem mogą być Grundigi Fine Arts CF-1, CCF-2, CCF-3, CF-11, i przypuszczam, że CF-21 także, i wszystkie od nich pochodne pod innymi markami.

Również późne magnetofony dwukasetowe Kenwooda z lat 98-99 (KX-W4080, KXF-W4010 i KXF-W6010) nie nagrywają na metalu.

Ale innych takich nie znam. Wszystkie znane mi magnetofony wieżowe Technicsa, Sony, Pioneera, Onkyo itp. z lat 90-tych nagrywają na metalu - nawet te bardzo proste.

• Pokaż nowe odpowiedzi