Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalne kasety są często kiepskiej jakości... Nawet jeśli jakość samego nagrania jest dobra, to zazwyczaj trzeba przestawić głowicę, żeby dało się takiej kasety słuchać. Nie wspominając już, że często jedna strona jest nagrana inaczej niż druga :-( Nie chcę kręcić głowicami w deck'ach, a tych zaplombowanych nie tykam, więc robię sobie kopię takiej kasety. Magnetofon odtwarzający ustawiam do niej i nagrywam na czymś dobrym, prawidłowo wyregulowanym.

Witam, Kenwood kx-990sr ozywiony i bardzo mi sie podoba, ładnie gra i wygląda. Wiem ze to nie calkiem vintange ale jak napoczatek ? Panowie walcze z Sharp RT20 , był kompletnie skopany ale za pare dych skusiłem sie, naprawde prawdziwy staroć. Zpomoca kolegi ożywiony i fajnie gra i wyglada, ale mamy problem nie nagrywa, a schematu niet, i kolega jest bezradny. Może jakies wskazówki od kolegów, schemat byl by extra.A moze przez to ze zapodalismy alpsa bo głowica była okrutnie zjechana ????? Foto napewno wkleje ,pozdrawiam.

Na pewno to nie przez wymianę głowicy na inną. Sprawdź przełącznik zapis/odczyt i wyczyść go.

Bez słowa nie zniknę. Wczoraj przyjechał do mnie, podłączyłem, zapuściłem kasety. Co mam napisać? Nie chcę podkurzać trolli techniki cyfrowej, ale powiem jedno. Odtwarzacze CD w klasie cenowej do 3000-4000zł za nowy mogą co najwyżej buty czyścić! Jest barwa, nasycenie, piękny głęboki bas, ładna góra i średnica. Jak puściłem Red Hot Chili Peppers "Blood sugar sex magic" oryginał z 1991 roku, to dynamika gry, basy, soprany zmiotły kurz z podłogi.

I to jest zawsze krzepiące. Niewiele jest fajniejszych rzeczy od zaskoczenia, jakiego doświadczamy w sytuacji, gdy magnetofon, po którym się tego nie spodziewamy, potrafi odwdzięczyć się pięknym i ciepłym dźwiękiem.

Bez słowa nie zniknę. Wczoraj przyjechał do mnie, podłączyłem, zapuściłem kasety. Co mam napisać? Nie chcę podkurzać trolli techniki cyfrowej, ale powiem jedno. Odtwarzacze CD w klasie cenowej do 3000-4000zł za nowy mogą co najwyżej buty czyścić! Jest barwa, nasycenie, piękny głęboki bas, ładna góra i średnica. Jak puściłem Red Hot Chili Peppers "Blood sugar sex magic" oryginał z 1991 roku, to dynamika gry, basy, soprany zmiotły kurz z podłogi.

podobnie miałem z moim pierwszym magnetofonem po latach :) Cieszę się, że tak Ci się podoba:) Chyba mamy kolejnego pozytywnie zakręconego kolegę :)

Fakt, trochę kolega przesadza, jak dla mnie magnetofon gra po prostu trochę inaczej. Radzę zrobić eksperyment i podłączyć magnetofon do wejścia cyfrowego komputera, nagrać kasetę do *.wav, wypalić na CD-R i sprawdzić na odtwarzaczu.

Kolejna sprawa, to sam fakt, że takie plastikowe pudełeczko z taśmą może tak ładnie zagrać i ile to musieli się namęczyć inżynierowie, żeby dojść do takiej mechanicznej perfekcji. Płytą CD nie można się bawić(co najwyżej rzucić jak frisbee), kasetę miło trzyma się w dłoni, można przewijać ręcznie, jest pudełko, wkładka, naklejki i ile radochy jak się kolejną zafoliowaną otwiera. Trochę jak winyl, trzeba włożyć, przewijać, przekładać strony, operować ustawieniami dolby, żeby nagrać trzeba ustawić poziom zapisu, bias i taśmę w odpowiednim miejscu.

Jednak kaseta pasmem przenoszenia, odstępem sygnału od szumu itd. nie może dorównać CD, DAT ani winylowi. Brzmi lepiej od CD, bo mniej góry, a więcej średnicy i ogólnie wszystko rozlazłe, że aż miłe dla ucha :)

Edytowane przez lost

lost,

niestety, to wszystko, o czym piszesz, co dla "nas" jest esencją kasety i powodem, dla którego ją lubimy, okazało się gwoździem do trumny kasety: posługiwanie się kasetą wymagało wiedzy, zaangażowania i czasu, było więc zbyt wymagające od użytkownika! Żeby uzyskać dobre nagrania, trzeba było wiedzieć coś o typach i gatunkach taśm, o ustawianiu poziomu zapisu czy doborze redukcji szumów, dobrze było wiedzieć, co to jest MOL, SOL, S/N, poznać tajniki kalibracji, a więc trzeba było sobie zadać trud nauczenia się tego wszystkiego. A użytkownicy robili się leniwi i bierni, i nie chciało im się zadać sobie trudu zrozumienia tego wszystkiego.

Z tego - między innymi - powodu w latach 90-tych magnetofony wieżowe (i wieże w ogóle) zaczęły zanikać i ustępować pola mini-wieżom, bo te ostatnie po prostu były nieporównanie prostsze w obsłudze. Zresztą niektóre późne magnetofony wieżowe upodobniały się do magnetofonów w mini-wieżach, np. wiele dwukasetowych modeli firmy Sony miało, poza ręczną, także automatyczną regulację poziomu zapisu, co miało ułatwiać nagrywanie.

Edytowane przez MaciejLK

Dlatego kaseta w zestawie z końcówką mocy Yamahy, która ma skłonności do eksponowana góry, tak ładnie gra:) i wolę ją od CD. Do tego bas zaczyna się delikatnie " rozłazić " jak to ładnie ujął MaciejLK i nie przestaje być piękny, a robi sie cudowniejszy. Mój przedmówca ma. 100% rację jeszcze w jednym, nasze cudeńka nie są dla ludzi leniwych, co świadczy bardzo pozytywnie o ich właścicielach :)

Jestem też ciekawy czy kolega Kasjel zakładając ten wątek ponad 6 lat temu przypuszczał, że będzie on trwał prawie jak "Lista Przebojów" Marka Niedźwieckiego.

Edytowane przez Maciej Bieliński

To chyba chodzi o "aktywne uczestnictwo w swoim hobby" w odróżnieniu od "biernego przyjmowania rozrywki". ;-)

A jeszcze wracając do tego, co napisałem o Sony - zastosowana w późnych pełnowymiarowych wieżach Sony szyna danych A1 i później jej rozwinięcie A1 II zapewniały wygodę obsługi co najmniej taką, jak w mini-wieżach - np., o ile wiem, automatyczne przełączanie wejść wzmacniacza po uruchomieniu danego urządzenia, niemal całkowicie automatyczne kopiowanie płyt CD na taśmę, łącznie z automatycznym wyszukaniem poziomu szczytowego na płycie i automatycznym ustawieniem poziomu zapisu, z dopasowaniem do długości taśmy, synchronicznym startem i przerzuceniem stron, itd. Ręcznie trzeba było chyba tylko podać długość taśmy. Przy połączeniu tą szyną CD z MD też można było kopiować płyty całkowicie automatycznie, jednym naciśnięciem guzika; w przypadku, gdy CD i odtwarzacz mają CD Text, też jest on automatycznie kopiowany na MD.

Sony próbowało chyba w ten sposób podwyższyć użytkową atrakcyjność dużych wież, żeby łatwością obsługi nie ustępowały mini-wieżom.

Odpaliłem wczoraj swojego Naka 670ZX po tuningu wykonanym przez xtr71. Wymieniono kondy i trzy wzmacniacze operacyjne. Do tego pełna kalibracja.

I ... ?

Jest bosko. 670-ka gra lepiej niż BX-300. Nie spodziewałem się, że z kaseciaka może popłynąć tak dobry dźwięk.

Dzięki Wojtek.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Odpaliłem wczoraj swojego Naka 670ZX po tuningu wykonanym przez xtr71. Wymieniono kondy i trzy wzmacniacze operacyjne. Do tego pełna kalibracja.

I ... ?

Jest bosko. 670-ka gra lepiej niż BX-300. Nie spodziewałem się, że z kaseciaka może popłynąć tak dobry dźwięk.

Dzięki Wojtek.

Pozdro

Witam

Jest spoko,A grzebales przy kolumnach jak Ci mowilem zamienic kondy na olejaki.

Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

I ... ?

Dzięki Wojtek.

Pozdro

Bo kolega Xtr71 zna się na rzeczy, sam bym mu chętnie wysłał magnetofon do kalibracji i nie tylko :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Bo kolega Xtr71 zna się na rzeczy, sam bym mu chętnie wysłał magnetofon do kalibracji i nie tylko :)

Witam

Do czego sluza 2 galki na plycie glownej podpisane REC Level ? Nakamichi 670ZX

Xtr71

Decyzja należy do Ciebie.

GM

Edytowane przez G.Mark

Witam

Jest spoko,A grzebales przy kolumnach jak Ci mowilem zamienic kondy na olejaki.

Xtr71

Nie, póki są na gwarancji nie będę ich ruszał.

Pozdro

Nie, póki są na gwarancji nie będę ich ruszał.

Pozdro

Witam

Nie te nowe te starsze zapomnialem nazwy masz 2 pary .

Xtr71

Decyzja należy do Ciebie.

GM

Witam

Odpowiadam na ten wpis: na tamta chwile nie mialem instrukcji uzytkownika .Najlepiej sie zapytac kogos kto wie.

Dokladnie jak w Twoim motto. "Nie pytaj jak nie oczekujesz odpowiedzi".

Wiec to niekonsekwencja z twojej strony G.Marku. Nie mozna znac wszystkich magnetofonow na swiecie jaka galka do czego sluzy.

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Nie te nowe te starsze zapomnialem nazwy masz 2 pary .

Xtr71

Już nie mam. Tamte to były starsze Harbethy HL MkIII. Mają już nowego właściciela.

Pozdro

Witam

Szanowny Macieju specjalizacje robie w magnetofonach Nakamichi i w zadnych innych.Poniwaz daja bardzo dobrze sie tuningowac i sa trudne w kalibracji lecz jest bardzo przyjazny w kalibracji bo posiada wiele punktow pomiarowych i ustawialnych elementow ktorymi mozna wplywac na charakterystyki kalibracji .

Pozdrawiam Xtr71

Witam

Szanowny Macieju specjalizacje robie w magnetofonach Nakamichi i w zadnych innych.Poniwaz daja bardzo dobrze sie tuningowac i sa trudne w kalibracji lecz jest bardzo przyjazny w kalibracji bo posiada wiele punktow pomiarowych i ustawialnych elementow ktorymi mozna wplywac na charakterystyki kalibracji .

Pozdrawiam Xtr71

Nie przesadzaj, rok temu ustawialiśmy jeden z moich KX i też poszło świetnie :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Może to chwilowe zaćmienie:)

Niewykluczone. Zważywszy na fakt, że jakiś temu, zadano mi na priv'a pytanie: "Jakie funkcje pełnią wzmacniacze operacyjne w magnetofonie?"...

GM

Edytowane przez G.Mark

Nie przesadzaj, rok temu ustawialiśmy jeden z moich KX i też poszło świetnie :)

Witam

Chce dodac pytanie :

Czy wymieniales jakies elementy na nowe i kalibrowales ponownie ?

Jesli nie,to tylko przywrociles decka do ustawien fabrycznych.

Xtr71

Niewykluczone. Zważywszy na fakt, że jakiś temu, zadano mi na priv'a pytanie: "Jakie funkcje pełnią wzmacniacze operacyjne w magnetofonie?"...

GM

Witam

I potwierdzam to zadalem takie pytanie.Uczylem sie o wzmacniaczach tranzystorowych i znam te technologie.Zadajac te pytanie do madrzejszego oczekiwalem podpowiedzi i pomocy.Dowiedzialem sie o tych wzmacniaczach co chcialem .Na chwile obecna znam juz te technologie ukladow oczywiscie zarys nie cala.Ciagle sie ucze internet dla szukajacego wiedzy jest dobrym narzedziem do nauki.Zmodernizowalem 5 deckow Nakamichi i to nie czyni zemnie Guru lecz nie spoczywam na laurach i ucze sie dalej.

Ten wpis jest moim zdaniem nie na miejscu gdyz karcisz ludzi ktorzy sie radza Ciebie. Pozniej przypominasz ich niewiedze jako atak ad Persona ?

Czy musisz komus dzis za Przeproszeniem "Pocisnac "?

Zly dzien?

Pozdrawiam Xtr71

Edytowane przez xtr71

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Ten wpis jest moim zdaniem nie na miejscu gdyz karcisz ludzi ktorzy sie radza Ciebie. Pozniej przypominasz ich niewiedze jako atak ad Persona ?

Czy musisz komus dzis za Przeproszeniem "Pocisnac "?

Zly dzien?

Pozdrawiam Xtr71

Oczywiście, że masz całkowitą rację. Oczywiście, że jest nie na miejscu, gdyż taki właśnie miał być. I oczywiście, że muszę "pocisnąć". To przecież jasne.

Wyłapię każdy nonsens, który napiszesz i każdą durną teorię lub kit, który zechcesz wcisnąć P.T. Publiczności.

I liczę w tym na wzajemność, gdyż informacje należy weryfikować,

GM

Edytowane przez G.Mark

xtr71: "TO" pytanie i "AD PERSONAM" - zadbaj proszę o jakość swoich wypowiedzi. Dziękuję.

OK.

Lecz nie mam praw modera i nie poprawie tego juz lecz w przyszlosci bede tak wpisywal.

Pozdrawiam Xtr71

Oczywiście, że masz całkowitą rację. Oczywiście, że jest nie na miejscu, gdyż taki właśnie miał być. I oczywiście, że muszę "pocisnąć". To przecież jasne.

Wyłapię każdy nonsens, który napiszesz i każdą durną teorię lub kit, który zechcesz wcisnąć P.T. Publiczności.

I liczę w tym na wzajemność, gdyż informacje należy weryfikować,

GM

Prosze mnie oswiecic jaki nonsens jest pytaniu:

Do czego sluza pokretla rec level Nakamichi 670ZX ?

Jaka teoria zostala podwazona? i jaki kit wciskam P.T.Publicznosci w calym internecie

?????

Mam swiadomosc iz wyszukiwarka Google wyszuka moje kity ,kiepskie teorie i nonsesy ktore splodzi Moj muzg podczas rauszu poalkoholowego.

Pozdrawiam Straznika Forum G.Marka.

:)

Xtr71

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

OK.

Lecz nie mam praw modera i nie poprawie tego juz lecz w przyszlosci bede tak wpisywal.

Pozdrawiam Xtr71

Prosze mnie oswiecic jaki nonsens jest pytaniu:

Do czego sluza pokretla rec level Nakamichi 670ZX ?

Jaka teoria zostala podwazona? i jaki kit wciskam P.T.Publicznosci w calym internecie

?????

Mam swiadomosc iz wyszukiwarka Google wyszuka moje kity ,kiepskie teorie i nonsesy ktore splodzi Moj muzg podczas rauszu poalkoholowego.

Pozdrawiam Straznika Forum G.Marka.

:)

Xtr71

Ależ oczywiście, że wiesz doskonale, iż nie odnosiło się to do pytania o te nieszczęsne potencjometry, których funkcje w praktycznie wszystkich magnetofonach są do siebie zbliżone, jeśli nie takie same, na co wskazuje ich angielska nazwa.

Bardzo dziękuję za pozdrowienia i również zasyłam wyrazy uznania.

GM

Ależ oczywiście, że wiesz doskonale, iż nie odnosiło się to do pytania o te nieszczęsne potencjometry,

GM

Ponownie Witam

Wiec zapytam "Do czego sie to odnosilo jesli nie o potecjometry" ?

Nie pisuje tu glupot notorycznie ,jesli je wpisze i bede wiedzial iz jest to glupota poprawie sie i napisze sprostowanie jak w sprawie modernizacji zasilacza diodami Shotkyego.Byla to fajna sprawa lecz po dokladnym przeanalizowanniu wplywu tych diod ,jest nie dobra gdyz dziala zle.

Napisalem sprostowanie i wylutowalem te diody.Klasyczna porazka wydalem kase i nic z tego niemam lecz napisalem iz jest to slepa uliczka modernizacji.

Xtr71

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ponownie Witam

...

Nie pisuje tu glupot notorycznie ,jesli je wpisze i bede wiedzial iz jest to glupota poprawie sie i napisze sprostowanie jak w sprawie modernizacji zasilacza diodami Shotkyego.Byla to fajna sprawa lecz po dokladnym przeanalizowanniu wplywu tych diod ,jest nie dobra gdyz dziala zle.

Napisalem sprostowanie i wylutowalem te diody.Klasyczna porazka wydalem kase i nic z tego niemam lecz napisalem iz jest to slepa uliczka modernizacji.

Xtr71

O takie właśnie rzeczy w przyszłości mi chodzi.

I nie chodziło mi wtedy o same diody czy też ich rodzaj, ale o wątpliwą teorię o zwiększaniu się prądu pobieranego z zasilacza, poprzez zastosowanie diod o większym dopuszczalnym prądzie wyprostowanym.

GM

O takie właśnie rzeczy w przyszłości mi chodzi.

I nie chodziło mi wtedy o same diody czy też ich rodzaj, ale o wątpliwą teorię o zwiększaniu się prądu pobieranego z zasilacza, poprzez zastosowanie diod o większym dopuszczalnym prądzie wyprostowanym.

GM

Musze to sprostowac wlasnie rodzaj diody byl zly.Prad pobierany byl podobny jak oryginalnie zaprojektowal inzynier w Nakamichi.Zwiekszylo sie napiecie zasilania.

Zmianie ulegla rezystancja diod i zniszczylo to zaprojektowany filtr RC .Niwelujac wplyw mniejszego oporu trzeba by przeliczyc nowa pojemnosc i wlutowac odpowiednio wiekszy kondensator filtrujacy .Poniewaz jest to nieoplacalne finansowo a nie wnosi nic do zasilacza jest to slepa uliczka modernizacji.Wylutowany wtedy mostek diodowy poddalem pomiarowi rezystancji i odkrylem duze rozbieznosci rezystancji na poszczegolnych diodach.

Modernizacja Moim zdaniem powinna raczej polegac na zastapieniu oryginalnego mostka 4 diodami wysortowanymi z dokladnoscia tolerancji np.1% lub jeszcze mniejszej tolerancji zblizonej do znamionowej rezystancji mostka.

Xtr71

Edytowane przez xtr71

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Musze to sprostowac wlasnie rodzaj diody byl zly....

Proszę http://www.audiostereo.pl/magnetofon_25751.html/page__view__findpost__p__2873509

"Technics A-800 ma na wyjściu "power" z uzwojenia 40V AC pracują równolegle 2 uzwojenia- 2,5 A na każde uzwojenie.Oryginalnie diody miały 3,5 A czyli nie były uzwojenia dociązone na max.Teraz jest max 5A na diodzie w jednej połówce ,w drugiej jest tak samo więc jest mocniejszy prąd sumaryczny, no i czas wygasania impulsu się zmniejszył wiec jest lepiej.

Dźwiek się polepszył na basie lecz nie samą mocą lecz szybkością impulsu i mocą .Takie mam odczucie."

http://www.audiostereo.pl/magnetofon_25751.html/page__view__findpost__p__2873542

"Odpowiem tak: jeśli wartość szczytowa diód wynosi 3,5A to fizycznie nie dadzą wiekszego prądu bez wzgledu ile pobiera całe urządzenie.Zamieniając diody na 5 A dajemy wzmacniaczowi dodatkowe 1,5A.

Czy je wykorzysta czy nie to jest tylko zależne od potęcjometru głośności.

Xtr71"

Gdyby to pozostawić bez komentarza, to ktoś postronny mógłby posiąść wiedzę dość wątpliwej jakości.

Z mojej strony koniec tematu i będę z uwagą śledził dalsze postępy prac.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi