Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się sprawują - szczególnie sterowanie? Jak do tej pory nie mogę się przekonać do 'ręcznej klawiatury' stąd szukam decka z 'soft touch' i wycieraczkami...

A ja wręcz chorobliwie nie znoszę magnetofonów ze sterowaniem w pełni mechanicznym, a z trudem toleruję "soft touch".

Akceptuję wyłącznie "feather touch", IC logic, microprocessor logic, itp.

jmaciek,

M 9115 - idealnie, działa bezawaryjnie, odkąd go mam (nie licząc konieczności wymiany silnika głównego i pasków)

M 9010 - po wymianie głowicy na ALPS'a, konserwacji mechanizmu i regulacjach nagrywa i odtwarza bardzo dobrze. Niestety po wymianie głowicy przestało działać RSD (wyszukiwanie utworów).

M 9108 (pierwszy z Polskich decków jakie kupiłem) miał dość dużo awarii i czeka na dawcę części (wadliwy mechanizm)

M 8010 - wygrzebany z elektrośmieci, po wymianie głowicy, silnika, pasków i konserwacji mechanizmu bardzo ładnie odtwarza, ale auto-stop czasami właśnie sterowanie robi problemy, bo klawisze nie wskakują, lub są od razu wybijane przez auto-stop. Z początku myślałem, że coś źle poskładałem po konserwacji, ale wszystko wygląda dobrze...

M 8030 - mechanicznie i elektronicznie wszystko w porządku, czeka na wymianę głowicy i nowy silnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RS-TR373

Na których płytach CD masz te magiczne 90 dB??? Jakie to nagrania? W muzyce rockowej czy pop nie ma takiej dynamiki bez względu na nośnik.

dokładnie. Płyta spokojnie na kasete wchodzi. te kilka brakujace db ktore giną w szumie i tak nie mają znaczenia. Poziom hałasu w mieszkaniu jest na poziomie 40-50 db kiedy jest cicho więc żeby usłyszeć z CD to co jest pomiędzy 70 a 90 to już trzeba dac głośno i przyłożyć ucho do kolumny. Te głupie db zupełnie nie odzwierciedlają skali głośności - 3db to spadek o połowę. Kolejne -3db znowu o połowę. itd. jeżeli do poziomu szumu w pokoju dołożyć 50db to już wychodzi dyskoteka. A magnetofon może 70. 40db to poziom hałasu w bibliotece gdzie jest kompletna cisza. 120 to uszkodzenie słuchu. 110 to młot pneumatyczny z bliska więc taki magnetofon może odtworzyć z takim poziomem w bibliotece gdzie jeszcze szumu taśmy na metalu nie będzie słychać.

Może teraz ktoś zaskoczy jak abtrakcyjne jest 90db CD-ka i jak idiotyczne jest sprzeczanie się o wyższość 120 SACD nad 90 CD.

A jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości, to 30db ma tło w studiu nagraniowym które też się nagrywa na materiale. To oznacza tyle że z 90db cd-ka 30 zajmuje szum i hałas studia. Zostaje 60.

55-60 to tyle ile daje sie zapakować na kasetę Fe z dolby C.

Edytowane przez shittzu

W pewnym sensie racja. Jednak mimo wszystko biorąc najlepszego dostępnego decka (niech to będzie Nakamichi CR-7E, niestety nie mam Tandberga), bardzo dobry odtwarzacz CD i świetnie nagraną płytę różnice będą zawsze i nie sprowadzają się one jedynie do poziomu głośności sygnału.

Myślę, że bardzo ciekawym porównaniem byłoby porównać zapis ze studia, czy jakiegoś koncertu robiony na żywo równolegle na CD i wysokiej klasy magnetofonie kasetowym.

Panowie, czy moglibyście mi powiedzieć, czy gdzieś dostanę ramię wraz tlokiem do mojego 730ES? Chodzi oczywiście o otwieranie kieszeni:)

Maciej, a nie wystarczy napchać smaru oporowego? Może nie warto wymieniać cały cały mechanizm z tłokiem. Swego czasu miałem ten sam problem w KX-1100HX Kenwooda.

Maciej, a nie wystarczy napchać smaru oporowego? Może nie warto wymieniać cały cały mechanizm z tłokiem. Swego czasu miałem ten sam problem w KX-1100HX Kenwooda.

tylko mi z całego mechanizmu został jedynie cylinder i zaczep w kieszeni, reszty nie było, dlatego tak szybko i z polotem się otwiera :)

Witam Wszystkich serdecznie! Pisze tu po raz pierwszy,chociaz forum znam bo jestem stalym jego czytelnikiem.Poniewaz jestem fanem dzwieku analogowego,deckow kasetowych i tasm magnetofonowych.A wiadomosci ktore tutaj sa opisane sa mi bardzo pomocne,bo wielu spraw na temat funkcjonowania magnetofonow dowiaduje sie dopiero teraz! Dlatego chce podziekowac Wszystkim za fachowe informacje i na pewno bede korzystal z tego teraz juz aktywnie.Mariusz

Mam taki problem dotyczacy decka Technicsa RS-BX 626.Czy to normalne ze capstan kreci sie od razu po wlaczeniu power? Nabylem niedawno tego decka a dotychczas gralem na Pioneerach i Sabie.Wydaje mi sie tez ze deck lekko znieksztalca dzwiek(tor przesuwu i glowice czyszcze,ale nie mam demagnetyzera niestety).Przysluchuje sie na kolumnach i na sluchawkach i na sluchawkach jest lepiej! Nie wiem czy to wada.

Aaa, no chyba, że tak. To w tej sytuacji nie ma wyjścia. Tyle, że jeśli to nie było zaznaczone przy sprzedaży, to powinieneś wejść w kontakt ze sprzedającym.

Będę wdzięczny za informację nt. zawartości tej taśmy.

GM

Jest dokładnie tak, jak napisałeś w swoim poście odnośnie tej kasety. Taśma zawiera wszystkie częstotliwości wymienione przez Ciebie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jest dokładnie tak, jak napisałeś w swoim poście odnośnie tej kasety. Taśma zawiera wszystkie częstotliwości wymienione przez Ciebie.

Bardzo dziękuję za informację i potwierdzenie zawartości tej taśmy.

GM

Aaa, no chyba, że tak. To w tej sytuacji nie ma wyjścia. Tyle, że jeśli to nie było zaznaczone przy sprzedaży, to powinieneś wejść w kontakt ze sprzedającym.

Pogadać faktycznie muszę, ale i tak chcę go zatrzymać:) Więc gdyby któryś z szanownych kolegów mógł pomóc w znalezieniu części :)

Dziekuje pieknie za odpowiedz :) I mysle ze wiem gdzie tkwi problem tego decka.Otóż na ośce silnika(to napęd direct dtive) sa dwa kółka zębate,jedno większe które styka sie z kółkami zębatymi do przewijania,a nad nim jest mniejsze i te mniejsze spadlo z tego większego! Więc prosze o rade,bo nie jestem elektronikiem,czy coś się zużylo i trzeba wymienić? Z góry dziękuje za pomoc :)

A to się stalo podczas przewijania taśmy,kiedy doszla do końca.Aha i na niektórych kasetach,po wlożeniu skacze na wyświetlaczu czujnik rodzaju taśmy..

W pewnym sensie racja. Jednak mimo wszystko biorąc najlepszego dostępnego decka (niech to będzie Nakamichi CR-7E, niestety nie mam Tandberga), bardzo dobry odtwarzacz CD i świetnie nagraną płytę różnice będą zawsze i nie sprowadzają się one jedynie do poziomu głośności sygnału.

Będą i to spore. Magnetofony to takie dziwne urządzenia że często słucha się z tasmy przyjemniej niz bezposrednio z oryginału. Podobnie jest w winylami. Mam trochę kaset z okresu pobytu w UK które nagrywałem z radia na miniwieży Sony, i bardzo lubię słuchac tych kaset. Nie wiem czemu ale jak odtwarzam te piosenki z PC-ta to już nie sa tak wciągające. I to nie tylko moja opinia, trochę dobrych imprez przy tych tasmach zrobilismy...

maniak,

Z tym mechanizmem nie pomogę, bo w nim nie dłubałem, ale przeskakiwanie wskaźnika typu taśmy to bardzo typowy problem - zanieczyszczone są styki detektorów, umieszczone nad krawędzią kasety. Podobny problem może być też z czujnikiem zabezpieczenia przez zapisem, a także czujnikiem włożenia kasety - magnetofon może się nagle, ni stąd ni zowąd wyłączać, bo nagle dostanie sygnał, że nie ma kasety, albo nie pozwoli włączyć zapisu, albo też nagle wyłączy zapis w trakcie nagrywania. Trzeba oczyścić te styki.

Trzeba to robić bardzo ostrożnie i delikatnie, żeby niczego nie uszkodzić, o ile pamiętam te mechanizmy, te elementy są bardzo delikatne.

Będą i to spore. Magnetofony to takie dziwne urządzenia że często słucha się z tasmy przyjemniej niz bezposrednio z oryginału. Podobnie jest w winylami. Mam trochę kaset z okresu pobytu w UK które nagrywałem z radia na miniwieży Sony, i bardzo lubię słuchac tych kaset. Nie wiem czemu ale jak odtwarzam te piosenki z PC-ta to już nie sa tak wciągające. I to nie tylko moja opinia, trochę dobrych imprez przy tych tasmach zrobilismy...

Dużo zależy od tego jakim sprzętem się dysponuje. Są konfiguracje i odtwarzacze dające hektary przyjemności. A PCet to wiesz ;-) Nawet za 10 tysi nie gra na odpowiednim poziomie. Zawsze pozostaje problem muzykalności. Tym niemniej zawsze kochałem, kocham i kochał będę magnetofony kasetowe.

Dużo zależy od tego jakim sprzętem się dysponuje. Są konfiguracje i odtwarzacze dające hektary przyjemności. A PCet to wiesz ;-) Nawet za 10 tysi nie gra na odpowiednim poziomie. Zawsze pozostaje problem muzykalności. Tym niemniej zawsze kochałem, kocham i kochał będę magnetofony kasetowe.

To nie graj z PCa tylko z porządnego odtwarzacza strumieniowego ... wyedy bedziesz mial hektary przyjemnosci.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Z czego gram masz w "o mnie" aczkolwiek ten odtwarzacz idzie do ludzi.

Zacny sprzet. Ale PCów i strumieniowcow tam nie widzę.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Maniak1110v,

A propos Twoich problemów z Techniksem przed chwilą napisałem parę słów u konkurencji więc nie będę w tym miejscu również powtarzał tego wpisu. Natomiast co do tego kółka, które spadło, sprawdź czy nie jest ono gdzieś pęknięte. To pierwsza rzecz. Ponadto wadą tego mechanizmu (i nie tylko tego) jest to, że kółka które są tam zastosowane wyrabiają się z czasem jeśli chodzi o powierzchnię styku "ząbkowego", która się ściera powodując nadmierny luz albo brak kontaktu. Jeśli tak będzie, to kółka trzeba wymienić. Kolejna rzecz, w przekładniach zębatych, kółka z upływem lat mogą tracić zęby. Obejrzyj czy tak nie jest. Jeśli tak, to też kwalifikuje je to do wymiany.

• Redaktorzy

Kolejna rzecz, w przekładniach zębatych, kółka z upływem lat mogą tracić zęby. Obejrzyj czy tak nie jest. Jeśli tak, to też kwalifikuje je to do wymiany.

Slyszalem kiedys, ze zeby w przekladniach zebatych podlegaja dzialaniu zjawiska o nazwie petting, ups... przepraszam - pitting, stad destrukcja przekladni ;)

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Witam

Czy Ktokolwiek z forumowiczow ma spis kaset kalibracyjnych firmy Abex?

Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Dziekuje Kolegom za wazne informacje! Czujniki juz delikatnie czyscilem izopropanolem,ale widocznie trzeba jeszcze raz..A kolka obejrze dokladniej! Chce zakupic demagnetyzer glowic,sa teraz jakies z firmy Wamat,czy Wiecie cos na ich temat,czy warto taki kupic,zadziala??

Kilkakrotnie próbowałem czyścić te styki czujników metodami chemicznymi, także specjalnymi preparatami (Kontakt 60, Kontakt WL, Kontakt 61 - w tej właśnie kolejności, jak zalecała instrukcja) - i nic, nadal źle działały. Okazało się, że pomogło dopiero przetarcie drobnym papierem ściernym (1000) - ale w przypadku niektórych przełączników jest to bardzo trudne albo niemożliwe bez zdjęcia takich przezroczystych osłonek, a przy ich zdejmowaniu bardzo łatwo połamać plastikowe zaczepy. Trzeba to robić bardzo, bardzo ostrożnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi