Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam

sie w pelni z powyzszym wpisem :D Czy ktos z tu obecnych posiada decka

Sony TC-K690 i moglby podzielic sie opinia na jego temat? Bo chce taki

model nabyc,a z tego co wiem jest to porzadny deck,ma kalibracje z

generatorem pradu. I przypomne sie w sprawie Revoxow! Czy naprawde sa

tak rewelacyjne,ze tyle obecnie kosztuja?? POZDRAWIAM WSZYSTKICH :)

Edytowane przez maniak1110v

Mam. Tylko to oznaczało by "wycieczkę" do centrum miasta, bo mieszkam w dzielnicy peryferyjnej. Bilet w jedną stronę to koszt 3,20. Pracuję też na miejscu, bo ok 100m od domu, więc reszty tłumaczyć nie muszę :-))

G Mark- Czy powinienem sprawdzić najpierw jakieś sąsiednie elementy np, tranzystory zanim włożę nowego scalaka CD4013 ? Jak myślisz.....czy takie objawy mogą być rzeczywiście spowodowane uszkodzonym IC2 (HEF4013BP) ???

Wczoraj dostałem przesyłkę z tym układem scalonym i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że przysłali mi dokładnie taki sam jak oryginalny czyli HEF4013BP, Z tym że jego wymiana niczego nie zmieniła. Pozostaje mi liczyć na cud, że dostanę gdzieś nie drogo ten procek. A i nawet to nie jest pewne, że pomoże.

U2 = U1/1,778 = 560mV/1,778 = 314,9mV co można przyjąć jako 315mV.

GMark :) zawału dostanę przez Ciebie :) przez minutę myślałem, ze mój magnetofon jest popsuty, ale potem okazało się, że to Twój kalkulator :) 560mV/1,778= 475mV :) i to by się zgadzało :)

Pozdrawiam serdecznie

Maciej

Edytowane przez Maciej Bieliński

No nie powiedziałbym....

:) napiszę tak, excel przeliczył 475 :) kalkulator casio 315 :) i już dam sobie dzisiaj spokój, bo mi się zwój przegrzał :) Co prawda 475mV było wynikiem idealnym, bo takie właśnie napięcie jest na wyjściu liniowym kiedy na wyświetlaczu wskaźniki dochodzą do 0dB :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

:) napiszę tak, excel przeliczył 475 :) kalkulator casio 315 :) i już dam sobie dzisiaj spokój, bo mi się zwój przegrzał :) Co prawda 475mV było wynikiem idealnym, bo takie właśnie napięcie jest na wyjściu liniowym kiedy na wyświetlaczu wskaźniki dochodzą do 0dB :)

Zmień Excela.

C1 = A1/B1

post-3254-0-15960600-1385751953_thumb.jpg

GM

Zmień Excela.

C1 = A1/B1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

GM

Prędzej chyba własną jednostkę centralną, lub jak mawia Woody drugi ulubiony organ na lepszy :) ewentualnie pozostaje poczekać na następne wcielenie i liczyć, że będzie lepiej:)

Przepraszam GMark, ale to chyba zmęczenie tym rokiem, który był baaardzo kiepski :(

A tak przy okazji, tak jak pisałem wyżej, napięcie 315mV to -8db na wyświetlaczu, nie mam jak zmienić i wyregulować, ponieważ magnetofon nie posiada regulacji wysterowania wyświetlacza ...

Pozdrawiam serdecznie

Maciej

Ukryta Zawartość

Zgadzam

sie w pelni z powyzszym wpisem :D Czy ktos z tu obecnych posiada decka

Sony TC-K690 i moglby podzielic sie opinia na jego temat? Bo chce taki

model nabyc,a z tego co wiem jest to porzadny deck,ma kalibracje z

generatorem pradu. I przypomne sie w sprawie Revoxow! Czy naprawde sa

tak rewelacyjne,ze tyle obecnie kosztuja?? POZDRAWIAM WSZYSTKICH :)

Miałem tego Sony TC-K690. Porządny magnetofon o precyzyjnej kalibracji, cichym napędzie i w sumie dobrze zrównoważonym brzmieniu. Od Sony TC-K850ES był jednak o pół umownej klasy słabszy. Ciekawe ile za niego zamierzasz zapłacić?

Pozdro,

Yul

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

A tak przy okazji, tak jak pisałem wyżej, napięcie 315mV to -8db na wyświetlaczu, nie mam jak zmienić i wyregulować, ponieważ magnetofon nie posiada regulacji wysterowania wyświetlacza ...

O jakim magnetofonie teraz mówimy?

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

yamaha kx-690

Skoro taką regulację ma model 670...

http://elektrotanya.com/yamaha_kx-670.pdf/download.html

Porównaj ten rysunek

post-3254-0-73146100-1385756372_thumb.jpg

z wyglądem elementów na płycie bazowej 690-tki i jeśli napotkasz podobieństwa, zastosuj się do tego

post-3254-0-50665900-1385756450_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Skoro taką regulację ma model 670...

Ukryta Zawartość

Porównaj ten rysunek

post-3254-0-73146100-1385756372_thumb.jpg

z wyglądem elementów na płycie bazowej 690-tki i jeśli napotkasz podobieństwa, zastosuj się do tego

post-3254-0-50665900-1385756450_thumb.jpg

GM

niestety, to nie ta sama płyta, bardzo się różnią :

post-45840-0-00589100-1385757384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

niestety, to nie ta sama płyta, bardzo się różnią :

Czyli, że regulacja wskaźników to w rzeczywistości regulacja poziomu odtwarzania. Trochę teraz trudniej będzie, bo musisz sobie stworzyć nagranie testowe na właściwie wyregulowanym magnetofonie albo... zakupić fabryczną taśmę testową. I mieć pewność, że Twój miernik trzyma klasę dokładności przy pomiarach napięć zmiennych o częstotliwości 300 - 400Hz.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A gdzie mogę kupić taką tasmę ? :(

Np. http://tinyurl.com/pdgxc7b

MTT-256 będzie taśmą pozwalającą na załatwienie trzech tematów od razu: poziom, skos i pasmo przenoszenia.

GM

Yul

Dzieki za odpowiedz :) Za ile zamierzam kupic? Otoz zamierzam go kupic,ale za ile to nie wiem,bo na ten czas to nie mam konkretnego upatrzonego.Jesienia stracilem okazje,bo mialem mozliwosc miec go za 50zl! ale cienko bylo z kasa u mnie wtedy a teraz zaluje.Byl niedawno na wiadomym portalu za 100zl,uszkodzony,z zablokowana kieszenia-kaseta w srodku,ale teraz z kolei mam w naprawie MacClaira(znasz taki deck?),silnik w nim padl i naprawa wyniesie ponad 100zl,a swieta za pasem...Wiec ten Sony to bedzie zakup juz w nowym roku,a chcialbym jak najtaniej go dostac :)

Ceny które tu wymieniasz nie są moim zdaniem wysokie jak na magnetofon trójgłowicowy z dwoma wałkami i ręczną kalibracją do taśmy za pomocą generatorka tonów testowych. Ale ważny jest stan techniczny, w przypadku starszych urządzeń moim zdaniem jest to nawet ważniejsze niż jakiś tam konkretny model konkretnego producenta. Rzecz w dobrej kondycji technicznej zawsze przyniesie miłe wrażenia, a rozwalony runchel tylko zgryzoty i koszty. Powodzenia w poszukiwaniach!

Pozdro,

Yul

P.S. Mac Clair nie znam.

Edytowane przez Yul
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... ale teraz z kolei mam w naprawie MacClaira(znasz taki deck?),silnik w nim padl i naprawa wyniesie ponad 100zl,a swieta za pasem...

Też nie znam "MacClaira". Może dlatego, że on nie istnieje.

To jest MacLair CK-7700 i silnik do niego nie może kosztować ponad 100 złotych na pewno. Do niego silnik kosztuje 15-20zł, a robocizna nic nie kosztuje, bo możesz to zrobić samodzielnie.

GM

Edytowane przez G.Mark

Dziekuje panowie za odpowiedzi! Niestety nie jestem elektronikiem,nie wymienie sam silnika.Deck znalazl sie w prywatnym serwisie Rtv i stad cena za naprawe,wymiane i silnika i paskow jeszcze jakiejs elektroniki.

Tak,z tym deckiem mam akurat klopoty! A zgadzam sie z tym ze stan mechaniki takiego wiekowego decka jest rzecza najwazniejsza :) Mam problemy ze wstawieniem zdjec tutaj(internet z telefonu),a pokazalbym jak wyglada ten MacClair! na Audiohobby wstawilem zdjecie,tam z tym nie ma problemow.

MacLair CK-7700

Udalo sie nareszcie :D

na decku widnieje napis-sendust head,z tego co wiem tzn.ze glowica jest wykonana ze stopu twardszego niz permalloy

Udalo sie nareszcie :D

na decku widnieje napis-sendust head,z tego co wiem tzn.ze glowica jest wykonana ze stopu twardszego niz permalloy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I przypomne sie w sprawie Revoxow! Czy naprawde sa

tak rewelacyjne,ze tyle obecnie kosztuja??

Wiesz, ciężko powiedzieć. Są baaardzo solidne i kapitalnie zbudowane. Ogólnie najwyższa półka magnetofonowa, ale... dźwięk jest po prostu bardzo dobry, bardzo wierny i ...taki trochę bezpłciowy(?). Tzn. wszystko jest w porządku, ale w porównaniu do niektórych magnetofonów nie daje takiej przyjemności ze słuchania.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli - Revox (np:215) jest świetnym magnetofonem o bardzo wysokiej niezawodności (m.in. z powodu braku pasków) i bardzo dobrym dźwięku, tylko nie chce dodać od siebie trochę magii.

Racja Radmar! Jest ładny i jest ciężki :) W tej chwili jest w serwisie,potrzebne byly nowe paski i nowy silnik.Kupilem go w maju na allegro z zapewnieniem ze jest sprawny,a zupelnie nie byl! Po naprawie zamierzam go sprzedac.

Np.

Ukryta Zawartość

MTT-256 będzie taśmą pozwalającą na załatwienie trzech tematów od razu: poziom, skos i pasmo przenoszenia.

GM

GMark, dziękuję za podpowiedź! na Sony 730ES nagrałem 3 sygnały, 315Hz ( taki mam opis przy jednej parze potencjometrów) 10kHz( to wartość która widnieje przy drugiej parze ) i 1kHz do ustawienia obrotów silnika.

Okazało się, że Yamaha Kx-690 miała zaniżone wartości odtwarzanej kasety, co by się zgadzało.

Teraz czas sprawdzić jak nagrywa .....

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem jeszcze Yamahę Kx-930RS i jest w pełni kompatybilna z K-730ES ob grają bardzo dobrze. Mam natomiast pytanie, czy sygnał 10kHz 0dB mógł uszkodzić kasetę? tam gdzie nagrałem sygnał testowy, nie za bardzo mogę uzyskać poprawne nagranie już normalnych utworów, jeden kanał lekko nie domaga. Odwracając kasetę, problem znika.

Edytowane przez Maciej Bieliński

Racja Radmar! Jest ładny i jest ciężki :) W tej chwili jest w serwisie,potrzebne byly nowe paski i nowy silnik.Kupilem go w maju na allegro z zapewnieniem ze jest sprawny,a zupelnie nie byl! Po naprawie zamierzam go sprzedac.

No to masz problem :-(

Nie sądzę aby udało się go sprzedać za cenę jaką zapłaciłeś za jego naprawę. Zostaw go sobie jak już będzie sprawny.

Jeśli chcesz kupować decki z możliwością w miarę bezstratnej odsprzedaży, kupuj decki znanych firm z najwyższych modeli.

Jeśli jednak bardziej czujesz się amatorem i hobbystą, to kupuj te które ci się z jakiegoś powodu podobają i zostawiaj je dla siebie, warto!

Pozdrawiam W.

Vlado oczywiscie masz racje! Nie jestem przekonany co do tego ze uda mi sie go sprzedac w takiej cenie..I zapewne zostawie go sobie bo wiem ze warto :-)

Nie potrzebnie oddawałeś go do serwisu. W takim decku z sterowaniem siłowym/mechanicznym wymiana pasków i silnika nie powinna być trudna. No chyba wiesz co to jest śrubokręt i jak się go trzyma :-)

Paski można kupić w sklepach internetowych. A nawet "RS TR373" pisał, że ma niedaleko od siebie dobrze zaopatrzony w paski sklep. Na pewno by ci pomógł.

Znalazłem sklep w którym można kupić nie drogo procesor MK 3870/20. Nie podają jednak numeru oprogramowania.

Ukryta Zawartość

Jednak jest też sklep w którym jest ten procesor i trzy pierwsze cyfry oprogramowania są zgodne. Ciekawe czy był by dobry ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Kasjel

Jasne ze umiem trzymac srubokret ;) na przyszlosc bede wiedzial co robic sam,oczywiscie z pomoca Was-Fachowcow w tym temacie,bo jak pisalem elektronikiem nie jestem! Moja pasja to muzyka,mam duuuza kolekcje kaset,a jesli chodzi o decki magnetefonowe,to powiedzmy od kilku dopiero lat jestem uswiadomiony w pelni co z czym sie je.W roku 1983 rozpoczalem kariere ;) kupujac pierwszy magnetofon-Grundig monofoniczny,ktory sluzyl mi do lat 90tych,potem byly tanie wieze,a potem decki,bo wczesniej to moglem je ogladac tylko w Pewexie lub u bogatej rodziny...

Ciekawe jak można coś odczytać z pamięci zwalonego procesora?

5 minut przecież wystarczy przy kombinowaniu z temperaturą

Wczoraj dostałem przesyłkę z tym układem scalonym i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że przysłali mi dokładnie taki sam jak oryginalny czyli HEF4013BP, Z tym że jego wymiana niczego nie zmieniła.

to układ formujący sygnał do licznika taśmy. Raczej niczego to nie zmieni.

Wiesz, ciężko powiedzieć. Są baaardzo solidne i kapitalnie zbudowane. Ogólnie najwyższa półka magnetofonowa, ale... dźwięk jest po prostu bardzo dobry, bardzo wierny i ...taki trochę bezpłciowy(?). Tzn. wszystko jest w porządku, ale w porównaniu do niektórych magnetofonów nie daje takiej przyjemności ze słuchania.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli - Revox (np:215) jest świetnym magnetofonem o bardzo wysokiej niezawodności (m.in. z powodu braku pasków) i bardzo dobrym dźwięku, tylko nie chce dodać od siebie trochę magii.

Bardzo trafna opinia. Pod względem budowy - doskonałość, pod względem brzmienia - przeciętnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi